събота, 20 септември 2008 г.

Бразилски кафен сладкиш




 Продукти за блата

125 г масло
125 г захар
3 яйца
125 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
 ванилия





Заливка

250мл силно сварено кафе
3 с.л.какао
3 с.л.захар
2 с.л.коняк

Глазура

200 г сладкарска сметана
100 г захар
кокосови стърготини за поръсване






Приготвяне

* Разбийте на пухкам крем маслото със захарта. Добавете яйцата, а след тях брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 170* фурна.

* Разбъркайте сухите съставки за заливката и прибавете коняка и кафето. Набодете добре с вилица охладения сладкиш и залейте.

* Разбийте сметаната заедно със захарта на сняг. Гарнирайте с нея сладкиша и поръсете с кокосови стърготини. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате. Да ви е сладко!





.

36 коментара:

  1. Йоли, Йоли, просто нямаш грешка! Браво! Днес приготвих сладкиша и съм очарована. Толкова лесно и вкусно. Аз, обаче вместо бита сметана използвах Topfennockert - това е нещо като подсладена извара и цедено мляко (ние живеем във Виена и тук го намерих случайно, сигурно има подобно и в България, тук го купувам от Била)стана много вкусно. Благодаря ти отново:)

    ОтговорИзтриване
  2. Дали,аз пък съм очарована от теб.Ха сега де?Нямаш си представа колко ме радваш,ама наистина нямаш.Страхотно ме глезиш и не знам как да ти благодаря...

    Много добър избор си направила за глазурата.За съжаление,в България Били колкото щеш,но Topfennockert няма.Знаеш ли въобще колко се ядосвам ...страна,която има такова производство в областта на млечните продукти да не произвежда една качествена извара като рикота например или пък течна млечна сладкарска сметана.Направо е срамота.Нашата извара за нищо не става,най-много да ти развали сладкиша и просто съм принудена да купувам рикота.Поне да внасят от Германия или Австрия фина неовкусена извара,че сладкишите да стават хубави.Е,това е то!

    Благодаря ти още веднъж от сърце миличка.Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила Йоли, с теб май можем да си благодарим взаимно много дълго, но истината е, че откакто те гледах по БТВ и започнах да експериментирам с рецептите ти имам голям напредък и до сега съм очарована от всичко, което ни предлагаш. А за останалото си права, за съжаление както в много други отношения не знаем как да се възползваме от това, което имаме.... Приятен и слънчев ден ти желая и......БЛАГОДАРЯ:)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз имам въпрос... понеже бях тръгнала да правя бисквитена торта и смесих 5 с.л. брашно и 3 с.л. какао, но реших да изпробвам този сладкиш, та може ли да използвам сместа вместо за заливката- за крема ?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоана.Извини ме,но не те разбрах.За кой крем по-точно?

    ОтговорИзтриване
  6. Сладкишът е чудесен! Трябваше ми нещо вкусно, достъпно и подходящо за приготвяне със затворени очи:-) Тъй като го правих по нощите, нямах сметана или подходящ заместител и пропуснах тази стъпка. И без сметана е много вкусен и върви чудесно със сутрешното кафе:-)

    Между другото, ако някой все още се интересува има ли хубава извара в БГ-магазините, аз лично бих препоръчала Olympus. Наистина е фина като крема сирене и няма познатата тежка мириама на повечето извари из магазините ни. Виждала съм я да се продава в Билла и Пикадили. Правих сладкиши с нея, вкл. чийзкейк и съм много доволна от резултата. Жалко, че и това трябва да внасяме...

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти Ал.И аз харесвам този сладкиш.Знаеш ли, и с изцедено кисело мляко става много хубаво,не само със сметана.А инфото за изварата е супер.Ако знаеш откога търся нещо свястно на пазара..мисля,че и другите читатели ще се възползват от това.Непременно ще потърся тази извара.Благодаря ти отново и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен28 май 2014 г., 8:32

    Здравейте, имам въпрос.Тези 100гр. захар, които са изписани в рецептата под битата сметана, за разбиването на самата сметана ли се използват?

    ОтговорИзтриване
  9. Да,разбира се.Не бях го уточнила много ясно в рецептата,но го оправих сега.Благодаря ти,че ми обърна внимание.Ще се радвам,ако ти хареса сладкиша.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен31 май 2014 г., 5:41

    Благодаря за бързия отговор,а също и за хубавата рецепта!Вчера направих сладкиша и той стана много вкусен!Поздрави!Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесен сладкиш,много приятен ,позволих си малка корекция понеже не обичаме сметана и кокос направих отгоре глазурата на carrot cake : )))

      Изтриване
    2. Чудесно е станало Зина. Днес съм се захванала и аз с тази глазура. Смятамда я сложа върху едни кексчета. Този сладкиш като че ли най-много го харесвам със заквасена сметана или с изцедено кисело мляко. Много се радвам, че го пробва. Благодаря ти!

