събота, 20 септември 2008 г.

Банички - хапки



Продукти

кори за баница
топено масло

шунка
кашкавал
яйце
квасена сметана






Приготвяне

* Нарежете шунка и кашкавал на малки кубчета. Сложете яйце и сметана. Разбъркайте. Количествата зависят от това, колко хапки искате да направите. Плънката трябва да е леко влажна, а не течна. Обикновето 1 яйце и 2 с.л. сметана са достатъчни за 100 г шунка и 100 г кашкавал.

* Прегънете корите на половина по дължина, намажете с масло и отново сгънете. Целта е да получите лента , не по-широка от 8 - 10 см. В единият край  сложете малко от пълнежа.





* Загънете кората около плънката така, че тя да остане затворена вътре и завийте на стегнато охлювче.





* Подредете хапките в тавичка на малко разтояние една от друга. Върху всяка баничка сложете малко кашкавал и изпечете в предварително загрята на 180* фурна до зачервяване на корите и кашкавала.

* Това е. Лесно, бързо и малко по-различно от баница. Разбира се, може да напълните баничките с най-различни пълнежи, както солени, така и сладки. Да ви е сладко!







12 коментара:

  1. Благодаря, много ми допадна тази рецепта. Непременно ще изненадам децата през почивните дни.
    От скоро посещавам този сайт , харесва ми, може би затова се завръщам все по - често.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Неди!Много ще се радвам,ако ми гостуваш и опитваш от време на време по някоя рецепта.Да ви е сладко на всички в къщи!

    ОтговорИзтриване
  3. Реших да пробвам тези банички, леко скептична бях, но резултата беше поразяващ, наистина са много вкусни. Детето ми, което много трудно яде, като ги видя и сама си поиска. Благодаря Ви, че споделяте тези вкусотии с нас.

    ОтговорИзтриване
  4. Е това вече е щастие!Щом детенце е хапнало съм повече от доволна.Благодаря ти много за доверието и хубавите думи.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  5. neveroiatno vkusni i burzi banicki mila Ioli!cialoto semeistvo ti blagodarim za publikuvanata recepta i ti jelaem ot surce mechtite ti nikoga da ne uviahvat...

    ОтговорИзтриване
  6. Много,много се радвам.Благодаря ти от сърце и да ви е сладко!Много си мила.

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли,като гледам двете снимки,не мога да разбера как точно да завия хапките и от къде да започна да завивам.На снимката плънката е сложена в средата на кората и като се изправи баничката няма ли да изтече пълнежа от долу?Поливат ли се с масло преди да се пекат?

    ОтговорИзтриване
  8. А,не,няма да идтекат.Наистина не се вижда добре от снимката как е завиването отзад.Вижда се само отпред,но просто няма как.Точно това,което виждаш трябва да е и от двете страни.Виж снимката на самото завиване,не тази с плънката в средата,а следващата.Затворила съм напълно плънката,просто съм затърнала краищата и от двете страни.Плънка никъде не се вижда,тя остава заключена вътре.Затова е и в средата на кората.Нали ме разбираш какво да направиш?Май не обясних много добре,но се надявам да си ме разбрала.Принципно не ги мажа после с масло,ако кошковала е достатъчно маслен.Като сложа едно хубаво парче отгоре то много приятно се разлива и ги обгръща почти целите.Но ако е по-сух,да,намажи си ги малко с масло преди пеечене.Благодаря ти и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей,Йоли!
    Истинско удоволствие е да чета кулинарните ти вълшебства и да се опитвам поне малко да се доближавам то тях! Бих искала да ти задам един малко глупав въпрос,но все пак.. Ако не е проблем,бих искала да споделиш какви кори за баница използваш ти,защото колкото и да е има разлика от кора до кора.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей,благодаря ти много за милите думи.Радвам се,че се отбиваш тук.Да ти кажа честно,различни кори ползвам,и дебели, и тънки, и печени ...какви ли не.Но специално за тези банички купувам фини кори.Иначе стават груби,ако корите са много дебели.Бела са добри,мисля,че с тях съм ги правила.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Йоли,
    ще правя тези банички хапки, но се интересувам колко бройки стават приблизително от един пакет кори /забравила съм колко листа има вътре/ и ако ги завия от събота вечерта, ще устискат ли до неделя на обяд да ги пека? Няма ли да се разкашкат отвътре и изсъхнат отвън /хайде за изсъхването ще увия с фолио/
    Поздрави.....Полина

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Поли.Нямаш никакъв проблем да ги завиеш в събота и изпечеш в неделя.Ще са си супер.Завий ги с фолио и ги прибери в хладилника.Да не ти е много течна плънката и готово.Изобщо не го мисли.Честно да ти кажа, и аз незнам колко кори има в 1 пакет.Може би 20-30 ... ох,незнам наистина.Ако ти трябват повече хапки като бройка си раздели корите на половина.Ще станат по-малки и по-симпатични,за сметка на това двойно повече.Благодаря ти и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване