понеделник, 12 март 2012 г.

Пълнена кисела зелка





Продукти

1 средна кисела зелка

1 кг свински гърди без  кост нарязано на хапки
2 стръка праз нарязани на едри парчета
1 равна ч.л. сол
черен пипер и чубрица на вкус
2 сухи люти чушки, грубо натрошени
1 равна ч.л. сладък  червен  пипер
3 с.л. свинска мас


Приготвяне

* Загрейте маста в дълбока тенджера и запържете в нея месото до златисто. Сложете праза, разбъркайте и похлупете тенджерата с капак. Хванете заедно дръжките и капака с кърпи или ръкохватки за да не ви пари на ръцете. Раздрусайте добре месото и праза за около минута.

* Подправете пълнежа с двата вида пипер, лютата чушка и чубрицата. Овкусете със солта.






* Сложете зелката в голям  глинен съд или тава с по-висок борд. Започнете внимателно да разлиствате зелката като внимавате да не се откъснат  листата от  кочана.






* Когато стигнете до сърцевината на зелето внимателно го отстранете. На негово място поставете няколко лъжици месо.






* Загърнете листата около пълнежа и притиснете с длани за да придадете отново формата на отстранената сърцевина на зелето. Започнете да слагате от месото във всеки лист, след това го загръщайте около средата и притискайте с ръце.






* По този начин напълнете цялата зелка. Не забравяйте добре да притискате с ръце. Това е важно за да не се разпадне зелето при печене.






* За край си оставете няколко листа без  пълнеж. С тях добре загърнете зелето докато заприлича отново на хубава плътна топка. Никой няма да заподозре какво се крие в него.






* Полейте зелето с отделилите се сокове от месото и праза. Сипете малко зелева чорба и вода. Изпечете гозбата на 180* за около 2 часа минимум.

* Преди да разрежете зелката отстранете изгорелите листа. Те служат само за покритие, не стават  за ядене.

* Сервирайте резен  от пълнената зелка с чаша плътно червено вино. Да ви е сладко!







.

понеделник, 5 март 2012 г.

Торта с вишни




Продукти


Блат

5 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
1 ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. вишнев  сок за сиропиране






Крем

500 г маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
150 г захар
2 ванилии
5 с.л. вишновка


Желе

500 г пресни или замразени вишни без костилки
150 г захар
1 каф.ч. вишновка
1 каф.ч. почистени вишни от вишновка
20 г желатин (2 пакетчета)







Глазура

200 мл течна сметана
150 г натурален шоколад
40 г масло
2 с.л. какао






Приготвяне

* За да направите блата първо разбийте много добре яйцата със захарта докато побелеят и утроят  обема си. Пресейте заедно брашното, какаото, ванилията и бакпулвера. Прибавете ги с внимателно бъркане към яйчната смес. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна. Оставете го до изстине и след това го разрежете хоризонтално с голям  нож за хляб или конец  на три части.

* За крема разбийте с миксер маскарпонето заедно със захарта, ванилията и вишновката. Отделно разбийте на сняг сметаната. Смесете двата крема като продължите да разбивате с миксер.

* За желето кипнете вишните със захарта и разбъркайте докато се стопи. Ако плодовете не отделят  достатъчно сок сложете 1ч.ч. вода. Не гответе дълго. Плодовете трябва да останат твърди. Махнете ги от котлона и към тях прибавете вишновката и плодовете от нея. Разбъркайте и отделете 1 ч.ч. от отделилата се течност, с която ще сиропирате блатовете. Разтворете желатина с малко вода на водна баня и го сипете към вишните. Разбъркайте и оставете всичко леко да почне да се сгъстява. Покрийте дъното и стените на тортената форма, в която сте пекли преди това блата с найлоново фолио. Сипете желето вътре и го приберете в хладилника най-малко за 3-4 часа да се стегне добре. Може да направите това и във фризера.

* За глазурата кипнете сметаната и добавете към нея шоколада, начупен на парченца, какаото, размито в малко вода и маслото. Разбъркайте до гладкост и оставете леко да се охлади. Глазурата трябва да е течна. Ако  започне бързо да се стяга я затоплете леко.

