петък, 26 ноември 2021 г.

Ябълков сладкиш с кисело мляко

 


Сладкишът, който ви представям е с ябълки и фина маслена основа. Но това, което го прави различен от останалите е кремът от печено кисело мляко. Лек и пухкав като облак, отлично се съчетава с ябълковия пълнеж и придава невероятно свежест. Опитайте!

Продукти за сладкиш 22-24 см:

тесто:

70 г меко масло
70 г захар
3 жълтъка
ваниля
200 г брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол

пълнеж:

3 големи ябълки, нарязани на по-едри кубчета
40 г захар
2 с.л. лимонов сок
шепа стафиди
настъргана кора от 1 портокал или лимон
по желание канела
1 ч.л. нишесте (5г)
30 мл вода или сок по избор

крем:

500 г пълномаслено кисело мляко
30 г нишесте
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
3 белтъка
130 г захар




Приготвяне:

* Тесто: В купа разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъците и отново разбъркайте. Овкусете с ванилия. Сипете брашното, примесено с бакпулвера и солта. С лопатка смесете добре всички продукти, докато се съединят. Не добавяйте повече брашно и не месете с ръце. Отделете от тестото 1/3 и го замразете. Останалото сложете за 30 минути в хладилник.

* Пълнеж: На среден огън задушете ябълките със захарта и лимоновия сок. Ако са сухи и не отпускат сок налейте малко вода или сок по избор. След като леко омекнат прибавете стафидите и портокаловата кора. Разтворете нишестето във водата и го налейте при ябълките. Кипнете за кратко и махнете от огъня. Оставете пълнежа да се охлади.

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто на кора около 3 мм. Сложете го на дъното на формата и оформете малък борд. Надупчете с вилица основата и сипете ябълките.

* Крем: С бъркалка разбъркайте киселото мляко, нишестето, ванилията и лимоновата кора. Отделно с миксер разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължите да разбивате, докато получите гъст крем. Прибавете киселото мляко към разбитите белтъци и разбъркайте с лопатка до хомогенност.

* Изсипете крема върху ябълките и загладете. Отгоре настържете на едро ренде замразеното тесто. Изпечете сладкиша за около 45 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Оставете го добре да изстине и поднесете. Да ви е сладко!




Зехтинов хляб с пържени овесени ядки

 



Чудесен хляб с ароматни и хрупкави овесени ядки. Може да го приготвите с пълнозърнесто или ръжено брашно, като го смесите с бяло в съотношение 1 към 2. Вариантът, който ви предлагам е подходящ за постите, но ако искате повече аромат, запържете овесените ядки в 30 г масло.

Продукти:

за поръската:

45 г овесени ядки
15 г ленено семе
2-3 с.л. зехтин

тесто:

230 мл хладка вода
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
1 ч.л. захар
40 мл зехтин
1 ч.л. сол
350-400 г брашно

друго:

овесени ядки за овалване



Приготвяне:

* За поръската запържете в зехтина до златисто овесените ядки и лененото семе. Гответе на умерен огън.

* За тестото разтворете маята във водата. Прибавете захарта и 100 г от брашното. Разбъркайте на гладка каша и покрийте купата със стреч фолио. Оставете на топло, докато маята шупне.

* Към шупналата мая сипете зехтина, солта и на части останалото брашно. Може да омесите тестото с ръце, в кухненски робот или с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Отново покрийте купата с фолиото и оставете на топло тестото за час или докато удвои обема си.

* Намаслете голям ласт хартия за печене с малко зехтин. Изсипете върху нея втасалото тесто и го разточете с точилка или го раздърпайте с ръце на тънък правоъгълник. Посипете го равномерно със запържените овесени ядки.



* Прегънете тестото няколко пъти, докато получите п

равоъгълник или квадрат. След това формете хляба както желаете. Може да го направите кръгъл или продълговат. Оваляйте го в овесени ядки и заедно с хартията го пренесете в тава.




* Оставете хляба да втаса още половин час. Преди печене по желание може да му направите 1-2 разреза по горната част.

* Загрейте фурната на 200* с вентилатор. Изпечете хляба за около 40 минути. Изчакайте го да изстине и разрежете. Да ви е сладко!




понеделник, 15 ноември 2021 г.

Домашно топено сирене



Лесно и бързо може да приготвите сами вкусно топено сирене. Като основни продукти са ви нужна извара с по-висока масленост и малко маскарпоне. Ако изварата е с по-ниска масленост и пропуснете маскарпонето, пак ще получите превъзходно топено сирене, но с твърда консистенция. В този случай сложете вместо жълтък едно цяло яйце. Изсипете готовата смес върху найлоново фолио и завийте на руло. Приберете го в хладилника, докато се стегне. След това може да го нарежете на филийки и поднесете за закуска, предястие или към салата. Чудесно е и за запичане. Кимионът може да замените с подправки, които харесвате.

