сряда, 31 октомври 2012 г.

Пълнени калмари с яйца




Продукти за 4 порции

4 калмара

1 глава лук
1 морков
4 скилидки чесън
4 домата
1 зелена люта чушка
пресен босилек и магданоз на вкус
1 ч.л. настъргана лимонова кора
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 каф.ч. бяло вино
1 с.л. галета
2 твърдо сварени яйца






Приготвяне

* Нарежете  на ситно лука, моркова, доматите чушката и  чесъна. Посолете и подправете с черен пипер. Сложете ги в малка тавичка, която да може да влезе в контейнера на Airfryer. Сипете зехтина и виното, добавете лимоновата кора и сгответе зеленчуците за 10 минути в уреда, предварително загрят на 180*.

* Извадете сготвените зеленцучи, объркайте ги с босилек  и магданоз и отделете половината от тях. Смесете ги с галетата и яйцата, нарязани на кубчета.

* Напълнете калмарите с яйчената смес, забодете отворите с клечка за зъби и ги надупчете на няколко места. Посолете леко.

* Поставете калмарите в тавичката при останалите зеленчуци и сгответе за 10 минути в Airfryer. Сервирайте калмарите топли със студено бяло вино. Да ви е сладко!






* Пробвах Airfryer как приготвя едновременно сготвена и морска храна. Нужно е само да имате малка на размер тавичка, която да поставите в контейнера на мястото на кошничката за пържене. Бързо и лесно, калмарите станаха крехки и сочни, а соса свеж, с вкус на пресни зеленчуци, а не на задушени. Като основа ползвах рецептата на Габи за Пълнени калмари, която измених по свой вкус.


.

неделя, 28 октомври 2012 г.

Свинско каре със сушени плодове




Продукти за 4 порции

500 - 600 г свинско контра филе
4 - 5 с.л. микс сушени плодове
1 с.л. суров шам фъстък
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. люта горчица
2 с.л. зехтин
сусам за овалване






Приготвяне

* Накиснете плодовете във вода за 30 минути, отцедете ги и ги нарежете на парченца. Смесете ги с шам фъстъка.

* Осолете добре месото и го поръсете с черен пипер. С остър нож с тънко острие прободете месото в средата и разширете отвора със завъртане на ножа. Напълнете полученият отвор със сушените плодове. Старайте се да ги натъпчете максимално плътно за да получите красива шарка при разрез.

* Намажете месото с малко зехтин и го запържете добре от всички страни в тиган или тенджера с незалепващо покритие.

* Смесете горчицата с останалия зехтин и намажете запърженото месо от всички страни. Оваляйте в сусам.

* Поставете месото в кошничката на Airfryer. Загрейте уреда на 180* за 3 минути. Сложете кошничката в контейнера и нагласете таймера за 20 минути. След 15 минути проверете готовността на месото като го прободете с шишче или остър нож. Ако пуска бистър сос месото е готово, ако е мътен  и още бледо розов оставете месото да се сготви още няколко минути. Сами преценете спрямо вкуса си колко изпечено да бъде месото. Контра филето е постно месо и става сухо, ако се препече.






* Сервирайте месото топло с лека гарнитура. Аз го сервирах с джинджифилови моркови, леко сготвени за 5 минути в  Airfryer и поръсени с черен сусам.







* Ако желаете ястието да стане по-сочно, пригответе допълнително сос, който обичате
.






* Ето още една рецепта в Airfryer. Бързо изпече крехкото свинско, като запази сочността и целостта му. Сусамът стана с приятен загар, ароматен от горчицата и много хрупкав. Да ви е сладко!






.

сряда, 24 октомври 2012 г.

Пълнени панирани кюфтета




Продукти за 3 порции

400 г телешка кайма
1 малка глава кромид лук
1 яйце
2 - 3 с.л. галета
1 ч.л. сух босилек
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус

Плънка

6 листчета сурово пушена шунка
100 г кашкавал

Панировка

1 яйце
брашно
галета
1 с.л. олио или зехтин






Приготвяне

* Омесете добре каймата с босилека, ситно нарязаните лук и чесън, галетата, яйцето, сол и пипер.

* Нарежете кашкавала на 6 парчета с големина колкото половин пръст и завийте всяко в лист пушена сурова шунка. Това ще даде леко опушен вкус на ястието и ще предотврати евентуално изтичане на кашкавала по време на готвенето.

* С мокри ръце разделете каймата на 6 части. Оформете продълговати кюфтета като във всяко сложите по едно парче от завития в шунка кашкавал.

* Панирайте кюфтетата първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета.

* Поставете кюфтетата в кошничката на  Airfryer, и леко ги намаслете с олио. Изпечете в Airfryer за 15 минути на 180* като преди това не забравяте предварително да подгреете уреда за 3 минути.

* Сервирайте ястието топло с гарнитура по избор. Аз избрах солена подлютена тиква с майорана. Използвах разделителя на уреда и изпекох всичко заедно колкото за една порция.






