четвъртък, 18 септември 2008 г.

Картофени палачинки с пилешко месо





Продукти за 4 порции

4 картофа
4 яйца
малко парче настъргано пушено сирене
250 мл прясно мляко
брашно за сгъстяване
сол на вкус
1 връзка зелен лук
2 с.л.нарязани зелени подправки
олио

пилешко месо

Приготвяне

Измийте добре картофите и ги сварете заедно с кората. Охладете ги и ги настържете на ренде. В купа разбийте добре с миксер яйцата, добавете млякото, сиренето и прибавете толкова брашно, че да се получи гъстотата на палачинково тесто. Нарежете зеленият лук и подправките на ситно, смесете ги с картофите ги залейте с палачинковата смес. Овкусете със сол. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто. Ако е необходимо,добавете още мляко или брашно.

На среден огън загрейте тефлонов тиган. Намазнете с малко олио, с черпак сипете от тестото и изпържете палачинките от двете страни. Пържете по-дълго,отколкото обикновени палачинки. Ако е необходимо намалете още котлона. За да обърнете палачинките по-лесно и да не се разкъсат ползвайте голяма чиния или друг тиган със същия диаметър. Напълнете ги с предварително приготвено пилешко месо и сервирайте топли.

* Не съм написала продукти за рецепта за пълнежа, тъй като можете да приготвите пилешкото месо по най-различен начин : с къри ; със сметана ; със зеленчуци и т.н. Въпрос на вкус и предпочитание.

* Подберете зелените подправки спрямо вкуса на пилешкия пълнеж така, че да се съчетават добре на вкус.



34 коментара:

  1. Страхотна рецепта е това - едновременно много вкусно и интересно, нестандартно. Направих такива палачинки за пръв път за гости и те останаха възхитени! Благодаря, Йоли, за прекрасните идеи, с които ни улесняваш живота в търсене на интересни и нестандартни рецепти!

    ОтговорИзтриване
  2. О,супер!Много ти благодаря,че си ги направила.Не са лоши като нещо по-различно,наистина.Да ви е сладко в къщи и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Йоли,

    аз ги правих няколко пъти тези палачинки и са страхотни. НЕвероятна вкусотия. Големи фенове сме на твоите рецепти. Гледам те и когато мога по Ютилисима.

    Поздрави
    Ина

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Инче.Радвам се,че харесвате рецептите ми. Да ви е сладко и пак благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за поредната прекрасна рецепта! Направих плънката от пилешко месце, зеленчуци и заквасена сметана. Стана мноооого вкусно. Синът ми е изключително капризен, много трудно опитва нови неща и винаги е предубеден, но този път беше много доволен и си изяде всичко. Това е повече от показателно - поне за мен :о)Благодаря ти, мила Йоли!

    ОтговорИзтриване
  6. Това ми е най-любимо .... децата да хапват сладко!Благодаря ти миличка!Така ме зарадва ...

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, прекрасни са твоите картофени палачинки... аз ще ги напълня с вегетарианска плънка- задушени моркови, броколи, подправки, малко сметана и ще се получи! Благодаря за хубавата рецепта! Росица Любенова

    ОтговорИзтриване
  8. Чудно ще стане Роси.И ще чакам да кажеш как се е получило.Благодаря ти и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, Йоли! Палачинките станаха чудно хубави - меки и пухкави. Направих ги точно по рецептата. А за плънката съвсем леко задуших моркови и броколи, накрая забърках сосче с няколко лъжици течна сметана и любимото ми синьо сирене.Превъзходно се получи! Следващият път ще направя друг вариант, нещо с гъби например...
    Прекрасно е, че споделяш всичко това с нас, Йоли! Светли празници! Роси

    ОтговорИзтриване
  10. Браво Роси! Много се радвам , че се е получило добре. Весела Нова година и благодаря !

