четвъртък, 18 септември 2008 г.

Картофени палачинки с пилешко месо





Продукти за 4 порции

4 картофа
4 яйца
малко парче настъргано пушено сирене
250 мл прясно мляко
брашно за сгъстяване
сол на вкус
1 връзка зелен лук
2 с.л.нарязани зелени подправки
олио

пилешко месо

Приготвяне

Измийте добре картофите и ги сварете заедно с кората. Охладете ги и ги настържете на ренде. В купа разбийте добре с миксер яйцата, добавете млякото, сиренето и прибавете толкова брашно, че да се получи гъстотата на палачинково тесто. Нарежете зеленият лук и подправките на ситно, смесете ги с картофите ги залейте с палачинковата смес. Овкусете със сол. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто. Ако е необходимо,добавете още мляко или брашно.

На среден огън загрейте тефлонов тиган. Намазнете с малко олио, с черпак сипете от тестото и изпържете палачинките от двете страни. Пържете по-дълго,отколкото обикновени палачинки. Ако е необходимо намалете още котлона. За да обърнете палачинките по-лесно и да не се разкъсат ползвайте голяма чиния или друг тиган със същия диаметър. Напълнете ги с предварително приготвено пилешко месо и сервирайте топли.

* Не съм написала продукти за рецепта за пълнежа, тъй като можете да приготвите пилешкото месо по най-различен начин : с къри ; със сметана ; със зеленчуци и т.н. Въпрос на вкус и предпочитание.

* Подберете зелените подправки спрямо вкуса на пилешкия пълнеж така, че да се съчетават добре на вкус.



24 коментара:

ironmimi каза...

Страхотна рецепта е това - едновременно много вкусно и интересно, нестандартно. Направих такива палачинки за пръв път за гости и те останаха възхитени! Благодаря, Йоли, за прекрасните идеи, с които ни улесняваш живота в търсене на интересни и нестандартни рецепти!

Йоланта Делибозова каза...

О,супер!Много ти благодаря,че си ги направила.Не са лоши като нещо по-различно,наистина.Да ви е сладко в къщи и поздрави!

Анонимен каза...

Здравей Йоли,

аз ги правих няколко пъти тези палачинки и са страхотни. НЕвероятна вкусотия. Големи фенове сме на твоите рецепти. Гледам те и когато мога по Ютилисима.

Поздрави
Ина

Йоланта Делибозова каза...

Благодаря ти Инче.Радвам се,че харесвате рецептите ми. Да ви е сладко и пак благодаря!

Дианна каза...

Благодаря за поредната прекрасна рецепта! Направих плънката от пилешко месце, зеленчуци и заквасена сметана. Стана мноооого вкусно. Синът ми е изключително капризен, много трудно опитва нови неща и винаги е предубеден, но този път беше много доволен и си изяде всичко. Това е повече от показателно - поне за мен :о)Благодаря ти, мила Йоли!

Йоланта Делибозова каза...

Това ми е най-любимо .... децата да хапват сладко!Благодаря ти миличка!Така ме зарадва ...

Анонимен каза...

Йоли, прекрасни са твоите картофени палачинки... аз ще ги напълня с вегетарианска плънка- задушени моркови, броколи, подправки, малко сметана и ще се получи! Благодаря за хубавата рецепта! Росица Любенова

Йоланта Делибозова каза...

Чудно ще стане Роси.И ще чакам да кажеш как се е получило.Благодаря ти и весели празници.

Анонимен каза...

Здравей, Йоли! Палачинките станаха чудно хубави - меки и пухкави. Направих ги точно по рецептата. А за плънката съвсем леко задуших моркови и броколи, накрая забърках сосче с няколко лъжици течна сметана и любимото ми синьо сирене.Превъзходно се получи! Следващият път ще направя друг вариант, нещо с гъби например...
Прекрасно е, че споделяш всичко това с нас, Йоли! Светли празници! Роси

Йоланта Делибозова каза...

Браво Роси! Много се радвам , че се е получило добре. Весела Нова година и благодаря !

Катя Радева каза...

Скъпа Йоли,предлагам ти една моя любима рецепта,която може да приготвиш и надявам се да се хареса на теб и твоите читатели. РУЛО-ОМЛЕТ Продукти:500г картофи,4 яйца,4 с.л.брашно,3-4 с.л.олио,150г сирене,1 к.ч.прясно мляко,1 к.л.сода бикарбонат. Картофите се сваряват,обелват и пасират още топли.Посоляват се на вкус и леко се запържват в мазнината.Прибавя се млякото(предварително сварено),като непрекъснато се разбърква до получаването на пюре. Ситно натрошеното сирене,яйцата и брашното се смесват,добавя се содата.В сгорещен тиган с малко мазнина се изпържват последователно 4 омлета.Още топли се навиват на руло,като вътре се слага плънка от пюрето.Поднасят се студени,с гарнитура от кисели краставички и кетчуп. Надявам се да ви харесат!

