Продукти
5 яйца
200 г захар
220 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
120 г масло
10 - 12 кайсии
Приготвяне
* Разтопете маслото на дъното на тавичката, в която ще изпечете сладкиша.
* Добре разбийте яйцата със захарта докато утроят обема си. С внимателно бъркане прибавете пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията. Сипете тестото върху маслото и отгоре наредете кайсиите, нарязани на половинки.
* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 30 - 35 минути. След като сладкишът изстине напълно го поръсете с пудра захар и нарежете на парчета. Да ви е сладко!
* Може да използвате отцедени кайсии от компот, както и различни пресни плодове.
.
Ще има ли същия ефект ако вместо плодове от компот сложа сладко с цели плодчета? С.
ОтговорИзтриванеПринципно да.Само имай предвид, че продовете от сладко са по-тежки и ще потънат в тестото повече.Но не мисля, че това има кай знае какво значение.Другото е,че са и доста по-сладки.Ако обичате по-сладичко е ок.Но в момента има праскови, сливи, кайсии, малини... и други пресни плодове.Защо не го направиш с тях?Варианта с компота си е зимен.Сложи пресни плодове, поръси ги със захар отгоре и изпечи сладкиша.После може да го поръсиш с пудра захар.На моята снимка съм го поляла с някакъв топинг,но не си спомням.Ако ти харесва можеш да го полееш със сироп от някакво сладко наистина.Ще стане чудно.Успех и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеПърво искам да пожелая Честит и Весел Празник на Твоята Майка, на Теб и на всички твои близки. От все сърце Ви желая всичко най-хубаво :-).
Относно сладкиша бих искала да те попитам дали ще се получи и с пресен ананас, ако наредя отгоре, защото имам още от него и незнам какво да го правя. Вече приготвих сладкиша с ананас и банани, за който ти писах преди няколко дена и бях въхитена от резултата. Също така искам да те попитам горе-долу в тавичка с какви размери да изпека сладкиша.
Желая Ти Весела Вечер :-)
Здравей, Йоли,
ОтговорИзтриванеПак съм аз. Забравих да попитам дали да сложа бакпулвер или сода в сладкиша?
Още веднъж Ти желая приятно изкарване на празника :-)
Благодаря от сърце за милите ти пожелания. Радвам се, че стана хубав сладкиша, и този ще стане. Експериментирай с плодовете, много е голям изборът им. С ананас ще е също чудно. И не слагай никакъв набухвател , това е просто пандишпан. Да ти е сладко и благодаря .
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за рецептата. Получи се прекрасен сладкиш. Аз лично го направих с пресни къпини и лешници стана много вкусен. Успех Йоли и продължавай все така да радваш хората с хубавите си рецепти :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Вале, много си мила. Радвам се, че ти е харесал сладкиша. С къпини ще е страхотно, много обичам този плод.
ОтговорИзтриванеЙоли, наистина е бърз този сладкиш, почти колкото и Ябълковият коблер. Маслото ми се видя много, затова реших да направя две отделни тавички, дори и да е грешка, ще си греба сладкиша с лъжица, ако трябва :) Сега чакам резултата от тази интересна смес- много въздушна, а e с толкова малко продукти. От коментарите разбирам, че е пандишпан :))) Първи вариант праскови, сливи, череши, а вторият ще е боровинки, смокини и ягоди, не мога да намеря вишни, също би било интересно.... И всъщност всичко тръгна от едни сливи, търсене в интернет, един сладкиш на Амели Пулен от друг блог, който ми е по-сложен за краткото време, с което разполагам...Каквото и да правя, при теб наистина всичко е точно, кратко, ясно, имаш още толкова много рецепти, кога ще ги пробвам, не знам :( Приятно лято, надявам се да видиш Бургас вместо мен, Теди
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Теди, много се радвам, че си се спряла на този сладиш. Наистина е много лесен. Надявам се да ти хареса. Бургас го видях миналата седмица, приказка е! И към края на август пак ще го видя, живот и здраве. Хубаво лято и на теб.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, а с компот от други плодове (примерно малини) дали ще стане сладкишът?
ОтговорИзтриванеРазбира се, Ели. Каквото имаш, това. Ще стане чудесно с малини. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.
ИзтриванеЖесток е Йоли! Правя го вече няколко пъти, с пресни боровинки, ягоди, малини, а днес пък пробвах с шайби ананас от консерва и също стана супер! Много целувки! ��
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти миличка! Много си ме радваш ти, нали знаеш? Благодаря ти от сърце! Радвам се, че ви е харесал сладкиша!
ИзтриванеЗдравей, Йоли.
ОтговорИзтриванеСладкишът стана ВЕЛИКОЛЕПЕН на вкус (надмина очакванията ми), но с формата нещо сгреших. Получи се нещо такова: по средата кайсии в масло (без тесто) и отстрани кръг от тесто, също плуващо в масло :) Като изсипвах тестото в тавичката, то беше малко по-гъсто от обичайно кексово тесо и равномерно разпределено в тавичката, всичко изглеждаше супер.
Мисля си дали кайсиите в средата не бяха прекалено тежки и да са "избутали" тестото или пък тавичката ми е била прекалено плитка и с твърде голям диаметър? Някакви предположения, защото определено искам пак да го направя?
Поздрави!
Благодаря ти, Цвети. Радвам се, че поне на вкус е било добре. Да, тежко е дошло от кайсиите, само това е причината. Често се случва за съжаление. А и тавата може би ти е била по-голяма. Както и да е, благодаря ти отново.
ИзтриванеА с ябълки,може ли?
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се. Но тъй като са по-тежки от кайсиите ги нарежи на тънки резенчета. Да не са на четвъртинки, например. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!
ИзтриванеА с тиква дали ще се получи
ОтговорИзтриванеДа, но тиквата трябва предварително малко да се свари. Да не се разкаши, но все пак да е мека. И още нещо-тиквата няма кой знае какъв аромат и затова е добре да се подправи и подслади по време на варенето. Сложи подправки, които обичаш-канела, карамфил, кардамон. И е важно парченцата да са по-малки. Тиквата е тежък плод и ще потъне на дъното, ако е на по-големи парчета.
ИзтриванеСладкишът е великолепен, правих с кайсии, с малини, горски ягоди и боровинки- с всичко е чуден и толкова лесен. Аз за повече аромат заменям 1/3 0т брашното с бадемово брашно. Аромата на масло, плодове и бадеми е толкова привлекателен, че всички чакаме скупчени около фурната :-)
ОтговорИзтриванеМногжо се радвам, Злате. Благодаря ти, че го направи и че ми писа. Да ви е сладко на всички!
ИзтриванеЗдравейте, стана невероятно вкусно и сега ще го правя и с други плодове. Единственото, което е, че нарязах кайсиите на четвъртинки и не потънаха всичките, но пак беше страхотен!
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам! Благодаря от сърце и да ви е сладко на всички у дома.
Изтриване