събота, 20 септември 2008 г.

Белгийска малинова торта









Продукти


Маслено - бадемова кора

160 г брашно
100 г фино смлени бадеми
80 г масло
40 г захар
1 яйце
1 ванилия


Руло + пандишпанов блат

6 яйца
150 г захар
75 г брашно
75 г натурално пшеничено нишесте
1ванилия


Пълнеж

1 кг малини
250 г изцедено кисело мляко
150 мл течна сметана
200 г захар
1 пакетче желатин (10 г)

сладко от малини



Приготвяне


* Изсипете брашното за тестото на купчинка и с юмрук образувайте кратер в средата му. Надробете маслото на бучки и го разпределете отстрани на отвора, а вътре изсипете останалите продукти. Омесете бързо гладко тесто и го оставете за 20 мин. в хладилника. След това го разточете върху набрашнен плот на кръг с големината на формата, в която ще печете. Покрийте дъното с хартия за печене, пренесете внимателно разточения кръг, набодете многократно с вилица и изпечете в предварително загрята 180* фурна до порозовяване.

* За рулото разбийте добре жълтъците на пяна с 1/3 от захарта. Отделно разбийте белтъците на сняг като постепенно сипвате останалата захар на струйка. Добавете ванилията. Смесете внимателно белтъците с жълтъците като ръсите по малко от пресетите брашно и нишесте, като предварително сте ги смесили. Намажете 2/3 от тестото върху покрита с хартия правоъгълна тавичка. Печете до порозовяване в предварително загрята на 170* фурна. След като изпечете блата го навийте на руло заедно с хартията и го оставете да изстине. След това отстранете хартията и намажете с малиновото сладко. Оставете рулото за половин час в хладилника за да се стегне.

* Останалата част от пандишпановото тесто изпечете на блат с големината на маслено-бадемовата кора. Пече се също като рулото.

* Половината от малините задушете в част от захарта за няколко минути. Претрийте ги през цедка за да отстраните семките. В купа разбийте киселото мляко с останалата захар и добавете малиновото пюре. Разтопете на водна баня желатина в малко вода и го сипете към млякото. Разбийте на сняг сметаната и внимателно я разбъркайте с крема. Оставете в хладилника за половин час.

* В тортена чения сложете пандишпановия блат, сиропирайте леко с прясно мляко и го намажете с малиново сладко. Върху него сложете маслената кора. Стегнете блатовете с пръстен за торта. Нарежете рулото на кръгове с дебелина 1 см и ги наредете вертикално отвътре на ограничителния пръстен. Изсипете крема и оставете тортата за няколко часа на студено за да се желира. Отстранете внимателно пръстена и гарнирайте тортата с останалите малини. За блясък може да ги намажете с малко стопен желатин  или леко затоплено малиново желе. Да ви е сладко!









.

12 коментара:

  1. Здравей Йоли искам да попитам какво значи блат " с големината на маслено-бадемова кора"
    благодаря за отговора предварително

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей и ти.Може би не става много ясно от написаното в рецептата и сега ще се опитам да ти обясня.Първо правиш един маслено-бадемов блат.Това е твърда бисквитена остова,като кора е.Затова така съм написала,защото е като една голяма маслена бисквита.И после имам предвид част от пандишпановото тесто,което остава да се изпече като втори блат,голям колкото твърдата маслено-бадемова основа на тортата.Пооправих малко обясненията в рецептата,надявам се сега да е по-ясно.Да ти е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Йоли!

    От много месеци бях решила, че за рождения ден на половинката ще му приготвя торта с дюли. Много обичам да правя десерти със сезонни плодове, а дюлите имат незаменим аромат. Но... торта с дюли никой не е правил. Или поне аз не открих. Затова трябваше да импровизирам и да писпособявам. След много размисъл и прочетени рецепти изведнъж реших, че точно тази е тортата, която ще префасонирам. Замених сладкото от малини с домашно дюлево, приготвих платките и рулото по твоята рецепта, а за пълнеж използвах чийзкейка без печене с бял шоколад на Ирина, леко ароматизиран с вода от портокалови цветчета. Под чийз–сместа, върху бисквитената платка сложих поширани дюли, а отгоре покрих тортата с дюлево желе. Стана фантастична! Благодаря ти за вдъхновението и за първоначалната идея! Очарована съм от пандиишпана по тази рецепта и със сигурност ще изпробвам и оригиналния вариант на тортата, когато дойде сезонът на малините. Между другото, за първи път правя руло и много му треперих, но благодарение на твоите указания стана чудесно!

    Поздрав най-сърдечен,
    Александра

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, Алекс,разби ме с тези дюли и портокалови цветчета.Браво за идеята,просто си представям вкуса и аромата на тортата.Браво за креативността ти,страшно уважавам и обичам такива хора!Ето това се опитвам да внуша на читателите тук.Че всичко е въпрос на въображение,желание и вкус.И тези,които се впускат в това изпитват истинското удоволствие и удовретворение от сготвеното от тях.Това е истината на добрата храна,няма друга.Благодаря ти от сърце,мила.Много,много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  5. Acabo de encontrar tu blog por casualidad y estoy anonadada de las cosas tan bonitas que haces. Feliz verano que yo sigo por tu blog

    ОтговорИзтриване
  6. Тортата я направих за Петров ден и всички бяха възхитени. Профирна и много приятна за топлите дни.

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубава торта. Направих я за Петров ден и всички бяха впечатлени.

    ОтговорИзтриване
  8. А Йоли да знаеш, че съм ти голяма фенка на тортите. Направила съм 6 от тях и са от хубави по хубави, и в къщи спорим коя е по хубава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гале! Много си мила и много се радвам, че ти харесват тортите ми. Благодаря отново!

      Изтриване
  9. Здравей, да попитам за какъв размер торта са тези продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, тортата е напълно стандартна 24 или 26 см. Но винаги можеш да я направиш по-малка или по-голяма. Разликата е само във височината, която ще се получи. В единия случай става по-висока, в другия по-ниска. Така че, давай в каквато форма имаш. Ще се радвам да пробваш, благодаря ти.

      Изтриване