четвъртък, 25 септември 2008 г.

Картофени соленки





Продукти за тестото

125 г мека свинска мас
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко
1/4 ч.л. сол
брашно

Продукти за плънката

2 сварени картофа
50 г пушен кашкавал
50 г краве сирене
2 с.л. олио
2 скилидки пресован чесън
2 с.л.зелени подправки по избор
1 яйце

Приготвяне

* Разбъркайте маста с жълтъка. Добавете солта и млякото. С брашно омесете меко и еластично тесто.

* Настържете на ситно ренде картофите , кашкавала и сиренето. Смесете ги с останалите продукти за плънката и разбъркайте добре.

* Разточете тестото на тънък лист и с чаша го нарежете на кръгчета.

* От плънката направете топчета. В центъра на всяко кръгче тесто сложете по едно топче.




* Прищипете с пръсти краищата на тестеното кръгче така,че да получите кошничка. Намажете ги с малко разбито яйце за блясък.






* Изпечете соленките да порозовяване в предварително загрята на 180* фурна. Много са подходящи за ледено бяло вино. Да ви е сладко!



22 коментара:

  1. Вместо да се меси тесто, дали не може да се използва готово бутер тесто?

    ОтговорИзтриване
  2. Танче,ако използваш бутер тесто няма как да получиш тази форма.То се разлиства и ще стане безформено.Освен,ако не държиш собено на това.Но и вкуса е съвсем различен. Препоръчвам ти да си направиш тестото. Много лесно и бързо става.Наистина ще го направиш за 2 мин.Можеш да си го омесиш предварително и да го сложиш във фризера.И когато ти потрябва,размразяваш го и готово.Опитай,ще ти хареса.А и от него стават солени кифлички,кракери и др.неща.

    ОтговорИзтриване
  3. Днес у дома имаше женско парти и едно от нещата,които бях направила бяха тези картофени соленки.Всички много ги харесаха и питаха за рецептата.Благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  4. Ммммм,най-хубавите партита са това. Обичам женски купони,винаги е много весело. Благодаря ти Михаела,че си ги изненадала с тези соленки. Много се радвам.

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова вкусен и красив блог не съм виждала , не мога да се спра да разглеждам и опитвам.
    Имам въпрос-мога ли да заменя свинската мас с краве масло? Тук където живея не съм срещала свинска мас в магазините.
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  6. О,Наде,много ти благодаря за хубавите думи. Да ти е сладко!

    Разбира се,че можеш да замениш маста с масло.От маслото по-хубаво няма. Понякога правя рецепти с мас просто защото вкусът е различен от всякаква друга мазнина и на мен много ми харесва.Но винаги можеш да я замениш с масло. Ще стане още по-хубаво.

    ОтговорИзтриване
  7. Приготвих картофените соленки и соленките с крема сирене за Рд на малкия ми син. Стана превъзходни.Благодаря много за вкусните рецепти.Невероятна си,толкава красота има тук.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти мила.Така се радвам,че са станали добре соленките.Да ви е сладко и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Днес определено е ден на твоите рецепти. Сутринта направих соленките, а след обед шахматните бисквитки. И двете бяха двойна доза. На първата тава кошничките ми се разтвориха, но следващите преди да ги прищипя намазах тестото с белтък и така слепнаха добре. Мммммм, станаха мнооого вкусни.
    Благодаря ти, Йоли, за чудесната идея.
    Наси

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, имате разкошен блог :)
    Искам само да попитам колко броя се получават от това тесто ? :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ами... май около 50 - 60,в зависимост от това колко големи ще са.Никога не броя,голяма съм калпазанка.Знам,че трябва да го правя за ориентир,ама ... Извини ме,моля те.Ако решиш да ги направиш,непременно ми пиши колко са излезли за да го добавя в рецептата.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей мика Йоли,
    Моля те кажи ми колко време траят тези прекрасни соленки?

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей мила Йоли,
    би ли ми казала колко траят тези прекрасни соленки? Искам да ги направя в най-скоро време, но ще ги правя за подарък и се притеснявам ако престоят 2 -3 дни дали няма да изсъхнат

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесен подарък ще са тези соленки.Много обичам такива неща,браво на теб!Можеш да ги направиш 2 дена предварително,тестото е крехко,защото е с мас.за да не изсъхват ги прибери в кутия.А ако искаш да са съвършено пресни можеш да си направиш тестото и пълнежа и 3-4 дена предварително,а само да ги сглобиш и изпечеш в последния момент.Благодаря ти,че избра тези соленки за подаръчета.Супер!

    ОтговорИзтриване
  15. Горе-долу колко брашно поемат?

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи. Първо да се извиня, че по грешка изтрих коментара ти. Пиша от телефон и с тези малки буквички и знаци натиснах грешното. Обещавам да премеря точно брашното в рецептата, никога не съм я правила като го меря. Ако дотогава искаш да ги опиташ, просто го прибавяй постепенно. Ръцете ти сами ше усетят кога ще стане гладка топка, мека и да не лепне. Довери им се! Тестото ще поеме около 250-300 г брашно. Извини ме още веднъж.

      Изтриване
  17. Моля няма защо.Не се притеснявайте-случва се човек да згреши,все пак няма безгрешни хора.Пак ще го повторя-това,което правите,е изумително!Дано красотата,която така грижовно и безкористно създавате за нас,присъства непрестанно в живота ви във всичките й форми!Благодаря за отговора и продължавайте да творите вкусотии!Цветно-уханен ден с аромат на живот,усмихнат и благодатен ден ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  18. Горе-долу колко брашно се слага?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честна дума, незнам. Може би около 250 г или малко повече. Добавяй го постепенно и никога няма да сбъркаш кога е готово. Ще получиш чудесно еластично нелепнещо тесто. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  19. Йоли, здравей! Направих тези соленки за почерпка на колегите! Станаха божествени, много вкусни, пръхкави, но...има едно но! На някои от тях по време на печенето спаднаха топките, смисъл все едно се стопиха и не мога да си обясня на какво се дължи това?! Благодаря за чудесната рецепта, въпреки всичко ми станаха фаворит за соленки за парти! Ще ги повторя! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Теди. Много се радвам, че ти харесаха соленките. Пълнежът може да спадне само поради една причина. Ако е малко по-рядък. Много е относително всеки път: яйцето е по-голямо, кашкавала е по-маслен, сиренето е по-водно, картофите са по-малки ... и т.н. Ако се случи пак, 1 с.л. брашно ще оправи положението. Благодаря ти за доверието и да са ви сладки!

      Изтриване