* Сложете единия блат в тортена форма и го сиропирайте с вишнев сок. Нанесете пласт крем и покрийте с втория блат. Сиропирайте. Върху него сложете желираните вишни.






*  Нанесете втори пласт  крем върху желето и сложете последния блат. Отново сиропирайте и измажете добре цялата торта отгоре и отстрани.

* Излейте глазурата в средата и я оставете небрежно да се стече по борда на тортата. Украсете  с вишни - пресни, коктейлни, замразени или от  компот. Може да гарнирате с шоколадови листа. Да ви е сладко!








.

петък, 2 март 2012 г.

Трюфели от пилешки дробчета

.





Продукти за 12- 14 трюфела


250 г пилешки дробчета
1 обелена и почистена кисела ябълка
1/2 главичка кромид лук
2 с.л. масло
1 с.л. бренди
1/2 ч.л. суха мащерка, сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. квасена сметана и 3 с.л. прясно мляко
Счукан суров шам фъстък за овалване
Лют пипер за овалване









Приготвяне


* Нарежете лука и ябълката на кубчета и ги задушете в маслото. Прибавете дробчетата и мащерката  и гответе 5-6 минути. Сипете брендито и фламбирайте.

*  Прехвърлете всичко в тесен  и висок съд  и пасирайте като постепенно добавяте по малко сметана и мляко. Овкусете със сол и пипер.Трябва да получите крем с гъстотата на кексово тесто. 

* Оставете сместа да се охлади добре. Оформете малки топчета и ги оваляйте в шам фъстъка, примесен с малко лют пипер. Сервирайте с препечени филйки и зелена салата.







* Може да оваляте трюфелите и в леко запечени филирани бадеми, както и в други ядки по ваш  избор. Да ви е сладко! 



 






.

неделя, 26 февруари 2012 г.

Миниатюри





Продукти за 6 порции

една зряла круша около 250 г
100 г захар
2 жълтъка
кора от 1/2 лимон
сок  от 1/2 лимон
2-3 с.л. крушова ракия или друг  подходящ алкохол
10 г желатин (1 пакетче)
200 мл сметана за разбиване
1 ванилия


Шоколадови листа

24 малки листа от роза
100 г  натурален шоколад
1/2 твърда круша







* Обелете крушата, нарежете я на кубчета и я сварете до омекване в малко вода заедно с цялата лимонова кора и половината захар. Отстранете кората на лимона и посирайте всичко на гладко пюре. Ароматизирайте с крушовата ракия. Разтворете желатина на водна баня в малко вода и го прибавете към горещото пюре. Разбиркайте и оставете да изстине. 

* Разбийте сметаната на сняг. Отделно разбийте двата жълтъка с останалата захар и ванилията на водна баня докато получите гъст крем. Прибавете ги към сметаната. Накрая съединете студеното крушово пюре преди да е почнало да желира със сметановия крем.  Оствете муса за 4 часа в хладилника.

* Измийте и подсушете листата на розите. Стопете шоколада на водна баня. Върху вътрешната страна на листата нанесете пласт шоколад с помощта на малка лъжичка или четка за рисуване. Оставете листата да се втвърдят добре. След това отделете шоколада. Може да видите тук как се прави това. 

* Гребнете лъжичка от муса и го поставете върху едно шоколадово листо. Забодете едно по-малко листенце отгоре и гарнирайте с тънко резенче круша. Да ви е сладко! 




вторник, 21 февруари 2012 г.

Две салати с портокали






Днес ви предлагам два варианта на салати с портокали. Много свежи, вкусни и необичайни. Да ви е сладко! 



Салата с резене, радичо и портокали







Продукти за 4 салати

1 грудка резене
1 средно радичо
2 портокала

Дресинг

2 с.л. бял винен оцет
сок  и настъргана кора от 1 лимон
1 ч.л. мед
1 с.л. едрозърнеста горчица
1/2 ч.л. едър лют пипер
сол на вкус
5-6 с.л. зехтин

сумак за поръсване


Приготвяне

* Нарежете резенето на тънки филийки. Накъсайте листата на радичото, а портокала филетирайте на резенчета. Смесете  зеленчуците и ги разпределете в чинии.

