сряда, 17 декември 2025 г.

Ябълкова крамбъл торта

 



Торта с коледни аромати. Ухае на уют и празници. А Рождество е толкова специален празник, че му подхожда и специален десерт. Честно мога да кажа, че това е една от най-вкусните торти, които съм правила.

За удобство всички продукти са в грамове.
Ако не разполагата със силиконови форми може да ползвате други, покрити със стреч фолио.
Продуктите са подходящи и за по-голяма торта. Просто ще стане малко по-ниска.
За бисквитената основа може да ползвате всякакви чаени бисквити. Придават чудесна хпупкавост и леко усещане за пясък. Аз избрах Бискоф, тъй като вкусът им много подхожда на останалите компоненти в тортата. Подправките също са въпрос на избор. Използвайте това, което харесвате.
За канелените ябълки: може да ги обелите или да ги оставите с кората. Аз предпочитам второто.
За блата: ако използвате ванилия на прах я прибавете към сухите съставки. Ако е екстракт или от шушулка-към течните.
За ябълковия гел: около 300 г ябълки са достатъчни за пюрето, необходимо за цялата торта. Може да го приготвите от задушени или печени ябълки. Не ги почиствайте от кората и семките. Те ще отделят допълнително пектин. След като напълно омекнат ги претрийте през сито и претеглете нужните количества.
За муса: нуга може да намерите в по-големите супермарките или да поръчате онлайн. Нугата в твърдо състояние, която е нужна за тази торта не е единтична с тази, която се продава като крем в буркани. Това са два различни продукти. Ако все пак се затрудните с намирането на твърда нуга, може да я замените с лешников тахан. В този случай увеличете желатина с 2-3 г.

Продукти за торта 20 см:

Бисквитена основа:

100 г ситно натрошени или смлени канелени бисквити
45 г стопено масло
½ ч.л. подправки за тиква или за меденки

Приготвяне:

* Смесете и добре разбъркайте всички съставки. Изсипете сместа в силиконова форма 18 см и я заравнете, като притискате с лъжица или дъното на малка чашка. Приберете формата във фризер, докато приготвите блата с крамбъл.

Ябълков крамбъл-блат:

Преди на направите тестото за блата подгответе канелените ябълки и крамбъла.

Канелени ябълки:

120 г ябълки, нарязани на едри кубчета
1 с.л. кафява захар
½ ч.л. канела

Смесете всички продукти и оставете настрана.

Крамбъл:

40 г студено масло на кубчета
40 г кафява захар
25 г брашно

Смесете всички продукти и стрийте с вилица или пръсти на едри трохи. Оставете крамбъла до канелените ябълки и продължете с блата.



Блат:

Сухи съставки:

45 г брашно
1 ч.л. подправки за тиква или меденки
½ ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сода бикарбонат

Течна смес:

30 г меко масло
40 г пудра захар
1 яйце М
ванилия
20 г олио
30 г прясно мляко или течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* В купа смесете заедно всички сухи съставка. В друга разбъркайте заедно на крем маслото и захарта. Добавете яйцето, размесете добре, а след това прибавете и останалите съставки.
Към течната смес изсипете сухата и разбъркайте.
Изсипете тестото във форма 18 см, покрита с хартия за печене. Върху него наредете канелените ябълки, а тях поръсете с крамбъла. (Снимка 1) Изпечете блата за около 30-35 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. (Снимка 2) Сам по себе си този ябълков хрупкав блат е чудесен сладкиш. Оставете го напълно да изстине.



Следващата стъпка е да извадите бисквитената основа от фризера и да я намажете с малко желе по избор. 1-2 с.л. са достатъчни.




Върху желето поставете ябълковия блат с крамбъла нагоре. Оставете формата на студено, докато приготвите ябълковия гел.

Ябълков гел:

130 г ябълково пюре
30 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от ½ лимон
1 г агар-агар (около ¾ ч.л.)

Приготвяне:

* В малка тенджерка разбъркайте заедно всички продукти. Под непрекъснато бъркане сварете сместа на слаб огън за 1 минута. След като се охлади я приберете в хладилник за няколко часа, за да се стегне. След това енергично разбъркайте с ръчна бъркалка. Изсипете гела върху крамбъла. 




Заравнете повърхността и замразете.

