Продукти за блата
5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
2 ванилии
настъргана портокалова кора
2 с.л.коняк
Продукти за крема
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
2 ванилии
12 с.л.захар
8 с.л. брашно
настъргана лимонова кора
100 г черен шоколад
100 г млечен шоколад
100 г бял шоколад
1/2 ч.ч.течна безсолна сладкарска сметана
2 пакетчета желатин (20 г)
100 г масло
3 с.л. пудра захар
Друго
10/14 празни черупки от яйца
захарни цветчета за украса
шоколад за гарниране
сладкарски бои по желание
Приготвяне
* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта и разбивайте до получаването на гъст, целувчен крем. Прибавете жълтъците, маслото, коняка, портокаловата кора и ванилиите. Накрая сложете и пресятото брашно като разбърквате леко с лъжица.
* Загрейте фурната на 170*. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата и го оставете да изстине във фурната.
* Издълбайте блата като оставите борд отстрани. Вътрешността направете на трохи.
* Сварете крем от млякото, жълтъците, захарта, брашното, ванилията и лимоновата кора. Докато кремът е горещ го разделете на три части в отделни купи.
* Към едната част прибавете тъмния шоколад, към другата млечния, а към третата белия. Разбъркайте добре докато се стопят напълно шоколадите и оставете кремовете да изстиват.
* От охладените три вида крем отделете в купички по няколко лъжици. Добавете им по равно желатина, стопен на водна баня с малко вода и добре разбъркайте. Разбийте сметаната на сняг и също по равно я смесете с кремовете.Отново разбъркайте.
* Подредете празните черупки с отворите нагоре в поставка за яйца. Напълнете ги с различните кремове и ги оставете за няколко часа в хладилника да се желират добре. Сами преценете колко яйца да напълните. За стандартна торта с размер 22/24 см са нужни между 10 и 14 яйца. В една черупка се побират 3-4 с.л. крем. Така спокойно можете предварително да определите и какво количество крем ще ви е нужно. Ако сте заделили повече крем за пълнежа на черупките, винаги можете да го сложите върху блата на тортата или да го сервирате като отделен десерт в чаши. За да напълните по-лесно черупките сипете кремовете в найлонови торбички или в пошове и направо шприцовайте вътре кремовете.
* Разбийте маслото на пухкав крем с пудрата захар и го добавете към крема с тъмен шоколад. Разбийте отново добре с миксер. Сипете вътре трохите от издълбания блат и объркайте.
* Останалите два крема ще ползвате за да напълните тортата.
Сглобяване
* Налепете маслените трохи по борда на блата така, че да заприлича на гнездо.
* В средата изсипете останалите два вида крем като ги редувате неравномерно. С лъжичка оформете малки вдлъбнатини върху кремовете там, където ще поставите яйцата.
* Преди да обелите всяко яйце първо го полейте с гореща вода. След това натрошете черупките, обелете и подредете яйцата върху вдлъбнатините.
* Стопете малко шоколад за украса и го налейте във фунийка от хартия. Върху борда на тортата шприцовайте тънки ивици от шоколада така, че да заприлича на слама. Може да направите това и върху лист хартия за печене. След като шоколадът се втвърди го отлепете от хартията и го сложете върху гнездото. Разбира се, въпрос на въображение е как да направите декорацията на тортата така, че да заприлича на гнездо.
* Ако ви харесват повече свежите и весели цветове направете кремовете само с бял шоколад. Желираният крем за черупките оцветете с различни бои. А гнездото отстрани може да посипете с оцветен в зелено кокос. Гарнирайте с различни цветенца или други подходящи Великденски украси. Да ви е сладко и светъл Великден!
Уникални! И тортите, и ти!
ОтговорИзтриванеМерси миличка. Чакам те в София на 2- ри на бирка!
ОтговорИзтриванеЙоли, тази торта е произведение на изкуството! Пипкава е и ми отне време, но резултатът си заслужаваше, а също и бурният възторг и радост, които предизвика у консумиращите. Моята стана много пъстра. Венецът направих в зелено, а яйцата в седем ярки цвята. Омазах къщата и зъбите на всички, но беше голяма веселба! Много ти благодаря! бъди здрава и все така творчески прекрасна! А току-що спретнах Торта Ани, която също е спектакъл! Много целувки и прегръдки!
ОтговорИзтриванеДаре,точно ти не се боиш от спектакли!
ОтговорИзтриванеНе мога да не споделя с читателите си,че си една от нашите най-големи оперни гласове. Чест е да ви представя ДАРИНА ТАКОВА!!! За мен - най-добрата Травиата и най-откачената кукувица приятелка. Обичам те и благодаря.
Мила, Йоли -невероятна си.Пробвах няколко рецепти и всички в къщи бяха очаровани.Искам да попитам за Великденска торта гнездо/скоро наближава празника/ и ми се иска да изненадам семейството си.А то е голямо доста сме /14/и се чудех дали да не удвоя дозата за да могат да си хапнат всички.Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила.Чудесно си решила да направиш таз торта, ефектна и вкусна е.Но ако удвоиш всичко няма да стане красиво според мен.Ще се получи нещо огромно и грубо.Тя и без това е доста натруфена.Просто направи 2 торти, ако можеш.Или пък ще им режеш по-малки парчета.Наблегнете на агнешкото.Аз май точно така ще направя!
