събота, 20 септември 2008 г.

Бърз плодов сладкиш




Продукти

5 яйца
200 г захар

220 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
120 г масло
10 - 12 кайсии



Приготвяне


* Разтопете маслото на дъното на тавичката, в която ще изпечете сладкиша.

* Добре разбийте яйцата със захарта докато утроят обема си. С внимателно бъркане прибавете пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията. Сипете тестото върху маслото и отгоре наредете кайсиите, нарязани на половинки.

* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 30 - 35 минути. След като сладкишът изстине напълно го поръсете с пудра захар и нарежете на парчета. Да ви е сладко!

* Може да използвате отцедени кайсии  от компот, както и различни пресни плодове. 


 

.

23 коментара:

  1. Ще има ли същия ефект ако вместо плодове от компот сложа сладко с цели плодчета? С.

    ОтговорИзтриване
  2. Принципно да.Само имай предвид, че продовете от сладко са по-тежки и ще потънат в тестото повече.Но не мисля, че това има кай знае какво значение.Другото е,че са и доста по-сладки.Ако обичате по-сладичко е ок.Но в момента има праскови, сливи, кайсии, малини... и други пресни плодове.Защо не го направиш с тях?Варианта с компота си е зимен.Сложи пресни плодове, поръси ги със захар отгоре и изпечи сладкиша.После може да го поръсиш с пудра захар.На моята снимка съм го поляла с някакъв топинг,но не си спомням.Ако ти харесва можеш да го полееш със сироп от някакво сладко наистина.Ще стане чудно.Успех и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Йоли!

    Първо искам да пожелая Честит и Весел Празник на Твоята Майка, на Теб и на всички твои близки. От все сърце Ви желая всичко най-хубаво :-).
    Относно сладкиша бих искала да те попитам дали ще се получи и с пресен ананас, ако наредя отгоре, защото имам още от него и незнам какво да го правя. Вече приготвих сладкиша с ананас и банани, за който ти писах преди няколко дена и бях въхитена от резултата. Също така искам да те попитам горе-долу в тавичка с какви размери да изпека сладкиша.

    Желая Ти Весела Вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Йоли,

    Пак съм аз. Забравих да попитам дали да сложа бакпулвер или сода в сладкиша?

    Още веднъж Ти желая приятно изкарване на празника :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря от сърце за милите ти пожелания. Радвам се, че стана хубав сладкиша, и този ще стане. Експериментирай с плодовете, много е голям изборът им. С ананас ще е също чудно. И не слагай никакъв набухвател , това е просто пандишпан. Да ти е сладко и благодаря .

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря много за рецептата. Получи се прекрасен сладкиш. Аз лично го направих с пресни къпини и лешници стана много вкусен. Успех Йоли и продължавай все така да радваш хората с хубавите си рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти Вале, много си мила. Радвам се, че ти е харесал сладкиша. С къпини ще е страхотно, много обичам този плод.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, наистина е бърз този сладкиш, почти колкото и Ябълковият коблер. Маслото ми се видя много, затова реших да направя две отделни тавички, дори и да е грешка, ще си греба сладкиша с лъжица, ако трябва :) Сега чакам резултата от тази интересна смес- много въздушна, а e с толкова малко продукти. От коментарите разбирам, че е пандишпан :))) Първи вариант праскови, сливи, череши, а вторият ще е боровинки, смокини и ягоди, не мога да намеря вишни, също би било интересно.... И всъщност всичко тръгна от едни сливи, търсене в интернет, един сладкиш на Амели Пулен от друг блог, който ми е по-сложен за краткото време, с което разполагам...Каквото и да правя, при теб наистина всичко е точно, кратко, ясно, имаш още толкова много рецепти, кога ще ги пробвам, не знам :( Приятно лято, надявам се да видиш Бургас вместо мен, Теди

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти Теди, много се радвам, че си се спряла на този сладиш. Наистина е много лесен. Надявам се да ти хареса. Бургас го видях миналата седмица, приказка е! И към края на август пак ще го видя, живот и здраве. Хубаво лято и на теб.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, а с компот от други плодове (примерно малини) дали ще стане сладкишът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Ели. Каквото имаш, това. Ще стане чудесно с малини. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  11. Жесток е Йоли! Правя го вече няколко пъти, с пресни боровинки, ягоди, малини, а днес пък пробвах с шайби ананас от консерва и също стана супер! Много целувки! ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти миличка! Много си ме радваш ти, нали знаеш? Благодаря ти от сърце! Радвам се, че ви е харесал сладкиша!

      Изтриване
  12. Здравей, Йоли.
    Сладкишът стана ВЕЛИКОЛЕПЕН на вкус (надмина очакванията ми), но с формата нещо сгреших. Получи се нещо такова: по средата кайсии в масло (без тесто) и отстрани кръг от тесто, също плуващо в масло :) Като изсипвах тестото в тавичката, то беше малко по-гъсто от обичайно кексово тесо и равномерно разпределено в тавичката, всичко изглеждаше супер.
    Мисля си дали кайсиите в средата не бяха прекалено тежки и да са "избутали" тестото или пък тавичката ми е била прекалено плитка и с твърде голям диаметър? Някакви предположения, защото определено искам пак да го направя?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Цвети. Радвам се, че поне на вкус е било добре. Да, тежко е дошло от кайсиите, само това е причината. Често се случва за съжаление. А и тавата може би ти е била по-голяма. Както и да е, благодаря ти отново.

      Изтриване
  13. Отговори
    1. Може, разбира се. Но тъй като са по-тежки от кайсиите ги нарежи на тънки резенчета. Да не са на четвъртинки, например. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

      Изтриване
  14. Отговори
    1. Да, но тиквата трябва предварително малко да се свари. Да не се разкаши, но все пак да е мека. И още нещо-тиквата няма кой знае какъв аромат и затова е добре да се подправи и подслади по време на варенето. Сложи подправки, които обичаш-канела, карамфил, кардамон. И е важно парченцата да са по-малки. Тиквата е тежък плод и ще потъне на дъното, ако е на по-големи парчета.

      Изтриване
  15. Сладкишът е великолепен, правих с кайсии, с малини, горски ягоди и боровинки- с всичко е чуден и толкова лесен. Аз за повече аромат заменям 1/3 0т брашното с бадемово брашно. Аромата на масло, плодове и бадеми е толкова привлекателен, че всички чакаме скупчени около фурната :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Многжо се радвам, Злате. Благодаря ти, че го направи и че ми писа. Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  16. Здравейте, стана невероятно вкусно и сега ще го правя и с други плодове. Единственото, което е, че нарязах кайсиите на четвъртинки и не потънаха всичките, но пак беше страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Благодаря от сърце и да ви е сладко на всички у дома.

      Изтриване