Продукти за около 380 г готов продукт:

250 г извара (минимум 30% масленост)
100 г маскарпоне
1 жълтък
1/2 ч.л. захар
40 г масло
1/2 ч.л. бакпулвер
сол
кимион

Приготвяне:

* Пасирайте на гладък крем изварата, маскарпонето и жълтъка. Изсипете ги в тенджерка и сложете съда на водна баня.

* Добавете захарта, маслото и бакпулвера. Гответе на водна баня под непрекъснато бъркане около 15 минути. В началото сместа ще стане зърниста. Разбърквайте с телена бъркалка, докато бучиците от изварата се стопят и всичко стане хомогенно. На консистенция топеното сирене трябва да бъде с бледо-жълт цвят, еластично и лъскаво.

* Накрая посолете и сложете зърна кимион. Разсипете топлото сирене в малки буркани и затворете с капачки. Не забравяйте да сложите етикет с надпис, че това е най-вкусното топено сирене на света!

 


събота, 6 ноември 2021 г.

Сметанов сладкиш със сушени сливи и орехи

 


Хрупкава маслена основа, пълни с орехи сушени сливи и нежна сметанова заливка. За още повече вкус - портокалови корички. Комбинацията е интересна и неустоимо вкусна!

Продукти за сладкиш 22 см:

маслена основа:

100 г много меко масло
40 г захар
2-3 щипки сол
ванилия
50 мл течна пълномаслена сметана
200 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер



пълнеж:

250 г едри меки сушени сини сливи без костилки
80 г едри орехови ядки

заливка:

350 мл течна пълномаслена сметана
70 г захар
ванилия
2 разбити с вилица яйца
2 с.л. сладко от портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал
50 г нишесте



Приготвяне:

* За маслената основа разбъркайте на крем маслото, захарта, солта и ванилията. Налейте сметаната, а след това прибавете брашното, смесено с бакпулвера. Размесете на тесто. Не е нужно да месите с ръце, нито да ползвате миксер. Достатъчно е само да съберете съставките на топка. Бъркайте с лъжица или шпатула. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилник за 1 час.

* Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто върху набрашнена повърхност с дебелина 3-4 мм и изрежете кръг с големината на формата. Поставете го на дъното и надупчете с вилица. От останалото тесто направете ленти и оформете борд. Запечете основата до бледо розово за около 15 минути.

* За пълнежа разрежете сливите и ги напълнете с ореховите ядки. Ако нямате чак толкова едри сливи може да слепите няколко една в друга, както направих аз. Стиснете ги в шепа, за да се споят и ще получите най-големите сушени сливи на света!

* За заливката смесете заедно в купа всички продукти и разбъркайте добре до еднородност.

* Наредете сливите върху запечената маслена основа и ги залейте със сметановата заливка. Върнете формата във фурната и печете още 30-35 минути. Охладете напълно сладкиша и поднесете. Да ви е сладко!




неделя, 31 октомври 2021 г.

Пълнени орехови бисквити

 



Хрупкави бисквити със сочен пълнеж. С много аромати, с много вкус. Идеални са за закуска към кафе или чай. Бисквитите са големи, но могат да се направят и малки. Мисля, че е по-добре да са големи, за да не изсъхне пълнежът по време на печене. Колкото по-голямо количество от него има в една бисквита, толкова по-вкусно.

Продукти за 6-8 бисквити:

тесто:

100 г много меко масло
60 г кафява захар
40 г бяла кристална захар
1 яйце
ванилия
50 г запечени накълцани орехи
80 г шоколадов чипс или натрошен натурален шоколад
180 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

пълнеж:

200 г натурално крем-сирене
30 г пудра захар
ванилия
2 с.л. сладко от портокалови корички или настъргана кора от 1 портокал

Приготвяне:

* Започнете с пълнежа. Разбъркайте крем-сиренето с пудрата захар, ванилията и портокаловите корички. Гребнете от сместа с малка лъжица за сладолед и направете топчета. Наредете ги в чиния, покрита със стреч фолио и ги замразете. Може да направите това и с обикновена лъжица, като сипете купчинки върху фолиото.

