сряда, 24 септември 2008 г.

Коледни сладки






Продукти заоколо 30 - 40 сладки

250 г брашно
150 г студено масло
1 яйце
1 с.л. мед
1 ч.л.настъргана портокалова кора
щипка сол

Продукти за глазурата

50 г масло
100 г мед
3-4 с.л. готварска сметана
50 г накълцани орехи
25 г белени слънчогледови семки
25 г белени тиквени семки
1 с.л.портокалова кора, нарязана на дребно


Приготвяне

* Смесете всички продукти за тестото в купа. Омесете еластично тесто и го оставете в хладилник за 30 мин.

* Запечете ядките в сух тиган. Добавете маслото, сметаната, меда и портокаловите корички. Оставете сместа да кипне и бъркайте 1-2 мин.докато се сгъсти малко. Оставете ядките напълно да се охладят.

* Разточете тестото на тънка кора и с формичка или малка чашка изрежете бисквитки. Наредете ги в тава, покрита  с хартия за печене. С лъжичка поставете в центъра на всяка сладка малко от сместа. Изпечете бисквитите в предварително загрята на 170* фурна  за около 12 - 15 минути или докато порозовеят. След като изстинат ги поръсете с пудра захар за заскрежет ефект. Да ви е сладко!


Източник "Да печем с любов"



.

12 коментара:

  1. Йоли, това ще са следващите коледни вкусотийки, които ще приготвя за моето семейство!
    Чудесна рецептичка, благодаря ти!
    Поздрави!(((

    ОтговорИзтриване
  2. О,много ще се радвам.Повярвай,много са вкусни.Надявам се и на теб да ти харесат.Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, пропуснала съм вчера в постовете си да се предстявя.(((
    Тези сладки аз съм си ги заплюла и ще са следващите в нашето предколедно меню.(((
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Днес им дойде ред на тези страхотни коледни сладки.
    Станаха невероятно вкусни, благодаря за рецептата, Йоли! Аз, както често обичам да правя, експериментирах върху рецептата.((( Сложих в тестото канела, индийско орехче и счукан карамфил, а отгоре- суров бадем. След изпичането и течен шоколад. Невероятно вкусотия!

    http://storage3.album.bg/01f/picture_194_3ef40_26108515.jpg
    http://storage3.album.bg/7c6/picture_195_35eb5_26108522.jpg
    http://storage3.album.bg/0f4/picture_196_9385a_26108526.jpg
    Поздрави!(((

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте :)
    Честита 2011 година!
    Искам и аз да се похваля и да ПОХВАЛЯ рецептата.
    Много хубави, вкусни, лесни, ароматни, коледни ...сладки.
    Мен специално ме вдъхнови идеята за портокалови корички заложен във рецептата. Успех и на другите -- ))

    P.S. Не мога да кача снимки, защото не разбрах как :(

    ОтговорИзтриване
  6. Kormisoh,страшно се радвам,че са ви харесали сладките.Благодаря от сърце за хубавите думи и щастлива 2011 година!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Йоли, аз съм голям фен!
    Имам питане, в тестото слага ли се захар освен меда?

    ОтговорИзтриване
  8. Не, мила, не се слага. Тестото трябва да е почти неутрално на вкус. Но, ако искаш по- сладичко сложи 2 с.л. пудра захар. Няма нито проблем, нито кой знае каква разлика, освен в сладостта. Прецени сама. Благодаря ти за милите думи.

    ОтговорИзтриване
  9. страхотнооо :) а тази смес долу горе за колко бройки е?

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти, ще се радвам,ако ги опиташ.Мисля,че около 30 - 40 сладки ще излязат.Зависи колко ще са ти големи кръгчетата.Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  11. Ах,Йоли,отново вкусотии!Искам да Ви попитам кога трябва да направя сладките така,че на Коледа да са вкусни!Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Не се притеснявай, можеш още сега да ги направиш. Те са от маслено тесто, а то колкото повече престоява, толкова по-пръхко става. Давай смело. Много се радвам, че си решила да ги опиташ. Благодаря ти.

      Ще се радвам да оставяш коментарите си в новия ми сайт www.yoli.bg, защото тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането и весели празници!

      Изтриване