събота, 20 септември 2008 г.

Кексчета с бананова глазура





Продукти за около 12 - 16 броя

125 г меко масло
1 ч.ч.захар
2 яйца
1 ч.ч.банани на пюре (2-3 банана)
2 ч.ч.брашно
1 ванилия
1 ч.л.бакпулвер
1/4 ч.л.сода за хляб
1/2 ч.ч.прясно мляко
100 г черен шоколад

заливка

25 г меко масло
3 с.л.мед
1 банан на пюре
100 г филирани бадеми
3-4 с.л.кокосови стърготини

Приготвяне

Разбийте на крем маслото със захарта. Добавете едно по едно яйцата, а след това и намачканите банани.

Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Прибавете ги към банановата смес като редувате с прясното мляко. Разбъркайте и разсипете тестото във формички за мъфини като ги пълните 2/3. Начупете шоколада на парченца и го набодете в кексчетата. Изпечете ги в предварително загрята на 170*фурна.

Смесете в купа всички съставки за заливката и разбъркайте добре. Извадете кексчетата от фурната и ги намажете със сместа. Включете фурната на грил и ги запечете до зачервяване като непрекъснато наблюдавате кога ще достигнат степента на готовност.











20 коментара:

  1. Брашното ми дойде много,и се получи гъсто тесто,разредих с малко мляко още, да видим какво ще се получи.Маслото разтопено/течно ли трябва да е?

    ОтговорИзтриване
  2. Така е,гъсто е тестото,но и да го разредиш с малко мляко пак ще е хубаво.Даже ще станат по-мекички и пухкави кексчетата.Маслото е меко,не е течно и затова става гъстичко.Ако беше течно в първия момент тестото е по-рядко,но после пак се сгъстява.Това не е капризен сладкиш и точните пропорции не са чак толкова важни.Ще се радвам,ако се е получило добре и са ви харесали.Нали ще споделиш какво е станало като краен резултат? Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Получи се добре, добавих малко брашно, тъй като маското беше по-течно.Много са вкусни .
    Ина

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Инче.Радвам се,че са ви харесали.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  5. Glazurata ne e vkusna, izobshto ne mi haresa mnogo sladko stana..

    ОтговорИзтриване
  6. Много,много съжалявам.На някои им харесва по-сладичко,на други не.И аз не си падам по много сладкото.Ако изобщо ти е харесал вкуса на кексчетата и на самата глазура,просто следващият път намали захарта в глазурата.Благодаря ти много,че опита,надявам се да си харесаш още нещо от рецептите ми и да пробваш.Благодаря и за коментара.Нека читателите ми го имат предвид,ако не обичат много сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Сега виждам, че глазурата е с мед,а не със захар.Тогава просто сложи по-малко мед.Да ти е сладко все пак!

    ОтговорИзтриване
  8. Деси, около 20 мин. Провери с клечка да не лепне тестото по нея. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  9. Скъпа, Йоли,

    Кексчетата изглеждат превъзходно! Направо се чудя как съм ги пропуснала досега, тъй като съм твоя голяма фенка и съм приготвяла безброй твои рецепти, винаги с отличен резултат разбира се :-)
    Редовно разглеждам прекрасния Ти блог и ето, че сега се спрях на тези бананови кексчета. Мисля да не приготвям глазурата, защото сигурно са скъпички тези филирани бадеми, а просто накрая да залея кексчетата с шоколадова глазура. Бих искала да Те попитам горе-долу колко време се пекат кексчетата? При всяко разбъркване миксер ли се използва и на колко милилитра е равна 1 ч.ч. в рецептата. Предварително Ти, Благодаря за отговорите и обещавам да напиша отзиви, когато ги приготвя.
    Поздрави за приятен следобед :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен избор за кексчета!Много са хубави,не са сухи както обикновено стават кексовете.Надявам се,че ще ви харесат.Много хубаво ще стане с шоколадова глазура,банани и шоколад - пълна класика! Една ч.ч. е обикновено 200мл ,но ти можеш за мярка да ползваш и друга чаша, изобщо не е проблем, ако е по-малко или по-голяма. Пекат се около 25 мин, защото тестото е по-влажно и тежко от обикновено заради бананите.Проверявай с клечка. Да ви е сладко на всички и чакам отзиви.

    ОтговорИзтриване
  11. Скъпа, Йоли!

    Благодаря Ти, от сърце за бързия отговор и както винаги много изчерпателен. Само последно искам да попитам след добавянето на всеки един продукт с миксер ли се разбива или се бърка внимателно с шпатула?

    Желая Ти, приятна вечер :-)

    ОтговорИзтриване
  12. О, да, забравих да ти пиша за това, извини ме моля те. Давай всичко с миксера, това са си прости кексчета, няма проблем.

    ОтговорИзтриване
  13. имам въпрос - за колко мъфина е рецептата? за 12 ли?

    ОтговорИзтриване
  14. Криси,да,минимум 12.Ако са ти малки формите може и 16,дори и 18.Благодаря и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей, Йоли,
    Нямам форми за мъфини и се чудих дали същата рецепта може да се ползва за кекс или ще остане не изпечено по средата.Благодяря предварително!
    Ради

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради, съвсем спокойно си направи кекса. Дали ще е в голяма форма или в малки, няма значение. Просто ще го печеш по-дълго време. Пробвай с клечка в средата и като излезе чиста, вади го. Можеш да изпечеш тестото и в тавичка за да стане като сладкиш. След това заливката отгоре и режеш на пастички. Много варианти има, давай смело. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса.

      Изтриване
  16. Здравей, Йоли! Благодарение на твоя блог успявам да зарадвам близките си с много вкусотии. Би ли ми казала кога точно да добавя содата в тази рецепта?
    Поздрави, Мария

    ОтговорИзтриване
  17. Какъв е грамажа на чаената чаша?Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем различен спрямо различните продукти. Например, 1 ч.ч. вода е 200 г, 1 ч.ч. брашно е 140 г, а захар е 220г. Затова се взима за мярка самата чаша като съд и всичко се мери в нея както е описано по рецептите. Това се прави като принцип, когато не е посочен точен грамаж. Знаеш, много често се случва. Съвсем смело може да подходиш към кексчетата, ще станат супер и много ще се радвам, ако ти харесат. Благодаря.

      Изтриване