събота, 1 юли 2023 г.

Маслен ягодов крем (Strawberry Curd)

 



Този вкусен и ароматен крем e широко разпространен в Обединеното кралство и САЩ като плодово масло за намазване на кифлички, мъфини, пълнеж за бисквити, тестени сладкиши и хляб. Тъй като е много ароматен продукт, често се използва за пълнеж за торти, както и като добавка към кремове. Може да се направи от различни плодове, съхранява се затворен в буркан в хладилник или се замразява във фризер. Приготвя се лесно, само трябва да се внимава при варенето. Тук може да видите още една подобна рецепта, но с лимони.

Продукти:

350 г ягодово пюре
80 г захар
сок от ½ лимон
1 цяло яйце+3 жълтъка
75 г масло


Приготвяне:

* В малка тенджера кипнете ягодовото пюре и захарта. Варете на умерен огън 5-6 минути, докато пюрето леко започне да се сгъстява.

* В купа разбийте на пяна яйцето и жълтъците. Към тях на тънка струйка прибавете постепенно горещото ягодово пюре, като разбърквате. Върнете сместа в тенджерата и прибавете лимоновия сок и маслото. На слаб огън под непрекъснато бъркане сварете за около 10-15 минути крем, който не трябва да завира. Сместа ще се сгъсти и ще намали обема си. Ако сте ползвали по-светли жълтъци кремът ще е с по-свеж цвят. За повече наситеност може да добавите червена хранителна боя. Ако желаете да получите съвършено гладка и кадифена текстура може допълнително да пасирате крема. Лично аз не го правя. След като изстине го сипете в буркан и го съхранявайте в хладилник или фризер. Приятни занимания!

понеделник, 19 юни 2023 г.

Салата от тиквички с крем от сирене

 



Една вкусна лятна салата от тиквички, чиято идея за подреждане взаимствах от Martina Tenz. Нямам никаква представа какви са съставките на нейната салата, затова я приготвих по моя вкус с продукти, които се намират във всеки дом. Всичко това означава, че вие може да направите салатата с напълно различнно овкусяване, както и изцяло да промените крема. Днешната публикация е само идея. Импровизирайте!

Продукти за 4 салати:

4 малки тиквички (около 150-200г всяка)

Дресинг:

2 с.л. светъл мед
6 с.л. зехтин
по 2-3 щипки смлян бял и розов пипер
4 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. ябълков или бял винен оцет
1 с.л. ситно накълцана мащерка
сол

Крем от сирене:

150 г бяло саламурено сирене (препоръчвам овче или козе)
100 г кисело мляко
сол
1 ч.л. ситно накълцана мащерка

Приготвяне:

* С ренде мандолина или остър нож нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти. Не ги белете, кората ще запази целостта им, което води до по-добра форма.

* В по-плитък съд разбъркайте всички съставки за дресинга. Опитайте го и според вашия вкус добавете оцет, мед или сол. Поставете тиквичките вътре, внимателно ги размесете, за да полепне дресинга по всички ленти и ги оставете да се мариноват за 5 минути.

* Докато тиквичките се овкусят пригответе крема. Настържете на ситно сиренето и го смесете с млякото и мащерката. Посолете. За по-гладка емулсия може да пасирате сместа. Изсипете готовия крем в пош.

* С ринг за сервиране или печене подредете салати в 4 персонални чинии. Ако нямате ринг може да си направите сами, като изрежете пръстен от бутилка от минерална вода. В ринга съвсем небрежно подредете лентичките тиквички, като ги извивате буквално както ви хрумне.




* В образувалите се празни пространства между лентичките шприцовайте по малко от крема със сирене. Завършете салатата с прясна мащерка и поднесете. Да ви е сладко!

петък, 16 юни 2023 г.

Винено-лавандулово желе

 



Лавандулово време е. Имаме възможност да приготвим различни уханни десерти, напитки, да декорираме с лавандула дома си, както и да я изсушим. На вашето внимание предлагам невероятно желе от пенливо вино и лавандула. Изключително фино и нежно, с чудесен аромат и цвят. Освен, че може да го хапвате с палачинки или пържени филийки, желето е незаменимо като пълнеж за различни торти и дребни сладки.
Подобно желе приготвих и с цвят на бял бъз, чиято рецепта ще прочетете в края на публикацията. Толкова добре се получи, че не мога да реша кое ми харесва повече-с лавандула или бъз...

Продукти за лавандулово желе:

750 мл пенливо вино (напр. Prosecco)
3 шепи цветове лавандула
500 г желираща захар 2:1
сок от ½ лимон


Приготвяне:

* Накиснете за една нощ лавандуловите цветове във виното. На следващия ден прецедете течността и я излейте в тенджера. Смесете я с желиращата захар и лимоновия сок. На слаб огън сварете желе за 5 минути, като разбърквате. Още горещо го разсипете в чисти буркани. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат.