    ОтговорИзтриване
  11. Скъпа Йоли,предлагам ти една моя любима рецепта,която може да приготвиш и надявам се да се хареса на теб и твоите читатели. РУЛО-ОМЛЕТ Продукти:500г картофи,4 яйца,4 с.л.брашно,3-4 с.л.олио,150г сирене,1 к.ч.прясно мляко,1 к.л.сода бикарбонат. Картофите се сваряват,обелват и пасират още топли.Посоляват се на вкус и леко се запържват в мазнината.Прибавя се млякото(предварително сварено),като непрекъснато се разбърква до получаването на пюре. Ситно натрошеното сирене,яйцата и брашното се смесват,добавя се содата.В сгорещен тиган с малко мазнина се изпържват последователно 4 омлета.Още топли се навиват на руло,като вътре се слага плънка от пюрето.Поднасят се студени,с гарнитура от кисели краставички и кетчуп. Надявам се да ви харесат!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ти благодаря Кате.Чудесна рецепта!И много интересна.Със сигурност не само аз ще се възползвам от нея.Благодаря ти,че я написа,така всички ще могат да я видят и изпробват.Хубава вечер т желая.

    ОтговорИзтриване
  13. Бих искала да кажа че само си изхабих продуктите за тази "Пародия".На снимка добре сте го докарали.

    ОтговорИзтриване
  14. Бих искала да споделя,че съжалих че си изхабих продуктите за тази прекрасна палачинка на "СНИМКАТА" но явно само с нея се изчерпва всичко.

    ОтговорИзтриване
  15. Ами,първо да кажа,че много съжалявам за провала.Получават се и такива неща понякога.Бих предпочела все пак да напишете какво не е станало,къде е бил проблема.С радост бих корегирала рецептата,ако нещо не е както трябва.Доста хора са я правили тази палачинка,погледнах и коментарите по-горе.Няма оплаквания досега,но пък знам ли?Може да съм сбъркала нещо.Ако не сте ми прекалено ядосана за похабените продукти,моля,напишете ми наистина кое не е наред.Снимката ми,ами какво да ви кажа за нея?Така е станала палачинката,така съм я снимала.Не съм целяла да ви подведа,в никакъв случай.Още веднъж много съжалявам.Ще се радвам,ако опитате нещо друго от рецептите тук,мисля,че все нещо може да ви допадне.Благодаря и за коментара.Когато нещо не се получи добре и читател ми пише за това,винаги се вслушвам,често променям и рецептите по тяхна препоръка.Приемам и вашия коментар като градивна критика.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли,здравей ! Искам да споделя,че в момента правя тези палачинки ...изглеждат страхотно дано и вкусът им да е същият.Избрах плънката да бъде с пилешко,гъбки и сметана. Ще ти пиша какви са ни отзивите....Желая приятен и изпълнен с много приятни емоции ден.Поздрави Краси

    ОтговорИзтриване
  17. мила ми Йоли,отново не сгреших,като избрах твоя идея за един обяд.Много вкусно и нещо по-различно.С тази доза ми излезнаха 6 палачинки.Благодаря ти,целувки и най-добри пожелания ! А сега ми предстои да се захващам с шоколадово-малиновата торта,стискай ми палци. Краси

    ОтговорИзтриване
  18. Много се радвам Краси.Наистина много, защото имах по-горе коментар,че не са се получили никак добре.Нито на вид,нито на вкус.Ако си направила някакви промени в тестото,непременно ми кажи за да ги добавя към рецептата.Благодаря ти много и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли,нямаш поводи за притеснение относно пропорциите и съставките в рецептата (с едно малко за нас изключение,че не сложих никакви зелени подправки,не сме им фенове).Всичко съм спазила от указанията ти и резултатът е просто чудесен.Даже мисля да ги направя отново в събота за едно събиране у дома,дори и се запасих с продуктитие още от днес...поздрави Краси

    ОтговорИзтриване
  20. Ох, успокоих се, Краси. Благодаря ти мила, ще взема и аз пак да ги направя.

    ОтговорИзтриване
  21. Искам да попитам за грамажа на картофите, защото 4 картофа е много относително (един път 4 картофа са 1 кг,а друг път са повече или по-малко). Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  22. Абсолютно правилно.Картофите са различни на тегло.Аз визирам по-скоро средни на големина,може би около 200г единия.Всъщност това не е чак толкова важно,дори и да са по-големи или по-малки.Важното е да се направи тестото подходящо на гъстота.Затова не съм определила количеството на брашното,за да може всеки сам да прецени.Трябва да се получи нещо като гъсто палачинково тесто.Ще се радвам да опиташ,благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, какви зелени подправки слагаш? Деси

    ОтговорИзтриване
  24. о,ами каквито имам или каквито ми се хапват в момента.Може магданоз,копър.Босилек и риган.Розмарин и мащерка ... наистина всичко е въпрос само на личен вкус.

