вторник, 23 септември 2008 г.

Шоколадова торта с трюфели




Продукти

Блат

1 яйце
1 1/2 ч.ч. захар
125 г стопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
2 ванилии
3 с.л. какао
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. студено прясно мляко за сиропиране

Крем

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
12 с.л. захар
8 с.л. брашно с връх
настъргана кора от  1 лимон
1 ванилия
1 ч.ч. течна сметана за разбиване

Трюфели

1/3 ч.ч. течна сметана
150 г натурален шоколад
ромова есенция
1/2 ч.ч. печени счукани орехи







Приготвяне

*  За блата разбийте яйцето със захарта. Добавете маслото, киселото мляко и ванилията. Пресейте брашното заедно с какаото и бакпулвера и го сипете в тестото. Разбъркайте добре. Изпечете тестото на два отделни блата или в малки тавички или в  тортена форма. Приблизителният диаметър е около 24/25 см. Не ви съветвам да го печете наведнъж  и после да го режете хоризонтално. Блатът е крехък  и ронлив и не е подходящ за това. Печете в предварително загрята на 180* фурна за 20-25 мин. Проверявайте дали тестото се е изпекло с дървена клечица.

*  За крема първо разбъркайте брашното заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сложете жълтъците и налейте малко мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с останалото мляко и сварете гъст крем. Добре е да варите подобен крем в съд с незалепващо покритие или на водна баня. Оставете крема напълно да се охлади и го разбийте добре с миксер на високи обороти. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечния крем.

* За трюфелите загрейте сметаната до кипване. Прибавете към нея шоколада и бъркайте докато се стопи. Подправете с ромова есенция. Ако желаете може да ползвате друг аромат. Накрая сипете орехите, разбъркайте и оставете сместа да се охлади. Направете трюфели.

* Сглобете тортата като първо сиропирате двата блата с прясното мляко. Ако обичате вкус на алкохол в сладкишите може да добавите ром или бренди. Върху единия блат сипете дебел пласт крем и забодете в него трюфелите. Похлупете с втория блат и притиснете леко. С останалия крем измажете богато тортата. Може да ползвате част от него и за украса. Гарнирайте тортата с карамелизирани бадеми или други ядки. Да ви е сладко!






.

27 коментара:

  1. Привет Йоли!Днес направих тази страхотна торта .Вкусът е невероятен ,наслада за небцето.Благодяра ти че си споделила тази страхотна рецепта с нас.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей и ти с това вкусно име!Благодаря ти Марципанче.Много си мила и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей и от мен! Аз съм голяма твоя почитателка и няма ден, в който да не влезна в блога ти:)Пробвах много твои рецепти, но голяма слабост са ми тортите,които приготвяш .Направих вече доста от тях, а вчера и тази шоколадова.Не знам за коя да кажа, че е най-вкусна?! Превъзходни са всички!!!Благодаря, че те има:)И не мога да не добавя, че останах много изненадана,че зад този кулинарен шедьовър стои една красива жена !!!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Танче!Много,много си мила.Да ти е сладко и пак благодаря за доверието и хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, чудесна торта! А блатовете на колко градуса се пекат? И тавичката с какви размери трябва да е за тези пропорции на продуктите?

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря много.Блатовете се пекат на 180*.Пропуснала съм го явно и веднага ще го добавя в рецептата.А тавичката е стандартна форма за торта.Всъщност,няма кой знае какво значение.И по-голяма да е,просто ще станат по-тънички.И още по-добре.Благодаря отново и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Йоли!


    Най-напред искам да Ви поздравя за прекрасния блог - всичко публикувано е поднесено по такъв начин, че само гледайки снимките ми се иска да го опитам, а и да го приготвя. Миналата година правих вариация на солената Ви торта и стана чудесна и всичките ми гости много я харесаха.

