сряда, 27 ноември 2024 г.

Кавърма в тиква със сушени чушки и сминдух

 



Кавърмата в тиква е любима българска гозба. Във всеки край я приготвят различно. На вашето внимание предлагам мой вариант със сушени чушки и сминдух. Ястието се получава изключително ароматно и вкусно. Опитайте!

Продукти за 4-6 порции:

1 кръгла тиква до 2 кг или 2 малки
5-6 сушени червени чушки
600 г свински врат
3-4 с.л. олио
1 глава лук на едро
1/2 стрък праз на кръгчета
3-4 цели скилидки чесън
1 морков на кръгчета
1 дафинов лист
2-3 зърна бахар
200 мл червено вино
200 мл телешки бульон
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л.сминдух
сол и черен пипер
по желание лют пипер



Приготвяне:

* Първо подгответе сушените чушки. Залейте ги с гореща вода и ги оставете да омекнат. След това ги почистете от семките и нарежете на едри парчета.

* В тенджера загрейте олиото и запържете месото до зачервяване. Добавете лука, праза, чесъна, моркова и подправките. Задушете за кратко.

* Налейте виното и оставете на огъня без капак за 5-10 минути, за да се изпари остротата на алкохола. Сипете бульона и доматеното пюре. Задушете ястието за 30 минути.

* Накрая прибавете чушките, сминдуха и подправете със сол и черен пипер. Задушете още малко, докато месото почти омекне.

* Докато се готви кавърмата подгответе тиквата. Отрежете капаче и с лъжица отстранете семките. Посолете я отвътре, а отвън намажете с олио. Прободете я с шишче на няколко места, за да може да изтича водата по време на печене. Покрийте тава с лист алуминиево фолио. Сложете отгоре тиквата и я изпечете в загрята на 200°C фурна за половин час.

* Напълнете полуизпечената тиква с кавърмата и я върнете във фурната. Намалете температурата до 180°C и печете до зачервяване и пълна готовност. Проверявайте дали тиквата е изпечена, като я прободете внимателно с шишче. Ако не усещате съпротивление, тиквата е готова. Непременно я оставете за един час на стайна температура преди да я сервирате. Така ще се стегне и ще попие всички сокове. Да ви е сладко!



сряда, 20 ноември 2024 г.

Стек Солсбъри (Salisbury steak)

 



Най-просто казано, това са говежди кюфтета с плътен гъбен сос. Какво ги прави различни от нашенските пържени кюфтета? Това, че са задължително от говежда кайма, наборът от подправки и историята, която ги съпровожда. Ястието произлиза от Съединените щати и носи името на американския лекар и химик Джеймс Х Солсбъри, известен със застъпничеството си за диета, ориентирана към месото. Той е смятал, че накълцаното месо по-лесно се възприема и усвоява от организма. В началото говеждата пържола прилежно се е накълцвала на малки парченца, но в течение на времето са започнали да я смилат и така се превръща в кайма. Въпреки това името на гозбата остава Стек Солсбъри, а не „Кюфтета Солсбъри“. Има много вариации на тази рецепта, като задължителните компоненти си остават говеждото, бульона, лука и гъбите. Както и гарнитурата от картофено пюре или задушени зеленчуци. Заповядайте един от вариантите.

Продукти за 3-4 порции:

За кюфтетата:

500 г говежда кайма
1 малка глава ситно нарязан лук
2 скилидки счукан чесън
2 с.л. люта горчица
1 с.л. сос Уорчестър (Worcestershire Sauce)
2 с.л. галета
1 с.л. доматено пюре
1 яйце
сол и черен пипер
2 с.л. олио

За соса:

2 с.л. масло
1 малка глава ситно нарязан лук
3 скилидки счукан чесън
200 г нарязани пресни гъби
2 с.л. брашно
350-400 мл горещ говежди бульон
1 с.л. сос Уорчестър (Worcestershire Sauce)
сол и черен пипер

Приготвяне:

* За кюфтетата разбъркайте добре всички продукти без олиото. Оформете кюфтета и ги запечете в олиото от двете страни до зачервяване. Гответе на умерен огън и за улеснение използвайте съд с незалепващо покритие. Нужно е каймата да хване апетитна коричка и само да се запечата, за да може вътрешността все още да остане сурова. Това ще остави кюфтетата сочни и меки след приключване на готвенето. Извадете ги в чиния.

* В същия съд стопете маслото и задушете лука, чесъна и гъбите. След като добият приятен апетитен цвят, ги поръсете с брашното и запържете до златисто. Налейте 2/3 от горещия бульон и разбъркайте, за да премахнете евентуални бучки брашно. Добавете останалия бульон и соса уорчестър. Подправете със сол и черен пипер.

* Върнете кюфтетата в соса, намалете огъня до слаб и ги оставете да покъкрят под капак за десетина минути. Сервирайте с картофено пюре или задушени заленчуци. Да ви е сладко!

