четвъртък, 25 септември 2008 г.

Спирали


Продукти за 12 броя

1 белтък
1/4 ч.ч. пудра захар
2 с.л. брашно
30 г меко масло
1 ванилия

40 г черен шоколад


Приготвяне

* Изрежете от хартия за печене 12 квадрата с големина 15/15 см. С молив нарисувайте спирали от едната страна. Разтопете шоколада на водна баня и го сипете в хартиена фунийка. Отрежете връхчето и очертайте с шоколад спиралите от другата страна на нарисуваното. Оставете шоколада на студено да се втвърди.


* Смесете останалите продукти и ги разбъркайте до гладкост с бъркалка (не с миксер). Върху шоколадовите спирали сипете по 1 лъжица от сместа и разнесете равномерно на тънък пласт.


* Загрейте фурната на 180*. Изпечете кръговете за 3-4 минути докато им порозовеят краищата. Още топли ги сложете върху точилка за да се извият или ги завийте на рулца заедно с хартията. След като изстинат отстранете хартията. Да ви е сладко!

* Ако желаете, направете кошнички за сладолед или крем. За целта поставете топлите изпечени кръгове върху обърнати чаши. След като изстинат те ще приемат формата им.Рецептата е от сп.Сол и Пипер
.

8 коментара:

 1. Здравей Йоли!
  Рецептата ме впечатли и ще я пробвам. Искам обаче да попитам - при квадрат 15 х 15 см. и след като увием готовите форми върху точилка, заедно с хартията, как ще я отделим след това? Ако ги увия така на моята точилка, те ще се препокрият и ще се засучат на руло. Не си представям как да отделя хартията след това.
  Извини ме, ако въпроса ми е безумен....

  ОтговорИзтриване
 2. Много си ти е хубав даже въпроса Ели.В момента,в който почнеш да завиваш топлите кръгове хартията сама пада и остава само тестото.Всъщност ти завиваш само него без хартията.Много са маслени и веднага се отлепва.Няма никакви проблеми.Сама ще го усетиш.Да ти кажа,аз май направо с ръце ги завивам,че нямам толкова тънка точилка.Или на дръжката на една дървена лъжица.Всъщност,тестото можеш да го направиш във всякакви форми.Огъва се само докато е топло и веднага се втвърдява.Много е вкусно,пробвай ги и кажи после.

  ОтговорИзтриване
 3. Направих ги още вчера Йоли.
  Станаха страхотни, а за хартията си напълно права. Просто не очаквах, че ще се отлепи така лесно още при навиването. Аз направих и една интерпретация - напълних ги в последствие с по-гъст ванилов крем, а двата края на напълненото руло отопих в кокосови стърготини. Но, за да са по-удобни за хапване, ги направих в квадрати 6х6 см. Станаха страхотни!
  Рецептите ти са истинско вдъхновение Йоли!

  ОтговорИзтриване
 4. Е това вече е страхотно,Ели!Толкова се радвам,че се е получило добре.А комбинацията с крем е просто чудесна.Благодаря ти,много ме зарадва с и думите си,и с това,че ми имаш такова доверие.Да ти е сладко!

  ОтговорИзтриване
 5. Здравей Йоли! :)
  Моите спирали станаха на йероглифи :))), ама пак станаха хубави.
  Благодаря ти за идеята!

  ОтговорИзтриване
 6. Че ако питаш мен на йероглифи е още по-интересно.Така да обичам нестандартните неща ... супер!Благодаря ти,че ги направи и че ги хареса тези спиралки.Да ти е сладко!

  ОтговорИзтриване
 7. Здравей Йоли,
  Пак съм аз Таничка.Днес пробвах спиралите.Опита ми не беше кой знае колко сполучлив.Сместта ми се получи много малко,даже е удвоих за да мога да намажа поне 7 бройки..Следвах много стриктно инструкциите,но незнам защо така се получи.Все пак ще ти пратя линк да видиш готовият вид :)Поздрави.Ако можеш да дадеш някакъв съвет да следващият път,ще ти бъда благодарна :)

  ОтговорИзтриване
 8. Танче,дай мила линка да видя.Да ти кажа,отдавна не съм ги правила.Направо съм забравила какво е.Ще ги направя тия дни,обещавам и ако има нещо неясно и неточно по рецептата ще я коригирам веднага.Но май наистина не излизаха много.Благодаря,че опита.Много се радвам,че има такива като теб и така ми имате доверие.

  ОтговорИзтриване