    Сега обаче имам спешна нужда от помощ и съвет - утре дъщеричката ми става на 2 години и днес се захванах да правя тортата с трюфели. Видя ми се лесно изпълнима, но още с блатовете претърпях провал - въпреки че намаслих и набрашних тавичката, първия блат залепна и естествено, при опитите ми да го извадя, той се счупи. За щастие втория блат се получи добре - този път сложих хартия за печене. После започнах с приготвянето на крема - специално за целта се сдобих от онези тенждерки с двойно дъно и крема се получи добре. Мисля, че и на гъстота го докарах - доста трудно го бърках. И от тук насетне настана пълен крах - почнах да разбивам сметаната, но тя така и не стана на твърд сняг - сгъсти се, но явно не достатъчно. И за да е пълна драмата, досъсипах всичко като разбих оставащите белтъци /чудех се какво да ги правя/ на сняг и добавих и тях към крема - така крема стана порядъчно рядък. Но вместо да сложа желатин, реших да подредя тортата така. Естесвено,обаче, като почнах да изсипвам крема, той се разтече навсякъде. Реших да прехвърля тортата в тортената форма - идеята ми беше, че така крема ще се задържи и след няколко часа ще снегне и няма да е проблем да измажа тортата. При прехвърлянето блата съвсем се счупи и общо взето го сложих в насипен вид във формата, но се успокоявах, че като сложа крема и измажа тортата, това няма да личи. Мислех, след като стегне да направя крем от заквасена сметана с пудра захар и желатин и с него да измажа и украся тортата. Да, обаче, вече почти 4 часа тортата е в хладилника, а изобщо не се е стегнала - опитах се да отворя ринга и тя направо се разтече. И сега не знам какво да правя - гостите ми ще дойдат утре в 11 часа, а детето ми няма да има торта. Напълно се отчаях и затова Ви моля, ако можете помогнете със съвет какво да правя.

    Извинете е, че коментара ми е толкова дълъг, но исках възможно най-точно да опиша ситуацията.

    Благодаря предварително!

    Поздрави,

    Женя Николова

    П.П. Написах Ви писмо със същото съдържание и го пратих до имейла Ви- не знам кое ще видите по-рано, но се надявам да ми отговорите още тази вечер. Дано да не съм Ви досадила.

    ОтговорИзтриване
  8. Мила Жени,дано не ти отговарям късно,но досега бях на работа.Давай сега да видим какво става с тази торта.Изобщо не се притеснявай!Искам да запомниш едно нещо - тортите са единственото сладичко нещо,което човек винаги може да замаскира и поправи дори и след провал.Повярвай ми.И това ще се случи например с твоя първи блат,който се е счупил.какво от това?Кой ще го види в тортата?Просто го замазваш с крем и готово.Да не мислиш,че на мен не ми се чупят?Неволите ти са ми така мили,така сладки!Дедето ти ще има торта, изобщо не се бой! След като не се е стегнало нищо и още тече, значи желатина наистина е малко.А ако е така и до утре не е твърдо няма и да стегне.Едно пакетче желатин е за 500мл течност,но е хубаво принципно да се слага малко повече ,ей така за сигурност.Когато желатина е достатъчно нещата се стягат за няколко часа.Изсипваш цялото съдържание на злополучната торта в една голяма тенджера.Разтваряш нов желатин на водна баня, но достатъчно за цялото количество, само го объркваш и обратно всичко изсипваш в ринга.Ще стане нещо като парфе,но малко бъркано.С една хубава украса всичко ще си дойъде на мястото.Едно ще ти кажа мила ,и то със сигурност.Цял живот ще си спомняш как се е разтекла тортата,която с толкова желание си искала да направиш на дететцето си.А малката кукла да я щипнеш по бузкте от мен!Весел празник и горе главата!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Йоли!

    Много благодаря за отговора, насърчението и съветите.
    В крайна сметка вчера в 9 часа сутринта спретнах набързо една торта от рула, полях я със шоколадова глазура, а отстрани я покрих с карамелизираните орехи, които бях приготвила за другата торта. Не стана особено красива, но пък беше доста вкусна и всички гости я харесаха.
    А другата торта я оставих за консумация в семейството - за десерт на вечерята. Оставих я така както си беше - в леко разтечен вид. Изобщо не се сетих, че мога всичко да объркам и да го смеся с желатин - пак щеше да се получи. Ама, ако ми се случи нещо подобно друг път, определено ще го имам предвид. Самата торта, обаче, нещо не се хареса на вкус и аз не знам защо - сами по себе блатовете и крема бяха вкусни, но комбинацията между тях някакси не се възприе - както каза майка ми: "Абе, има нещо сурово на вкус." И аз не знам какво още съм объркала.
    И аз финал - искам да попитам каква течна сметана използваш, за да знам за следващия път, защото според мен всичко се прецака именно заради сметаната. А и дали има вариант сметаната да се сложи в крема при самато му варене - дали ще се получи? Честно казано до сега съм правила или млечно-нишестени кремове, или на сметанова основа, но никога смес от двете неща. Абе, изобщо съм лайк в тази област. В целият ми досегашен опит в правенето на торти най-добре са ми се получавали тези, в които съм импровизирала и са били за домашна консумация. А съм се проваляла точно с тези, които са били за пред хора и съм ги мислила дълго, дълго време.
    Спирам да пиша,че ще отекча някого вече.
    Отново благодаря за прекрасния блог.

