неделя, 3 август 2025 г.

Плодова торта-щайга

 


Торта с хрупкава маслена основа, пухкав блат, крем с бял шоколад и много, много плодове. Истинска наслада! Впечатли ме различната визия на тази торта и си позволих да взаимствам размерите на плодовата щайга от този блог. Представям ги и на вас, ако искате да направите подобни шаблони, по които да изрежете масленото тесто и да сглобите основата на тортата като касетка за плодове. А с какво ще я напълните, зависи само от вашите предпочитания. Моята рецепта е със семпъл блат и лесен крем. Магията идва от изобилието от плодове и нестандартната визия на тортата. Ще се радвам да опитате.

Продукти:

Маслено тесто за плодовата щайга:

150 г много меко масло
80 г пудра захар
ванилия
1-2 щипки сол
1 яйце
50 г царевично нишесте
280 г брашно

За слепване на частите:

Кралска ледена глазура (Royal Icing), чиято рецепта може да видите тук

Блат:

1 яйце
80 г захар
ванилия
щипка сол
70 г стопено масло
70 мл прясно мляко
120 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
100 г нарязани ягоди

Крем:

400 мл течна пълномаслена сметана
100 г натрошен бял шоколад
ванилия
1 ч.л. (3-4г) желатин, набъбнат в 2 с.л. вода

Друго:

20 г стопен бял шоколад
3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
600 г микс плодове по избор



Приготвяне:

* Ден предварително пригответе касетката. За тестото разбъркайте маслото с пудрата захар, ванилията и солта. Сложете яйцето и нишестето. Размесете на крем. Накрая добавете брашното и бакпулвера. С шпатула или лъжица разбъркайте тестото до еднородност. Миксер не е нужен, нито месене с ръце. Колкото по-малко се обработва тестото, толкова по-качествена ще е текстурата му. Увийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за два часа.

* Докато тестото се охлажда подгответе шаблоните. Най-добре е да бъдат от по-твърд картон. Режете с макетно ножче, за да бъдат страните възможно най-равни.




* Разточете на части тестото върху набрашнени листи хартия за печене. Дебелината трябва да е около 3-4 мм. Изрежете частите на щайгата по шаблоните. Отново режете с остър или макетен нож. За страни́ците са нужни по две части, които изрежете огледално, а за триъгълниците четири.

* Заедно с хартията пренесете изрязаните части в равна тава. Изпечете ги до порозовяване в загрята на 170°C фурна с вентилатор за около 12-15 минути. Важно е да изпечете малките части отделно от големите, тъй като се изпичат по-бързо. Основата също изпечете отделно. Ако ви остане тесто, направете малки бисквитки.

* За слепване използвайте Кралска ледена глазура (Royal Icing).

 Сглобяване: Върху равна дъска поставете основата. От двата края нанесете малко белтък и закрепете късите части, които са с отворите за хващане. Преценете коя част на изпечените бисквити ви харесва повече. На мен ми допада долната им страна, тъй като е по-неравна и се доближава повече до истинска дървена щайга. Подпрете частите с чаши, за да са стабилни и ги оставете за 20 минути да позасъхнат.



По този начин прикрепете останалите две странични части. При всяка снадка шприцовайте белтък. Накрая залепете триъгълниците. Оставете касетката за един ден, за да може да изсъхне добре. След това намажете с бял шоколад страничните части от вътрешната страна. Той ще изолира хрупкавото маслено тесто от влагата на крема.

* За блата разбъркайте с бъркалка яйцето, захарта, ванилията и солта. Налейте маслото и млякото. Прибавете брашното, бакпулвера и добре размесете. Накрая сложете ягодите. Изсипете тестото в малка тавичка, покрита с хартия за печене. Изпечете за около 25 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. След като блатът изстине отрежете парче с размерите на основата на касетката, като използвате шаблона.

* За крема загрейте половината сметана до кипване. Залейте белия шоколад и прибавете ванилията и желатина. Разбъркайте, докато всичко се стопи. Прибавете останалата сметана. Прехвърлете в купа за разбиване и приберете в хладилника за 6-8 часа. След това разбийте с миксер до гъст крем.

Сглобяване на тортата: Преместете щайгата в подходяща чиния. Намажете основата с конфитюра. Поставете блата, а върху него нанесете крема. Покрийте всичко с плътен слой плодове и поднесете. Режете с остър нож. Съхранявайте тортата в хладилник. Да ви е сладко!



петък, 18 юли 2025 г.

Черешова маскарпоне торта

  


Шоколадова мус-торта с ароматни череши и лек маскарпоне крем. Може да се приготви и със замразени плодове, от компот, както и с вишни.

Продукти за торта 20 см:
За удобство всички мерки са в грамове

Шоколадов мус:

3 жълтъка
20 г захар
75 г горещо прясно мляко
ванилия
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. студена вода
100 г стопен натурален шоколад
160 г разбита до пухкаво студена пълномаслена течна сметана

Черешово желе:

250 г почистени череши
75 г захар
15 г лимонов сок
2 гвоздейчета карамфил
ванилия
3 г желатин, набъбнат в 2 с.л. студена вода

Блат:

1 яйце
30 г пудра захар
ванилия
10 г какао
7 г нишесте
25 г фино смлени бадеми
1 белтък разбит на сняг с 15 г захар

Маскарпоне крем:

65 г горещо прясно мляко
60 г захар
6 г желатин, набъбнат в 4 с.л. студена вода
ванилия
150 г маскарпоне
200 г студена течна пълномаслена сметана
10-15 череши на половинки

Глазура:

150 г вода
100 г течна пълномаслена сметана
40 г глюкоза
150 г захар
80 г какао
ванилия
12 г желатин, набъбнат в 40 г студена вода



Приготвяне:

* За шоколадовия мус разбийте за кратко жълтъците със захарта. Постепенно налейте млякото, като бъркате. Добавете ванилията и сварете крем до леко уплътняване. Кремът не трябва да завира, за да не се превърне в бъркани яйца. Готов е, когато достигне температура 83-85°С. Махнете съда от котлона и добавете желатина и шоколада. Разбъркайте до хомогенност и охладете до стайна температура. След това го разбъркайте с разбитата сметана и изсипете в тортена форма 20 см, покрита отвсякъде със стреч фолио. Ако имате силиконова форма не се колебайте да я ползвате. Замразете муса за 1-2 часа.

* За черешовото желе кипнете за 5-6 минути на среден огън черешите, захарта, лимоновия сок, карамфила и ванилията. Махнете съда от огъня, добавете желатина и отстранете карамфила. След като желатинът се стопи пасирайте всичко и прецедете през цедка. Охладете до стайна температура и излейте желето върху шоколадовия мус. Замразете.

* За блата разбийте до пухкаво яйцето и захарта. Отделно смесете всички сухи съставки. С внимателно бъркане ги прибавете към яйчената смес, като ги редувате с разбития белтък. Изсипете тестото в тава, покрита с хартия за печене. Големината на тавата не е от значение. Загладете тестото с дебелина около 1 см и изпечете за 12-15 минути в предварително загрята на 170°С фурна с вентилатор. След като блатът изстине отстранете хартията и изрежете кръг 18 см.

* За крема с маскарпоне разтворете в горещото мляко набъбнатия желатин. Добавете захарта и ванилията. Разбъркайте, докато захарта се стопи и охладете до стайна температура. Сипете маскарпонето и налейте течната сметгана. Разбийте добре с миксер. Излейте крема върху замразеното черешово желе. Върху него набодете половинки череши. Най-отгоре сложете каковия блат и притиснете внимателно с длани. Замразете тортата минимум за 8-10 часа.

* За глазурата кипнете заедно водата, сметаната, глюкозата, захарта, какаото и ванилията. Махнете от огъня и сложете желатина. Разбъркайте, докато се стопи и прецедете през цедка. Покрийте плътно глазурата с парче стреч фолио и я оставете да изстине до 34-36°С.

* Извадете замразената торта от формата. Сложете я с блата надолу върху висок съд, примерно голям буркан. Под буркана поставете фолио или хартия за печене. Залейте тортата с глазурата. След като се стегне я украсете по желание. Аз я гарнирах с шоколадова купичка и шоколадови череши, направени от шоколадово тесто за моделиране, за което може да прочетете тук. За повече свежест прибавих и няколко пресни череши. Приятно майсторене!



петък, 27 юни 2025 г.

Билково хлебче с кашкавал

 


Бързо ароматно хлебче с препечена хрупкава коричка, идеално за закуска, към салата или към чаша студено бяло вино. Бих го определила като нещо средно между солен кекс и билков хляб. Консистенцията е мека, но не така влажна като при кексовете. Приготвя се със сода и бакпулвер вместо с мая, което прави текстурата крехка и леко ронлива. Ако се направи с мая ще стане еластична и по-стабилна, но ще изгуби нежността си. Ако от хлебчето остане нещо за следващия ден, може да се нареже на филийки и да се затопли в тостер или на тиган. Намазани с малко масло, филийките се превръщат в същинско лакомство.


Билките подберете по ваш вкус. Аз се спрях на пресни розмарин, магданоз, риган и мащерка, които съчетах със сушени риган и мащерка. Комбинацията между пресни и сухи подправки е много удачна, тъй като допълнително засилва аромата.


Хлебчето може да се направи с различни видове сирене, подобни на кашкавала. Използвайте това, което харесвате. Нужно е само сиренето да може добре да се разтапя. Колкото по-ароматно е, толкова по-вкусно ще стане. Твърди сухи сирена като пармезан, пекорино и грана падано не са подходящи, тъй като са твърде солени и не се разтапят добре. Аз използвах краве кашкавал и малко гауда.
Тъй като формата ми за правоъгълен кекс е малка с размери 21 X 11 X 7, хлебчето стана високо. Имаше опасност във фурната да потече част от сиренето и зеленото песто. Затова поставих формата в тавичка, покрита с алуминиево фолио. Така след изпичане фурната остана чиста.



Продукти за форма 21 X 11 X 7 см:

Песто:

2 с.л. ситно нарязан розмарин
3 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. ситно нарязан риган
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. сушена мащерка
2 скилидки ситно нарязан чесън
45 мл зехтин
½ ч.л. сол

Тесто:

335 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
1 пълна ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
2 яйца
125 г кисело мляко
50 г стопено масло
2 с.л. зехтин
150 мл вода
1 скилидка счукан чесън

Друго:

200 г кашкавал или друго подходящо сирене, нарязано на тънки ленти



Приготвяне:

* Пригответе нужните продукти за пестото. (Снимка 1) Смесете ги заедно без зехтина и ги стрийте допълнително в хаванче. Налейте зехтина и разбъркайте.
Пригответе нужните продукти за кекса. (Снимка 2) В купа смесете и разбъркайте заедно брашното, двата набухватела и солта. Отделно смесете маслото и зехтина.
В друг съд разбийте с бъркалка на крем яйцата и киселото мляко. Прибавете водата, мазнината, овкусете с чесъна и разбъркайте. Налейте сместа към брашното (Снимка 3) и добре размесете.
Покрийтие формата с хартия за печене. Изсипете 1/3 от тестото, поръсете с песто и забодете лентички сирене. Покрийте с още 1/3 тесто, отново сложете песто и сирене. Повторете всичко още веднъж, като завършите хлебчето с песто и ленти сирене. (Снимка 4)



* Загрейте фурната на 180°C с вентилатор. Изпечете хлебчето за около 30-40 минути. Проверявайте готовността с клечка. За да не прегаря бързо го покрийте с алуминиево фолио след 20-та минута от печенето.

* Поднесете хлебчето леко топло. Съхранявайте го на стайна температура до 3 дни, увито в стреч фолио или до седмица в хладилник. Да ви е сладко!




сряда, 18 юни 2025 г.

Ягодова торта с желе от бъз

 


Свежо набрани ягоди, бъз и мента ме провокираха да направя нещо сладичко. Лесна торта с крем сирене, сочни тънки платки, напоени със сок от бъз, пресни ягоди и мента. Ще се радвам да опитате!

Бъз набрах за сок. Всеки има своя любима рецепта, затова ползвайте вашата. Сиропът от бъз също е чудесен за тази торта, но тъй като е доста сладък ще трябва да го разредите. Все пак да спомена накратко, как аз правя бърз сок от бъз. В подходящ съд слагам 15-20 цвята бъз, около 300 г захар, 1 голям лимон на кръгчета, който намачквам с ръце, за да се отпусне повече сок и аромат и няколко стръка прясна мента, също стрита с ръце. (Снимка 1) Заливам с 3 литра вода и покривам с капак. Оставям сока на стайна температура за 24 часа. След това е готов за прецеждане. (Снимка 2) Наливам в бутилки и съхранявам в хладилник.



Да се върнем към тортата. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти за торта 18 см:

Блат:

2 белтъка
100 г захар
2 жълтъка
50 г олио
50 г горещ сок от бъз
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
150 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
щипка сол

Друго:

40 г сок от бъз за сиропиране

Приготвяне:

* Разбийте белтъците на сняг. След като се обръзуват твърди връхчета сипете постепенно захарта, като продължите да разбивате. Към гъстия целувчен крем добавете жълтъците (Снимка 1) и размесете за кратко с миксер. Прибавете лимоновата кора, ванилията, олиото и горещия сок. (Снимка 2 и 3) Разбъркайте за кратко. Накрая сипете брашното, смесено с бакпулвера и солта. Размесете внимателно с лопатка.



* Изсипете тестото в голямата тава от фурната, покрита с хартия за печене и го загладете с шпатула на тънък равен слой. (Снимка 1) Изпечете блата в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 15 минути. След като блатът изстине отрежете от него две кръгли платки по 18 см всяка. (Снимка 2) От остатъците може да сглобите друг десет, както и да ги замразите.



Желе от бъз:

150 г сок от бъз
1 с.л. лимонов сок
7 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
5-6 листа ситно нарязана мента

Приготвяне:

* Загрейте сока до кипване. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете течността да изстине до стайна температура. Прибавете лимоновия сок и ментата. Излейте сока в силиконов съд. (Снимка 1) Сложете го в хладилника, за да се желира. След това с ножче го нарежете на малки кубчета. (Снимка 2) Ако нямате силиконов съд ползвайте друг, но покрит със стреч фолио. Съхранявайте желето в хладилник, докато дойде време да сглобите тортата.



Крем: (Ганашът се приготвя ден предварително)

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна пълномаслена сметана
250 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Друго:

8-10 ягоди за страничния борд, нарязани на половинки
5-6 нарязани ягоди за пълнеж

Приготвяне:

* Ден преди да направите тортата пригответе ганаша. За целта залейте натрошения шоколад с горещата сметана. Добавете ванилията. Разбъркайте, докато шоколадът се стопи и разбийте с пасатор до пълна хомогенност. Покрийте ганаша със стреч фолио и го приберете в хладилника минимум за 12 часа.
На следващия ден разбъркайте крем сиренето. Налейте ганаша. (Снимка 1) Разбийте с миксер до получаване на гъст крем. Нужни са около 7-9 минути. Добавете лимоновата кора и размесете с лопатка. (Снимка 2)



Сглобяване:

* За сглобяване на тортата използвах ринг 18 см. С него изрязох и кръглите платки от блата. Сложете ринга в тортена чиния и поставете от вътрешната страна ацетатна лента. На дъното сложете едната платка и леко я навлажнете със сок от бъз. (Снимка 1) Не сиропирайте прекомерно. Блатът е много тънък и нежен. Ако е прекалено влажен ще изгуби структура. Намажете платката с малко крем и наредете половинките ягоди по стените с разреза навън. (Снимка 2) Сипете 2/3 от крема. Внимателно покрийте ягодите, за да не се разместват. (Снимка 3) Върху крема сложете нарязаните ягоди и кубчета желе от бъз. (Снимка 4) Покрийте плодовете с останалия крем. (Снимка 5) Изравнете крема и поставете втората платка от блата. Отново навлажнете със сок от бъз. (Снимка 6) Приберете тортата в хладилник за един ден.



Преди сервиране отстранете ринга и ацетатната лента. Гарнирайте с крем по избор. Аз използвах част от крема за тортата, но с допълнителна добавка от крем сирене. Всъщност, не е нужен никакъв допълнителен крем. Тортата е много сочна и кремава. Леко намазана с с 1-2 с.л. ягодово желе и посипана с пресни ягоди и кубчета желе е напълно достатъчно. Преценката, как точно да я завършите оставям на вас. Надявам се да ви хареса. Да ви е сладко!

*** Блатът може да се изпече в тортена форма 20 см. След това да се разреже на две и да се оформи на кръгове по 18 см. Лично аз предпочитам да го направя в голяма тава на много тънък пласт. Така двете платки са съвършено еднакви и равни, а в тортата няма много тесто.
Тортата не е подходяща за замразяване.
За крема използвайте качествено крем сирене. В противен случай кремът може да добие вкус на суроватка.
Лимонът може да замените с лайм, а ментата с маточина.



неделя, 8 юни 2025 г.

Овесени бисквити без яйца

 


Зарибяващо хрупкави, ароматни и вкусни. Чудесни към кафе, прясно мляко или просто ей така, за прихапване. Трайността им е голяма. Затворени в кутия издържат хрущящи до няколко седмици, но кой ще ги чака толкова? За разкош по желание може да ги потопите частично в стопен шоколад, както и добавите в тестото подправки по ваш вкус. Ако имате цели едри овесени ядки ги натрошете на по-малки парченца в блендер.

Продукти за около 50 бисквити:

125 г фини овесени ядки
125 г пълнозърнесто брашно или 150 г бяло
125 г светла кафява захар
ванилия
по желание 1 равна ч.л. подправки по избор-канела, кардамон, джинджифил и др.
115 г масло
20 г меласа или мед
½ ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
1-2 с.л. вода

Приготвяне:

* В купа смесете овесените ядки, брашното, захарта, ванилията (ако е суха), подправките (Снимка 1) и разбъркайте. В метален съд сложете маслото, меласата, двата вида набухвател и водата. (Снимка 2) Кипнете ги, докато маслото се стопи и течността се разпени. Веднага я налейте към сухите съставки. (Снимка 3) Разбъркайте всичко с лъжица на едри трохи. (Снимка 4)



* С ръце за кратко съберете трохите на топка. Тестото е ронливо и не е еднородно. Затова го разточете между 2 листа хартия за печене с дебелина около 3-4 мм. (Снимка 1) С чашка или ринг изрежете кръгли бисквити. (Снимка 2)



* Наредете ги в тави, покрити с хартия за печене и ги изпечете на партиди за около 10-13 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. След като изстинат по желание ги топнете частично в шоколад и ги наредете върху хартия за печене. 100-150 г шоколад е достатъчен. След като глазурата се втвърди ги приберете в кутия на сухо място. Да ви е сладко!



неделя, 1 юни 2025 г.

Торта с ревен и ягоди

 


Всяка година в сезона на ревена приготвям нещо сладичко. Този свеж кисел приятел отлично си кореспондира с ягоди, малини и други червени плодове. Съчетанието на ревен с ягоди в тортата, която ви представям е повече от чудесно! Вкус, аромат и свежест!

Продукти и приготвяне:

Торта 20 см:

За удобство всички продукти са в грамове.

Стъпка 1

Маслена основа:

60 г брашно
15 г бадемово брашно
15 г захар
ванилия
щипка сол
35 г студено масло на бучки
1 с.л. разбито яйце

Бадемов крем:

70 г бадемово брашно
50 г захар
50 г много меко масло
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
щипка сол
1 яйце + остатъка от разбитото яйце, от което се използва малка част за маслената основа

Друго:

30-40 г ревен, нарязан на кубчета

* Подгответе две купи. В едната сложете всички продукти за маслената основа (Снимка 1) и с ръце за кратко омесете тесто. Нужно е продуктите само да се съберат на топка.
В другата купа сложете заедно всички продукти за бадемовия крем (Снимка 2) и разбъркайте до получаване на гладък крем.



* Разстелете масленото тесто на кора във форма за печене 16 см. Надупчете я с вилица. Отгоре изсипете бадемовия крем. (Снимка 1) Загладете крема и поставете парченцата ревен. (Снимка 2)



* Изпечете основата за тортата за около 35 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Оставете я напълно да изстине. Стъпка 1 може да се подготви 1-2 дена предварително.

 

Стъпка 2

* Пригответе пюрето от ревен и ягоди. Направете цялото количество наведнъж. След това от него ще използвате за кремовете за тортата. Може да го приготвите ден-два предварително и да го съхранявате в хладилник.

400 г ревен, нрязан на парченца
400 г нарязани ягоди
сок от 1 лимон
100 г вода

Сложете всички продукти в тенджера. (Снимка 1) Сварете ги на тих огън, докато ревенът омекне напълно. Претрийте през цедка, като се стараете да извлечете максимално количество от пулпата на плодовете. (Снимка 2) Ще получите чисто пюре около 500г. (Снимка 3)



Маслен крем с ревен и ягоди:

100 г пюре от ревен и ягоди
75 г захар
ванилия
2 яйца, разбити като за омлет
3 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
50 г студено масло на кубчета

* Кремът се приготвя бързо и лесно в микровълнова фурна. Популярен е като плодов кърд, който в случая е с добавка на малко желатин, за да бъде стабилен в тортата. По принцип са вари на котлон на слаб огън, но моя вариант е в микровълнова фурна. На мен ми се получава много добре и отдавна съм престанала да правя този вид кремове на котлон.

