понеделник, 10 декември 2012 г.

Пухкави трюфели





Един вариант на тези обичани домашни бонбони. 







Продукти за около 20 бонбона

120 мл течна сладкарска сметана за разбиване
40 г захар, ако не е подсладена сметаната
250 г млечен или натурален шоколад
20 лешника
по желание - 1 с.л. коняк, ром или друг подходящ алкохол

100 г шоколад за глазура







Приготвяне

* Стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Оставете го да се охлади до стайна температура, но да остане течен. 

* Разбийте сметаната със захарта на сняг. Добавете алкохола и течния шоколад като продължите да разбивате докато получите пухкав и плътен крем.

* Сложете крема в шприц с широк накрайник и направете бонбони върху хартия за печене. В средата на всеки трюфел сложете по един лешник. Оставете бонбоните на стайна температура да стегнат за около 2 часа. Може да ги сложите и в хладилника, но ще станат твърди. Все пак съм ги нарекла "пухкави" трюфели и за да се запази меката консистенция на крема е добре да са на стайна температура. 






* След като трюфелите станат достатъчно твърди да се взимат с пръсти ги оваляйте в какао, или върху всеки бонбон сипете малко стопен шоколад. Оставете ги отново за няколко часа за  да се втвърди шоколада. Може да им придадете малко блясък с хранителни перлени бои. 

* Импровизирайте с шоколада, може да ползвате и бял, но в такъв случай увеличете количеството му на 300г. Бонбоните стават чудесни с пияни вишни, портокалови корички, крокант или други ядки. Да ви е сладко!









.




четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Зеленчуци в сос




Продукти

500 г картофи
500 г тиква
1 тиквичка
1 с.л. зехтин
сол на вкус

1 глава лук
75 г нарязан на ситно пушен бекон
30 г масло
40 г брашно
250 мл горещ зеленчуков бульон
350 мл горещо прясно мляко
100 г заквасена сметана
3 с.л. люта горчица
100 г настърган кашкавал или друго твърдо сирене
1 скилидка счукан чесън
1/2 с.л. семена от синап
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

*  Нарежете зеленчуците на тънки филийки или кръгчета. Посолете ги и разбъркайте със зехтина. Подредете ги в съд за печене керемидообразно.






* Нарежете лука на ситно и го запържете заедно с бекона до златисто в маслото. Сипете брашното и разбъркайте. Налейте бульона и млякото. Разбъркайте добре и варете соса няколко минути. Към края на готвенето добавете горчицата, сметаната и синапа. Махнете соса от огъня, подправете със сол, пипер и чесън. Добавете кашкавала и разбъркайте докато се стопи напълно. Залейте зеленчуците и изпечете ястието в загрята на 200* фурна за около 35 - 40 минути. Сервирайте леко топло.

* Количествата на зеленчуците са относителни. Преценете ги спрямо съда, в който ще приготвите ястието. Може да ги смените с други, които обичате - моркови, гъби, чушки и др. Ако нямате пресен зеленчуков бульон ползвайте кубче сух. И последно - колкото е по-ароматно сиренето, толкова по-вкусно ще стане. Чедър или Грюер са един великолепен избор. Да ви е сладко!
 






.

вторник, 20 ноември 2012 г.

Шоколадови бисквити с тиквен крем





Продукти за тестото за около 32 двойни бисквити

120 г меко масло
150 г пудра захар
ванилия
щипка сол
1 яйце
40 мл течна сметана
100 г разтопен черен шоколад
200 г брашно или малко повече
40 г какао
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер







Продукти за пълнежа

250 г натурално крема сирене
100 г захар или на вкус
1 ч.ч. пюре от печена или варена тиква
1 равна ч.л. микс подправки за меденки ( канела, кардамон, индийско орехче, сух джинджифил, звезден анасон, карамфил, ванилия )







Приготвяне

 * За да направите тестото първо разбийте на крем маслото със захарта, солта и ванилията. Прибавете яйцето, сметаната  и стопения шоколад. Разбъркайте.

* В купа пресейте заедно брашното, какаото и двата вида набухвател.Смесете сухите и течните съставки и разбъркайте на тесто.  В тава, покрита с хартия за печене с чаена лъжичка направете малки купчинки. Може да оформите топчета от тестото и с мокри ръце, а може да сложите тестото в пош с широк отвор и да шприцовате бисквитите с него.








* Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 170* за около 10 - 12 минути. Бих ви посъветвала след като изпечете първата тава със сладки да прецените сами дали ви харесват като форма и големина. Ако ви се сторят много плоски и разляти прибавете към останалото тесто малко брашно, и обратно, може да го разредите с прясно мляко, ако искате по-тънички бисквитки. Аз правя тестото "на око" и затова го обяснявам по този начин. Преценете сами как ви харесва най-много.







*  За да направите пълнежа разбийте добре крема сиренето със захарта и подправките. Добавете тиквеното пюре и разбъркайте на крем.

* Слепете бисквитите две по две като по средата намажете малко от тиквения крем. В началото бисквитите са хрупкави, но след ден се овлажняват от крема и стават меки и въздушни. И в двата варианта са много  вкусни.

* Бих препоръчала и още нещо. Ако не разполагате с готова смес аромати за меденки си ги направете сами. В хаванче счукайте фино по 1 -2 с.л. от всяка подправка, смесете ги и ги приберете в бурканче. Така ще имате за дълго време готова ароматна смес за меденки, тиква, ябълки, круши и други десерти. Да ви е сладко!








.

вторник, 13 ноември 2012 г.

Смокини в орехов крем




Продукти за 4 порции

4 големи зрели смокини
40 г меко масло
1 яйце
1 ч.л. нишесте
50 г смлени орехи или бадеми
20 г настърган пармезан или друго твърдо ароматно сирене
сол на вкус
4 ч.л. течен мед
допълнително мед за сервиране







Приготвяне

* Няма много за обяснение. Лесно и бързо. В купичка разбъркайте маслото с яйцето. Добавете нишестето и сиренето, а накрая и орехите. Посолете на вкус и разбъркайте всичко добре.

* Разпределете сместа в четири малки и плоски форми.

* Цепнете смокините на кръст без да ги прерязвате напълно и поставете по един плод във всяка форма. В отвора сипете по 1 ч.л. мед.






*  Загрейте фурната на 180* и изпечете предястието за около 10 - 12 минути или до зачервяване на ореховия крем.

* Сервирайте смокините леко топли и допълнително поляти с малко мед. Да ви е сладко!








.

сряда, 7 ноември 2012 г.

Пиле по гръцки




Продукти за 4 порции

800 г пилешко филе
сол и черен пипер на вкус
брашно за паниране
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сух тарос ( естрагон )
4 скилидки накълцан чесън
сок от 1 - 2  лимона
20 зелени маслини без костилки






Приготвяне

* Нарежете месото на шницели и го овкусете със сол и черен пипер. Оваляйте парчетата в брашно.

* Загрейте двата вида мазнина и добавете чесъна и тароса. Запържете до розово пилешкото месо, добавете лимоновия сок и гответе под капак 3 - 4 минути. Накрая сипете маслините и разбъркайте внимателно. Опитайте, и ако е нужно добавете още малко сол. Количеството на лимоновия сок преценете сами според вкуса си.

* Сервирайте ястието топло със студено бяло вино. Да ви е сладко!






* Един вкусен аламинут, който зная от моята приятелка Ева. Правя го често с малки изменения от нейната рецепта. Еви, благодаря ти и от името на читателите си!








..

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Банички с тиква и шоколад




Продукти

кори за баница
течно масло
пудра захар за поръсване
1 белтък

Пълнеж

настъргана тиква
микс от ядки
стафиди
ванилия
захар
начупен шоколад






* Пропорции не са ви нужни. Направете толкова банички, колкото ви се хапват.

* Настържете тиква на едро ренде. Ако е по-воден сорт първо леко посолете, след това изстискайте водата от тиквата с ръце.

* В купа смесете тиквата с ядки по ваш избор, стафиди, ванилия и натрошен шоколад. Най-накрая сипете захар на вкус и разбъркайте.

* Нарежете корите на квадрати с големина около 12 - 15 см. Намажете едно квадратче с малко стопено масло, сложете друго върху него и отново намажете. Повтовете това докато напластите 3 или 4 листа един върху друг. Добре е краищата на квадратите да се разминават. Не забравяйте да слагате по малко масло между всички пластове кори. Накрая намажете краищата им с малко белтък.  Сложете по 1 с.л. от плънката в средата и загънете корите така, че да получите малка кръгла баничка. Белтъка ще помогне краищата на корите да се залепят един в друг и така плънката няма да изтече.






* Намажете баничките с малко масло откъм гладката им част и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете баничките за около 20 мин. Да ви е сладко!






* Това е последният тест, който проведох в Airfryer. Като заключение мога да кажа, че това е по-скоро вид фурна, отколкото фритюрник. Храната, която приготвих в него беше разнообразна, много лека и вкусна. От огромно значение е, че отнема много малко време за приготвяне и печене. За любителите на по-диетичния вид хранене този уред  е наистина незаменим помощник. Мазнините, които се използват по време на готвене са минимални. Като цяло, много съм доволна от Airfryer и ще го използвам редовно в домакинството си.



.