    ОтговорИзтриване
  25. До Йоли
    Здравейте, Йоли.
    Казвам се Ели. Направих вашите палачинки. но без да искам съм импровизирала. За плънка вместо пилешко сложих пушено свинско месо, настърган кашкавал и пушено сирене. Плънката по погрешка, вместо да напълня палачинките с нея, съм я разбъркала в суровото палачинково тесто. Изпекох ги на тефлон, дебели около 1,5-2 см. Невероятно вкусно се получи.
    В къщи вече искат само такива палачинки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ели. Нямаш представа колко ме зарадва! Първо и най-важно, че си импровизирала. Това е нещото, което най-много харесвам у хората. И който се спусне да го прави може само да спечели. Точно като теб. Резултатът е, че у вас вече искат само такива палачинки. Браво! Второ, благодаря ти за доверието. Има коментари по-горе, че рецептата за нищо не става. Някои хора не я харесват и не им се получава добре. Даже се бях притеснила дали наистина да не я преработя. Затова наистина се радвам, че си направила нещо вкусно и оригинално. А аз непременно ще се възползвам от идеята ти. Много, много ми хареса. Да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  26. Различно и вкусно палачинките са чудесни йоли ммм вкусно еее :-)

    ОтговорИзтриване
  27. Много благодаря за страхотната рецепта! Стана страшно вкусно и всички бяха много доволни! Направих плънката с пилешки късчета, гъби и малко топено сирене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много ти благодаря! Много е важен за мен този коментар, защото имаше човек, който се оплака, че нищо не е станало и рецептата е пълен боклук. Съвсем сериозно, така беше. Притеснявах се дали нещо аз не съм объркала. затова много ти благодаря, радвам се, че ви е било вкусно!

      Ще се радвам, ако следиш и пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да има нови рецепти. Благодаря за разбиранено и весели празници!

      Изтриване
  28. Честито Рождество Христово!
    Йоли,фен съм ти от години.Намирам рецептите ти за много точни и интересни!
    Имам един въпрос:правих картофените палачинки,получиха се много вкусни,само че ми беше много трудно да ги обръщам в тигана,разпадаха се.Днес искам да ги правя отново и се чудя къде бъркам?Дали брашното ми е било малко?Ще съм ти благодарна да споделиш мнение. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието, Ели. Честита Коледа и на теб и близките ти! Да, брашното е било по-малко. Увеличи го с 1-2 с.л. Като сложиш първата палачинка ще видиш как е и ако е нужно за втората ще сложиш още малко брашно. Надявам се да се получат добре и да са ви вкусни.

      Изтриване
  29. Здравей,Йоли! Предстои ми празник и реших да направя менюто си по твоите рецепти! Спрях се на тези картофени палачинки и рочетох много положителни коментари! Моето притеснение е свързано с тигана, не ми е от най-добрите, въпреки, че е керамичен! Незнам дали няма да залепнат и да не успея да ги обърна, тогава ще стане голямо плескане!:)))) Благодаря предварително! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Теди. Ще се радвам да ги опиташ. Има и отрицателни коментари за палачинките, не са само положителни. На някои хора не им се получават добре и не е нужно да го крия от теб. Лично аз ги харесвам и ги намирам за вкусни. Що се отнася до тигана, изобщо не се тревожи. Ще имаш проблем само, ако ги пържиш на силен огън. Те трябва да се "пекат" по-скоро. Котлона да е на средна температура за да не ги грабне горещината веднага, да прегорят отдолу, а вътре да останат сурови. Бъди търпелива, ще ти отнеме повече време за готвене, но ще се получат добре. Това е, няма друго. Ще станат идеални в твоя тиган. Като направиш първата палачинка ще разбереш веднага дали ти е добра консистенцията на тестото. Ако ти се вижда много мека и се разпада, добави малко брашно. Ако пък е твърда, разреди малко. Благодаря ти и успех. И много весел празник!

      Изтриване