* В купа, подходяща за микровълнова фурна смесете всички продукти без маслото. (Снимка 1) Варете 30 сек. на 800 W, извадете крема и разбъркайте добре. Отново гответе 30 сек. и разбъркайте. Повторете това още 2 пъти. Ще получите крем с плътност на майонеза. Докато е още горещ добавете желатина и маслото. (Снимка 2) Разбъркайте добре, докато текстурата стане лъскава и съвършено гладка. След като кремът изстине до стайна температура го излейте върху изпечената основа върху парченцата ревен. (Снимка 3) Замразете за няколко часа.



Стъпка 3

Желе от ревен и ягоди:

80 г пюре от ревен и ягоди
50 г пудра захар
ванилия
2 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода

* Кипнете заедно пюрето, захарта и ванилията. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте добре, докато се стопи. След като пюрето изстине напълно го излейте върху замръзналия маслен крем.



* Замразете отново. Това изисква малко време, тъй като желето веднага стяга при съприкосновение със студената повърхност на масления крем. 1-2 часа допълнително във фризер са напълно достатъчни.

* Първите 3 стъпки може да приготвите дни или седмици предварително. Готовата вложка за тортата съхранявайте във фризер, добре увита в стреч фолио или в самата форма, в която сте я направили.

 

Стъпка 4

Мус с ревен, ягоди и бял шоколад:

300 г пюре от ревен и ягоди
50 г захар
ванилия
сок от ½ лимон
200 г натрошен бял шоколад
10 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
300 г разбита до пухкаво студена течна пълномаслена сметана

* В тенджерка кипнете пюрето заедно със захарта, ванилията и лимоновия сок. Махнете съда от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори, след което излейте пюрето върху шоколада.



* Оставете шоколада да се отпусне за минута и разбийте с пасатор до хомогенност. Оставете сместа изстине до стайна температура, добавете сметаната и размесете добре.

 

Стъпка 5

Сглобяване:

* В силиконова форма 20 см поставете замразената вложка с желето нагоре. (Снимка 1) Върху нея излейте муса. (Снимка 2) Исках да направя вдлъбнатина в тортата, която да напълня с ягоди. Не е нужно да го правите, но все пак да кажа няколко думи. Отрязах дъното на голяма кофичка от кисело мляко и я увих със стреч фолио. Поставих я в центъра на муса. (Снимка 3) Дали и вие ща направите нещо подобно е ваше решение, но при всички случаи трябва отново да замразите вече сглобената торта минимум за 8 часа.



Стъпка 6

Глазура:

* Заповядайте линк към рецептата и начинът на приготвяне на огледална глазура. За да получите истинско бяло трябва да добавите към глазурата бяла сладкарска боя. В Интернет ще намерите достатъчно информация.

* При мен заради вдлъбнатината, която исках да се получи нещата се случиха по следния начин: Поставих замразената торта върху купа, под която постлах стреч фолио. Отстраних кофичката от кисело мляко в центъра. Запълних отвора също със стреч фолио и полях с глазурата. (Снимка 1) След това махнах фолиото и вдлъбнатината остана чиста. (Снимка 2)



* Оставете тортата бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. За това са нужни няколко часа. Преди поднасяне напълних получиния отвор с пресни ягоди. Ограничих ги с пръстен от шоколад, за да не се разпиляват. Но точно при разрязване се получава УАУ ефект, когато ягодите започнат да падат и небрежно да се разпиляват. Ако това не ви харесва винаги може да ги стабилизирате с малко желатин.

Като допълнение мога да кажа, че тортата е наистина изключително свежа, ароматна и вкусна. Ако не намерите ревен може да направите пюрето само от ягоди, малини или други червени плодове. Замразените са също подходящи.
Ако нямате силиконова форма за торта може да ползвате друга, отвсякъде добре покрита със стеч фолио. Добре е по стените да поставите ацетатни ленти.
Пръстените, които обхващат тортата са от бял шоколад, в който има добавена боя. Длъжна съм да кажа, че за оцветяване на шоколод са нужни хранителни бои на маслена основа. Не опитвайте с други, няма да се получи. В Интернет ще намерите много информация, как точно се правят тези пръстени. Има клипчета, в които ще може да видите нагледно целия процес. Какво друго? Ако съм пропуснала нещо важно не се притеснявайте да зададете въпросите си. Да ви е сладко и до скоро!