сряда, 17 септември 2008 г.

Патладжанени рулца с моцарела и сос песто




Ако се притеснявате, че патладжана може да горчи, първо го посолете и оставете за 20 минути за да пусне горчивината си. След това го изплакнете и подсушете.
Рецептата за рулцата е със суров патладжан, но съм длъжна да спомена, че ако е предварително леко грилован ястието ще стане по-вкусно. За целта намажете с малко олио всяка филийка патладжан и запечете за кратко на скара или тиган-грил.

Продукти:

1 патладжан
200 г моцарела
30 г настърган пармезан
1 голям домат
3-4 с.л. зехтин

сос:

1/2 връзка пресен босилек
2 скилидки чесън
1 каф.ч зехтин
20 г настърган пармезан
2 с.л. предварително запечени кедрови ядки
сол на вкус

Приготвяне:

* Нарежете патладжана на много тънки филийки по дължина. Ако имате ренде за рязане на чипс не се колебайте да го използвате.

* В средата на всяка лента патладжан завийте парченце моцарела и поръсете с пармезан. Завийте ги на рулца и подредете плътно едно до друго в тавичка.

* Нарежете домата на тънки кръгчета и ги наредете между рулцата. Полейте всичко със зехтин, посолете и изпечете в силна фурна за 30 минути.

* За пестото счукайте в хаванче босилека заедно с чесъна и солта. Долейте зехтин, прибавете и кедровите ядки. Накрая сложете и сиренето. Полейте топлите рулца със соса и сервирайте веднага. Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Здравейте, Йоли! Бих искала да питам с какви други ядки могат да се заменят кедровите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се! С орехи или бадеми става чудесно! Само не и с фъстъци или лешници. Ще се радвам да ги опиташ тези рулца. Благодаря ти.

      Изтриване
  2. Страхотни са тези рулца! Ако се направят с обикновено сирене, са вкусни и на следващия ден, като студено предястие, защото във варианта с моцарелата се втвърдяват след като изстинат.
    Пестото го пробвах с орехи - добре се получава.
    Благодаря за интересните рецепти, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за доверието и хубавите думи, Роси. Много се радвам, че ти харесаха рулцата. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване