вторник, 23 септември 2008 г.

Ягодови тарталети с босилекова сметана





Продукти за тестото

120 г меко масло
60 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
250 г брашно


Продукти за крема

100 г течна сметана
100 г черен шоколад
20 г масло

200 г ягоди
2 с.л. коняк

100 мл подсладена течна сметана
1 връзка пресен босилек
суров  шам фъстък за поръсване






Приготвяне

* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Добавете яйцето и с брашното бързо омесете меко тесто. Оставете го в  хладилника за 20 минути.

* Разпределете тестото във формички за тарталетки. Надупчете го с  вилица и изпечете до розово в загрята на 180* фурна за около 10 -15 минути.

* Затоплете сметаната до кипване. Прибавете шоколада и маслото и бъркайте докато се разтопи напълно. Разсипете топлия крем в  изпечените маслени кошнички и оставете да се стегне.

* Сложете листата от връзката босилек в подходящ съд и ги пасирайте с пасатор. Разбийте сметаната на сняг и я смесете с няколко лъжички пасиран босилек.

* Нарежете ягодите на половинки, залейте ги с коняка и ги оставете да се мариноват за половин час.

* Гарнирайте шоколадовите тарталети с маринованите ягоди. Върху тях сипете по една лъжица от босилековата сметана и поръсете с шам  фъстък. Да ви е сладко!









-

2 коментара:

  1. Анонимен14 юли 2012 г., 6:20

    Zdravei,Yoli!
    Zapo4va se s prigotovleniata za moite dvama rojdennika i estestveno pochti vsichko shte e ot tvoite recepti:)tezi tartaletki izglejdat prekrasni,no az ne obicham alkohol,a i povecheto gosti shte sa deca,ta se chudeh kakvo moga da polzvam za iagodkite???
    Thank you

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен празник ви очаква! Да са ти живи и здрави! Много се радвам и ти благодаря от сърце, че си избрала мои рецепти за този хубав ден. За ягодките в тарталетките ... о,не се безпокой,просто не слагай алкохол.Те са си достатъчно ароматен плод,нищо не им трябва.Хубав празник ви желая и бъдете здрави.

    ОтговорИзтриване