петък, 18 януари 2013 г.

Царевични питки





Продукти за 4 питки

20 г прясна мая
250 мл вода
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
100 г царевично брашно
250 г бяло брашно
1 равна ч.л. сол
бяло брашно за доизмесване

50 г меко масло
1 ч.л. микс подправки по избор - риган, чубрица, червен пипер, майорана, розмарин и др.

разбито яйце за намазване








Приготвяне

* Разтворете маята във водата и добавете захарта и зехтина. Смесете двата вида брашно със солта. Смесете водата и брашното и замесете меко тесто. Ако е нужно сложете още малко брашно докато месите. Сложете тестото в купа, покрийте я с кърпа или с найлоново фолио и оставете да втаса докато удвои обема си.

* В малка купичка разбъркайте маслото с подправките. 

* Разделете втасалото тесто на четири части. Разточете ги по отделно на тънка елипса. Намажете тестото с ароматното масло. С остър нож нарежете елипсата на ленти без да ги прерязвате докрая в горния край. Леко ги раздалечете една от друга.








* Започнете да завивате странично нарязаното тесто като започнете от горния край.








* Ще получите дълъг усукан фитил. Завийте го на охлюв и оформете на цвете.








* По същият начин направете и останалите питки. Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене, намажете с разбито яйце и оставете да втасат наново за около 20 минути.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете питките до зачервяване за 20 - 25 минути. Сервирайте топли с бяло сирене. Да ви е сладко!








* Начинът на оформяне видях във Фейсбук, а тестото си направих без рецепта по мой вкус. От него може да изпечете и цял хляб. Получи се приятно жълто на цвят тесто, ароматно и леко трошливо заради царевицата в него. Опитайте.








.

понеделник, 14 януари 2013 г.

Пълнени круши със сирене





Продукти за 4 порции

4 средни круши
60 г камамбер или друго меко сирене
2 с.л. суров шам фъстък
2 с.л. стафиди
бутер тесто
разбито яйце за намазване










Приготвяне

* Обелете крушите като им оставите дръжките. Издълбайте ги с малка лъжичка и ги напълнете със сирене, шам фъстък и стафиди. Затворете отворите с малко парче бутер тесто за да не изтече сиренето по време на печене.

* Нарежете ленти от тестото и ги увийте спираловидно по крушите като добре захванете двата им края за да не се развият докато се пекат. Намажете спиралите с разбито яйце.

* Подредете крушите изправени в тавичка, покрита с хартия за печене. Изпечете крушите в предварително загрята на 200* фурна за около 15 минути или докато тестото стане приятно златисто.

* Сервирайте крушите леко топли с допълнително парче сирене. Да ви е сладко!

* Ползвайте сирене, което да се разтича при топлинна обработка. Кашкавалът не е подходящ в случая. Моят любим вариант е с меко козе сирене. Може да смените шам фъстика с други ядки, а стафидите с предпочитани от вас сушени плодове. Крушата е много вкусна и съвсем студена. Тогава сиренето е стегнато и при разрез се получава красива мозайка.










.

Пълнени круши с шоколад





Продукти за 4 порции

4 средни круши
4 с.л. натрошен натурален шоколад
4 с.л. натрошен бял шоколад
60 г бадемов марципан
бутер тесто
разбито яйце за намазване

Продукти за соса

100 мл течна подсладена сметана
80 г натурален шоколад
1 с.л. бренди

пудра захар за поръсване
филирани бадеми за поръсване




Приготвяне

* Обелете крушите като им оставите дръжките. Издълбайте ги с малка лъжичка.

* Смесете двата вида шоколад  и напълнете с тях крушите. Затворете отворите им с парче бадемов марципан за да не изтече шоколада по време на печене.

* От тестото отрежете ленти и ги увийте спираловидно по крушите. Закрепете добре краищата им за да не се развиват докато се пекат. Намажете спиралите с яйце.

* Подредете крушите изправени в тавичка, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в предварително загрята на 200* фурна.

* За соса смесете шоколада, сметаната и брендито. Леко ги загрейте на котлон или в MW фурна. Разбъркайте докато получите гладък сос.