Ябълково желе:

140 г обелени ябълки на малки кубчета
90 г ябълково пюре
2 ч.л. настърган на ситно пресен джинджифил
настъргана кора от ½ лимон
2 с.л. лимонов сок
50 г бяла кристална захар
ванилия
2 г агар-агар
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода

Приготвяне:

* Смесете ябълките с всички продукти без желатина. Както при ябълковия гел варете 1 минути на слаб огън, за да се активира агара. Махнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте и оставете да изстине. След това нанесете желето върху замразения ябълков гел. Заравнете и отново замразете. 




Бих искала да спомена, че надградих височината на формата с ацетатни ленти, тъй като е много плитка.

Мус с нуга и млечен шоколад:

200 г гореща течна пълномаслена сметана
180 г накълцан на ситно млечен шоколад
150 г нарязана нуга
9 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. вода
400 г студена течна пълномаслена сметана, разбита до пухкаво

Приготвяне:

* Сложете шоколада и нугата в купа. (Снимка 1) Залейте с горещата сметана. (Снимка 2) Добавете желатина и разбъркайте всичко до гладка консистенция. (Снимка 3) Оставете крема да изстине до леко топло. След това го разбъркайте до еднородност с разбитата сметана.




Сглобяване:

Изсипете целия мус в силикова форма 20 см. (Снимка 1) Извадете замразената вложка от фризера и я поставете в средата с бисквитената основа нагоре. Натиснете внимателно с пръсти, за да потъне. (Снимка 2) При мен мусът се получи малко повече от необходимото и се наложи да притисна вложката съвсем до дъното на формата. Покрих с крем и бисквитената основа. За да не залепва след това по тортената чиния я поръсих с кокос. (Снимка 3)




Разбира се ,не е нужно да правите това. Принципно една торта трябва да лежи стабилно върху блат или друга твърда основа. Просто на мен не ми се оставяше част от муса и реших да го използвам целия. Ако и на вас ви остане може да си го хапнете като крем.

Тортата е сглобена. Замразете я поне за 8 часа. След това я освободете от формата и я поставете в тортена чиния. Оставете я в хладилника да се отпусне бавно и равномерно. След това украсете по желание.

Моята торта е залята с млечна огледална глазура. Елхичките и камъчетата са от крема. Направила съм ги в силиконови форми и също са замразени. Напръскани са със спрей велур за торти. Ако решите и вие да използвате тази глазура или спей, трябва да знаете, че и двете се нанасят само и единствено върху замразена торта. След това я приберете в хладилника и я оставете да се отпусне. Повече за работата с огледална глазура може да прочетете тук. Приятно творчество и светли празници!




четвъртък, 4 декември 2025 г.

Постни шоколадови кокоски

 


За спазващи коледния пост и за тези, които обичат кокос и шоколад! Светкавични сладки без брашно, масло и яйца. Приготвят се за минута. Просто трябва да сложите в купа заедно всички съставки и да ги разбъркате.
Готовото тесто може да изпечете на сладки или да го консумирате сурово под форма на бонбони. Аз предпочитам да го изпека, заради вкуса на кокоса. Леко запечен е неустоим! За тези, които имат алергия към ядки или мед: фъстъченото масло може да заместите с кокосово или тахан, а меда с кленов сироп или кафява захар. Сами по себе си бисквитите не са много сладки. Опитайте готовата смес и преценете сами. Ако ви се ще по-сладичко, добавете малко кафява захар. Не слагайте повече мед или друг течен подсладител. Това ще наруши правилната консистенция на тестото.
Сладките са много трайни. С месеци се запазват свежи, но това не е за чудене. Всичките съставки обикновено държим в кухненския шкаф за дълго време. Просто няма какво да им се развали. Ще се радвам, ако ви харесат!

Продукти за около 15 броя:

90 г кокосови стърготини
100 г фъстъчено масло
55 г стопено и охладено кокосово масло
45 г течен мед
25 г какао
ванилия
70 г тъмен шоколадов чипс или ситно натрошен черен шоколад
2-3 щипки сол

Друго:

100 г стопен черен шоколад

Приготвяне:

* Както споменах по-горе, сложете всички съставки в купа.



* Разбъркайте с лопатка до еднородност. Ще получите тежка и лепкава смес. Приберете купата в хладилника за 30-40 минути. След това преценете дали да изпечете сладки или да направите сурови бонбони. Ако изберете второто, оформете топчета, като леко намазните дланите си. Може да ги оваляте в какао, кокос или стопен шоколад. Съхранявайте ги в хладилник, за да останат стегнати.


* Ако решите да изпечете бисквити: Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор.
Гребнете със супена лъжица от тестото и направете купчинки върху хартията. Ако искате да са по-равни и закръглени, използвайте малка лъжица за сладолед.



Изпечете сладките между 10 и 15 минути. Ако ги печете по-кратко текстурата вътре ще остане дъвчаща, което е много приятно. Ако искате да са хрупкави ги печете 3-4 минути повече, докато краищата им потъмнеят.


* Оставете ги напълно да изстинат и след това топнете дъната им в стопения шоколад. С шоколад може да направите и няколко тънки щриха отгоре. Да ви е сладко!

неделя, 30 ноември 2025 г.

Орехови бисквити с шоколад

 



Крехки маслени бисквити с много орехи и шоколад. Кой би им устоял? Орехите може да замените с ядки, които харесвате. Също може да добавите към тях настъргана портокалова или лимонова кора, канела, ванилия и др. подправки по избор. Бисквитите са много трайни. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до месец.

Продукти за около 35-40 бисквити:

Тесто:

110 г меко масло
50 г пудра захар
2 жълтъка
ванилия
200 г брашно
40 г царевично нишесте
1 равна ч.л. бакпулвер

Пълнеж:

200 г запечени и ситно накълцани орехи
50 г кафява захар
2 белтъка, леко разбити с вилица

Глазура:

200 г темпериран черен шоколад, смесен с 1 ч.л. кокосово масло

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъците, ванилията и отново разбъркайте. Накрая сипете брашното, предварително смесено с нишестето и бакпулвера. Размесете с лъжица, а след това за кратко съберете всичко на топка. Не месете дълго, за да не започне да се отделя водата от маслото, както и да се отделя глутен от брашното. Това ще направи сладките ронливи, твърди и същевременно жилави.
Увийте готовото тесто в стреч фолио и го охладете за час.

* За пълнежа смесете заедно всички продукти и разбъркайте.

* Разточете охладеното тесто с дебелина около 3-4 мм върху леко набрашнена повърхност. С ринг или малка чашка изрежете кръгчета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Аз използвах формичка с диаметър 5 см. От големината на кръговете зависи и броя на бисквитите. Върху кръгчетата тесто разпределете ореховата плънка, като гребвате с лъжичка. Ако искате орехите да са по-равно оформени използвайте малка лъжица за сладолед.




* Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 175°C с вентилатор за около 15-17 минути. След като напълно изстинат топнете ореховата част в шоколада. Оставете бисквитите в тавата, докато глазурата се стегне и им се насладете!

неделя, 23 ноември 2025 г.

Дъвчащи бадемови бисквити без брашно

 


Много приятни бадемови бисквити с аромат на джинджифил и канела. Липсата на брашно ги прави меки и леко дъвчащи, но с хрупкави краища. Ако искате да са по-твърди ги оставете за ден върху решетка на стайна температура. Бисквитите са подходящи да се слепят две по две с пълнеж по избор: нутела, ганаш, карамел, маслен крем, конфитюр и др. Подправките може да замените с ваши любими, а кравето масло с кокосово. Яйцето е важно, не го пропускайте. То служи за спойка между всички компоненти. Ако използвате ванилова захар я сложете в сухите съставки, ако е екстрат или шушулка я прибавете към течните.
Бисквитите са много трайни. И колкото по-дълго престояват, толкова по-вкусни стават. Може да ги приготвите още сега и да ги съхраните в кутия до Коледа.

Продукти за около 28-30 бисквити:

Сухи съставки:

280 г бадемово брашно (фино смлени бадеми с люспи или бланширани)
60 г кафява захар-светла или тъмна
2 ч.л. сух джинджифил
½ ч.л. канела
2-3 щипки индийско орехче
ванилия
1 ч.л. сода бикарбонат
1-2 щипки сол

Течни съставки:

80 г много меко масло
50 г мед
1 яйце
25 г вода или портокалов сок

Друго:

2-3 с.л. кафява захар-тъмна или светла

Приготвяне:

* В купа смесете всички сухи съставки. В друга разбъркайте на гладък крем течните.

* Сипете сухата смес към крема и разбъркайте с лъжица на лепкаво тесто. Сложете го в хладилник за 1-2 часа, докато се стегне.

* Загрейте фурната на 170°C с вентилатор. Покрийте две тави с хартия за печене.

* Гребнете с лъжица от охладеното тесто. С ръце оформете топче с големина на орех. Леко го сплескайте с длани и топнете едната страна в кафява захар. Сложете го в тавата със захарта нагоре. По този начин направете бисквити от цялото тесто. Оставяйте помежду им поне 1 см разстояние, тъй като по време на печене леко се разливат и може да залепнат една в друга. Изпечете бисквитите за около 12-15 минути или докато получат приятен златист цвят. Оставете ги да изстинат напълно и след това ги подредете в чиния или кутия. За празничен вид може да ги поръсите с пудра захар, като използвате шаблон с коледен мотив. Да ви е сладко!