*** Преценете гъстотата на соса сами. Ако е нужно разредете с още малко бульон. Може да ползвате всякакви гъби, стига да са пресни. Сосът Уорчестър е важна съставка и носи много приятен умами вкус. За готвене използвайте остра горчица. Ако е лека напълно изгубва вкуса си след топлинна обработка.




неделя, 10 ноември 2024 г.

Ябълков сладкиш на пластове

 


Сочен сладкиш с много ябълки, парченца шоколад и сушени кайсии. Подправен с канела и кардамон е неустоимо ароматен и вкусен. Благодарение на богатия пълнеж и заквасената сметана дни наред остава мек и влажен. Може да се съхранява в хладилник до една седмица, както и да се замрази до три месеца.

Продукти за сладкиш 24 см:

Пълнеж:

400 г необелени ябълки, нарязани на по-големи кубчета
80 г мусковадо
1 ч.л. канела
½ ч.л. кардамон
ванилия
2 с.л. лимонов сок
2 с.л. брашно

Приготвяне:

* Смесете всички продукти в купа и разбъркайте. Оставете пълнежа настрана за 15-20 минути, за да могат ябълките да отпуснат соковете си. През това време подгответе формата за печене, тестото и подгрейте фурната.



Продукти за тестото:

125 г добре омекнало масло
130 г бяла кристална захар
2 яйца М
180 г заквасена сметана
ванилия
220 г бяло брашно, пресято и смесено с 1 равна ч.л. бакрулвер, ½ ч.л. сода бикарбонат и 2 щипки сол
Друго:

100 г тъмен или млечен шоколад, нарязан на парченца
100 г нарязани сушени кайсии или стафиди


Глазура:

80 г пудра захар
ванилия
2 с.л. прясно мляко или лимонов сок


Приготвяне:

* Покрийте дъното и стените на кръгла форма за печене 24 см с хартия за печене. Загрейте фурната на 180°C с вентилатор.

* За тестото разбийте с миксер на крем маслото и захарта. Прибавете едно след друго яйцата, като продължите да разбивате. Сипете сметаната, добавете ванилията и разбъркайте отново. Накрая сложете брашното, смесено с двата вида набухвател и солта. Размесете добре. До края на процеса може да работите с миксер.

* Сипете половината от тестото във формата. Отгоре разпределете 2/3 от ябълките и техния сок. Поръсете ги с шоколада и кайсиите.



* Върху тях сипете на малки купчинки останалото тесто и го разнесете равномерно с лъжица или шпатула. Най-отгоре разпределете останалите ябълки.



* Изпечете сладкиша за около 40-50 минути, като проверявате готовността с клечка.

* За глазурата разбъркайте на крем захарта, ванилията и млякото. Залейте с нея сладкиша, докато е още горещ. Оставете го добре да изстине преди да го разрежете. По желание сервирайте със сладолед или заквасена сметана. Да ви е сладко!

*** Може да обелите ябълките, но кората запазва целостта им. Подправете ги с вашите любими подправки. Портокалова или лимонова кора също пасват много добре. Мусковадо може да замените с друга кафява захар, но тъмната мека кафява захар дава силно изразен вкус на карамел и меласа. Шоколадът и кайсиите може директно да пропуснете, ако не ви харесва комбинацията и да направите сладкиша само с ябълки.

неделя, 3 ноември 2024 г.

Усукана баница с праз

 


Една от любимите ми баници е с праз. Рецептата е класическа, няма нищо ново. А и всеки предпочита да прави баниците, които най-много харесва. Тук по-скоро бих искала да ви предложа по-различен начин на оформяне. Обикновето така усукваме тесто за хляб, но и с кори за баница се получи чудесно. Що се отнася до моята рецепта, освен задушен праз, яйца и сирене, добавям малко мащерка. Мисля, че отлично си подхожда с праза.

Продукти:

400 г фини кори за баница

Пълнеж:

2 стръка нарязан праз
2 с.л. олио+2-3 с.л. вода
200 г натрошено краве сирене
4 яйца
2 с.л. кисело мляко
черен пипер
мащерка
сол, ако е необходимо

Друго:

125 г стопено масло
1 разбито яйце

Приготвяне:

* За пълнежа задушете праза в олиото и водата до леко омекване. След като изстине в същия съд прибавете всички останали продукти и разбъркайте. Ако сиренето не е достатъчно солено, посолете.



* Отворете корите на работния плот и ги разпределете на две части. Започнете с едната половина. Слепвайте заедно по две или три кори, като помежду им намазвате малко от стопеното масло. Върху първите три кори поръсете от плънката. Върху нея поставете още три слепени с масло кори, след това пак пълнеж и кори, докато свършат корите от едната половина. (Снимка 1) Завийте ги на хлабаво руло и го разрежете на две части по дължина. (Снимка 2) Усучете двете отрязани парчета на плитка (Снимка 3). Работете внимателно, за да не изтича пълнежа.



* Покрийте кръгла тава (аз използвах тортена форма 24 см) с хартия за печене. В средата сложете чаша за ограничител, също покрита с хартия. Внимателно пренесете във формата едната плетеница. (Снимка 1) След това по същия начин направете още една плетеница от останалите кори и пълнеж и я сложете във формата до първата. Смесете разбитото яйце с остатъка от маслото (със сигурност ще остане 1-2 с.л) и намажете баницата. (Снимка 2)



* Изпечете баницата в загрята на 190°C фурна с вентилатор за около 40 минути. Хапнете я топла и да ви е сладко!



събота, 12 октомври 2024 г.

Тиквени блини

 




Продукти за около 12 блини:

300 г тиква, сварена със 150 мл вода
300 мл прясно мляко
3 яйца
1 пълна ч.л. суха мая
50 г захар
сол на върха на ножа
по 1 равна ч.л. сух джинджифил и канела
1/2 ч.л. кардамон
ванилия
50 г стопено масло
200 г брашно

Друго:

масло за намазване на тигана


Приготвяне:

* Пасирайте сварената тиква на гладко пюре заедно с прясното мляко и яйцата. Добавете сухата мая и разбъркайте, докато се разтвори. След това прибавете всички осдтанали продукти и разбийте с миксер до хомогенност. Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на топло, докато сместа шупне, удвои обема си и по повърхността се образуват мехурчета.

* След това по добре познатия ни начин изпечете блини. Добре е да ползвате тиган с незалепващо покритие. Намазвайте го с масло преди да изсипете черпак от тиквената смес. Печете на слаб огън, тъй като блините са дебели и изискват по-дълго готвене. Заради тиквеното пюре стават влажни и меки. Дори ще ви се стори, че са леко тикливи, ако ги хапнете горещи. Затова ги оставете да изстинат, за да се стегнат. Преди поднасяне леко ги затоплете във фурната или в микровълнова. Блините остават меки дни наред, увити в стреч фобио. Това ви дава предимството да ги приготвите за сутришната закуска още от предния ден. Не жалете подправките. В тях се крие цялото очарование на тези нетрадиционни дебели палачинки. Поднесете ги с конфитюр по избор, шоколад или карамел. Лично на мен са ми най-вкусни със солен карамел. Да ви е сладко и на вас!

*** Всеки сорт тиква е с различно съдържание на вода. Ако е по-водна тиквеното пюре ще стане малко по-рядко. В този случай добавете още малко брашно. Но не е нужно да давам никакви съвети. Всеки от вас прави палачинки у дома и знае по-добре от мен какво трябва да се направи, за да станат идеални и много, много вкусни.




четвъртък, 10 октомври 2024 г.

Салата с тиква и сирене в кадаиф

 


Есенна салата с пържена тиква и хрупкави ролки кадаиф, пълни с меко и ароматно сирене. Никой не може да остане равнодушен!

Кадаифът е с неутрален вкус, което го прави чудесен продукт както за десерти, така и за солени ястия. Обича маслото, затова не го щадете. След като се запече вкусът е невероятен. Кадаиф може да намерите в азиатски и турски магазини, както и да поръчате през Интернет. В мрежата ще откриете и много рецепти за домашно приготвен.

В този пост няма да има точна рецепта. Не е нужна. Подберете любимите си сортове тиква и сирене. Тиквата пригответе по ваш вкус, а сиренето завийте в кадаиф. Направете толкова, колкото порции ще сервирате.

Аз направих тиквата по тази рецепта, тъй като е любима у дома. Накратко ще обясня как да приготвите кадаифените ролки със сирене.

Откъснете част от кадаифа (пакетите са големи, останалото може да направите на нещо сладко) и го сложете в купа. Полейте го със стопено масло и внимателно го разбъркайте с пръсти. Вземете малко от намасления кадаиф и го разстелете на лента върху дъска. В единия край сложете сирене. (Снима 1) Аз комбинирах проволоне и синьо сирене, само защото се намираха в хладилника. Всякакво сирене е добре дошло-бяло саламулено, кашкавал, гауда, моцарела, камамбер, бри и др. Завийте кадаифа около сиренето на стегната ролка. (Снимка 2)



Поставете ролките в тавичка, намаслете ги още малко и ги запечете до златисто. Аз ги изпекох в Еър Фрайър (Air Fryer). Първо около 5-6 минути на 200°C. След това ги обърнах и запекох и от другата страна.
Това е всичко. Поднесете резените тиква и ролките кадаиф със свежа салата и дресинг по избор. Да ви е сладко!

Понякога приготвям повече кадаифени ролки. Увивам ги в стреч фолио и ги съхранявам до 10 дни в хладилник. Така имам готови ролки, които само трябва да се запекат преди сервиране.