*** За по-наситен цвят може да добавите малко сладкарска боя или 1-2 цвята изсушен хибискус (каркаде).

 


Продукти за желе от бъз:

750 мл вино розе
40 цвята бял бъз
2 лимона, нарязани на едро
ванилия
500 г желираща захар 2:1

Приготвяне:

* Накиснете цветовете във виното. Добавете лимоните и ги намачкайте с ръце, за да отпуснат сока и аромата си. Захлупете съда и оставете на стайна температура за 48 часа. Разбърквайте 2-3 пъти на ден.

* Отстранете цветовете бъз и лимоните, като добре ги изстискате с ръце. Прецедете виното и го налейте в тенджера. Добавете желиращата захар и ванилията. Сварете желе за 5 митути на слаб огън, като разбърквате. Още горещо го разсипете в чисти буркани. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат.

четвъртък, 8 юни 2023 г.

Авокадо чийзкейк с пушена сьомга

 



Свежо лятно предястие, което може да приготвите седмици предварително. Вместо сьомга може да използвате друга пушена риба, както и морски дарове. 

Продукти за 4-8 порции в зависимост от големината им:

Основа:

пълнозърнест или черен хляб

Крем:

100 г авокадо
100 г рикота
200 г заквасена сметана
1 скилидка чесън
1 с.л. нарязан копър
сол 
¼ ч.л. смлян бял пипер
7 г желатин
25 мл вода

Друго:

150 г пушена сьомга
лимонов сок
копър за гарниране

Приготвяне:

* За крема смелете в блендер до гладка текстура авокадото, рикотата, сметаната, чесъна и копъра. Подправете със сол и бял пипер.

* Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавете го към крема и отново разбийте всичко. 

* Разсипете крема в малки силиконови форми. Върху него сложете по една тънка филийка хляб, предварително изрязана с размерите на формите. Замразете. Така приготвен, чийзкейкът може да се съхрани дълго време във фризер.

* Извадете чийзкейка от формите. Сложете ги в персонални чинии с хляба надолу. Отгоре подредете сьомгата, полейте с малко лимонов сок и гарнирайте с копър. Да ви е сладко! 

неделя, 4 юни 2023 г.

Маскарпоне, ягоди и шоколад

 



Без конкретна рецепта може да направим бърз и свеж десерт. Количествата са по избор, плодовете също. Маскарпонето може да замените с рикота или изцедено кисело мляко.
И така, разбъркайте с лъжица маскарпоне, подсладено по ваш вкус със захар или течен мед. Ако е много гъсто разредете с кисело мляко. Ароматизирайте с малко ванилия. Нарежете на кубчета ягоди или други плодове. За свежест добавете мента, маточина или босилек.

Постелете дъска със стреч фолио. Сипете сместа на малки купчинки и ги сложете във фризер да замръзнат.




Стопете шоколад (бял, млечен или натурален). Темперирайте го и топнете замръзналите купчинки в него. Наредете ги върху хартия за печене или стреч фолио. След минути шоколадът ще се стегне и лакомствата готови. Може да ги консумирате веднага като сладолед. Ако ги оставите да се отпуснат, маскарпонето ще стане като крем. Поднесете с допълнително свежи плодове. Да ви е сладко!

Идея: Интернет

сряда, 31 май 2023 г.

Бисквити с препечено брашно

 



Неповторимото ухание на тези сладки идва от предварителното препичане на брашното. В комбинация с шоколад и ядки се получава истински неустоим вкус!
Има два начина да препечете брашното-във фурна или на котлон. Във фурна става по-равномерно, но по-бавно. На котлон е по-бързо, но изисква постоянно разбъркване и слаб огън, за да не прегори. Аз го правя във фурната. Степента на препичане зависи от вашите предпочитания. Колкото по-препечено е брашното, толкова по-интензивно е на вкус. За мен брашно с леко розовеещ цвят и приятно ядково ухание е оптимален вариант.

Продукти за около 25-30 бисквити в зависимост от големината:

320 г брашно
3 г бакпулвер
2 г сода бикарбонат
200 г добре омекнало масло
200 г светла кафява захар
2-3 щипки сол
ванилия
2 яйца
200 г натрошен натурален шоколад
100 г натрошени запечени ядки по избор




Приготвяне:

* Изсипете брашното в тава, покрита с хартия за печене. Разстелете го на тънък равномерен пласт и го запечете до порозовяване във фурна на 180°C. По време на печенето го разбъркайте 2-3 пъти. Нужни са около 20 минути, за да заухае приятно и промени цвета си. След като препеченото брашно изстине го смесете с бакпулвера и содата. Пресейте го обезателно, той като по време на печене се образуват бучки от изпаряването на влагата.

* В купа разбъркайте на крем маслото, захарта, солта и ванилията. Едно по едно прибавете яйцата, като продължите да разбърквате. Миксер не е нужен.

* Към маслената смес сипете брашното и размесете добре. Накрая добавете шоколада и ядките.

* Загрейте фурната на 180°C с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене. С лъжица гребнете от сместа и направете купчинки на разстояние една от друга. Изпечете бисквитите ца около 15 минути. Да ви е сладко!

*** За по-добра форма може първо да охладите тестото за 30-40 минути. Също за добра форма ползвайте малка лъжица за сладолед. От големината на яйцата зависи дали бисквитите ще се разлеят повече или по-малко по време на печене.