      Изтриване
    3. Права си Yoli,това е по-подходящо и така ще го направя следващия път.Благодаря ти.

      Изтриване
  11. Страхотен сладкиш! Откога си търся нещо такова - лекичко и лесно за приготвяне. Много бързо и лесно стана. Понеже нямах чисто какао - сложих Нескуик и намалих захарта. А за глазурата използвах подсладена сметана и не добавих захар. Половинката не обича много сладко. Стана чудесно! Ще го приготвям често.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони. Много се радвам, че ви е харесал сладкиша! Да ви е сладък!

      Ще се радвам, ако посещаваш занапред сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Благодаря ти за разбирането.

      Изтриване
  12. Йоли сладкиша е много хубав лесен за 2 път ще го правя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееее, Петьо !!! Ама така ме зарадва! Благодаря ти от сърце ! Много съм щастлива, че ти е харесал сладкиша.

      Ще се радвам, ако занапред посещаваш и пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането.

      Изтриване
  13. Много добър сладкиш. Правя го вече за трети път.
    Не използвам сметана, а шоколадова глазура. Благодаря от сърце за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, каква прекрасна идея! Съчетанието кафе - шоколад е вълшебна. И аз така ще направя като теб, с шоколадова глазура. Благодаря ти много за доверието. Радвам се, че ти хареса сладкиша. Тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти, ако искаш да ги следиш заповядай в сайта ми yoli.bg.

      Изтриване
  14. Здравей Йоли, правих преди време този сладкиш и днес имам намерение отново да го направя. Благодаря за вкусотийката и не само за тази. А тези, които не са го пробвали да не губят много много време

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Благодаря, че го опита. Да ви е сладък на всички у дома!

      Изтриване
  15. Привет,Йоли!!!Благодаря ти за поредната страхотна рецепта-"Бразилски сладкиш"!!!Сладкишът мноооого ни хареса,както и всичко,което съм правила по твоя рецепта!!!Правя го редовно,но отгоре вместо течна,слагам неподсладена заквасена сметана-съчетанието между сладкия сиропиран блат и леко киселата сметана е невероятно!Ние сме една доооста голяма група хоротропци-твои фенове,които и преди,и след всяка хоротека,редовно се подкрепяме с нещо сладичко,приготвено по твоя рецепта!!!Редовно правя на компанията и твоите вкусни бискитки "Уют" и торта "Сахер"-наздравица по Верди!!!Йоли,искам да ти благодаря,че толкова увлекателно и с такава лекота представяш всяка рецепта,всичко,което приготвяш изглежда лесно и просто и вдъхва смелост на мен и на снаха ми,предполагам и на мнооого други нерешителни домакини,да пробваме и по-сложни рецепти,като тортата ти с трюфели,която приготвих-стана уникална,като теб самата!!!Йоли,невероятна си!!!Благодаря,че те има и че споделяш с нас страхотните си рецепти!!!С уважение:Светлина Димитрова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, колко си мила, Светле! И толкова много ме зарадва! Благодаря ти за доверието и топлотата. Много съм щастлива, че харесваш рецептите ми.

      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Ще се радвам да те видя там.

      Изтриване
  16. Йоли сладкиша е умопомрачителен, но лошото и, че бързо се приготвя, но и бързо свършва

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дунче. Прегръдки от мен и да ви е сладко!

      Изтриване
  17. прекрасен сласкиш

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря! Радвам се, че ти допадна!

      Изтриване
  18. Здравейте може ли да попитам: Може ли без коняк рецептата и кафето горещо ли трябва да бъде, когато заливаме сладкиша и има ли значение какво е кафето - нес, еспресо 😊

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей. Ще се радвам да опиташ сладкиша. Надявам се да ви хареса на всички у дома!

    Винаги може без алкохол. Има хора, които не обичат вкуса му в сладкиши или пък имат малки деца. Просто го пропусни. Сладкиша е студен, а за кафето няма значение. Ако е горещо ще попие по-бързо. Може и с инстантно кафе, зависи какъв вкус харесваш. Лично аз не го харесвам много и предпочитам еспресо. Благодаря ти за коментара.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви много. Ще го пробвам, изглежда много вкусен.😊

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, съжалявам за глупваия въпрос но за да е ясно всичко и да няма грешки колко време печете блата? Поздрави на всички

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Блатът се пече около 35-40 минути спрямо индивидуалността на всяка фурна. Нали знаеш, различни са. Провери го след половин час с клечка. Няма как да сбъркаш, ако по нея вече няма залепнало сурово тесто. Благодаря ти за доверието и весело послещане на 2016 година!

      Изтриване
  22. Както винаги перфектно!Цялото семейство сме твой почитатели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Велко! Толкова е мило това! Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  23. Здравейте, Йоли! Сготвих сладкиша - елегантен и много вкусен! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти хареса, Ками. И аз го обичам много. Благодаря ти и да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване