Продукти
500 - 600 г брашно
50 г течно масло + 2 с.л. олио или зехтин
2 яйца
4 с.л. заквасена сметана
200 мл хладко прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно за доизмесване
Плънка
3 -4 глави стар лук
1/2 ч.л. сол
50 г масло
200 г краве сирене
риган за поръсване
разбито яйце за намазване
Приготвяне
* Направете квас от маята, захарта, малко мляко и малко брашно. Покрийте с кърпа съда и оставете на топло да удвои обема си.
* Направете кладенче в брашното, изсипете шупналата мая и останалите продукти и замесете меко, еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.
* Нарежете лука на полумесци и го задушете в маслото. Сиренето нарежете на кубчета.
* Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган, разстелете задушения лук и наредете кубчетата сирене.
* Завийте тестото на руло и го прережете с остър нож по дължина почти до средата.
* Усучете рулото и го завийте на кравай. Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180* фурна.
.
Невероятно вкусно стна! Браво за идеите и за снимките!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Траяна.Много се радвам,че ти хареса усуканицата.Да ти е сладко! И да кажа - имаш страхотно име.Много ми харесва!
ОтговорИзтриванеЗа името виновна е майка ми :).А съдбата ме доведе в Августа Траяна, съпругът ми е оттук.Отскоро се опитвам и аз да правя блог, но с твоя не мога да се меря.Браво!
ОтговорИзтриванеСъдбата наистина е страхотно нещо.Неподозирани неща стават.
ОтговорИзтриванеТраяна,не говори така!Защо въобще трябва да се мериш с някой?Прави това,което ти доставя удоволствие,само това е важно.Радвай близките си и себе си.С други думи,бъди щастлива от това,което правиш.
Благодаря ти, наистина така си е. Щастлива съм, бъди и ти!
ОтговорИзтриванеДнес е ред на тази усуканица.
ОтговорИзтриванеАз я правих един път вече, като точно спазвах рецептата ти Йоли. Стана невероятно вкусна!
Днес обаче, освен лук, задуших и ситно нарязани гъби. Тях ги добавих към лука малко по-късно и обогатих плънката и с малко черен пипер. В момента се пече и вече ухае страхотно!
Благодаря ти Йоли, че те има и твориш за всички нас!
Ели,така я описа,че чак тук замириса на вкусно.Благодаря ти,Елинце!Обичам гъби и ми е пълен фризера даже с горски такива.Ще я направя и аз така.Комбинацията ти е повече от чудесна!Благодаря ти още веднъж и наздраве довечера.
ОтговорИзтриванеУникална рецепта!Йоли много благодаря всичко става перфектно!
ОтговорИзтриванеАз благодаря Дани. Много се радвам,че ти хареса усуканицата. Да ви е сладко.
ОтговорИзтриванеМила Йоли, гледах снощи по телевизията приготвянето на тази усуканица и понеже не можах да запиша рецептата, днес влязох във Вашия блог. Не мога да изразя с думи, колко съм възхитена от всички рецепти, които представяте в телевизионното предаване и които публикувате в блога си и лекотата с която работите на екран. Желая Ви много, много здраве, много щастие, благодаря Ви, че споделяте Вашето изключително майсторство с всички нас.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила.Така ме зарадва коментарът ти.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Аз съм Таня и поздравявам теб и всички останали, които са правили тази усуканица и им се е получила, нооо на мен уви, нещо не ми стана сполучлива:(((Снощи я направих в двойна доза, за да стигне за повече хора, тестото ми стана перфектно, но при печенето там, където е лука ми остана клисаво и не мога да разбера дали е от кравето масло или от лука. Някакво предположение? Благодаря:)
ОтговорИзтриванеТанче,и на мен ми се е получавало така.Ако съм прекалила с пълнежа,ако усуканицата е много дебела или пък пълнежа е много влажен.Около него не се изпича много добре.За друго май не се сещам.Благодаря ти,че опита.Надявам се да не се откажеш от нея,че си е много вкусно!
ОтговорИзтриванеЙоли, Йоли, Йоли, невероятно вкусно хлебче. Току що вечеряхме с него с дъщеря ми, много ми допадна. Благодаря ти, виртуална приятелко за всички рецепти, вече съм изпробвала много от тях и никога не съм оставала разочарована. Дъщеричката ми която е на 3 годинки също ти е голям почитател, всяка вечер те гледа по Ютилисима. Хубав и успешен ден от нас!
