събота, 20 септември 2008 г.

Орехова торта с ябълкова сметана






Продукти за блата

100 г бял шоколад
180 г меко масло
150 г захар
4 яйца
2 с.л.вишновка
250 г ситно смлени орехи
2 с.л.брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
1 щипка сол

Продукти за крема

5 ябълки
100 г захар
кора от 1 лимон
1 ванилия
150 мл течна подсладена сметана
1 пак.желатин

Приготвяне

Шоколадът се разтопява и се оставя да се охлади.Маслото се разбива на пухкав крем със захарта,едно по едно се прибавят яйцата,а след това вишновката,орехите и шоколада.Накрая се добавят орехите и брашното,примесено с бакпулвера,ванилията и солта.Тестото се изсипва в тортена форма,застлана с хартия и се пече на слаба фурна - 150*,предварително загрята.Блатът се пече по-дълго от обикновено,тъй като в него почти няма брашно.Ако започне да прегаря отгоре,покрийте с фолио.Пробвайте с клечка за зъби готовността на изпичане - ако клечката остане суха,блатът е изпечен.Извадете от фурната и оставете да се охлади добре,а след това го разрежете хоризонтално на две.

Обелете ябълките и ги нарежете на парченца.Сложете ги в тенджерка,заедно със захарта,ванилията и лимоновата кора (цяла).Задушете ябълките до омекване,отстранете лимоновата кора и пасирайте на гладък крем.Оставете ябълковото пюре да изстине.

Разбийте сметаната на сняг.Разтопете желатина в малко вода на водна баня и го прибавете към ябълковото пюре.С внимателно бъркане смесете сметаната и ябълките.

В тортена чиния сложете едната платка от ореховия блат.Стегнете го с обръча на тортената форма.Изсипете крема и сложете отгоре другата платка.Оставете тортата на студено за 3-4 часа.Отстранете обръча и украсете със сметана и ябълкови резенчета.

7 коментара:

  1. Здравей, Йоли! Приготвих тази торта за рождения ден на мъжа ми с едно изменение и едно допълнение - вместо орехи в блата сложих бадеми и между блатовете сложих карамелизирани ябълки. Тортичката се получи супер! А блатът с този бял шоколад много ми хареса. Много благодарности за поредната фантастична рецепта, която си споделила!!! Не спирам да се възхищавам на уменията ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Мел,допълненията ти са страхотни.И аз ще се възползвам от тях следващият път.Благодаря ти за хубавите думи,за доверието и за радостта,която ми достави.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила ми Йоли, пак съм аз Биби:)
    Не спирам да ти се радвам и възхищавам за пореден път!!! Моля те кажи ми, как правиш украсата със сметаната, просто я разбиваш и после с поша или и слагаш желатин да се сгъсти, защото аз съм пробвала само със сметана и не ми се получават розичките, разпадат се?
    Много ти благодаря
    Биби

    ОтговорИзтриване
  4. А,не,Биби,никакъв желатин.Само разбита сметана.Ако ползваш растителна не би трябвало да имаш никакъв проблем,Тя става гъста направо като сирене.С млечната нещата стоят малко по-различно.Хубаво е при нея за ползваш фиксатор за сметана.Продава се в пликчета като желатина.Млечната сметана винаги стои малко по-течна.

    ОтговорИзтриване
  5. Златна си ми, Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Vij si Pak blata stava prekaleno mazen i ronliv ne moje da se reje razpada se

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами видях го. Не ми се вижда проблемен. Отдавна не съм правила тази торта. Непременно ще ще я направя отново за проверка. Ако има някаква грешка непременно ще я оправя. Виждам по-горе, че Малени я е правила. Не се е оплакала от нещо. Но ще пробвам пак и аз, може нещо някъде да не е наред. Благодаря ти, че опита. Съжалявам за несполуката.

      Изтриване