четвъртък, 18 септември 2008 г.

Калмари в сос Монреал



Продукти

2 големи калмара

1 малка главичка стар лук
5 скилидки чесън
2-3 с.л. олио
1 ч.л. сладък червен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
2 ч.л. натурално нишесте
1 ч.л. смлян кориандър
сол и черен пипер на вкус
сок от 1/2 лимон
магданоз
вода





Приготвяне

* Нарежете лука и чесъна много ситно. Задушете ги в мазнината. Добавете двата вида червен пипер и отстранете от огъня. Поръсете с нишестето , разбъркайте и разредете с  вода. Сложете отново на огъня и варете соса докато клокне. Направете соса на гъстота според вашия вкус. Ако обичате по-гъсти сосове , увеличете количеството нишесте и обратното - за по-рядък добавете още вода. Прибавете кориандъра и овкусете със сол и пипер.

* Нарежете калмарите по ваше желание - на кръгчета , лентички или кубчета. Сложете ги във врящия сос , намалете котлона и гответе не повече от 3-4 минути. Накрая сипете лимоновия сок и поръсете с пресен магданоз.

Канадска рецепта от моята приятелка Юлето.





.

2 коментара:

  1. Различно и много вкусно !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря. Радвам се, че ти харесаха. Знам рецептата от вуйчо ми, който беше известно време в Канада.

      Изтриване