неделя, 15 юли 2012 г.

Терин с малини




В две поредни публикации ще ви представя свежи и вкусни предложения за плодов терин. Единият с малини, а другия с касис. Кремът е близък  като консистенция и вид, но различен на вкус. Надявам се да ви харесат. Да ви е сладко! 



Продукти

Крем

250 г маскарпоне
250 г заквасена сметана
100 г захар
2 белтъка
1 ванилия
15 г желатин (1 1/2 пакетче)

Сироп и глазура

400 г малини
100 г захар
200 мл вода
5 г желатин (1/2 пакетче)

16 бишкоти




 

Приготвяне


* За крема разбийте белтъците на сняг. Добавете половината от захарта и продължете да разбивате докато получите твърди и лъскави връхчета. 

* Смесете маскарпонето със сметаната, ванилията и останалата захар. Разбийте на гладък крем.

* Стопете желатина на водна баня в малко вода и го добавете към маскарпонето. Разбъркайте. Внимателно прибавете разбитите белтъци. 

* За соса пасирайте половината малини със захарта и водата. Прецедете за да отстраните семките. Не обработвайте термично плодовете. Нека вкуса на соса е максимално свеж и натурален.

* Покрийте дъното и стените на форма за терин или кекс с найлоново фолио. Сложете половината от крема и разпределете равномерно. 

* Напоете в малиновия сироп бишкотите. Четири от тях сложете по дължина върху крема. Отгоре наредете малко малини. Покрийте с останалия крем и загладете. Накрая подредете плътно една до друга останалите 12 бишкоти. Притиснете с ръце и сложете терина в хладилника поне за 4 - 5 часа. 

* Прецедете останалата част от малиновия сироп от падналите в него трохи от бишкотите. Загрейте желатина на водна баня в малко вода и го сипете в сиропа. Оставете да се охлади и леко да стегне за да получите глазура. 

* В продълговата равна чиния обърнете терина с бишкотите надолу. Отстранете фолиото и залейте с глазурата. Отгоре наредете останалите пресни малини. Част от тях може да озахарите за заскрежен  ефект. 






* Преди да сервирате може да сложите терина във фризера за един час. Леденото удоволствие ще бъде още по-голямо. 

* Бройката бишкоти е относителна спрямо големината формата, с която разполагате. Ако обичате по-напоени бишкоти увеличете количеството на малините и водата за да получите повече сироп или направете отделно малко количество за глазурата. 









.

33 коментара:

  1. Дали с касис или с малини, такава вкусна и свежа визия имат и двата терина, неустоими са! :)

    ОтговорИзтриване
  2. ooooooooouuuuuuuoooooo fantástico precioso , buenisimo felicidades es un postre magnífico !!!

    ОтговорИзтриване
  3. страхотно предложение йоли и на вид и на вкус предполагам.Благодаря !Искам само да питам за белтъците тъй като нямат никаква термична обработка не е ли опасно?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви много.Да ви е сладко на всички!

    Лично аз редовно ползвам сурови яйца в какво ли не... Това е личен избор.Винаги може да се темперират яйцата.В случая към разбитите белтъци се прибавя врящ гъст захарен сироп и готово.

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятен терин, Йоли и умопомрачително апетитни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли направих терина само че с праскови и канела,хубав стана,само забравих да напоя долният пласт бишкоти,но карай и таха се яде.мерси още веднъж за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря мила.Радвам се,че направи десерта, пък и било без напоени бишкоти.

    Еви,твоят малинов терин изглежда великолепно.Малко са ни еднакви рецептите,но пък явно и мислим еднакво.Лично аз само мога да се радвам на това.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен терин, преди малко го направих! Поздравления за креативността и вкусотиите които правите!
    Благодарности за рецептата :)

    Поздрави
    Danchika

    ОтговорИзтриване
  9. Много се радвам,че ти е харесал.Поздравления за теб,че си го направила така вкусен,Дани.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, Йоли! Страхотни вкусотии правиш, поздравления!!
    В момента правя терина, но с ягоди обаче сосчето не иска да ми се желира. За първи път работя с желатин и май бъркам някъде. Разтопих желатина на водна баня и го излях в приготвения сос, след което веднага го сложих в хладилника. Сега се замислям на стайна температура ли трябваше да го оставя да се желира или може да се случи това и в хладилника?
    Поздрави, Деси

    ОтговорИзтриване
  11. Деси, сиропа за глазурата е с много малко желатин, не се притеснявай, че не става ба желе. Не е това целта. Просто трябва леко да се уплътни, да стане на сос, да не е като вода. Ако искаш желе ще трябва двойно да увеличиш желатина. И няма значение, може и във фризер да го сложиш. Ако не си го изляла вече върху терина и не ти харесва така рядко просто сложи още желатин. Благодаря ти, дано стане добре и ви хареса.

    ОтговорИзтриване
  12. Възхищавам Ви се! Всички рецепти са направо невероятни, вкусни и толкова красиви. Аз не съм голяма кулинарка но се престраших и направих терина с малини. Направо е чудесен и много лек и вкусен. Обрах овациите. Благодаря Ви! Сега вече ще се престраша и ще пробвам и други рецепти, а няма само да ги чета.
    Поздрави
    Евдокия

    ОтговорИзтриване
  13. Много,много се радвам Евдокия.Благодаря ти от сърце за доверието.Не е нужно да си голям кулинар,това си е работа за професионалистите,нека оставим професионалното за тях.Наистина е достатъчно да имаш желание и да проявиш въображение и личен вкус.И нещата се получават перфектно.В това се опитвам да убедя читателите си и мисля,че успявам.И съм много щастлива от това.Ти си го разбрала,браво!Продължавай да искаш!Хубава неделя ти желая и с нетърпение ще очаквам да ми пишеш отново.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Йоли, благодаря ти за вкусното и красиво предложение както винаги си невероятна...
    Исках да попитам ти какьв желатин използваш на прах ли? Благодаря

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей,радвам се,че ти харесва терина.Лек и приятен десерт е.Купувам желатин на прах на др Йоткер.В България трудно се намира желатин на листи,разпространен е този,който е на гранулки.На опаковката пише за какво количество течност е.Ще се радвам да опиташ терина,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, стана страхотно... невероятен лек и рафиниран десерт препорьчвам го на всички. А на теб искам да кажа благодаря ти, че те има хиляди хиляди комплименти. Цвети :-)))

    ОтговорИзтриване
  17. Здравей Йоли!Стана страхотно,приготвям го втори път днес :)Благодаря за лесната и много ефектна идея!Ползвах домашно сладко от череши вместо сироп,глазура и украса -резултат :вече ще се прави двойна доза :)))

    Благодаря
    Катя

    ОтговорИзтриване
  18. Много се радвам, благодаря ти Кате. Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  19. Не спирам да правя този невероятен сладкиш и то все по две дози.Моите инъче злояди деца го обожават.Вече съм притеснена за месеците, в които няма да намираме малинки :(Невероятен естет и кулинар сте! Вече съм се заразила от Вас! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, много ме зарадва. Особено като чуя, че на децата им се е харесало съм истински щастлива. Малините винаги могат да се заменят с друг плод, който обичате. Дори и с някакво сладко. Още веднъж ти благодаря за доверието и хубаво лято.

      Изтриване
  20. Чудесен,вече любим на всички в къщи......

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Йоли!!! Отново съм решила да правя твой сладкиш и се спрях на малиновия тирин, само че ще избера за плод ягоди и искам да те попитам дали би било добре сиропа да го направя от домашно сладко от малини?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Разбира се, чожеш да направиш всичко, което решиш. Импровизирай с нещата, които обичаш най-много. Чудесно ще стане с малиново сладко. Благодаря ти и успех с терина.

      Изтриване
  22. Здравейте,Йоли :) Страхотна сте и всичко,което съм правила по Вашите рецепти е просто чудесно,меко казано :)
    Сега хвърлих око на този терин,но понеже в момента имам само череши на разположение,въпроса ми е дали ще се получи толкова добре и с черешки? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, благодаря ти от сърце! Разбира се, че ще се получи супер и с череши. Само бих те посъветвала малко да ги кипнеш на котлова със захар и за ги ароматизираш с нещо, което обичаш. Може да е канела, ванилия, карамфил и т.н. Те все пак са с по-неутрален вкус, не са като малините и ягодите. Но ще стане супер.

      Ще се радвам, ако занапред посещаваш сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Благодаря ти.

      Изтриване
  23. За колко голем съд е дозата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята форма е за най-обикновен кекс. Като тези, които се продават навсякъде по магазините, съвсем стандартните. Ще се радвам да опиташ терина, благодаря .

      Изтриване
  24. Благодаря за прекрасната рецепта! Страхотно се получи. Аз обаче вложих малко импровизации от себе си - сложиш малко повече бишкоти и малините замених с боровинки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Благодаря ти за доверието и хубавите думи! Да ви е сладко на всички у дома! С боровинки също е чудесно, браво за идеята!

      Изтриване
  25. Здравейте, престраших се и аз . Стана страхотен сладкиш. Използвах ягоди- само тях намерих на пазара по това време.Благодаря за идеята, влиза в списъка с фаворити !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че ме зарадва! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти е харесал сладкиша!

      Изтриване
  26. Здравей, Йоли! Правя този невероятен сладкиш от години, но сега виждам, че си променила рецептата. Аз го приготвям по следната (отново твоя рецепта)
    За крема:

    250 г заквасена сметана
    250 г рикота
    200 г бял шоколад
    150 мл течна сметана
    1 пакетче ванилия
    15 г желатин
    За соса и глазурата:

    200 г малини
    2 с.л. захар
    5 г желатин
    4 бишкоти

    ОтговорИзтриване