* Сервирайте крушите върху шоколадовия сос леко топли, поръсени с пудра захар и гарнирани с бадеми. Да ви е сладко!

* Ако нямате бадемов марципан затворете отворите на крушите с тесто, но с марципан става много по-вкусно, особено като се запече леко. Може за обогатите пълнежа с ядки и сушени плодове.









.

вторник, 8 януари 2013 г.

Песто от маслини и моркови





Продукти

2 леко сварени моркова
100 г черни маслини без костилки
1 скилидка чесън
20 г пармезан или друго твърдо ароматно сирене
3 - 4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
люта чушка по желание




Приготвяне 

* Няма много за обясняване. Просто сложете всички съставки в блендер и накълцайте на ситно. Сервирайте пестото със сирене, студено месо, към салати, паста или черен хляб. Да ви е сладко!








.

сряда, 2 януари 2013 г.

Червено кадифе







Продукти за блата

250 г брашно
15 г какао
щипка сол
1 ванилия
125 г меко масло
250 г захар
2 яйца
250 мл айрян
червена хранителна боя
1 ч.л. оцет 6%
1 равна ч.л. сода бикарбонат

Продукти за крема

300 г натурално сирене Филаделфия
250 г сирене Маскарпоне
120 г пудра захар
3 - 4 с.л. течна сладкарска сметана
1 ванилия









Приготвяне

* Пресейте брашното заедно с какаото и солта.

* В купа разбийте на пухкав крем маслото заедно със захарта и ванилията. Прибавете едно по едно яйцата. Разтворете в айряна чевена боя. Сложете толкова, че да получите наситен червен цвят. Налейте айряна в маслената смес и разбъркайте. Сипете на части брашното като бъркате с миксер. Накрая угасете содата в оцета и я сипете в тестото. Разбъркайте и веднага сипете готовото тесто в две отделни тавичи с диаметър приблизително 26 см., покрити с хартия за печене.

* Изпечете двата блата в предварително загрята на 180* фурна за около 25 минути. Проверявайте с клечка за зъби дали се е изпекло тестото, не препичайте много за да не потъмнее червения цвят.

* Може да изпечете тестото в по-малки форми и да разрежете блатовете хоризонтално на половина. Така ще получите по-висока торта с четири блата с по-малък диаметър. Добре е да изпечете блатовете предния ден за да са стегнати когато започнете да оформяте тортата. Сложете ги в найлонови пликове и съхранявайте на студено.

* За крема разбийте добре с миксер двата вида сирене заедно със захарта и ванилията. Накрая прибавете сметаната за да направите крема малко по-мек.

* Намажете единият блат с половината крем, покрийте с втория и притиснете леко с ръце. Измажете отстрани и отгоре тортата с останалия крем и украсете по ваше желание. Аз я покрих с тънък пласт разточен бадемов марципан, оцветих с бои и направих релеф с разбит белтък и захар. Да ви е сладко!








* Това е много популярна торта. Реших, че цветът и е достатъчно празничен и затова избрах да направя именно нея за Нова година. Ето тук може да разгледате най-различни варианти на тази торта. Рецептата, която може да прочетете тук, в блога е компилация от няколко варианта, които харесах в интернет.








.

събота, 29 декември 2012 г.

Пълнозърнест венец






Продукти

20 г прясна мая
280 г хладка вода
200 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
2 с.л. семена от люцерна или други по избор
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио

50 г меко масло за намазване
2 с.л. прясно мляко за намазване








Приготвяне

* Разтворете маята във водата. В купа смесете двата вида брашно заедно със семената, солта и захарта. Добавете маята и олиото. Замесете меко тесто, сложете го в купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* Набрашнете плота и разточете втасалото тесто на правоъгълник с дебелина 1 см. Намажете го с мекото масло и завийте на руло. Нарежете рулото на 6 еднакви парчета.






* Направете разрези с остър нож без да прерязвате тестото до долу.






* С пръсти съберете двата края и "разлистете" нарязаните парчета.






* Покрийте тава с хартия за печене. В средата сложете купичка и наредете около нея парчетата тесто. Намажете с прясното мляко и оставете венеца да втаса отново за около 20 минути.






* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 30 минути докато коричката стане твърда и златиста. Да ви е сладко!







.