вторник, 23 септември 2008 г.

Кекс с локум и цитрусови кори






Продукти

2 яйца
2 жълтъка
150 г захар
100 мл олио
200 г кисело мляко
240 г брашно
1/2 пакетче бакпулвер
2 ванилии
100 г орехи
100 г микс от сушени портокалови и лимонени кори
2 с.л.коняк
1 кутия обикновен локум


Глазура

2 белтъка
50 г захар
ванилия



Приготвяне

* Разбийте яйцата и жълтъците със захарта до побеляване. На тънка струйка прибавете олиото, а след това и киселото мляко. Нарежете цитрусовите кори на кубчета и ги накиснете в коняка за 10 минути. Изцедете ги и ги сложете в яйчената смес. Прибавете с леко бъркане брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая сложете накълцаните орехи и локума, нарязан на малки парченца.

* Намаслете кексова форма и я посипете с брашно. Изсипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята фурна на 170* за около 35 - 40 минути. Може да го покриете с алуминиево фолио след първите 20 минути за да не прегаря много отгоре.

* Изстиналият кекс сложете в кръгла чиния. Разбийте двата белтъка на твърд сняг. Сипете захарта постепенно и продължете да разбивате докато получите меки лъскави връхчета. Подправете с ванилия. Ако искате да получите по-плътен крем увеличете двойно количеството на пудрата захар. Шприцовайте кекса с целувчения крем и го сложете за 1-2 минути под силно загрят грил докато леко порозовее. Да ви е сладко!




.

26 коментара:

  1. много интересно изглежда,и ще го пробвам,само да попитам фурната на колко да бъде,благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се,че ви допада рецептата.Пробвайте го,после ще ми кажете дали ви е харесал този кекс.Умерена фурна за мен е 170*.Благодаря,че ми обърнахте внимание,веднага ще корегирам този пропуск.

    ОтговорИзтриване
  3. Привет Йоли!
    Остана ми домашен лимонов локум и ми се ще да направя този твой вариянт на локумен кекс.
    Имам обаче 2-3 въпросчета:
    Какъв е грамажът на стандартната кутия локум в БГ (за да знам колко да слагам от моя домашен локум)?
    Изсушените портокалови и лимонови кори озахарени ли са? Защото ако са мога да ги заменя със сладката, дето си правя от кори на цитрусови плодове? Ако не са мисля да ги заменя със прясно настъргани такива, понеже тук едва ли ще открия купешки сушени портокалови и лимонови кори?
    И последно - формата дето ти си пекла с какъв диаметър е?
    Сърдечен поздрав от мен, и ще чакам да ми кажеш!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,давай скъпа.Колкото повече локум,толкова по-вкусно.Може би грамажът на кутията локум е 250г,но не съм сигурна.Да не мислиш,че съм го мерила?А за коричките ... о,да,със сладко ще е много,много по-добре,но аз просто нямах.Много ароматно ще стане,прекрасна ти е идеята.Давай и после ще кажеш какво е станало.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоли,
    днес направих този кекс с локум. Невероятен е, едно от най-вкусните неща които съм хапвала. От скоро посещавам страницата ти и това е първото нещо, което приготвям, но със сигурност няма да е последното :) Много съм щастлива, че произведенията ти са не само красиви, но в действителност и много вкусни.
    Поздрави,
    Калина

    ОтговорИзтриване
  6. Ехааааааааа,че е хубаво да чуеш нещо такова!Благодаря ти Калина!Много си мила.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей,Йоли!Този кекс е невероятен и вече го правя няколко пъти. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Йоли!

    Иска ми се да приготвя този кекс, но не ми е много ясно какви са тези сушени цитрусови корички. Предполагам, че не се продават в магазините и затова искам да те помоля ако можеш да ми обясниш как точно си ги приготвяш.
    Поздрави за прекрасния блог :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Така, така,продават се,разбира се.Виж сега,има няколко варианта.Първо да си ги направиш сама.И прясна кора за аромат да сложиш пак ще е хубаво,просто ще е настъргана.В големите супери можеш да ги намериш в кутийки,нарязани са на кубчета и са смесени.Казват се кандирани корички.Ако не намериш по пазарите или в магазините за ядки и сушени плодове има най-различни изсушени кори ... лимони,портокали,папая,манго,пъпеш,ананас. Че и други има.Тях ги нарязваш също на кубчета и ги накисваш във вода за поомекнат малко.Лично аз ги режа с ножица,че ми е по-лесно отколкото с нож.Мисля,че няма да се затрудниш с намирането.Но наистина няма проблем,ако настържеш пресен портокал и лимон в кекса.Важно е да замирише хубаво.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубаво ти е блогчето супер.
    Само не ми стана целувъчния крем изобщо. Много рядко се получи. С миксер разбивах.
    Пудра захар ли трябва да е и какво може да се е объркало?

