Продукти за блата
125 г масло
125 г захар
3 яйца
125 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
ванилия
Заливка
250мл силно сварено кафе
3 с.л.какао
3 с.л.захар
2 с.л.коняк
Глазура
200 г сладкарска сметана
100 г захар
кокосови стърготини за поръсване
Приготвяне
* Разбийте на пухкам крем маслото със захарта. Добавете яйцата, а след тях брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 170* фурна.
* Разбъркайте сухите съставки за заливката и прибавете коняка и кафето. Набодете добре с вилица охладения сладкиш и залейте.
* Разбийте сметаната заедно със захарта на сняг. Гарнирайте с нея сладкиша и поръсете с кокосови стърготини. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате. Да ви е сладко!
.
Йоли, Йоли, просто нямаш грешка! Браво! Днес приготвих сладкиша и съм очарована. Толкова лесно и вкусно. Аз, обаче вместо бита сметана използвах Topfennockert - това е нещо като подсладена извара и цедено мляко (ние живеем във Виена и тук го намерих случайно, сигурно има подобно и в България, тук го купувам от Била)стана много вкусно. Благодаря ти отново:)
ОтговорИзтриванеДали,аз пък съм очарована от теб.Ха сега де?Нямаш си представа колко ме радваш,ама наистина нямаш.Страхотно ме глезиш и не знам как да ти благодаря...
ОтговорИзтриванеМного добър избор си направила за глазурата.За съжаление,в България Били колкото щеш,но Topfennockert няма.Знаеш ли въобще колко се ядосвам ...страна,която има такова производство в областта на млечните продукти да не произвежда една качествена извара като рикота например или пък течна млечна сладкарска сметана.Направо е срамота.Нашата извара за нищо не става,най-много да ти развали сладкиша и просто съм принудена да купувам рикота.Поне да внасят от Германия или Австрия фина неовкусена извара,че сладкишите да стават хубави.Е,това е то!
Благодаря ти още веднъж от сърце миличка.Прекрасна си!
Мила Йоли, с теб май можем да си благодарим взаимно много дълго, но истината е, че откакто те гледах по БТВ и започнах да експериментирам с рецептите ти имам голям напредък и до сега съм очарована от всичко, което ни предлагаш. А за останалото си права, за съжаление както в много други отношения не знаем как да се възползваме от това, което имаме.... Приятен и слънчев ден ти желая и......БЛАГОДАРЯ:)
ОтговорИзтриванеАз имам въпрос... понеже бях тръгнала да правя бисквитена торта и смесих 5 с.л. брашно и 3 с.л. какао, но реших да изпробвам този сладкиш, та може ли да използвам сместа вместо за заливката- за крема ?
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоана.Извини ме,но не те разбрах.За кой крем по-точно?
ОтговорИзтриванеСладкишът е чудесен! Трябваше ми нещо вкусно, достъпно и подходящо за приготвяне със затворени очи:-) Тъй като го правих по нощите, нямах сметана или подходящ заместител и пропуснах тази стъпка. И без сметана е много вкусен и върви чудесно със сутрешното кафе:-)
ОтговорИзтриванеМежду другото, ако някой все още се интересува има ли хубава извара в БГ-магазините, аз лично бих препоръчала Olympus. Наистина е фина като крема сирене и няма познатата тежка мириама на повечето извари из магазините ни. Виждала съм я да се продава в Билла и Пикадили. Правих сладкиши с нея, вкл. чийзкейк и съм много доволна от резултата. Жалко, че и това трябва да внасяме...
Благодаря ти Ал.И аз харесвам този сладкиш.Знаеш ли, и с изцедено кисело мляко става много хубаво,не само със сметана.А инфото за изварата е супер.Ако знаеш откога търся нещо свястно на пазара..мисля,че и другите читатели ще се възползват от това.Непременно ще потърся тази извара.Благодаря ти отново и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, имам въпрос.Тези 100гр. захар, които са изписани в рецептата под битата сметана, за разбиването на самата сметана ли се използват?