Йоланта Делибозова каза...

Много ти благодаря Кате.Чудесна рецепта!И много интересна.Със сигурност не само аз ще се възползвам от нея.Благодаря ти,че я написа,така всички ще могат да я видят и изпробват.Хубава вечер т желая.

Анонимен каза...

Бих искала да кажа че само си изхабих продуктите за тази "Пародия".На снимка добре сте го докарали.

Анонимен каза...

Бих искала да споделя,че съжалих че си изхабих продуктите за тази прекрасна палачинка на "СНИМКАТА" но явно само с нея се изчерпва всичко.

Йоланта Делибозова каза...

Ами,първо да кажа,че много съжалявам за провала.Получават се и такива неща понякога.Бих предпочела все пак да напишете какво не е станало,къде е бил проблема.С радост бих корегирала рецептата,ако нещо не е както трябва.Доста хора са я правили тази палачинка,погледнах и коментарите по-горе.Няма оплаквания досега,но пък знам ли?Може да съм сбъркала нещо.Ако не сте ми прекалено ядосана за похабените продукти,моля,напишете ми наистина кое не е наред.Снимката ми,ами какво да ви кажа за нея?Така е станала палачинката,така съм я снимала.Не съм целяла да ви подведа,в никакъв случай.Още веднъж много съжалявам.Ще се радвам,ако опитате нещо друго от рецептите тук,мисля,че все нещо може да ви допадне.Благодаря и за коментара.Когато нещо не се получи добре и читател ми пише за това,винаги се вслушвам,често променям и рецептите по тяхна препоръка.Приемам и вашия коментар като градивна критика.Благодаря.

Анонимен каза...

Йоли,здравей ! Искам да споделя,че в момента правя тези палачинки ...изглеждат страхотно дано и вкусът им да е същият.Избрах плънката да бъде с пилешко,гъбки и сметана. Ще ти пиша какви са ни отзивите....Желая приятен и изпълнен с много приятни емоции ден.Поздрави Краси

Анонимен каза...

мила ми Йоли,отново не сгреших,като избрах твоя идея за един обяд.Много вкусно и нещо по-различно.С тази доза ми излезнаха 6 палачинки.Благодаря ти,целувки и най-добри пожелания ! А сега ми предстои да се захващам с шоколадово-малиновата торта,стискай ми палци. Краси

Йоланта Делибозова каза...

Много се радвам Краси.Наистина много, защото имах по-горе коментар,че не са се получили никак добре.Нито на вид,нито на вкус.Ако си направила някакви промени в тестото,непременно ми кажи за да ги добавя към рецептата.Благодаря ти много и да ви е сладко!

Анонимен каза...

Йоли,нямаш поводи за притеснение относно пропорциите и съставките в рецептата (с едно малко за нас изключение,че не сложих никакви зелени подправки,не сме им фенове).Всичко съм спазила от указанията ти и резултатът е просто чудесен.Даже мисля да ги направя отново в събота за едно събиране у дома,дори и се запасих с продуктитие още от днес...поздрави Краси

Йоланта Делибозова каза...

Ох, успокоих се, Краси. Благодаря ти мила, ще взема и аз пак да ги направя.

Анонимен каза...

Искам да попитам за грамажа на картофите, защото 4 картофа е много относително (един път 4 картофа са 1 кг,а друг път са повече или по-малко). Благодаря!

Йоланта Делибозова каза...

Абсолютно правилно.Картофите са различни на тегло.Аз визирам по-скоро средни на големина,може би около 200г единия.Всъщност това не е чак толкова важно,дори и да са по-големи или по-малки.Важното е да се направи тестото подходящо на гъстота.Затова не съм определила количеството на брашното,за да може всеки сам да прецени.Трябва да се получи нещо като гъсто палачинково тесто.Ще се радвам да опиташ,благодаря и да ви е сладко!

Анонимен каза...

Йоли, какви зелени подправки слагаш? Деси

Йоланта Делибозова каза...

о,ами каквито имам или каквито ми се хапват в момента.Може магданоз,копър.Босилек и риган.Розмарин и мащерка ... наистина всичко е въпрос само на личен вкус.