събота, 20 септември 2008 г.

Орехов пай







Продукти

250 г брашно
1 яйце
125 г пудра захар
125 г меко масло
1 щипка сол
1 ванилия

200 г пудра захар
250 г едро нарязани орехи
200 мл сметана
1 с.л.мед

Приготвяне

* Разбийте добре маслото със захарта. Добавете яйцето, солта и ванилията. Сипете брашното и омесете меко тесто. Сложете го в хладилника за 20 минути да се стегне.

* С размерите на дъното на тортена форма изрежете кръг от хартия за печене. Разточете 2/3 от тестото върху хартията и го пренесете във формата заедно с нея.От останалото тесто направете ленти и облепете като борд стените на формата. Надупчете маслената кора с вилица.

* Сипете захарта в тенджерка. Добавете 1 с.л.вода и я стопете на бавен огън до златист карамел. В отделен  съд загрейте до кипване сметаната. Внимателно я смесете с карамела и бъркайте докато получите хомогенна маса. Накрая прибавете орехите, разбъркайте и оставете всичко да изстине. Към студената орехова смес добавете меда. Изсипете сместа върху масленото тесто, загладете и изпечете пая в предварително загрята на 180*фурна. Да ви е сладко!



.

32 коментара:

  1. страхотна рецепта,радвам се,че попаднах на нея
    поздравления

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря за поздравленията. Радвам се , че Ви е допаднала тази рецепта. Да Ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна,съжалявам,че не се е получил пълнежа.Разбира се,че става течен.Би трябвало като се изпече и изстине да се втвърди.Поне при мен така се получава.Не съм упоменала вида сметана,защото това няма значение. Правила съм пая и с квасена,и с течна растителна и с течна пълномаслена сметана.Не знам какво се е получило при вас.Не се ли стегна пълнежа след печенето?Трябва да е мек и еластичен като разтопени карамелени бонбони.

    ОтговорИзтриване
  5. След печенето стана страхотно, благодаря още веднъж за рецептата и обясненията към нея. Сайтът Ви е страхотен, следя го с интерес.

    ОтговорИзтриване
  6. Е,супер много се радвам.Обичам го този сладкиш и съм щастлива,че се получи при теб.Да ти е сладко и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Скъпа, Йоли, отново поздравления за чудесната рецепта:) ПОлучи се невероятен сладкиш, май сега той ще бъде фаворит у нас:) Благодаря ти, мила:)

    ОтговорИзтриване
  8. О,Дали,обожавам тази комбинация ... ядки,карамел,масло и сметана.Нищо,че е много калорично.Радвам се,че е станал добре пая. Да ви е сладко и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. привет Йоли,преди да почна с пая да питам ,че да няма гафове после:))Мажеш ли с мазнина стените на формата преди да поставиш борда.Примен винаги ми се обезформят стените....и се чудя да мажа или не и дали в това е проблема.И 20-25мин печене достатъчно ли е?В смисъл гледам да се изпече тестото,а плънката само трябва да се стегне или?

    ОтговорИзтриване
  10. пропуснах да питам и за каква форма е рецептата 24,26см?

    ОтговорИзтриване
  11. Много обичам орехов пай,любим ми е.Добре си го избрала.Няма кай знае какво значение дали формата ще е по-голям с 2-3 см. Не се притеснявай.Малко по-дебело или тънко тесто не е фатално. Печи си нормално сладкиша, 30 мин.май стигат,но си го наблюдавай.Тестото само ще си покаже,трябва борда да е с хубав златист цвят.Борда-изобщо нищо недей да мажеш.Обикновено ако стената на формата е намазана с масло,после тестото от борда буквално се свлича надолу и се обезформя.Тестото е маслено и не е нужно да мажеш стените на формата.Една хартийка на дъното напълно стига.Това е.Дано ти хареса.Пиши после.