* Сложете съставките за дресинга в бурканче. Затворете го и добре разклатете за да се смесят добре. Преди сервиране залейте салатите с дресинга и посипете със сумак.








Салата с херинга и портокали






Продукти за 4 салати

4 филета солена херинга
2 портокала
2 стръка селъри
4 стръка зелен лук
4 стръка копър

Дресинг

сок от 1/2 портокал
4 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. мед
1 с.л. хрян - паста
сол на вкус
5-6 с.л. зехтин


Приготвяне

* Нарежете рибата на хапки, селърито на резенчета, а лука наситно. Филетирайте портокала. Разпределете всичко в чинии и върху всяка накъсайте копър.

* Сложете съставките за дресинга в бурканче, затворете и разклатете енергично за да се смеси всичко добре. Залейте салатите поне 1 час преди да ги сервирате. 







.

вторник, 14 февруари 2012 г.

Свинско каре в бутер тесто




Продукти

1 бр. свинско каре без кост
2 с.л. олио

1 пакет бутер тесто
1 яйце за намазване


Гъбен пласт

500 г пресни гъби по избор
2 с.л. масло
няколко стръкчета прясна мащерка или 1/4 ч.л. суха
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 стрък  зелен лук
3 стръка магданоз
2 с.л. квасена сметана
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус


Спаначен пласт

500 г пресен спанак или 1 пакет замразен
2 стръка зелен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 -3 щипки индийско орехче
сол на вкус







Приготвяне

* Подгответе първо двата зеленчукови пласта. За да направите гъбения пълнеж първо почистите гъбите и ги задушете в маслото до омекване. Подправете ги с мащерката, лимоновата кора и добавете сметаната. С пасатор пасирайте гъбите на гладко пюре. Нарежете на ситно магданоза и лука и ги прибавете към пюрето. Накрая сложете галетата и овкусете със сол и пипер. Ако сместа ви се стори рядка сложете още малко галета и обратно - ако е гъста разредете със сметана. Трябва да получите консистенцията на мек пастет.

* За спаначения пласт първо почистете и измийте спанака, а след това го задушете за кратко и отцедете от излишната вода. Нарежете го на ситно. Ако ползвате замразен спанак го оставете да се размрази в цедка за да отстраните водата от замразяването. Нарежете на ситно останалите продукти за пълнежа и ги смесете със спанака. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче. Не добавяйте мазнина.

* Подсушете месото и ако по него има жили ги отстранете с остър нож.  Посолете и натрийте с черен пипер.







* Загрейте олиото и запържете месото от всички страни. Извадете го в чиния и го оставете да се охлади.

* Намажете карето от всички страни обилно с гъбения пласт.






* На кухненския плот постелете голямо парче найлоново фолио. Разнесете върху него спаначиния пласт като се стараете  да е равномерно дебел навсякъде. Оформете правоъгълник от спанака. Големината му преценете сами спрямо големината на парчето месо. Зеленият пласт трябва да е достатъчно голям за да може да загърне месото отвсякъде.

* Внимателно сложете намазаното с гъбено пюре месо върху спанака.






* С помощтта на фолиото завийте спанака около месото на стегнато руло. Може да направите това дори един ден предварително и да съхраните рулото в хладилника, а да го изпечете преди сервиране. Ако направите така имайте предвид, че от  спанака се отделя течност и трябва задължително да сложите рулото в подходящ съд за да не ви изцапа хладилника.






* Разточете леко бутер тестото. Сложете намазаното месо в единия му край и внимателно отстранете найлоновото фолио. Намажете краищата на тестото с разбито яйце и увийте всичко на стегнато руло. От тестото може да оформите фигурки, които да сложите върху горната кора за да изглежда по-красиво. Намажете всичко с яйце.






* Изпечете ястието в предварително загрята на 180* фурна за около 30 минути. Ако искате месото да остане леко розово и сочно печете по-малко време. Сервирайте със сос по избор и задушени зеленчуци. Наздраве с хубаво червено вино и да ви е сладко! Честит Трифон Зарезан! 







.