събота, 20 септември 2008 г.

Ронлив сладкиш с круши и ябълки







Продукти

За тестото

125 г меко масло
200 г брашно
100 г захар
1 пак.ванилия

За плънката

2 круши
2 червени ябълки
1/2 ч.л. канела
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с.л. филирани бадеми

За заливката

3 яйца
1/2 ч.ч.захар
1 ванилия






Приготвяне

* В купа сложете всички съставки за тестото и намачкайте с вилица до получаване на маслени трохи.

* Сипете половината от трохите в тавичка за пай и ги притиснете за да получите основа. Останалите трохи пръснете върху основата.

* Нарежете плодовете на резенчета без да ги белите и ги подредете в кръг върху тестото като ги редувате. Поръсете ги с канелата и лимоновата кора.






* За заливката добре разбийте яйцата със захарта и ванилията докато получите гъста и светложълта  пяна.

* Залейте сладкиша и го изпечете в загрята на 180* фурна за около 25 минути. Ако заливката започне да прегаря  покрийте сладкиша с парче алуминиево фолио и допечете. Към края на печенето поръсете с бадемите.

* Сервирайте сладкиша охладен. Да ви е сладко!







.

37 коментара:

  1. Направих сладкиша вчера и се изяде на един път. Днес - пак, може обаче да удвоя дозата. Благодаря ти, за страхотната и бърза рецпета!!!Това е първия път, в който попадам на блога ти, но ми влиза моментално в "bookmarks":)Поздрави, Нина

    ОтговорИзтриване
  2. Яяя,Нинче,мислех,че май никой няма да направи този сладкиш.Така ме зарадва!Благодаря ти от сърце наистина.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Варианта на П.Чолчева от 1966 г.също е така лесен и вкусен.

      Изтриване
    2. Със сигурност, Кате. За съжаление нямам книгата. Ще се радвам, ако споделиш рецептата тук. С удоволствие ще я пробвам. Благодаря ти.

      Изтриване
  3. Сладкиша е невероятен !!! Правила съм го два пъти досега и днес ще го правя за трети път. Благодаря за страхотната рецепта! Поздрави Маргарита.

    ОтговорИзтриване
  4. Марги,направо ме запали и аз пак да го направя.Благодаря ти мила.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Йоли!
    Отдавна съм фен на прекрасните ти творения и искрено се възхищавам на вкусните ти и красиви ястия!
    Днес реших да изпробвам този сладкиш, търсейки по-скоро нещо с ябълки, но реших, че не пречи да импровизирам;-) Та искам да споделя с вас моя успешен и невероятно вкусен експеримент:
    заместих крушите с 3 ябълки, които обелих, изчистих и нарязах на кубчета, след това ги задуших в малко масло, захар, канела и лъжица ликьор от зелени орехчета.
    Тестото сложих в хладилника малко да ми стегне, понеже взе да ми лепне нещо,а сместта с ябълките оставих да поизстине;-)Всичко останало изпълних по рецептата.
    Готовия сладкиш поръсих с пудра захар!
    Стана РАЗКОШЕН!!!
    Благодаря за невероятните рецепти!
    Поздрави,
    Тони

    ОтговорИзтриване
  6. Тони,ама как ще пречи да импровизираш?Напротив,задължително е даже!Това винаги ме е радвало най-много.Аз може и да помагам тук с някоя идейка,но съм истински щастлива когато някой от читателите ми вложи и нещо от себе си.Благодаря ти от сърце за топлите думи и доверието.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Йоли!

    Мога ли да Ви помоля да ми дадете предишния вариант на рецептата, който беше само с круши. Много ми допадна. Предварително Ви благодаря! Пожелавам Ви хубаво и слънчево пролетно настроение :-))))) Миа

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Миа. Първоначалната рецепта беше само с круши. Нямаше канела и в заливката захарта беше кафява.Няма изменения в грамажите на рецептата.Това е всичко.Но опитай и с ябълки, много е хубаво.Благодаря ти,радвам се,че харесваш този сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  9. Сърдечни благодарности, Йоли! Задължително ще направя и рецептата с ябълки. Хубава и усмихната вечер :-))))) Миа

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Йоли, за втори път правя сладкиша , но вместо прясна лимонова кора слагам нещо като сладко от портокалови кори (баба ми го даде за овкусяване на сладкиши) и вместо филираните бадеми поръсвам с шепа мюсли с много плодове . Предният път и аз го правих по рецептата само с круши сега ще изпробвам и този. А и онзи ден направих карамелизиран сладкиш с ябълки- стана страхотен :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубава идея е тази портокалова кора.А за мюслито нямаше да се сетя!Страхотно,бравона теб.Благодаря ти за споделеното и добрите думи.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли поздравления,днес пробвах рецептата, както всяка твоя рецепта се получи страхотно!!!Много ефектен и бърз сладкиш. Мисля, че утре ще очаровам всички в офиса с кулинарното ми вълшебство.Прегръдки от Варна.Мария Добрикова.

