Продукти
150 г масло
200 г захар
200 г нарязани на едро орехи
4 с.л. какао
4 яйца
60 г брашно
ванилия
Глазура
150 мл прясно мляко
150 г захар
20 г какао
20 г масло
Приготвяне
* Сложете в съд с незалепващо покритие маслото, захарта и какаото. Загрейте ги на слаб огън колкото да се стопи маслото и всичко да се смеси. Разбъркайте добре и прибавете ванилията, жълтъците от яйцата и орехите. Леко охладете.
* Разбийте белтъците на сняг и ги смесете с какаовата смес като ги редувате с брашното. Бъркайте леко и внимателно с домакинска лопатка.
* Покрийте тава с хартия за печене. Изсипете тестото вътре, загладете го и изпечете в предварително загрята на 160* фурна за около 30 - 35 минути. Оставете блата да изстине преди да го залеете с глазурата.
* За глазурата сипете в малка тенджерка нужните продукти. Варете няколко минути на умерен огън докато по повърхността на глазурата се образуват плътни мехурчета. Трябва леко да се сгъсти и да лепне по лъжицата. Охладете и залейте сладкиша. Приберете го на студено за час, два. Преди сервиране го нарежете и украсете по желание. Да ви е сладко!
* Сместа за блата става доста гъста още преди да сте добавили брашното. За да я направите по-лека и кремообразна добавете първо 1 - 2 с.л. от разбитите белтъци. Разбъркайте добре и след това внимателно прибавете останалите белтъци като ги редувате с брашното. Размерът на тавата преценете сами. Може да е кръгла, правоъгълна, всякаква. Ако е по-малка сладкишът ще стане по-дебел и обратното. Вместо орехи може да сложите ядки, каквито обичате най-много.
.
Йоли,
ОтговорИзтриванеНевероятна рецепта! Отново си тайната на нашия кулинарен успех!
Позволих си да направя сладкиша, използвайки 200 гр. ядки микс (бадем, лешник, кашу). Невероятнен стана! Изключителен фен на рецептите ти съм и никога не съм имала провал с тях!
Имам един съвет или по-скоро молба. Възхитена съм от декораторските ти умения! Бих се радвала, ако отделиш време и ни помогнеш, като допълниш раздел "Украси", споделяйки вълшебните чудеса, които ползваш за украса на шедьоврите си!
Благодаря, че те има и се трудиш толкова усърдно, за да доставиш кулинарно удоволствие на толкова свои последователи, а и дегустатори!
Желая ти много успехи Йоли!
С възхищение,
Ели
О,Ели .... просто не знам какво да кажа. Толкова си мила,толкова ме зарадва...Благодаря ти от сърце зя милите думи,наистина значат много за мен.
ОтговорИзтриванеРазбира се,че ще се погрижа "Украсите"да са по-богати откъм идеи.Тъкмо наближават Коледните празници,ще измисля нещичко.Още веднъж ти благодаря.
Здравей, Йоли,
ОтговорИзтриванеи аз като Ели съм ти голяма почитателка и ти се възхищавам от цялото си сърце! Тази тортичка беше поредното твое предложение, което опитах. Получи се невероятна! Откакто ползвам твоя блог, не търся идеи никъде другаде, всичко винаги се получава и впечатлява! Страхотна си, успех!!!
Поздрави, Благовеста :)
Благодаря ти Блажка!Много си мила.Радвам се,че се е получил добре сладкиша.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли.твоето шоколадово изкушение изуми и изкуши семейството ни.както винаги с твоите рецепти.благодарим ти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Таня.Много си мила. Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеСлед прекрасната "Династия" мисля скоро да приготвя и портокаловата Ти тарта и това шоколадово изкушение. Искам да те попитам ядките за този десерт сурови ли се сгат в тестото, както и форма с какъв размер е походяща за рецептата?
Поздрави за хубава вечер, Ти желая :-)
Благодаря ти,че опитваш рецептите ми.Много си мила.Този десерт е любим на сина ми,много е шоколадов и има много ядки.Чуден е наистина.Ядките си ги направи така,както на вас ще ви харесат най-много.Като са леко запечени ароматът им е по-хубав,със сигурност.Сама прецени.Формата - и това сама прецени.Имам предвид,ако искаш да е по-тъничък сладкиша го сипи в по-голяма тава и обратното.Аз мисля,че не трябва да е много дебел.Пека го в тава около ... ох,може би 35см.Приятно готвене ти желая и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеПривет и от мен! Страхотно изкушение, както винаги! Следя публикациите ти от много време, още от Гответе с мен. Моите адмирации за всички рецепти, няма такава, която да съм пробвала и резултата да не е повече от великолепен. Благодаря за това, че споделяш тези красоти и вкуснотии! :) Да попитам за сладкиша... с какво мога да заменя ядките в него? Или мога ли без тях, защото честно казано не обичам ядки, сушени плодове и т.н в сладкиши. Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много за хубавите думи. За ядките - много им е голямо количеството . Те са много основна съставка. Би могла да сложиш овесени ядки, но не повече от 50 г. Просто нищо не слагай, ще получиш нещо подобно на Шоколадовата тарта без блат, която ще намериш също в сладкишите ми. Благодаря ти отново.
ОтговорИзтриванеТози сладкиш е от ранните в блога, затова незаслужено е останал с малко коментари. Но тези, като мен, които са го правили, знаят, че е ефектен, лесен, а по вкус не отстъпва и на най-сложните торти. Днес виждам много честитки и пожелания за рождения ден на Йоли. Присъединявам се и аз към тях. Йоли, бъди жива и здрава! Прекрасна си! Ана
ОтговорИзтриванеАни,много си мила,благодаря ти много за пожеланията.Права си за сладкиша,много е стар,сниман е с едно старо апаратче и все се каня да го направя и снимам наново.Май е време да го направя, благодаря ти мила.
ОтговорИзтриванеНаправен и отчетен. Ще пътува за подарък за един младеж, който, оказа се, предпочита шоколадови сладкиши с ядки. Винаги, когато трябва да се "представя" някъде, залагам на твоите рецепти. Резултатът - гарантиран! Ана
ОтговорИзтриванеАх,Ани!И аз като него - шоколад и ядки, най-перфектната комбинация.Един вкус имаме.Благодаря ти много,така пък ме зарадва сега!
ОтговорИзтриванеЗдрасти,Йоли! Преди седмица направих това шоколадово изкушение за едно женско парти! Вкусът беше вълшебен.За пореден път се убедих,че твоите рецепти са невероятни.Бях ти писала за бисквитените топчета с ананас и кокос,топящи се в устата.Тези две рецепти ще ги правя пак за имения ден на дъщеря ми Екатерина.Вече не зе заглеждам по други рецепти.Като ми трябва да направя нещо, отварям твоя блог, защото знам, че няма да сбъркам с избора си!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Поли. Това наистина е един хубав сладкиш. Благодаря ти от сърце, мила. Винаги ме радваш толкова много!
ИзтриванеСтрахотен сладкиш! Уникална рецепта, Йоли :) Желая ти много успехи!! :) :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Иве. Наистина е хубав този сладкиш! Да ви е сладък на всички у дома!
Изтриване