* За тестото разбийте с миксер на крем маслото и двата вида захар. Прибавете яйцето и ванилията. Разбийте отново до хомогенен крем. Сипете орехите, шоколада, брашното, смесено с бакпулвера. Размесете с лопатка на лепкаво тесто, докато всички продукти се смесят добре. Увийте тестото в стреч фолио и го приберете в хладилника за 1 час.

* Разделете охладеното тесто на толкова части, колкото са топките крем-сирене. Всяка направете на питка. В средата сложете топче от пълнежа. Завийте краищата на тестото около крем-сиренето, като направите борд.



 * Подредете "пълнените кюфтета" (Да, на това приличат. Не са най-красивите бисквити на света, но са изключително вкусни!) в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Поднесете ги леко топли или напълно изстинали. Да са ви сладки!

събота, 30 октомври 2021 г.

Сьомга с фенел-ризото

 


Шардоне No Oak е едно от емблематичните вина на Salla Estate-бутикова винарна, разположена в Североизточна България, близо до гр. Провадия, за която ви разказах по-рано, но ако сте пропуснали : запознайте се с Salla Estate тук: 

Шардоне No Oak е свежо вино, без отлежаване и без аромат на дъб, но с интензивен и отличващ се вкус. Ще ви спечели с елегантен и зрял нос с нотки на сладки тропически плодове, зелена ябълка и с фин минерален завършек. Сочно и атрактивно вино, което допълва чудесно ястия с риба или пиле.

Ястието, което ви предлагам е много фино и ще задоволи всеки изискан вкус. Сьомга натюр, поднесена с кремообразно ризото с фенел. Анасоновата нотка отлично кореспондира с рибата, а виното го прави изключително свежо. Фенел, фенхел, финокио, резене или просто див копър-ще срещнете този средиземноморски зеленчук под различни имена. Няма значение как ще го наречем, важен е само вкусът. Ето и няколко неща, които трябва да знаем при приготвяне на ризото:

Подберете ориз, който е богат на нишесте. Най-често се използват сортовете Arborio, Сarnaroli и Vialone nano. Когато оризът е богат на нишесте по време на готвене той освобождава скорбяла, която прави ястието кремообразно. За да се получи нужната консистенция никога не мийте ориза. Добавяйте само горещ бульон и гответе на умерен огън. Разбърквайте често и наливайте течността на малки части. Оризът трябва да остане леко твърд (ал денте) и като прокарате шпатула по дъното на съда, ризотото трябва бавно да изпълни следата, без да има остатъчна течност.
Ризотото търпи всякакви вариации. Към ориза може да добавите всичко, което обичате. Ако сервирате ризото като основно ястие сложете по 100 г ориз на порция.

Продукти за 4 порции:

600-800 г сьомга филе с кожа
сол и черен пипер
олио за намазване на тигана

ризото:

50 г масло
30 г ситно нарязан лук
2 ситно нарязани скилидки чесън
200 г нарязан на ситни кубчета фенел
200 г ориз за ризото
200 мл шардоне No Oak-Salla Estate
500 мл горещ зеленчуков бульон
40 г настърган пармезан
сол и черен пипер
по желание 1-2 стръка ситно нарязан зелен лук

Приготвяне:

* Загрейте маслото на среден огън. Сипете лука и чесъна. Запържете ги до стъклено и прибавете кубчетата фенел. Задушете под капак за няколко минути.

* Към зеленчуците прибавете ориза и го запържете. Налейте на части виното и гответе без капак, за да се изпари остротата на алкохола. Започнете също на части да наливате бульона, като разбърквате. Сипвайте по малко, само когато бульонът се е абсорбирал напълно от ориза. Спрямо вида ориз и силата на огъня готвенето трае от 20 до 30 минути.

* След като оризът е готов го махнете от огъня. Сипете пармезана и разбъркайте. Накрая овкусете със сол и черен пипер. По желание добавете зелен лук за повече свежест.

* Посолете рибата и поръсете с черен пипер. Намажете тиган с незалепващо покритие с олио и го загрейте на умерен огън. Повече мазнина не е нужна. Сьомгата е една от най-мазните риби и по време на печене ще отпусне собствената си мазнина.

* Запечете рибата първо откъм кожата, докато стане хрупкава и златиста. След това я обърнете от всички страни и печете не повече от 30-40 секунди на страна. Сьомгата трябва да остане сочна, мека и леко стъклена отвътре. Ако по краищата на парчетата започне да се появява бяла пяна, това означава, че белтъкът започва да коагулира и както се казва по народному, "предобрили сме я".

* Сервирайте сьомгата с гарнитура от ризото и чаша студено шардоне. За по-интересно може да сипете ризотото в горните листа на фенела, които са чудесни купички. Да ви е сладко и наздраве!