    ОтговорИзтриване
  12. писах.писах но нещо се загуби по трасето.така,паят ти е уникален!!!Без да преувеличавам,стана превъзходен и на вид и на вкус,преядох доволно и не само аз:)))Благодаря тги за всички рецепти,които споделяш,както и за позитивизма и настроението ,което лъха от блога ти.Радвам се ,че съм част от него .Иска ми се да направя всичко....сега е ред на ябълковият пай с рози,на паят с печени ябълки и дулсе де лече.........луда работа:)))И да питам ,че днес испаднах в доста комична ситуация:как точно с е добавя сметаната върху карамела,без да стане на камък и да се налага да се топи.Успях цялата да се омажа в карамел и гледката беше трагична,но крайният резултат си заслужаваше.Благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  13. Оооооооооооо,благодаря ти мила.Така ме зарадва! Да ви е сладко не само с този пай!С всичко,което обичате!Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  14. моля те наистина да напишеш как се добавя сметаната към горещият карамел,без да стане на камък

    ОтговорИзтриване
  15. Веднага го прая!Благодаря,че ми обърна внимание,наистина е важно това.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли ореховия пай е направо невероятен получи се страхотно , благодаря за страхотните рецепти

    ОтговорИзтриване
  17. Много се радвам,Наде.Отдавна не съм правила пая,а ми е любим.Да ви е сладко на всички,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  18. Много сладко и много, много вкусно. Благодаря за поредната прекрасна рецепта!Бях малко притеснена защото го пекох на печка на дърва, но стана точо такъв какъвто си го предтсавях.

    ОтговорИзтриване
  19. Наистина ли на печка с дърва?О,Краси,това е толкова хубаво.Искам и аз.Толкова е истинско и уютно.Много ме зарадва като те прочетох.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  20. Йоли, дали ще стане с кондензирано мляко, че нямам сметана?

    ОтговорИзтриване
  21. Направихме го за Гергьовден и гостите останаха възхитени, поднесохме го с по една топка сладолед. Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
  22. Аз пък благодаря за доверието!Много се радвам,че ви е харесал пая.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотна вкусотия.Поздрави от цялото семейство,Йоли.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила. Да ви е сладко на всички! Орехи, масло и карамел ... мммм ... винаги са много добра комбинация, нали?

      Изтриване
  24. Благодаря за балансираната рецепта. Лично аз сложих 300 гр. орехи и го опекох на фурна с вентилатор за 35 минути. Получи се точно според очакванията ми.
    Прилагам снимки от ароматния пай.
    http://prikachi.com/images.php?images/341/9207341G.jpg
    http://prikachi.com/images.php?images/342/9207342M.jpg
    http://prikachi.com/images.php?images/343/9207343K.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Лили! Това е супер майсторска работа! Фантастично си го направила! Много ти благодаря, от сърце ме зарадва!

      Изтриване
  25. Здравейте! Онзи ден ядох орехов пай в сладкарница Пчела и се заклех до си направя! Вашата рецепта ви изглежда най-подобна! Един въпрос - срещнах рецепти с глюкоза/златен сироп и масло вместо сметана - имате ли опит с тях? И в плънката - защо пудра захар? Поздрави, Елица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели. Много ще се радвам, ако рецептата ти хареса. Ореховият пай е много лубим сладкиш у нас.
      Да, има различни варианти на този пай. Глюкоза да се ползва е чудесно. Тя придава повече еластичност на плънката. Маслото също е много доре да бъде в пълнежа. Така паят става по-ароматен. Но сметаната е задължителна. Без нея няма как да се получи мек карамелен пълнеж. Що се отнася до пудрата захар, честно казано не помня. Такава е била рецептата. Спокойно може да я замениш с кристална.

      Изтриване
    2. Много добре се получи. Всъщност, сега се сетих, че мама правеше един сладкиш на тънки блатове, пекат се на дъното на тавата наопаки, такива, бисквитени вероятно. Мажат се с карамелен крем и трябва да престоят, за да поеме от крема. Абе, що е масло и карамел - все е хубаво!

      Изтриване
    3. Ти ако се сетиш точно за рецептата на майка ти или я имаш записана, давай я насам. Супер звучи! И аз съм на твоето мнение: масло+карамел е нещо страхотно! Благодаря ти!

      Изтриване
  26. Най-добрата рецепта за орехов пай!!!Поздравления,Йоли!!!

    ОтговорИзтриване