    Поздрави,
    Женя

    ОтговорИзтриване
  10. Браво Женка!Сигурна бях,че ще измайсториш нещо!Сега най-важното да ти кажа,но ти сама вече го каза.Никога,ама никога не го забравяй - ИМПРОВИЗИРАЙ! Винаги и за всичко,което приготвяш в кухнята.Не се доверявай 100% на рецептите,които четеш,винаги влагай нещо от себе си.Само така ще има душа и сърце в това,което провиш.Сама си го усетила.

    Ако сложиш сметана в при самото варене на крема определено ще обогатиш вкуса му,особено,ако е млечна.Но това няма да го направи по-пухкав.Битата сметана се прибавя към студения млечен крам само с тази цел - да го олекоти и направи пухкав.Ако този брашнян крем не се овкуси добре с нещо или пък не се свари добре наистина остава дъх на сурово брашно.Може би нещо такова е станало.Иначе за тази торта съм ползвала растителна сметана за разбиване,нищо особено.И наистина никога не забравяй,че желатина може да поправи доста успешно всички рядки кремове.Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли ,много хaресвaм блогa ви. Реших дa приготвя тортaтa ,но искaм дa попитaм дaли чaенaтa чaшa е от 200 или 250 мл? Блaгодaря предвaрително.

    ОтговорИзтриване
  12. Много се радвам,че ще опиташ тази торта.Лесна е,но пък е вкусна.Надявам се да ти допадне и на теб.

    Виж сега,няма да се занимаваш изобщо с тези чаши.Ама хич да не се притесняваш.И ще ти кажа защо,много е простичко.Вземаш чаша каквато имаш.Дали е 200 или 250г не е от кой знае какво значение.Просто това ти е мярката.Съответно в нея премерваш и млякото,и захарта и брашното.Ако е 250г вместимостта на чашата ти просто блата ще стане малко по-висок.И това е всичко.В случая,това,че в рецептата има само 1 яйце и 125 г масло няма изобщо да се отрази на качеството на блата,гарантирам.Аз имам различни чаши,но горе долу да по 200г. Никога не съм премервала колко точно идва 1 ч.ч.На око си я карам,особено за по-простички рецепти като тази.Така че,не се притеснявай.Хращай една чаша и толкоз.Ама много те успокоих,нали?Да ви е сладко и приятно майсторене.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, Йоли.
    Много ми хареса тази ваша рецепта, но понеже понятие си нямам от торти, искам да попитам как точно да ги правим трюфелите?
    Също така имам форма с откопчаващи се страни, около 26-8см., става ли в нея да пека блатовете? И по отделно или мога да изпека цялата смес заедно, а след това да ги разделя с нож..
    Много ще съм ти благодарна за помощта, хубав ден! :))

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей,много ще се радвам да опиташ тортата.Трюфелите са най-лесните и вкусни бонбони на смета.Състоят се само от сметана и шоколад.След като сместа изстине и стегне,просто гребваш с лъжичка от нея и оформяш топче с длани.Може да ги оваляш в какао,ядки,кокс или да ги топнеш в стопен шоколад.Това са бонбоните.За тортата е достатъчно да направиш само топчета от крема.

    Чудесна ти е формата,давай в нея.Можеш спокойно да изпечеш тестото наведнъж и после да го срежеш на две части.А може и отделно да изпечеш 2 тънки блата.Оставям това ти да си го решиш както ще ти е по-лесно.Ако се притесняваш, че няма да можеш равно да срежеш блата,изпечи тестото на 2 пъти.Когато сглобяваш тортата отново използвай ринга като ограничител и я остави така да престои в хладилника 1 нощ за да се стегне добре и да има хубава форма.След това го махни и украси.Благодаря ти отново и успех.




    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Йоли,
    Вчера те видях за първи път и реших, че именно ти ще си моя гуру за преобразяване в кухнята, а имам доста работа там. Благодаря ти. Очарователна си.
    Лаик съм и се чудя за тази течна сметана за разбиване каква е точно? В смисъл купуваме обикновена течна сметана / не сладкарска, която е гъста/ и я сгъстяваме с миксера тоест ако бъркаме достатъчно дълго, тя ще се сгъсти? Правилно ли съм разбрала? Това ще бъде първата торта в живота ми, а като се има предвид що " ястия" съм изхвърлила, ще бъде голямо предизвикателство. Благодаря предварително :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Рали. Много си мила и много ме радваш. Не се колебай, какво значи лаик? Всеки може да сътвори чудеса в кухнята стига да има желание и вдъхновение. Повярвай си, бъди уверена и сама ще се убедиш в думите ми.

