вторник, 23 септември 2008 г.

Захер торта в чаши






Продукти за 6 чаши

блат

100 г черен шоколад
75 г масло
3 яйца
50 г захар
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер

1/2 каф.ч. коняк за сиропиране, разреден 1/1 с вода


пълнеж

400 г кайсии
200 г захар
1 ч.л.лимонов сок

400 г заквасена сметана
100 г пудра захар
1 ванилия

глазура


100 г течна сметана
100 г черен шоколад
20 г масло










Приготвяне

* Разтопете шоколада и маслото на водна баня и оставете да се охладят. Прибавете жълтъците и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг. Сипете в тях захарта и разбийте , докато се разтвори. Към шоколадовата маса с леко бъркане прибавете белтъците и пресятото брашно , примесено с бакпулвера , като ги редувате. Правоъгълна тава (от фурната) постелете с хартия за печене. Изсипете тестото и го загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна. След като изстине го нарежете на 12 кръга с чашите, в които ще подредите десерта.

* Почистете кайсиите и ги нарежете на парченца. Заедно със захарта ги сварете на конфитюр. Към края на варенето сипете лимоновият сок. Оставете конфитюра да изстине.

* С бъркалка разбъркайте заквасената сметана със захарта и ванилията.

* Кипнете течната сметана за глазурата. Отстранете я от огъня и добавете шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем.

* На дъното на чашите сложете по един кръгъл блат. Сиропирайте с коняка , разреден с вода. Сложете пласт кайсии , а върху тях втори блат. Сиропирайте отново. Върху вторият блат намажете от сметаната. Загладете я с мокър нож и я залейте с топлия ганаш. Оставете десерта да се охлади. Поднесете го гарниран с шоколадова плочка. Да ви е сладко!

Можете да направите десерта и с готов кайсиев конфитюр. Просто леко го затоплете и добавете малко вода за да стане гладък и лъскав.

Източник -Лафер








* Може да направите и цяла торта, също става много хубаво.










.

35 коментара:

  1. Vkusno,vkusno,vkusno: ) mislih che shte mi e trudno da se spravq,no tolkova dobre si opisala stapkite,nqma kak da sbarkash.vsichki bqha ocharovani.Mila Yoli,prevarnah se v tvoq golqma pochitatelka,sigurno vseki den na trapezata ni prisastva tvoe qstie,ne moga da se spra,samo cheta i se chudq koe po napred da prigotvq :))) Simona

    ОтговорИзтриване
  2. Симонка,ти нали си знаеш?Прегръщам те мила.Така да ме радваш ....

    ОтговорИзтриване
  3. Нямам подходящи чаши и направих захера на правоъгълна тортичка....вкусно, свежо...неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  4. Много добро решение,Танче.Получила си една превъзходна торта.Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей мила Йоли, правила съм 5-6 рецепти от твоя блог и всичките ми приятели всеки път са изумени . Имам въпрос: Имам замразено натурално какао,може ли да ползвам него вместо натуралния шоколад?

    ОтговорИзтриване
  6. Не мила,няма да стане.Това е коренно различен продукт от шоколада.Не рискувай.Ползвай какаото за друго, а за този десерт си купи шоколад.Това е едно от най-вкусните неща,които съм правила,заслужава си добрите продукти.Благодаря ти за милите думи и доверието.

    ОтговорИзтриване

  7. Сладка Йоли, десерта вече се охлажда в хладилника и сме страшно нетърпеливи да го опитаме! В крайна сметка го направих в тънкостенни чаши и замених кайсиите с домашно сладко от цели ягоди! Със сина ми опитвахме по малко докато пълнихме чашите и вкуса е направооо....мммм, нямам думи да опиша!
    Ще се разпиша утре и във фейсбук ;)
    Целувки и благодарности за Захер...

    ОтговорИзтриване
  8. Много се радвам,Виви. И аз съм нетърпелива да ми кажеш после дали ви е харесал.Това е един от любимите ми сладкиши.Много добре си избрала ягодите.Те,кайсиите и малините най-добре кореспондират с шоколад.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Привет, Йоли,
    искам да направя тази торта за Коледа, но имам следния въпрос -колко грама е голямата кофичка заквасена сметана. Живея в чужбина и тук има различни разфасовки, не си спомням в България колко голяма е голямата кофичка :-) Благодаря ти за прекрасните и вкусни рецепти и ти желая много здраве и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти много за коментара.Веднага ще добавя точен грамаж в рецептата.Грешката е моя.1 кофичка тук е 400г. Много се радвам,че ще опиташ този сладкиш.Един от любимите ми е.Да ви е сладко и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей отново прекрасна Йоли :) Имам само пак 1 въпрос - ако искам тортата да е цяла, трябва да разрежа блата на 2 части и да ги слепя с кайсиите или трябва да намажа самия блат с тях, и отготе сметаната и отготе заливката, но дали така ще се получи? Нямам подходящи чаши, а и ми се иска цяла тортичка :) Благодаря все пак и извинявай :)

    ОтговорИзтриване
  12. Миленка, ти си го реши това. И по двата начина ще стане добре. Просто реши как ще ти хареса повече. Сладкишът е толкова вкусен, че нищо не може да го развали. Ше се радвам, ако го опиташ. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей отново прекрасна Йоли! Искам пак да ти благодаря - направих тази тортичка и се получи невероятна! Малко попромених нещата в процеса на правене - не сложих бакпупвер, и добавих малко смлени орехи в тестото. Освен това не успях нещо да намеря малки разфасофки на коняк, както и на ром. И за това затолих мармалада от кайсии с малко водичка и с малко уиски и така полях блата. На следващият ден го полях вече и с другите заливки - ПОЛУчИ СЕ ПРЕКРАСНО! Мъжът ми на 2 пъти я изяде цялата, а той е страшно капризен, това значи, че е наистина превъзходна! Сега се подготвям за твоят козунак, както и за пана котата със сливи, които мисля да заменя с ягоди :) Вече нямам търпение. Благодаря ти, че те има, прекрасна Йоли! ОБИчАМ ТЕ! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Уникален сладкиш. Мисля да го пробвам за Св. Валентин. Но не разбирам от колко мл. са машите, които си използвала?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва. Благодаря ти. Наистина е хубав сладкиша. Имаш предвид чашите, нали? Честно да ти кажа, няма никакво значение. Тези не са повече от 150 мл. Правила съм сладкиша във всякакви чаши. Малки, големи... Каквито си харесаш, такива.

      Изтриване
  15. От Рали:Здравей Йоли искам да направя тази торта но ми се иска когато я разрежа да не ми се смачка и размаже,а хубаво а се открояват различните слоеве.Мога ли да добавя желатин към кайсиевото сладко или не е необходимо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти Ралка. Много ще си доволна от тортата, убедена съм. Добър избор! Не, няма да слагаш никакъв желатин, всичко ще отиде по дяволите с него. Десертът е много нежен като консистенция и желатина не е добър избор в случая. За всяко разрязване на торта за да са перфектни парчетата и да се виждат добре пластовете важи само едно правило. Режи винаги с горещ подсушен нож. За всеки нов срез отново затопляй ножа под гореща вода и го избърсвай с кърпа. Това е. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  16. Здравейте!Сметаната за глазурата-готварска или сладкарска трябва да бъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария. Има само един единствен вид сметана. Това е животинската сметана, млечната. Тя не може да бъде готварска или сладкарска. Тя е просто сметана. Става и за сладки, и за солени ястия. Може да бъде заквасена или течна. Заквасената прилича на гъсто кисело мляко, а течната си е течна. Казвам всичко това за да не се бъркаш като купуваш сметана. Само по растителните сметани може да пише "готварска или слрадкарска", но те нямат право да се наричат с думата сметана, тъй като са на основата на растителни масла. Истинсият продукт е от мляко и се нарича просто сметана. Надявам де да съм обяснила добре. Ще се радвам да опиташ сладкиша, много е хубав.

