събота, 20 септември 2008 г.

Бразилски кафен сладкиш




 Продукти за блата

125 г масло
125 г захар
3 яйца
125 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
 ванилия





Заливка

250мл силно сварено кафе
3 с.л.какао
3 с.л.захар
2 с.л.коняк

Глазура

200 г сладкарска сметана
100 г захар
кокосови стърготини за поръсване






Приготвяне

* Разбийте на пухкам крем маслото със захарта. Добавете яйцата, а след тях брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене и изпечете в предварително загрята на 170* фурна.

* Разбъркайте сухите съставки за заливката и прибавете коняка и кафето. Набодете добре с вилица охладения сладкиш и залейте.

* Разбийте сметаната заедно със захарта на сняг. Гарнирайте с нея сладкиша и поръсете с кокосови стърготини. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате. Да ви е сладко!





.

44 коментара:

  1. Йоли, Йоли, просто нямаш грешка! Браво! Днес приготвих сладкиша и съм очарована. Толкова лесно и вкусно. Аз, обаче вместо бита сметана използвах Topfennockert - това е нещо като подсладена извара и цедено мляко (ние живеем във Виена и тук го намерих случайно, сигурно има подобно и в България, тук го купувам от Била)стана много вкусно. Благодаря ти отново:)

    ОтговорИзтриване
  2. Дали,аз пък съм очарована от теб.Ха сега де?Нямаш си представа колко ме радваш,ама наистина нямаш.Страхотно ме глезиш и не знам как да ти благодаря...

    Много добър избор си направила за глазурата.За съжаление,в България Били колкото щеш,но Topfennockert няма.Знаеш ли въобще колко се ядосвам ...страна,която има такова производство в областта на млечните продукти да не произвежда една качествена извара като рикота например или пък течна млечна сладкарска сметана.Направо е срамота.Нашата извара за нищо не става,най-много да ти развали сладкиша и просто съм принудена да купувам рикота.Поне да внасят от Германия или Австрия фина неовкусена извара,че сладкишите да стават хубави.Е,това е то!

    Благодаря ти още веднъж от сърце миличка.Прекрасна си!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила Йоли, с теб май можем да си благодарим взаимно много дълго, но истината е, че откакто те гледах по БТВ и започнах да експериментирам с рецептите ти имам голям напредък и до сега съм очарована от всичко, което ни предлагаш. А за останалото си права, за съжаление както в много други отношения не знаем как да се възползваме от това, което имаме.... Приятен и слънчев ден ти желая и......БЛАГОДАРЯ:)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз имам въпрос... понеже бях тръгнала да правя бисквитена торта и смесих 5 с.л. брашно и 3 с.л. какао, но реших да изпробвам този сладкиш, та може ли да използвам сместа вместо за заливката- за крема ?

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоана.Извини ме,но не те разбрах.За кой крем по-точно?

    ОтговорИзтриване
  6. Сладкишът е чудесен! Трябваше ми нещо вкусно, достъпно и подходящо за приготвяне със затворени очи:-) Тъй като го правих по нощите, нямах сметана или подходящ заместител и пропуснах тази стъпка. И без сметана е много вкусен и върви чудесно със сутрешното кафе:-)

    Между другото, ако някой все още се интересува има ли хубава извара в БГ-магазините, аз лично бих препоръчала Olympus. Наистина е фина като крема сирене и няма познатата тежка мириама на повечето извари из магазините ни. Виждала съм я да се продава в Билла и Пикадили. Правих сладкиши с нея, вкл. чийзкейк и съм много доволна от резултата. Жалко, че и това трябва да внасяме...

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти Ал.И аз харесвам този сладкиш.Знаеш ли, и с изцедено кисело мляко става много хубаво,не само със сметана.А инфото за изварата е супер.Ако знаеш откога търся нещо свястно на пазара..мисля,че и другите читатели ще се възползват от това.Непременно ще потърся тази извара.Благодаря ти отново и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, имам въпрос.Тези 100гр. захар, които са изписани в рецептата под битата сметана, за разбиването на самата сметана ли се използват?

    ОтговорИзтриване
  9. Да,разбира се.Не бях го уточнила много ясно в рецептата,но го оправих сега.Благодаря ти,че ми обърна внимание.Ще се радвам,ако ти хареса сладкиша.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за бързия отговор,а също и за хубавата рецепта!Вчера направих сладкиша и той стана много вкусен!Поздрави!Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесен сладкиш,много приятен ,позволих си малка корекция понеже не обичаме сметана и кокос направих отгоре глазурата на carrot cake : )))

      Изтриване
    2. Чудесно е станало Зина. Днес съм се захванала и аз с тази глазура. Смятамда я сложа върху едни кексчета. Този сладкиш като че ли най-много го харесвам със заквасена сметана или с изцедено кисело мляко. Много се радвам, че го пробва. Благодаря ти!

      Изтриване
    3. Права си Yoli,това е по-подходящо и така ще го направя следващия път.Благодаря ти.

      Изтриване
  11. Страхотен сладкиш! Откога си търся нещо такова - лекичко и лесно за приготвяне. Много бързо и лесно стана. Понеже нямах чисто какао - сложих Нескуик и намалих захарта. А за глазурата използвах подсладена сметана и не добавих захар. Половинката не обича много сладко. Стана чудесно! Ще го приготвям често.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тони. Много се радвам, че ви е харесал сладкиша! Да ви е сладък!

      Ще се радвам, ако посещаваш занапред сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма да публикувам повече нови рецепти. Благодаря ти за разбирането.

      Изтриване
  12. Йоли сладкиша е много хубав лесен за 2 път ще го правя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееееее, Петьо !!! Ама така ме зарадва! Благодаря ти от сърце ! Много съм щастлива, че ти е харесал сладкиша.

      Ще се радвам, ако занапред посещаваш и пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането.

      Изтриване
  13. Много добър сладкиш. Правя го вече за трети път.
    Не използвам сметана, а шоколадова глазура. Благодаря от сърце за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, каква прекрасна идея! Съчетанието кафе - шоколад е вълшебна. И аз така ще направя като теб, с шоколадова глазура. Благодаря ти много за доверието. Радвам се, че ти хареса сладкиша. Тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти, ако искаш да ги следиш заповядай в сайта ми yoli.bg.

      Изтриване
  14. Здравей Йоли, правих преди време този сладкиш и днес имам намерение отново да го направя. Благодаря за вкусотийката и не само за тази. А тези, които не са го пробвали да не губят много много време

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам! Благодаря, че го опита. Да ви е сладък на всички у дома!

      Изтриване
  15. Привет,Йоли!!!Благодаря ти за поредната страхотна рецепта-"Бразилски сладкиш"!!!Сладкишът мноооого ни хареса,както и всичко,което съм правила по твоя рецепта!!!Правя го редовно,но отгоре вместо течна,слагам неподсладена заквасена сметана-съчетанието между сладкия сиропиран блат и леко киселата сметана е невероятно!Ние сме една доооста голяма група хоротропци-твои фенове,които и преди,и след всяка хоротека,редовно се подкрепяме с нещо сладичко,приготвено по твоя рецепта!!!Редовно правя на компанията и твоите вкусни бискитки "Уют" и торта "Сахер"-наздравица по Верди!!!Йоли,искам да ти благодаря,че толкова увлекателно и с такава лекота представяш всяка рецепта,всичко,което приготвяш изглежда лесно и просто и вдъхва смелост на мен и на снаха ми,предполагам и на мнооого други нерешителни домакини,да пробваме и по-сложни рецепти,като тортата ти с трюфели,която приготвих-стана уникална,като теб самата!!!Йоли,невероятна си!!!Благодаря,че те има и че споделяш с нас страхотните си рецепти!!!С уважение:Светлина Димитрова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, колко си мила, Светле! И толкова много ме зарадва! Благодаря ти за доверието и топлотата. Много съм щастлива, че харесваш рецептите ми.

      Заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Ще се радвам да те видя там.

      Изтриване
  16. Йоли сладкиша е умопомрачителен, но лошото и, че бързо се приготвя, но и бързо свършва

    ОтговорИзтриване
  17. прекрасен сласкиш

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте може ли да попитам: Може ли без коняк рецептата и кафето горещо ли трябва да бъде, когато заливаме сладкиша и има ли значение какво е кафето - нес, еспресо 😊

    ОтговорИзтриване
  19. Здравей. Ще се радвам да опиташ сладкиша. Надявам се да ви хареса на всички у дома!

    Винаги може без алкохол. Има хора, които не обичат вкуса му в сладкиши или пък имат малки деца. Просто го пропусни. Сладкиша е студен, а за кафето няма значение. Ако е горещо ще попие по-бързо. Може и с инстантно кафе, зависи какъв вкус харесваш. Лично аз не го харесвам много и предпочитам еспресо. Благодаря ти за коментара.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ви много. Ще го пробвам, изглежда много вкусен.😊

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, съжалявам за глупваия въпрос но за да е ясно всичко и да няма грешки колко време печете блата? Поздрави на всички

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Блатът се пече около 35-40 минути спрямо индивидуалността на всяка фурна. Нали знаеш, различни са. Провери го след половин час с клечка. Няма как да сбъркаш, ако по нея вече няма залепнало сурово тесто. Благодаря ти за доверието и весело послещане на 2016 година!

      Изтриване
  22. Както винаги перфектно!Цялото семейство сме твой почитатели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Велко! Толкова е мило това! Да ви е сладко на всички!

      Изтриване
  23. Здравейте, Йоли! Сготвих сладкиша - елегантен и много вкусен! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти хареса, Ками. И аз го обичам много. Благодаря ти и да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  24. Здравей, Йоли! Любим ми е този сладкиш, правих го безброй пъти, слад като видях рецептата по телевизията :) Дори в момента се пече! Препоръчах го на приятелките си и отзивите са повече от хубави. Благодаря за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много съм щастлива да чуя това! Благодаря ти за доверието и коментара! Щастлива Нова година!

      Изтриване
  25. Колко време се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около 30-35 мин. Добре е да се проверява готовността с клечка.

      Изтриване
  26. Здравей мила Йоли днес гледах сладкишите смятам да го направя но тъй като нямам коняк може ли да ползвам конячна есенц

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се! Няма никакъв проблем да е есенция. Може и друг алкохол да сложиш или направо да го пропуснеш. Всичко е въпрос на вкус. Благодаря ти!

      Изтриване
  27. Здравей, Йоли! Като сладкиша е съвсем готов, престоял в хладилника и готов за ядене, как му се маха хартията от дъното? Правила съм го 2 пъти, но не мога да си спомня тази част🙄

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Добре е да отстраниш хартията след изстиването на сладкиша преди да го сложиш в хладилника. Така ще я махнеш съвсем лесно, като я издърпаш внимателно. Отлепи я първо от всички страви покрая и след това издърпай. Може да си помогнеш и като леко повдигнеш сладкиша. Но ако направиш това след изпичане и изстиване, направо може да вземеш блата в дланта си и да махнеш хартията. След като го залееш вече става по-трудно, тъй като хартията може да се намокри, но пак не е проблем. Това е принцип за всички сладкиши. Махай така хартията и няма да имаш ядове. Благодаря ти.

      Изтриване