    ОтговорИзтриване
  13. Мария,чудесна си!Благодаря ти много,страшно ме радваш.Прегръдки на теб и красивата ни Варна.

    ОтговорИзтриване
  14. Сладкиша е превъзходен! Правя го вече три пъти. Първият път масленото тесто след изпичането беше хрупкаво и крехко. Следващият път нещо обърках и блата стана много карамелизиран и не толкова крехък. Нямам кантарче, където да меря продуктуте в грамове, за това моля, би ли ми казала продуктите в каф.чаша. Извинявам се предварително. Харесвам много сладкиша и няма да се откажа докато не го направя на ниво. Благодаря за чудесните рецепти, които намирам в твоя блог.

    ОтговорИзтриване
  15. Много се радвам,че ти хареса сладкиша.Лесен е,а е вкусен.Аз имам кантарче,но много рядко го ползвам,наистина не е нужно в повечето случаи.Повечето продукти ги пиша в грамажи,защото на хората им е по-удобно така.Ще ти кажа аз какво правя като не претеглям точно.Една супена лъжица брашно, пудра захар или кристална с връх обикновено е 20г. Просто меря по лъжици. А иначе за рецептата 200г брашно си е 1 голяма ч.ч., 100г захар е половин ч.ч.Но ти препоръчвам да мериш с лъжици.Всеки има различни на големина чаени или кафени чаши.Благодаря ти отново и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей, Йоли. Аз съм голям фен на блога ти, който чесно казано използвам като готварска книга, когато ми липсват идеи. Този сладкиш не е първата рецепта от тук, която пробвам, но ще е първата за която пиша.Въпреки късния час току що си хапнах 2 парчета от вече готовия сладкиш и както се казва си облизах пръстите! Утре ще занеса и в офиса да почерпя. Позволих си да направя някои изменения, но спазих основната рамка: използвах само круши; вместо филирани бадеми (нямаше в магазина) сложих сурови, нарязани на парченца; поръсих с кората на цял лимон (но наистина май трябваше с половин) и ползвах форма за печене с ринг. Интересно, но установих, че канелата си отива и с круши. При сервирането няма да е лошо да се добави лъжица разбита сладкарска сметана и може би утре така ще направя.
    Много благодаря за хубата и достъпна за сезона рецепта! Животът е хубав, когато човек си хапне такъв сладкиш.
    Сърдечни поздрави,
    Павлина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, че ми стана приятно, Павлина! Благодаря ти за доверието и милите думи. Много се радвам, че изпробваш рецептите тук. Канелата отлично пасва на круши, точно така е. А за сметаната бих те посъветвала да ползваш просто лъжица заквасена за гарниране. По-лека и вкусно е от битата. Даже не я подслаждай. Но както си решиш, и с ванилов сладолед ще е ок. Благодаря ти още веднъж и да ви е сладко на всички в офиса!

      Изтриване
  17. Със заквасена сметана или сладолед не се бях сетила, много добра идея. Благодаря, Йоли! Въпреки, че аз си харесвам този сладкиш и както си е. Дадох рецептата и на майка ми и на шефката ми:) Септември е времето на точно такива плодови сладкиши(когато има още истински ябълки, круши, праскови, сливи, дюли..) и домът започва да ухае на уют и топлина.
    Поздрави и хубав ден,
    Павлина

    ОтговорИзтриване
  18. Златина Иванова20 февруари 2015 г. в 15:17

    Да кажа и аз моя опит, то май всеки го прави както му дойде, та и аз така, над трохите натроших и няколко орехови бисквити за разкош, нямах бадеми и сложих кокос над плодовете и леко го запекох да позамирише, сервирах със сметанов сладолед и много добре се получи. Гостите искаха да им сложа и в кутийка за в къщи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, страхотно! Благодаря ти Злате! Ама такава прекрасна идея ми даваш! Супер си направо. Много се радвам, че ви е харесал сладкиша.

      Изтриване
  19. Досега съм правила няколко десерта на Йоли и нито един не ми се е получавал.Харесвам страшно много рецептите й,но не мисля ,че е нормално НИЩО ДА НЕ МИ СЕ ПОЛУЧАВА.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чакай, чакай, чакай. Недей така! Всяко нещо има решение и обяснение. И най-важното, не се отказвай! Моля те! Насреща съм да помогна с каквото мога. Наистина не е нормално нищо да не ти се получава. Хиляди хора правят сладкишите ми, ома такива, на които понякога не се получава добре, но в повечето случаи няма проблеми. Пиши ми какво точно не става, наистина ще ти помогна с радост. Благодаря ти, че опитваш все пак въпреки несполуките.