ОтговорИзтриванеЙонка
Ти знаеш ли,че съм кръстена на баба ми Йонка?Тя беше изумителна кулинарка.Приличам много на нея външно и искрено се надявам,че съм наследила и част от уминята и!Знаеш ли още нещо?Няма нищо по-радостно за мен от това,да чуя,че някое сладко детенце е харесало нещо от нещата ми.Целувам ви и двете!Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за споделената рецепта! Тази вечер я спретнах за вечеря, стана невероятно вкусна и красива! Съпруга ми не спря да повтаря колко е вкусно :) Промених малко рецептата тъй като нямах сметана затова сложих малко прясно мляко(но пак стана страхотно) и добавих гъби към плънката. Голяма вкусотия! Лека и успешна седмица :)
ОтговорИзтриванеЙоли и аз съм кръстена на моята баба Йонка :). Нещата които показваш са просто фантастични и наистина дъщеричката ми ти е фен, по нейно настояване правихме "чапатурите" както им казва тя и тя взимаше дейно участие в правенето им като ми казваше как точно е показала Йоли и "намекваше" тестото на малки питчици :) Успех във всяко твое начинание и много здраве за тебе и всички които обичаш от нас.
ОтговорИзтриванеЙонка
Благодаря много мила.Радвам се,че ви е било вкусно!Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Йони.Целувка за мъничето!
Здравей Йоли :)
ОтговорИзтриванеГледах предаването, когато приготвяше тази вкусна усуканица :) Просто невероятна рецепта. Аз го правя почти същото като теб, но с на пластове и само с лук.. Става невероятно. Аромата на лук винаги ми напомня за Бабиния Лучник :) И естествено детството :) Продължавай с тези прекрасни рецепти за домашната Кухня :)
Усмивки, Валя :)
Така е Вале.Няма нищо по-хубаво от аромата на току що изпечен хляб и от милите спомени с баба.Благодаря ти много за милите думи.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли!
ОтговорИзтриванеИ аз мисля да приготвя усуканицата, защото изглежда невероятно апетитно. Искам само да те попитам точно колко грама брашно се слага, защотото в предаването сложи 500 гр. и 150 мл. прясно мляко, а тук пише 350 гр., а за мляко не се споменава. Много те моля за отговор, защото хляба изглежда страхотно вкусен, както и всички останали ястия приготвени от теб.
Поздрави :-)
Здравей и ти.Не се притеснява, няма нищо страшно.В предаването много от рецептите съм ги изменяла според това, как ми е идвало да го направя.А понякога съм съкръщавала рецептите пък заради самото толевизионн време. Направи си хляба с 500 г брашно.Ако искаш смени водата с мляко,това е изцяло твой избор.Тестата, които принципно са с яйца и мляко са много по-нежни и вкусни от тези, в които няма яйца и са с вода.Но наистина сама прецени каква да ти е течността.Ще променя рецептата тук, малко е брашното, което съм задала и ще излезе малка усуканица, а е толкова вкусна,че човек сам ще я излапа.Благодаря ти много,че ми обърна внимание.Сега ще взема да напиша като хората едни по-добри продукти и количества.
ОтговорИзтриванеЙоли, много благодаря за бързия отговор и за актуализцията на рецептата. Ще приготвя усуканицата и утре ще ти пиша как е станала. Дано да се получи.
ОтговорИзтриванеЛека неделна вечер :-)
Здравей,
ОтговорИзтриваненевероятно вкусен хляб. Всичкото мляко ли се слага в кваса при маята или останалата част се прибавя после при останалите продукти?
Хубав и успешен ден ти желая!
Много ти благодаря! На въпроса ти ... като се замисля май няма значение.Аз правя квас цялото мляко, но и да си оставиш като течност за тестото пак става.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеУсуканицата стана любима на мен и моите мъже.Като я направя изчезва светкавично!Благодаря че споделяш опита си с нас и обогатяваш менюто ни.
ОтговорИзтриванеНат,аз ти благодаря за доверието и хубавите думи.Да ти е сладко и на теб,и на мъжете ти.
ОтговорИзтриванеСнощи и аз я направих тази вкуснотия, много се хареса в къщи, дори и малкото което не яде лук и подобни си хапна сладко от нея. Моя мъж дори изяви желание следващият път като я направя да сложа в плънката и каймичка. Много съм трогната от това, че толкова зает човек като теб отговаря на хора като мен, и искрено съжалявам, че нашият кабелен оператор няма Ютилисима за да гледам тънкостите на тези чудеса. Благодаря ти много, мила.
ОтговорИзтриванеМного ми е приятно да чуя, че сте харесали усуканицата.Да ви е сладко на всички! С каймичка ще стане просто уникално,много добра и вкусна идея.Благодаря ти за нея.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеДнес направих твоята усуканица с лук и със съпруга ми останахме възхитени. Вече даже незнам кое ми харесва повече, маслената погача или усуканицата с лук. Безкрайно Ти благодаря за страхотните рецепти и перфектния блог! Всичко, което съм правила по твои указания става повече от великолепно.