ОтговорИзтриванеМИЛА ЙОЛИ ПРАВИШ СТРАХОТНИ НЕЩА ОТ КОИТО МОЕТО СЕМЕЙСТВО Е ОЧАРОВАНО БИХ ИСКАЛА ДА МИ ДАДЕШ ИДЕЯ ЗА ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА ЗА СВ.ВАЛЕНТИН.С МНОГО ТОПЛИ ЧУВСТВА АСЯ
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Асе, много си мила. За този празник бих заложила на шоколад и ягоди, морска храна и ядки. Лошото е, че аз нямам рецепти точно са св. Валентин, защото празнувам Трифон Зарезан. Май не съм ти много полезна.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Не знам дали ще прозвучи глупаво, но в колко сантиметрова тавичка се пече блата? Наумила съм си да изненадам семейството си с тази тортичка за празника. Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам да я направиш.Благодаря ти за избора.Няма кой знае какво значение размера.Или ще стане по-голяма,или малко по-малка.Моята форма беше 26 см.Хвърлих я,че покритието и се развали и сега имам 28 см.Стават по-големи тортите,но изобщо не е беля.Успех и да ви е сладко.
ОтговорИзтриванеОтново невероятна торта, Йоли!!! Целувки!!!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, много си мила.Ето торта,подходяща за предстоящия Великден.Пробвай я,ще се радвам много.
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за въпроса ноисам да разбера блата не се издълбава до края?или?
ОтговорИзтриванеО,не се извинявай,може би не съм била достатъчно ясна. Написала съм - * Издълбайте блата като оставите борд отстрани. Тоест,издълбава се,но задължително се оставя някакъв борд за да може хем да заприлича на гнездо,хем да държи крема.Успех ти желая,ако си решил/а да направиш тортата.Да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеА каква сметана използвахте? Пише безсолна сладкарска.
ОтговорИзтриванеДа,правилно така пише.Да не е подсладена сметаната и да става за разбиране,защото ако е течна безсолна готварска няма да се разбие. Затова е и уточнението - безсолна,за да не се обърка някой с готварска сметана.А в случая не ползвам пък подсладена сметана за да не става много сладко.Няма много голямо значение,може и подсладена,просто малко трябва да се намали захарта в крема.Може да се използва млечна сметана,както и растителна.Марката е без значение,стига сметаната да става за разбиване.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много Йоли ще я направя за Великден за мойте деца много ще се зарадват.
ОтговорИзтриванеХристо Воскресе,Йоли!Нека този светъл празник донесе на теб и твоето семейство здраве,мир и доброта!Бъдете много щастливи!За този празник реших да направя тази божествена торта.Страшно вкусна се получи,идейна..просто нямам думи!Оставям и линк,дано да ти хареса какво се е получило!Твоите рецепти са изключително точни и стават страхотни.Не веднъж залагам на теб и твоите разкошни рецепти!Весели празници :)https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4158301255147&set=a.4158279334599.1073741827.1812507740&type=3&theater
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и тук, Танче!Фантастична торта си направила!Много елегантна,изчистена и красива!Поздравявам те най-искрено.Весели празници ти желая.
ОтговорИзтриванеЗдравейте , Йоли !
ОтговорИзтриванеПризанавам скоро открих Вашия блог и рецепти и от тогава мира нямам :) Позволете ми да бъда един от най-верните Ви почитатели .Не съм срещала такъв перфекционизъм и внимание към детайла . Благодаря Ви за вдъхновението и увереността човек да започне да твори в кухнята .Тази торта беше първото изкушение което направих и признавам семейството и гостите ни останаха очаровани ! Последваха още и още ...тарти,питки,баници ,сладкиши... :) Всичко се получава чудесно .
Бъдете здрава !
Поздрави от Финландия,
Гергана
О,Гери,толкова е мило това.Много се радвам,че харесваш рецепитет ми.И да се хванеш за начало с тази торта ...наистина съм щастлива.Благодаря ти от сърце.Поздрави на далечна Финландия и от тук.
ОтговорИзтриванеЙоли, как ги начупи тия черупки така, само на върха? Планувах да правя тортата за Великден, ама май ще трябва да търся помощ...Хареса ми втория вариант с белия шоколад. Нямам търпение да смая домочадието.
ОтговорИзтриванеМного,много ще се радвам,ако опиташ.Лесно е става с яйцата.Аз пробивам с по-дебела игла малка дупка от широкия край и същата откъм острия.След това с иглата буквално изчоплям част от черупката откъм широката страна.С пръсти разширявам и изсипвам съдържанието. Правя отвор,който да е удобен за пълнене,но все пак да запази целостта на яйчената форма.Това е.Не е трудно,опитай.Благодаря ти и весели празници.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,чудна торта,е моето изпълнение не е виртуозно,като вашето,обаче се получи,а утре ще я опитаме,благодаря.Светли празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Стели,много се радвам,че опита тортата.Малко е пипкава като работа,но пък един път е Великден,нали така?Да ви е сладко и светли и весели празници.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванес удоволвствие ще се опитам да направя тортата в петък за един рожден ден...Допада ми много декорацията.Бихте ли ми казали само желатинът коко гр. е?
9 гр-от малките пакетчета или голям пакет?Предполагам малък?
Много ще се радвам да опиташ тортата.Благодаря ти,че я избра за празника ви.Аз ползвам желатин на др Йоткер.Бългорският ми мирише лошо,не го харесвам.Едно пакетче е от 10 г и желира 500 мл течност.какъвто и желатин да ползваш винаги спазвай указанията на опаковката.Там е написано точно.И аз по това се ориентирам.Благодаря ти отново и приятно майсторене.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеТортата е невероятна за наближаващия празник и мисля да изненадам близките си с нея!
Искам само да попитам желатинът и разбитата сметана само към сместа,с която ще пълним яйцата, ли се прибавя? : )))
Благодаря ти от сърце за доверието. Надявам сее тортата да се хареса на всички.
ИзтриванеДа, само яйцата трябва да са желирани за да имат форма. Кремът е достатъчно гъст и не се нуждае от желатин, трябва да е мек.
Светли и вкусни празници!