вторник, 11 ноември 2025 г.

Лешникови сладки без печене

 


Лешници, карамел и шоколад-неустоима класика! Всичко това събрано във вкусни сладки без печене. Ядките може да замените с други, които харесвате. Вафлите и бисквитите също. Опитайте!

Продукти за около 20 сладки:

Бисквитено тесто:

100 г ситно натрошени печени лешници
50 г ситно натрошени пълнозърнести бисквити
75 г ситно нарязани шоколадови вафли
100 г нутела или друг течен шоколад по избор
3-4 с.л. течна пълномаслена сметана или прясно мляко

Карамел:

100 г захар
15 г масло
4 с.л. течна пълномаслена сметана

Глазура:

50 г стопен тъмен шоколад
2 с.л. гореща течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* В купа разбъркайте 50 г от лешниците, бисквитите, вафлите и течния шоколад. Постепенно добавете сметаната до получаване на гъста смес, подходяща за оформяне на кръгли бонбони.

* Оформете топчета, оваляйте ги в останалите лешници, леко ги сплескайте и направете вдлъбнатини в средата на всяко.



* За карамела на тих огън карамелизирайте до златисто захарта. Добавете маслото. След като се стопи налейте сметаната. Разбъркайте и гответе кратко, докато по повърхността се образуват големи мехури. Ако харесвате солен карамел сложете малко морска сол. Оставете карамела да изстине, но не да се втвърди напълно. Докато е още течен го разпределете във вдлъбнатините на сладките.

* За глазурата смесете шоколада и сметаната. Нанесете я върху карамела. Да ви е сладко!




неделя, 2 ноември 2025 г.

Чихиртма-грузинска пилешка супа

 


Представям ви една емблематична супа от грузинската кухня. В интернет намерих много варианти-едни добавят дафинов лист, други чесън и т.н. Аз се спрях на един по-изчистен вариант от канала „КУХНЯ С АКЦЕНТОМ“. Сготвих я по точните указания и мога да кажа, че супата се превърна в любима у дома. Единственото, което промених бе, че сварих пилето заедно с кожата, за да отпусне повече мазнина. След това я отстраних. Заповядайте рецептата, но не пропускайте да видите и оригинала. На въпроса може ли да се замени кориандъра с магданоз-отговорът е не. Това са два различни продукта на вкус и аромат. Също пресен кориандър не може да се замести със семената му. Ако не харесвате вкуса на свежия кориандър не гответе супата. Но както казва самия автор на рецептата, доверете се и опитайте. Няма как да разберете дали е вкусно, ако не пробвате. Като заключение мога да потвърдя, че съчетанието на продуктите е чудесно. Може би затова тази супа е така известна и обичана по целия свят.

Продукти:

едно пиле-около 1,5 кг
вода 2-2,5 литра, в зависимост от големината на пилето
4 средни глави лук, нарязани на ситно
30 г масло
2 пълни с.л. брашно
1 ч.л. сушена мента
4 яйца
2 с.л. винен оцет
15-20 г нарязан пресен кориандър
сол
черен пипер
лют пипер

Приготвяне:

* Сложете пилето в голяма тенджера и го залейте с вода, колкото да се покрие. Сварете го до пълна готовност за около 45-50 мин., като периодично отпенвате бульона. След 30 минути от варенето добавете малко сол. След като пилето се свари го извадете в чиния, изчакайте да поизстине и го накъсайте на едри парчета. Ако бульона не е достатъчно бистър може да го прецедите.

* В тиган сипете малко от горната част на бульона, където се е събрала мазнината, като я изгребете с лъжица. Добавете лука и задушете, докато леко омекне. Сложете маслото и налейте още малко от бульона. След като лука е напълно готов поръсете с мента, прибавете брашното и направете светла запръжка. Основните компоненти за супата са подготвени и може да я завършите.



* В купа разбийте яйцата заедно с оцета и застройте горещия бульон. След това прибавете запържения лук и добре разбъркайте, за да се разтворят всички бучки брашно. Накрая сложете пилето и кориандъра (аз използвах замразен). Посолете на вкус, подправете с черен пипер и върнете тенждерата на котлона. Загрейте супата почти до кипване. По желание сервирайте с малко лют пипер и резени лимон. Да ви е сладко!