      Изтриване
    2. Рецептите на Йоли се получават дори и ако малко объркаш мерките или нещо друго. Превъзходни!

      Изтриване
    3. Благодаря ти за доверието! Това е така мило!

      Изтриване
  20. Направим сладкиша в тефлонова форма. Не можах да го извадя целия и се наложи първо да срежа едно парче. Другата част лесно я извадих, но се развали формата. Иначе стана много вкусен! Следващият път -двойна доза в по-голяма тава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо, ако знаеш и на мен колко пъти така ми се случва... Ама затова е и ронлив, наистина се рони. Радвам се, че ти хареса, благодаря ти.

      Изтриване
  21. Да споделя и аз моя нещастен опит с направата на така вкусно изглеждащият на снимката сладкиш.Каня се от миналата седмица, защото ми изглежда бързо и лесно, а аз нямам особен опит със сладкарството.
    Та след много канене, в събота забравих ябълките в службата, ама реших че може и без тях. Лимон също нямах, както и бадеми и заместих с джинджифил и орехи.
    Запретнах ръкави и се заех с огромно желание. И тъй като скоро си купих форма за торта с подвижно дъно, реших да ползвам нея:))))))
    Слагам във фурната да се пече и след 2-3 мин. се носи миризма на изгоряло....поглеждам...от дъното на тавата текат масло и яйца :)))) Подложих една тавичка от долу и направо ми се доплака.Опекох криво-ляво и после, като изстина ометох повече от половината тавичка направо с лъжицата. Представям си ако всичко беше както трябва, сигурно тавата нямаше да ми стигне:)))
    Сега се стягам за втори опит...никакви форми за торта...направо в тавичката.
    Надяван се този път да е без издънки!
    Йоли, благодаря за прекрасните рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова си ми сладка, Дани! Сега ще ти кажа, че бях доста вкисната допреди малко. Нещо ... абе криво ми беше. Е, ти ме усмихна, честна дума! Благодаря ти от сърце за коментара, мила моя. Следващият път няма да правиш подобен сладкиш в тортена форма с подвижен ринг. Сама си разбрала, че не става. Успех и благодаря още веднъж.

      Изтриване
  22. Направих сладкиша само с круши и заливка с кафява захар. Нямах филирани бадеми, но поръчих с орехи и лешници. Мисля, че това е един от най-божествените сладкиши, които съм вкусвала! Благодаря, Йоли! Става ми любим веднага!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Стефи. Ама наистина много! От някои коментари по-горе ще видиш, че сладкиша на някои хора не се е получил добре. Бях започнала да се притеснявам дали няма нещо сбъркано в него. Затова наистина много се радвам, че е станал хубав. Много, много ти благодаря!

      Изтриване
  23. Искам и аз да споделя моя опит,в крайна сметка стигна до кофата за буклук. Всичко спазвах както е написано,мерих с ел.везна. Брашното ми дойде малко,не ми стана на трохи с толкова брашно,че добавих,още. Заливката ми дойде пък много и се разля по целия плот. Накра за капак,след като го извадих беше чисто суров,сложих го още веднъж и...изобщо не е вкусен,гурчив е. Понеже съм инато човече,реших пак да го пробвам. Бихте ли ми казали с какъв размер тава го правите вие? Не знам какво се обърка,след като спазвах стъпка по-стъпка и точните съставки. хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уф, че неприятно! Много съжалявам, че не се е получило добре. Тавичката ми е кръгла за пай. Може би е около 30 см. Всичко разбирам, само не ми е ясно защо е станал горчив? Няма нито една съставка, която би го направила горчив. Благодаря ти, че опита, въпреки неуспеха.

      Изтриване
  24. Есен е и сега е моментът за такива "уютни" сладкиши, но от всички плодове у дома в промишлени количества са сливите - дали би се получило с тях, как мислите? И ако да, дали да ги "опиянча" малко или би повлияло на основата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако опиташ сладкиша. И се надявам да ти хареса. Сладкишът наистина е ронлив, често го сервирам с лъжица, ако наистина много се рони. Това не ми пречи да го правя редовно, супер вкусен е. Но съм длъжна да ти кажа това.Да, разбира се, че със сливи ще стани. И "опиянчени" още по-добре! И аз така бих направила. Благодаря ти, ако ти остане време пиши ми след това дали ти е харесал.

      Изтриване