вторник, 23 септември 2008 г.

Белтъчени кексчета






Продукти

5 белтъка
220 г захар
100 г олио
100 г прясно мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1ч.л. бакпулвер
300 г брашно
плодове по желание





Приготвяне

* Разбийте на сняг белтъците. Постепенно прибавете захарта и продължете да разбивате, докато се разтвори напълно.

* Сипете олиото, а след това и прясното мляко.

* Накрая добавете и пресятото брашно, смесено с ванилията, лимоновата кора и бакпулвера.

* По желание сложете в тестото дребни плодове - боровинки, малини, вишни или захаросани плодове.


 


* Напълнете хартиени капсули за кексчета до половината с тесто.

* Изпечете кексчетата в предварително загрята на 170* фурна за около 15- 20 минути. Да ви е сладко!







.

18 коментара:

  1. Здравей Йоли! Пробвах тази твоя рецепта за кексчета и се получиха вкусни. Не станаха много мекички, обаче. Май защото белтъците ми бяха от хладилника, а не на стайна температура...
    Всички твои рецепти, които съм пробвала са превъзходни! Поздравления за кулинарните умения! Пожелавам ти успешна и щастлива Нова Година!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Мелани.Рядко правя тези кексчета,защото рядко ми остават белтъци.Аз и затова съм написала рацаптата,ако случайно на някой му останат белтъци и се чуди какво да ги прави.Всъщност,причината не е в студените ти белтъци.Просто кексчетата става по-скоро жилави,леко гумени.Всеки случай,различни са от традиционните кексове.Благодаря ти за пожеланията.Весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много примамливо! ;) Имам останали белтъци и не искам да ги хвърлям, но не разполагам с плодове (освен стафиди). Ако сложа нарязан на парченца локум дали ще се получи?

    ОтговорИзтриване
  4. Разбира се,че ще стане с локум.Даже и по-хубаво ще стане.Всъщност,можеш да сложиш и някакво сладко ... или каквото има в килера или хладилника.Аз така най-много обичам.Благодаря,много се радвам,че ще ги пробваш!

    ОтговорИзтриване
  5. Привет пак от мен! :) Направих ги и много ми допадна вкуса им. Сложих им само стафиди вътре и се получиха вкуснички, с една такава много приятна коричка отгоре. Сърдечно благодаря за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  6. И от мен пак привет заедно с една широка усмивка!Благодаря ти много,страхотно се зарадвах,че кексчетата са ти харесали.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. На мен това ми бяха първите мъфини. Смея да кажа, че се получиха добре като се има предвид, че съм на 12...И все пак често преглеждам сайта търсейки нова рецепта, с която бих могла да изненадам родителите ми. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ооооо,на 12!!!Толкова ми стана драго,усмихна ме широко!Благодаря ти много,от все сърце.Продължавай все така.Тези кексчета не са от най-хубавите,поне аз не ги харесвам много.Те са просто идея какво да правим с останали белтъци.Погледни бисквитките или други кекове.Ще намериш нещо по-добро из каталозите ми.Благодаря ти още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна идея за оползотворяване на белтъци, Йоли,
    една основа с много възможни и различни варианти за овкусяване.
    Моите се получиха страхотни - благодаря,
    поздрави и голяма прегръдка за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина ли Диди!Аз пък да си призная не ги харесвам много.но като се замисля,май изобщо не съм фен на кексове е кексчета.Сухи са ми и рядко ги правя.Много се радвам,че са ви харесали.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте,Вие правите страхотни вкусотии,аз направих тези сладкиши,но искам да Ви попитам необходимо ли е да се маже хартиената формичка с нещо или не?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Много ти благодаря за хубавите думи. Не, хартиените форми никога не се мажат с нищо. Те са от хартия, която е с покритие, по което нищо не залепва. На същият принцип са направени, както хартията за печене. Благодаря ти много!

      Изтриване
    2. Много благодаря за полезната информация,защото сложих няколко кексчета във фурната и те ми залепнаха за хартията,но аз я бях намазала със зехтин.Следващият път ще пробвам без мазнина.

      Изтриване
  12. Здравейте,имате невероятен подбор от рецепти,подравления! Направих тези белтъчени кексчета ,но искам да Ви попитам,преди да ги сложа в хартиените капсули дали трябва да ги мажа капсулите с мазнина, или не ?!

    ОтговорИзтриване
  13. brashnoto mi se vijda mnogo nqma li da stanat zabiti prosto pitam

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Извинявай за закъснелия отговор, но нямах няколко дни интернет на разположените. Не, брашното не е много. Принципно това си е брашното за кексовете, все е около 300г. Пухкави стават заради разбитите на сняг белтъци. А и на бройка излизат доста. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  14. Станаха прекрасни!Ние обаче използвахме малки плодчетата мандарини нарязани.Йоли ,благодаря ти за ухаиния следобед който ми подари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, че ме усмихна! Толкова приятно ми стана! Да са ви сладки на всички у дома! Ще се радвам, ако ми пишеш вече в сайта www.yoli.bg. Тук в блога няма да има повече нови рецепти и затова те каня да ги следиш там.

      Изтриване