ОтговорИзтриванеДа,разбира се.Не бях го уточнила много ясно в рецептата,но го оправих сега.Благодаря ти,че ми обърна внимание.Ще се радвам,ако ти хареса сладкиша.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за бързия отговор,а също и за хубавата рецепта!Вчера направих сладкиша и той стана много вкусен!Поздрави!Таня
ОтговорИзтриванеЧудесен сладкиш,много приятен ,позволих си малка корекция понеже не обичаме сметана и кокос направих отгоре глазурата на carrot cake : )))
ИзтриванеЧудесно е станало Зина. Днес съм се захванала и аз с тази глазура. Смятамда я сложа върху едни кексчета. Този сладкиш като че ли най-много го харесвам със заквасена сметана или с изцедено кисело мляко. Много се радвам, че го пробва. Благодаря ти!
ИзтриванеПрава си Yoli,това е по-подходящо и така ще го направя следващия път.Благодаря ти.
ИзтриванеСтрахотен сладкиш! Откога си търся нещо такова - лекичко и лесно за приготвяне. Много бързо и лесно стана. Понеже нямах чисто какао - сложих Нескуик и намалих захарта. А за глазурата използвах подсладена сметана и не добавих захар. Половинката не обича много сладко. Стана чудесно! Ще го приготвям често.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Тони. Много се радвам, че ви е харесал сладкиша! Да ви е сладък!
ИзтриванеЩе се радвам, ако посещаваш занапред сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Благодаря ти за разбирането.
Йоли сладкиша е много хубав лесен за 2 път ще го правя
ОтговорИзтриванеЕеееее, Петьо !!! Ама така ме зарадва! Благодаря ти от сърце ! Много съм щастлива, че ти е харесал сладкиша.
ИзтриванеЩе се радвам, ако занапред посещаваш и пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането.
Много добър сладкиш. Правя го вече за трети път.
ОтговорИзтриванеНе използвам сметана, а шоколадова глазура. Благодаря от сърце за рецептата.
О, каква прекрасна идея! Съчетанието кафе - шоколад е вълшебна. И аз така ще направя като теб, с шоколадова глазура. Благодаря ти много за доверието. Радвам се, че ти хареса сладкиша. Тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти, ако искаш да ги следиш заповядай в сайта ми yoli.bg.
ИзтриванеЗдравей Йоли, правих преди време този сладкиш и днес имам намерение отново да го направя. Благодаря за вкусотийката и не само за тази. А тези, които не са го пробвали да не губят много много време
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам! Благодаря, че го опита. Да ви е сладък на всички у дома!
ИзтриванеПривет,Йоли!!!Благодаря ти за поредната страхотна рецепта-"Бразилски сладкиш"!!!Сладкишът мноооого ни хареса,както и всичко,което съм правила по твоя рецепта!!!Правя го редовно,но отгоре вместо течна,слагам неподсладена заквасена сметана-съчетанието между сладкия сиропиран блат и леко киселата сметана е невероятно!Ние сме една доооста голяма група хоротропци-твои фенове,които и преди,и след всяка хоротека,редовно се подкрепяме с нещо сладичко,приготвено по твоя рецепта!!!Редовно правя на компанията и твоите вкусни бискитки "Уют" и торта "Сахер"-наздравица по Верди!!!Йоли,искам да ти благодаря,че толкова увлекателно и с такава лекота представяш всяка рецепта,всичко,което приготвяш изглежда лесно и просто и вдъхва смелост на мен и на снаха ми,предполагам и на мнооого други нерешителни домакини,да пробваме и по-сложни рецепти,като тортата ти с трюфели,която приготвих-стана уникална,като теб самата!!!Йоли,невероятна си!!!Благодаря,че те има и че споделяш с нас страхотните си рецепти!!!С уважение:Светлина Димитрова
ОтговорИзтриванеАх, колко си мила, Светле! И толкова много ме зарадва! Благодаря ти за доверието и топлотата. Много съм щастлива, че харесваш рецептите ми.
ИзтриванеЗаповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Ще се радвам да те видя там.
Йоли сладкиша е умопомрачителен, но лошото и, че бързо се приготвя, но и бързо свършва
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дунче. Прегръдки от мен и да ви е сладко!
Изтриванепрекрасен сласкиш
ОтговорИзтриванеМного, много благодаря! Радвам се, че ти допадна!
ИзтриванеЗдравейте може ли да попитам: Може ли без коняк рецептата и кафето горещо ли трябва да бъде, когато заливаме сладкиша и има ли значение какво е кафето - нес, еспресо 😊
ОтговорИзтриванеЗдравей. Ще се радвам да опиташ сладкиша. Надявам се да ви хареса на всички у дома!
ОтговорИзтриванеВинаги може без алкохол. Има хора, които не обичат вкуса му в сладкиши или пък имат малки деца. Просто го пропусни. Сладкиша е студен, а за кафето няма значение. Ако е горещо ще попие по-бързо. Може и с инстантно кафе, зависи какъв вкус харесваш. Лично аз не го харесвам много и предпочитам еспресо. Благодаря ти за коментара.
Благодаря ви много. Ще го пробвам, изглежда много вкусен.😊
ОтговорИзтриванеЗдравейте, съжалявам за глупваия въпрос но за да е ясно всичко и да няма грешки колко време печете блата? Поздрави на всички
ОтговорИзтриванеЗдравей. Блатът се пече около 35-40 минути спрямо индивидуалността на всяка фурна. Нали знаеш, различни са. Провери го след половин час с клечка. Няма как да сбъркаш, ако по нея вече няма залепнало сурово тесто. Благодаря ти за доверието и весело послещане на 2016 година!
ИзтриванеКакто винаги перфектно!Цялото семейство сме твой почитатели
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Велко! Толкова е мило това! Да ви е сладко на всички!
ИзтриванеЗдравейте, Йоли! Сготвих сладкиша - елегантен и много вкусен! Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти хареса, Ками. И аз го обичам много. Благодаря ти и да ви е сладко на всички у дома!
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Любим ми е този сладкиш, правих го безброй пъти, слад като видях рецептата по телевизията :) Дори в момента се пече! Препоръчах го на приятелките си и отзивите са повече от хубави. Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеМного, много съм щастлива да чуя това! Благодаря ти за доверието и коментара! Щастлива Нова година!
ИзтриванеКолко време се пече?
ОтговорИзтриванеОколо 30-35 мин. Добре е да се проверява готовността с клечка.
ИзтриванеЗдравей мила Йоли днес гледах сладкишите смятам да го направя но тъй като нямам коняк може ли да ползвам конячна есенц
ОтговорИзтриванеРазбира се! Няма никакъв проблем да е есенция. Може и друг алкохол да сложиш или направо да го пропуснеш. Всичко е въпрос на вкус. Благодаря ти!
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Като сладкиша е съвсем готов, престоял в хладилника и готов за ядене, как му се маха хартията от дъното? Правила съм го 2 пъти, но не мога да си спомня тази част🙄
ОтговорИзтриванеПривет и от мен. Добре е да отстраниш хартията след изстиването на сладкиша преди да го сложиш в хладилника. Така ще я махнеш съвсем лесно, като я издърпаш внимателно. Отлепи я първо от всички страви покрая и след това издърпай. Може да си помогнеш и като леко повдигнеш сладкиша. Но ако направиш това след изпичане и изстиване, направо може да вземеш блата в дланта си и да махнеш хартията. След като го залееш вече става по-трудно, тъй като хартията може да се намокри, но пак не е проблем. Това е принцип за всички сладкиши. Махай така хартията и няма да имаш ядове. Благодаря ти.
Изтриване