вторник, 23 септември 2008 г.

Ябълкова тарта




Продукти за тестото

350 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 ч.л. настъргана кора от портокал
120 г захар
1 цяло яйце
1 жълтък
200 г студено масло

Продукти за пълнежа

1 кг ябълки
20 г масло
5 с.л. захар
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. накълцани орехи
настъргана кора от 1 лимон
3 с.л. коняк

Продукти за глазурата

100 г черен шоколад
1 каф.ч. пудра захар
лимонов сок
лимонова есенция
белени бадеми

Приготвяне

В купа се размесват брашното,бакпулвера,ванилията,захарта и портокаловата кора.Прибавят се яйцето,жълтъка и студеното масло,нарязано на парченца.С ръце се омесва тесто да получаване на гладка маса.Оставя се да отлежи за 30 мин. в хладилника.

Ябълките се почистват от кората и семките и се нарязват на парченца.Задушават се в маслото за кратко.Посипват се със захарта,заливат се с коняка и продължават да се задушават докато течността изври напълно и захарта започне да се карамелизира.Към края се слагат стафидите,орехите,ванилията и лимоновата кора.Ябълковата смес се оставя да изстине.

Дъното и стените на тортена форма се намазват с масло и се поръсват с брашно.2/3 от тестото се разточва на тънка кора с 6 см. по-голяма от диаметъра на формата.Пренася се внимателно и се слага на дъното на тортената форма така,че да покрие и стените.Надупчва се с вилица.Ябълковата плънка се разстила на равномерен пласт.Останалото тесто се разточва на кръг с диаметъра на формата и се поставя внимателно върху ябълките,като краищата на тестото се прищипват.Сладкишът се пече в предварително загрята на 170*фурна до получаване на златист цвят.

Шоколадът се стопява на водна баня и се нанася равномерно върху добре изстиналия сладкиш.Пудрата захар се пресява и се разбърква с малко лимонов сок до получаване на гладка и лъскава кремообразна смес.Добавя се есенцията и бялата глазура се "нашарва" върху шоколадовата.В средата се гарнира с леко запечени бадеми.



4 коментара:

  1. Йоли,тази рецепта е уникално вкусна!
    Портокаловата кора в тестото, ухае невероятно докато се пече!
    Аз малко промених пълнежа-сложих и дюла, фурма и канела.Лимона пропуснах и стафидите,защото се оказа ,че съм ги свършила ,а не ми се ходеше до магазина.Но тартата стана невероятно ароматна!Отново ти благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей,Нат,мислех,че никой няма да забележи този сладкиш вече.Толкова ти благодаря!Мнго се радвам,че ви е харесал.Да ви е сладко.С дюли ще е страхонто!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен сладкиш!Правя го вече няколко пъти- уникален е!Моите приятели и колеги искат да им го правя за всеки повод.Препоръчвам им винаги Вашия сайт.Пробвала съм и други рецепти -за торти.Изключително точни са и стават лесно.Благодаря за прекрасните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От сърце ти благодаря за доверието, хубавите думи и препоръките! Много се радвам, че ти харесват рецептите ми! Светли празници!

      Изтриване