* Тиквата стана златиста, сочна и много ароматна. Каймата вътре съща остана сочна, а панировката с приятен загар и хрупкавост. Всички излишни мазнини по време на готвенето се отделят в контейнера, който е под кошничката. Убедих се, че уредът приготвя много успешно и смляно месо. Ако все пак не разполагате с този фритюрник може да направите ястието на фурна. Приготвянето на кюфтетата е абсолютно същото. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Задължително предварително загрейте фурната на 200* и след това ги сложете да се пекат. Така няма да станат сухи. Гответе за 10 - 15 минути до златисто. Да ви е сладко!






.

неделя, 21 октомври 2012 г.

Тиква с песто и прошуто






Продукти за пестото

1/2 връзка магданоз
2 стръка босилек
2 стръка пресен лук
30 г суров шамфъстък
30 г сурови белени бадеми
4 -5 с.л. зехтин
1 - 2 с.л. балсамов оцет
20 г настърган пармезан
сол на вкус

Още ...

1 малка тиква Хокайдо
зехтин
8 - 10 зелени маслини с бадем
8 - 10 листчета сурово пушена шунка
пресен босилек за гарниране

Приготвяне

* За пестото сложете в блендер всички нужни продукти и пасирайте.

* Нарежете тиквата на половина, а след това на 8 или 10 резена, в зависимост от дебелината, която желаете. Посолете и леко намазнете със зехтин.

* Подредете резените в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с песто и ги изпечете за 20 минути в загрята на 200* фурна. По време на печенето може да ги намажете още веднъж с песто.

* Сервирайте резените тиква с пушена шунка и зелена маслина. Добавете още малко сос песто. Да ви е сладко!

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Пълнени печени чушки





     Имах щастието да пробвам новият уред Philips Airfryer, който любезно ми беше предоставен от фирма Philips. Този домашен помощник е към категория фритюрници, но от ново поколение, тъй като пържи и готви само с 1 с.л. мазнина. За мен това е нещо средно между фритюрник  и фурна, категорично не мога да го категоризирам само като фритюрник. Самата дума "фритирам" означава да изпържиш храната в дълбока маслена баня, а тук  е точно обратното. Продуктите само леко се намасляват преди самото готвене. За уреди от подобен тип, пържените картофки са най-популярни. Лично аз не мисля, че са по-вкусни от пържените в много мазнина. По-скоро приличат на печени. Истина е, че са много по-здравословни, както и всичко, което се приготвя в този уред. Именно затова искам да обърна внимание на друга храна, а не само на картофките. В няколко поста ще ви запозная с Philips Airfryer и ще споделя впечатленията си с вас. Реших да започна с нещо по-лесно за да видя изобщо какво ще се получи. И ... стана страхотно. Цялото готвене в уреда отне 13 минути. Разбира се, може да направите чушките и във фурната, но ще отнеме доста повече време, ток и със сигурност ще има повече мирис на готвено в кухнята ви. Филтърът на Airfryer е повече от добър, почти няма никаква остатъчна миризма на пържено или печено. И така, вижте първия опит с моите пълнени печени чушки.







Продутки за 4 порции

8 големи печени червени чушки

1 яйце
2 с.л. нарязан магданоз
100 г  кашкавал
100 г о синьо сирене
100 г бяло сирене
100 г пушено сирене

2 филии бял хляб
2 с.л. нарязан магданоз
1 - 2 с.л. зехтин







Приготвяне

* Настържете всички видове сирене и ги смесете с яйцето и магданоза. Напълнете чушките със сместа и ги подредете в тавичката на Airfryer.

* В блендер натрошете хляба и прибавете останалия магданоз и зехтина. Смелете всичко на трохи и ги посипете върху чушките. 

* Загрейте уреда за 3 митуни на 180° С. Сложете в него тавичката с чушките и изпечете за 10 минути. Сервиврайте с прясна салата. Да ви е сладко!







.

четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Дип от слънчогледови семки




Продукти

1 ч.ч. сурови белени слънчогледови семки
2 скилидки чесън
4 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело или прясно мляко
сол и оцет на вкус









Приготвяне

* Сложете семките в купа и ги залейте със студена вода. Оставете ги да престоят  24 часа за да омекнат и леко покълнат. През това време периодично сменяйте водата, тай като се отделят тънките им люспи.

* След  24 часа измийте добре омекналите семки и ги отцедете. Добавете скилидките чесън, олиото и малко мляко. Пасирайте с пасатор на високи обороти като добавяте мляко постепенно за да следите гъстотата. Сами преценете дали дипа да бъде по-течен или по-гъст. Накрая овкусете със сол и малко оцет.

* Благодаря на Цонка от Черни Вит за тази вкусна идея. Тя прави дипа само с олио, слага повече мазнина за да може да стане кремообразна консистенция. Аз малко промених нещата, сложих малко олио и разредих с мляко. Наистина става много вкусно и с кисело, и с прясно мляко, вие изберете. Поднесете дипа с пръчици сурови зеленчуци. Много подхожда и на пържени тиквички, както и на постна пържена риба. Да ви е сладко!









.