      Сметаната за разбиване е винаги сладкарска, тоест такава, която като се разбие с миксер да стане на гъст сняг. Може да е растителна или млечна, може да е подсладена или не. Каква ще купиш прецени сама. В картонени кутии е обикновено в различни разфасовки и на различни фирми. Млечната сметана се разбива по-бавно и трудно от растителната, но пък е истински продукт. Растителната се разбива лесно, бързо и става много гъста. Като купуваш гледай какво има нарисувано на кутията. Непременно трябва да има някакъв сладкиш или парче торта, покрито с шприцована сметана. Ако няма значи е готварска и няма да се разбие. Това е.

      Ще се радвам, ако занапред пишеш в сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря ти за разбирането и успех с тортата. Ще чакам да ми се похвалиш после.

      Изтриване
  16. Благодаря за бързия отговор, Йоли. Може би неправилно се изразих, че съм лаик, по-скоро съм човек без талант в готвенето и го знам, защото съм вече на 38, имам две деца и безкрай неуспешни опити. И аз като теб се чудя как някои хора например нямат никакъв талант с езиците, а на мен ми идва толкова естествено. Има много труд, разбира се, но някои хора колкото и да се трудят, резултатите са все сковани, с доста неизгладени ръбове и никога блестящи. И аз все се чудя ама как така, не го ли чуват. Ха - ха. Това съм аз с готвенето. А много искам, ама много. Както казваше Алф " Как може Господ да ми е дал толкова желание и нито капчица талнат". Искам го заради децата си, които определено имат сетива за добрата храна и им правят впечатление и малките подробности. Искам да им подаря спомени в кухнята. Твоята е невероятна като теб и именно заради теб. Естествена.Неподправено красива. Човешка. Благодаря ти. Тортата е за рожденния ден на свекъра ми и така искам да се получи. Усещането ще бъде несравнимо с това да я купя от магазина. Ще пиша...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Рали. Права си за талантите по принцип. Всеки има талант за нещо, а за друго няма. И с готвенето е така, но само когато става въпрос за по-висш пилотаж. Ние там не се мерим, не се бъркаме. Тук става въпрос само и единствено за домашна кухня. Категорична съм, че всеки може, стига да има желание да понаучи това онова. А ти не само, че го имаш, а имаш вече и опита с годините. Може да не си се хвърляла досега да правиш сложни неща, но не е и нужно. Убедена съм, че ще стане чудна тортата. За всяко нещо съм насреща, ще ти помогна с каквото мога, ако имаш затруднения. Нека ти дам някои съвети все пак. Тортата е суха и непременно трябва да се сиропира. Аз съм избрала прясното мляко, защото ми се вижда най-подходящо, но ти прецени дали на теб ще ти хареса. Не сиропирай много обилно за да не стане на каша. Просто да е влажен блата. Трюфелите си ги направи от предния ден или от по-предния. Че и по-рано, ако искаш. Нека са ти готови стегнати. Така ще спестиш време. Крема трябва да ти е напълно студен като го смесваш със сметаната. Растителната сметана се разбива по-лесно и става много твърда. Млечната не може да стане на гъст сняг, но пък е истински продукт. Прецени каква да купиш. може би растителна ще е по-добре за да не рискуваш да ти се разводни крема. Ако все пак това се случи не се плаши. Има желатин на този свят, който поправя идеално нещата. 1 пакетче др Йоткер е достатъчно да стегне разводнен крем. И последно - ако имаш подвижен ринг за торта е много добре да я стегнеш в него за да има правилна форма. Ако не, ползвай ринга на тортената форма, в която печеш или от най-обикновен твърд картон сама си направи страници. Аз понякога така правя. Отрежи от картон лента, по-висока от тортата и от вътрешната страна сложи хартия за печене или найлоново фолио за да не залепва. Много добре стегни тортата и закрепи картона с телбод или тиксо за да не се отваря. И така я прибери в хладилника да престои през нощта. След това като махнеш картона ще имаш перфектна стегната равна форма. Като стегнеш с картона имаш възможността буквално да натъпчеш тортата плътно, горният блат също притисни силно с ръце върху крема. Нека всичко се слепи добре. Та това е в общи линии. Ако има нещо, насреща съм. Успех скъпа!

