неделя, 15 юли 2012 г.

Терин с касис




Продукти

200 мл прясно мляко
200 г бял шоколад
1 ч.ч. течна сладкарска сметана
150 г захар
1 ванилия
15 г желатин (1 1/2 пакетче)

5 бишкоти

1 ч.ч. касис

 




* Загрейте млякото заедно със захарта. Сипете в него шоколада и бъркайте докато се стопи. Отгоре поръсете желатина и разбъркайте добре. Не е нужно да го разтваряте предварително. От топлината на млякото той ще се разтвори напълно. Оставете крема добре да се охлади и да започне леко да се стяга.

* Разбийте сметната с ванилията и я разбъркайте с крема.

* Намокрете кексова форма с малко вода и сипете половината от крема. Загладете и подредете бишкотите. В случая моите са напоени с малинов сироп, но вие може да ползвате и друг по ваш вкус.

* Върху бишкотите сложете половината от касиса. Не съм обработвала плодовете термично за да са натурални и свежи. Покрийте ги с останалия крем, загладете и приберете в хладилника поне за 5 - 6 часа.

* Обърнете формата в подходяща чиния като преди това я потопите за кратко в гореща вода.

* Гарнирайте сладкиша с касис и свежа мента. Поднесете студен. Да ви е сладко!






* Всъщност не би трябвало да нарека сладкиша Терин, тъй като не е в продълговата форма, а в кръгла. Формата ми за терин беше заета с малиновия, а вие сами преценете в какво да го направите. Може да замените касиса с друг плод или микс плодове, които обичате най-много.







.

23 коментара:

  1. Най-разкошното бяло желаение за което може да се осмели някой да си мечтае!
    Залепнах за монитора и май там и ще си остана!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех ,че красиво ! Поздравления за чудесната рецепта и снимки !
    Хубава неделя !

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, и двата терина са разкошни :)
    И са поднесени само както ти можеш :)
    Прегръдка с морски полъх, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Realmente maravilloso, me quedo por aquí.
    Un saludo.

    ОтговорИзтриване
  5. Прелестно е, Йоли! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда невероятно,красиво и апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Прексасни са и двата терина и просто не зная на кой да се спра!
    Първия красив и вкусен, а този е изискано красив и вкусен!
    Всичко при теб е изискано, красиво, и вкусно!
    Поздрави Йоли!

    ОтговорИзтриване
  8. аха, сега чакаме терин с боровинки. Разби ги тия терини, кой от кой по-апетитни!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви. Касис не бях вкусвала ... ами не помня от кога.Затова и го оставих съвсем суров.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. И двата терина се жестоки и много по мой вкус,Йоли!
    Прекрасни снимки както винаги!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. I love this terrine! It's so beautiful and wish I could have a slice right now... I'm featuring this post in today's Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and thanks for creating such amazing food…

    ОтговорИзтриване
  12. Красива, цветна наслада за очите:)
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви приятели. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Мила Йоли, отново зарадва семейството ни с невероятна рецепта. Направих терина, но вместо касис сложих пъпеш и се получи много свежо и вкусно. Препоръчвам рецептата на всеки, който обича леки десерти.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  15. Еееее,Мими!Благодаря ти много!Отново страшно ме зарадва!Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, Йоли! Случайно попаднах на вашия блог миналата година и ..... като започна едно правене на торти и сладкиши. Вие сте страхотна рецептите са обяснени много добре, а снимките ... невероятни. Този терин го правих много пъти вече и съм обрала овациите на всички приятелки, страхотен е много е лесен за изпълнение и ефектен, разбира се винаги казвам откъде е рецептата и с нетърпение чакам всяка нова от вас.

    ОтговорИзтриване
  17. Изключително ми е драго да прочета думите ти.Благодаря ти от сърце,много ме зарадва.Да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли, може ли със замразен касис?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, защо не? Само отгоре за украсата няма да стои добре, ако е замразен. Но това изобщо не е важно, защото можеш да гарнираш с какво ли не... импровизирай. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  19. Йоли, колко да потапям бишкотите в сироп - да се напоят или съвсем леко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Добре е бишкотите да са меки отвън, но вътре да запазят целостта си. Иначе стават на каша, много са нежни. Затова не ги кисни много. Разбира се, ако се потапят в горещ сироп само се топват наистина и веднага се вадят. Ако е студен се държат десетина секунди в сиропа и тогава се вадят.

      Изтриване