      Изтриване
  17. Здравей вкусна Йоли,
    Желая ти много здраве, положителни емоции, дръзновение във всички твои насоки и вдъхновение за все така вкусни и впечатляващи ястия.
    Направих тази тортичка по празниците. Казвам тортичка, защото се изяде за нула време и на малката ми дъщеричка й се видя като малка тортичка. Уникално вкусна е. Направих я на един блат, който след това разрязах. Оказа се много нежен и крехък и малко се поначупи. Наложи се да го сгобя в тавата като пъзел, но като вкус няма равна. Сиропирах половината торта с прясно мляко (за малката част от семейството), а а другата половина с ром.
    Отново поздравления за прекрасното предложение.
    Ваня

    ОтговорИзтриване
  18. Как ме усмихна с това обръщение! Благодаря ти мила Ваня. Много се радвам, че ви е харесала тортата. И аз мисля, че е страхотна. Лафер е един от моите готвачи-фаворити. Особено като сладкар е велик. Всички негови рецепти са супер. Към края на месеца имам повод да направя торта за рожден ден и съм решила да опитам още една негова Захер-торта. Надявам се, че ще е хубава. А на вас да ви е сладко и щастлива Нова година на всички ви!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита Баба Марта и тук! Въпросът ми е може ли да се използва домашно сладко от кайсии?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Петя. Честита да е и за теб и близките ти!

      Ще се радвам да опиташ този сладкиш. Смея да кажа, че е великолепен на вкус. Да, разбира се, че може. Оригиналната Захер торта се прави точно с кайсиево сладко или конфитюр. Само бих те посъветвала първо да го пасираш за да стане гладък като крем. Така ще го намажеш лесно и ще стои перфектно като пласт. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
    2. Здравейте! А какво количество сладко ?

      Изтриване
    3. Здравей, Тина. Количеството е въпрос на личен избор. Да е тънък пласт около 3 мм, но ако обичаш по-сладко, сложи повече. Наистина както ти харесва на теб, така направи. Ще се радвам да опиташ сладкиша. Благодаря ти!

      Изтриване
    4. Много благодаря за информацията! А колко време може да се съхранява след като се направи?

      Изтриване
    5. За нищо, Тина. Ще се радвам, ако ти хареса. До една седмица в хладилник сладкишът е превъзходен!

      Изтриване
  20. Благодаря Йони, благодаря и на всички в блога! Именно коментарите водят до осъвършенстевне дори и на съвсем начинаещите. Весело и успешно майсторене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря на теб и всички тук, Тина. Абсолютно си права! Знаеш ли самата аз колко се развих благодарение на хората, които ми пишат? Понякога ми дават нови и интересни идеи, понякога ме критикуват, ако нещо не се е получило добре. Всичко това води само и единствено до развитие. Весели празници желая на всички!

      Изтриване
  21. Здравей, Йоли! Отново имам въпрос- след като разбърках заквасената сметана, тя стана течна (горе долу като боза на плътност). Ползвам сметана 10%. Нормално ли е това, защото ти пишеш да се намаже … Благодаря ти за отделеното време, бързите и компетентни отговори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Тина. Сигурно ти отговарям късно, но разбираш, покрай Бъдни вечер и Коледа изобщо не съм се доближавала до компютъра. Моля те да ме извиниш.
      Това е нормално, при условие, че ползваш 10% сметана. Тя няма как да стане по-гъста. Сметаната трябва да е 30% и тогава става с консистенция на кремче. Пак е леко течна, но плътна. При твоята сметана е напълно нормално да се втечни, няма как да я сгъстиш, но не е и нужно. Предполагам, че вече сте изяли десерта и се надявам да ви е харесал. Благодаря ти.

      Изтриване
  22. Благодаря ти, Йоли! Много е хубаво ,че си била далеч от компютъра! Иначе взех, че отцедих малко сметаната в тензух,десертът стана чудесен! Вече го няма ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Тина! Изобщо нямах съмнение, че ще стане супер десерт! Благодаря ти отново и весела Нова година!

      Изтриване
  23. Здравей Йоли,
    не мога да отворя рецептата за лимоновия чииз ( изписва, че е грешка и не се отваря) , а децата ми обожават лимонови сладкиши.Моля те пиши къде да открия рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много,много се извинявам за причиненото неудобство. Забавих се малко, но нямах възможност да променя линковете в блога, а вече са неактивни, тъй като сайтът ми е спрян. Ето тук може да намериш рецептата, а аз ще се постарая в най-скоро време да оправя нещата.

      http://yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88%D0%B8/%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%87%D0%B8%D0%B9%D0%B7%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BA

      Заповядай в новия ми сайт www.yoli-bg.com

      Всички рецепти са прехвърлени там. Ще се радвам, ако ме навестяваш. Благодаря ти и моля още меднъж за извинение.

      Изтриване