      Изтриване
  17. Благодаря, Йоли! Изпекох блатовете, втория се поразрони, но няма нищо. Направих и крема и чакам да се изстуди. Мисля, че стана доволно гъст. И понеже вече внимателно съм прочела, а и поизплнила всичко излизат още въпроси. Споменаваш сиропиране с прясно мляко? Това е отделно от крема, който е с 1л. прясно мляко или говориш за съвсем отделно сиропиране, което не видях в рецептата? Тортата ми е за утре и като гледам неправило съм оставила трюфелите за последни. Ще ги направя довечера, дано се стегнат достатъчно за една нощ и дано не е грешно чак утре преди рожденния ден да наредя тортата. Благодрая много, много!

    ОтговорИзтриване
  18. Ауу, извинявам се, естествено, че си написала отделно за прясното мляко, но информацията бавно ситга до мозъка ми. Предполагам, че ако блатовете са изтинали, прясното мляко трябва да е стоплено? Успях да направя и сместта за трюфелите, като изтине ще оформя малки топченца. Мисля, че съм в график, а всичко мирише доста добре, не виждам какво може да се обърка. най-много да не мога да оформя трюфели, но каква толкова беля може да е това след като сместта е вкусна, ха ха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Рали. Блатовете трябва да са студени като ги сиропираш. Млякото също да е студено. Нищо няма да се обърка, повярвай ми. Давай смело.И чакам после да пишеш как е минал празника. Весело изкарване!

      Изтриване
  19. Урра! Вече мога да правя торта! Свекъра ми беше трогнат до небесата. Свекърва ми си облиза пръстите.Реши да занесе и парче на съседка. Беше особено впечатлена от факта, че съм обсъждала подробности с майсторката :-),По-голямото ми дете, изумено от уменията ми, реши, че не е нужно повече да поръчваме торти за рожден ден, а аз да ги правя. Понеже не стигнахме съвсем до споразумение, той заключи, че за рожденния ден на баба и дядо, и на другите баба и дядо, мама ще прави торта. С това се съгласих напълно. За съпруга ми тортата не беше достатъчно сладка, но той не е мерило, защото най-много обича ако може шоколад със захар и мед отгоре, и завито пак със шоколад, ако може. Мисля, че тортата е добре балансирана откъм вкусове, лека, но с трюфели за по-тежка артилерия. Установихме, че на втория ден е по-хубава от предния. Единствено остава да разбера как твоите парчета изглеждат толкова стегнати? Фризер? Знам, че така правят по сладкарските цехове. Нямам търпение утре да сготвя нещо твое за вечеря.Благодаря за търпеливите отговори! Поздрави, Йоли, желая ти прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си аз! Браво на теб, много ме зарадва! Изобщо не се съмнявах в резултата, надявам се, че и ти си вече уверена в себе си.

      Моите торти изглеждат стегнати само и единствено заради разреза. Никога не съм замразявала торта, ако не е от сладолед. Не е и нужно. Режа парчетата с горещ подсушен нож. За всяко парче наново измивам ножа под горещата вода и го избърсвам. И самият срез се прави изведнъж с натиск право надолу, а не се кълца като движим ножа напред назад, ако ме разбираш какво имам пред вид. Май не го обясних много точно.

      Благодаря ти отново за доверието, Рали. Наистина ще се радвам, ако си контактуваме в сайта ми yoli.bg, тъй като ми е доста трудно да поддържам и двете места, а и тук повече няма да има нови рецепти.

      Изтриване
  20. Здравейте, бих искала да попитам тази торта става ли да се покрие с фондан?Правила съм я и стана страхотна ,но сега искам да я направя на дъщеря ми за рождения ден.Знам че,за фондан трябва да се измаже с маслен крем,дали ще има някакъв проблем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, много се радвам, че ти харесва тортата. Може да се покрие с фондана, но не трябва да се сиропира. И да, задължително трябва да се измажеш с маслен крем, но този пласт трябва да е много тънък. Колкото да изравни тортата и фондана да се залепи добре. Сам незнам зали няма да е много суха после без да се сиропира. Рецептата за блата е малко сухичка. Прецени сама. Благодаря ти и весел празник!

      Изтриване
  21. Здравейте!Продуктите за блата на тази торта са за единият или за двата блата?Благодаря предварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Много се идвинявам, сигурно не е напълно ясно в рецептата. Ето какво съм написала: "Изпечете тестото на два отделни блата или в малки тавички или в тортена форма".
      Това е едно тесто за един нормален блат за торта. Но тъй като става много ронлив препоръчвам да се изпече на два отделни тънки блата за да не се налага да се реже след печене. С други думи, продуктите са за един блат, а нека всеки сам реши дали ще изпече тестото наведнъж или на два пъти. Надявам се да опиташ тортата и да ти хареса. Благодаря!

      Изтриване