Поздрави за лека и приятна вечер :-)
Изключително много се радвам!Благодаря ти от сърце.Че опитваш рецептите ми и че имаш доверие в тях.Много често имам проблем с точните мерки,все на око си я карам.Това много затруднява хората и затова споделям,че много се радвам,че се е получило вкусно.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеSugarFree
ОтговорИзтриванеМама миа!
След фурора от ароматните билкови хлебчета се захванаха с тази усуканица. Залисана в разни сайтове тестото ми за малко да тръгне да ме търси. Знаех си, че нещо пропускам :) и забравих да сложа сиренето :(
Но! Стана чудесно. Тестото стана толкова пухкаво, че днес просто остана по-малко от половината усуканица. Леле, Йоли! Не мога да повярвам! Аз меся! И не само, че меся, но и се получава :) Много съм щастлива :)
Поздрави отново но този път от дъждовния Бургас.
Даже съм направила чудесни снимки :) мисля си другия път да поръся и малко сусам :)
И аз съм щастлива точно колкото теб!Благодаря ти много,така се зарадвах!Да ви е сладко на всички.А Бургас всякак е прекрасен!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли!Бях избрала тази рецепта отдавна ,но никога не бях месила тесто а в къщи сме повече по тортите и сладкишите.Превъзходни са рецептите ти само една забележка пиши по голями дози че на другия ден нищо не остава.Та за усуканицата нямам думи страхотна рецепта.Толкова се гордея че стана.Престраших се, ще пробвам и други дано имам същия успех с тестото.Всъщност Йоли търсех рецепта за бюрек ако не те затруднявам пиши някоя.Мерси предварително!
ОтговорИзтриванеМного,ама много се радвам да чуя това!И аз се гордея с теб,че се е получила така добре усуканицата.Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеРецептата ми за чушки бюрек е в каталога при основните ястия.М началото са безмесни,там ще я откриеш.Надявам се да ти хареса и тя.Благодаря ти отново.
Не се уточних става въпрос за баница бюрек нали станах голям спец с тестата та за това исках да пробвам да разточа кора не с готови
ОтговорИзтриванеАаааааа, колко съм загубена. Ми да,тестен бюрек,а аз за чушки мисля.Не,нямам такава,още не съм сътворила.Но нямаш проблеми,както сама казваш,разточваш от хлебното тесто по-тънка кора,слагаш плънка и или завиваш кора по кора,или напластяваш една върху друга.Ама ще стане нещо като тутманик,ако тестото е с мая.Но пък си е много вкусно.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли.
ОтговорИзтриванеСтава ли това тесто да се меси с миксера, че иначе съм доста непохватна? Доста богато ми изглежда и ще е жалко да го объркам. Ще ми препоръчаш ли време за месене?
О,да,разбира се,че става.Има 3 варианта.Можеш да го направиш в машина за печене на хляб,ако имаш такава. 1.Слагаш си продуктите в машината в последователност първо течните съставки и после сухите и включваш на програма месене без печене. 2.Ако имаш кухненски робот правиш тестото в него с приставката за тежко тесто,която прилича на пиратска кука.Поне на мен на това ми прилича. 3.С ръчен миксер също може,но донякъде.Трябва също да ползваш приставките за тежко тесто,които са като спирали.Но в един момент тестото става много тежко и се налага да продължиш ръчно.Който и вариант да избереш накрая си го доизмеси ръчно,винагии има нужда от още малко брашанце за да не лепне тестото.Време за месене - ами колкото да се разбърка всичко добре и да се хомогенизира като тесто.Няколко минутки стигат.После тестото ще си втаса и т.н.Успех и приятно месене.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта!Благодаря за което на авторката. С най-голямо удоволствие те следя Йоли, както във виртуалното пространство, така и с удоволствие гледам тв предаването. С твоите рецепти винаги ми се получава, макар и хич да не съм сръчна и да умея да готвя. Чудесно обясняваш и показваш, като детска игра е да следваш рецептите :)
ОтговорИзтриванеУсуканицата я напълних с пресен лук, спанак и сирене. Ще ми се по-бързо да дойде тази пролет.
Поздрави :)
Благодаря ти Теди.Много се радвам,че ти хареса усуканицата.Можеш да я напълниш с какво ли не...И честит Тодоров ден и Национален празник.Бъди здрава!
ОтговорИзтриванеСтана добре, обаче тая плънка с лук малко странна се получи. Децата изядоха само кората. Без лук дали ще стане добре :)
ОтговорИзтриванеНе на всеки се харесва вкуса и миризмата на лука, както и на праза.Затова е най-добре да сложиш онова,което обичате в къщи.Аз давам само идеята,а вие я доразвийте така,както на вас ви харесва.Благодаря ти,че опита.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли!Направих твоята невероятна усуканица, с малки изменения, но пак стана страхотна!
ОтговорИзтриванеЩе я споделя в блога си http://freestilcreatingbyvilly.blogspot.gr/
Съжалявам, че не мога да гледам предаването ти, където не само научавах нови рецепти, а и черпих енергия от твоето невероятно излъчване!!!
Желая ти само успехи и всичко най-добро!!
Вили
Чудесна усуканица...Просто с първия залък затворих очи и се пренесох в топлата стая на баба , където бумтеше печката с дърва и капакът на чайника леко потропваше ...Благодаря, Йоли !
ОтговорИзтриванеВили,страхотна усукана змия си направила!Благодаря ти за доверието.великолепно изпълнение,браво.
ОтговорИзтриванеГери,ще се радвам да я опиташ и нея след зелената баница на охлювчета.Благодаря ти много за милите думи,асоциацията ти е много топла и истинска.
Направихме я заедно с мъжа ми , Йоли и със сигурност ще има и следващ път . Благодарим !
ОтговорИзтриванеfantástica receta y magníficas fotos , un abrazo desde tierras de España
ОтговорИзтриванеМила Йоли, вече два пъти правих твоята усуканица. Голяма вкусотия е. Вторият път сложих в допълнение и кашкавал, и луканков колбас. Стана още по-хубава и богата на вкус. Благодаря ти за прекрасната рецепта. Прекрасна си. Вдъхновяваш ме всеки път когато чета твоите рецепти.
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ви е харесала,Поли.Благодаря ти за доверието и добрите думи.Чудесно си обогатила рецептата,ето това харесвам най-много у хората.Да добавят винаги нещо от себе си!Браво на теб!Весели празници и да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙолиии,голяма вкусотия е тази усуканица!Правих я миналата вечер. Толкова крехка и ароматна, почнеш ли не можеш да спреш да ядеш! Благодаря ти за чудесната рецепта!:)
ОтговорИзтриванеО, така се радвам, Снежи! Благодаря ти много, да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеПравя я за пореден път и е просто фантастична, понякога слагам малко черни маслинки и мащерка, ако нямам риган. Става прекрасна. Много благодаря за рецептата:)
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво! Много, много ти благодаря за доверието и хубавия коментар. Страшно ме зарадва!
ИзтриванеСкъпа Йоли гледахме те по 24 hours kitchen години наред но тази питка Вила Вилекула е уникален деликатес и винаги със това съдържание в рецептата правим две питки.Когато дойдат и от чужбина най близките ги посрещаме и до това 2018 лето господне в Пловдив със твоята питка .Нарехох питката от Вила Вилекула защото само една невероятна Пипи Дългото Чорапче може и като голяма да бъде дете а ти Йоли си с очи и усмивка детска.
ОтговорИзтриванеПо-хубаво нещо за себе си не бях чувала! Благодаря ти от сърце, че ме усмихна! Пипи ми е не само една от любимите героини, а и мечта. Още искам да направя палачинки като нея, смесвайки млякото и брашното, подхвърляйки ги във въздуха. Мечта ми е и после да разтребя, като събера покривката заедно с всички мръсни чинии и чаши и я бутна в съндъка за дърва. Ех, златно детство... Благодаря ти наистина от сърце!
ИзтриванеНе можах да навия и не стана хубава на вид. Но мирише вкусно. Може би ако видя как я навивате на видео? Четох тул в коментарите , че има такова. Благодаря
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам, ако ти хареса на вкус. Не винаги видът е на първо място, нали така? Да, принципно има видео, но нямам представа как да го намериш. Самата аз го нямам. Правила съм този хляб в първото ми предаване "Юлисима", но наистина не знам дали филмчето е качено някъде из интернет. Много съжалявам. Благодаря ти от сърце, че опита!
ИзтриванеИзвадих я от фурната. Дебела, рошава и апетитна. С празец от мамината градина и с домашното сиренце на свекърва ми. Прекрасна, уютна рецепта! Сърдечни благодарности! Иванка Манчева
ОтговорИзтриванеВанче, така си го описала, че ми се дояде, честна дума! Благодаря ти за това усещане! Много се радвам, че пробва рецептата и се отби тук да напишеш този коментар. Благодаря ти!
ИзтриванеЗадравейте Йоли,
ИзтриванеЩе приготвям тази вкусна усуканици за едни мои много скъпи приятели, а и големи ценители. Но за съжаление при нас няма прясна мая, а само суха. Ще ме посъветвате ли за съотношенията, колко суха мая се слага на 500 грама брашно?
Благодаря ви предварително.
Благодаря, Маги. Много ще се радвам, ако ви е харесала. За съжаление късно виждам коментара ти. От известно време имам проблеми с блогър, незнайно защо не ме известяват за нови коментари. Често ги виждам твърде късно. Затова те моля да ме извиниш.
ИзтриванеРазбира се, че може и суха мая. Всяко пакетче е стандартно за 500 г брашно. Пише го на опаковката. Така лесно ще прецениш спрямо брашното колко мая ти е нужна.