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Вал,радвам се,че опита.Винаги разбивам първо само белтъците.След като станат съвсем на сняг чактогава прибавям постепенно захарта и разбивам още малко.Няма начин да се обърка така нещо,поне аз така си мисля.чакай са ти кажа още нещо.Баба ми като правеше целувки слагаше на 1 белтък 70 г кристална захар.Но това са целувки за печене,трябва да е много повече захарта за да може да имат форма след като се изпекат.Тук целта ми те е тази.Не искаш толкова сладка глазура и затова съм намалила максимално захарта.Просто исках да е леко,не много сладко и по-скоро пенесто.Опитай пак както ти казвам,но ако не ти хареса винаги можеш да увеличиш захарта.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  12. Получи се чудесен кекс. Йоли, от както открих твоите рецепти непрекъснато съм в кухнята. Аз винаги съм обичала сладкарството(и сладкото...), ама не може повече така!Всичко това в крага на шегата. СТРАХОТНА СИ. Виждайки твоите творения кой може да се въздържи?
    Ани Захариева

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти Ани,много си мила.И азобичам да въртя сладички неща,вкусни и красиви стават.Радвам се,че ти допадат рецептите ми и пробваш някои от тях.Да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  14. чуден кекс,много ароматен,и хем не правих покритието с белтъците,троха не остана,мерси за рецептата!Ива

    ОтговорИзтриване
  15. Много се радвам,че ви е харесал кекса,Иве.Да ви е сладко и весели празници.Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, направих кекса - вкусен много, но плодове, ядки, локум - всичко потъна на дъното и позалепна за формата, а не се разпредели така равномерно като на твоята картинка. Как се предотвратява този проблем? Ани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпреки несполуките, радвам се, че ти хареса кекса, Ани. Много ти благодаря, че го опита. Доста често възниква този проблем при кексовете. Натежават понякога нещата и падат на дъното, особено, ако са по-едри. Зависи и от гъстотата на тестото, и от печенето. Капризна работа. Може би е добре да се овалват предварително в брашно. Аз не го правя и затова и не съм го написала. Самият локум също си е от значение, понякога е много лепкав и тежък. Следващият път сложи всички тежки продукти в самият край на правенето на кекса. Когато си разбъркала и брашното, тогава. Съвсем леко размеси, веднага сипи във формата и после слагай във фурната. Мисля, че така ще е по-добре. И си ги оваляй за всеки случай в брашно. Благодаря ти още веднъж, успех следващият път.

      Изтриване
    2. Благодаря за бързия отговор, Йоли! Много скоро ще направя кекса отново по твоите препоръки. Убедена съм, че ще се получи. Впрочем той и сега си стана много вкусен, въпреки потъването на добавките, просто те се струпаха в долната му част...но и така беше излапан за отрицателно време от домашните. Аз съм ти последователен фен, Йоли и много често взаимствам твоите рецепти, както от предаването, така и от блога ти. До сега не съм имала провал, всичко твое е великолепно и се харесва от всички без изключение. За това, когато търся рецепта за ястие или десерт, първо пиша "Йоли". Не мога да не отбележа като изключително твое предимство подробно и достъпно описаните технологии на приготвяне, както и точното посочване на грамажа на продуктите...Защото определено се изнервям като прочета някъде "1 ч.ч. нещо си", при толкова различни вместимости на чаената чаша. Сега ще приготвям пилешките ти рулца с песто и моцарела, които дъщеря ми обожава, а шоколадовия ти салам е фаворит в дома ми. Няма да изброявам всички твои шедьоври, които съм изпробвала "без рекламация"....И аз ти благодаря, Йоли...невероятна си! Ани.

      Изтриване
    3. Ех, че си мила, Ани! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че пробваш рецептите ми. Ох, да ти кажа, и аз си го имам този проблем с мерките в ч.ч. Знаеш ли колко ми беше трудно да започна всичко да тегля? Все на око я карам. Само заради читателите започнах да претеглям продуктите, записвам ги по хвърчащи листи, те после някъде се затриват, абе .... какво да ти говоря. Но май добре съм направила с точните мерки. Действително е по-лесно за хората да е така, чашите наистина са с различна вместимост. Благодаря ти още веднъж. Да са ви сладки рулцата тази вечер. Наздраве от мен!

      Изтриване
  17. Ааа, Йоли, пропуснала съм да споделя! При повторния ми опит с кекса, спазвайки твоите препоръки, всичко си дойде на място! Овалях всички добавки в брашно и ги изсипах що-годе равномерно върху тестото, след като вече го бях сложила във формата. Съвсем леко разбърках и пъхнах във фурната. Получи се такава шарена красота, без нищо да потъне и залепне. Вече няколко пъти го приготвям и всичко си е наред, дори го ползвах като коледен кейк на празничната трапеза! Супер си си ти, Йоли! Ани Канева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето, това е! Майсторка си ми ти! Страшно се радвам, че е станал хубав кекса. Благодаря ти, Ани. Да ви е сладък!

      Изтриване
  18. Отново сполучлива рецепта. Благодаря! Замених орехите с бадеми и коричките с настъргани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ники. Много се радвам, че ти хареса кекса. Даже мисля, че с бадеми ще е по-вкусно. Чудесна замяна, наистина!

      Изтриване
  19. Здравейте на всички и теб ,Йоли!Няма да казвам за кой пореден път го правя този кекс,то не добяеях сушени сини сливи,сушени кайсии,сушени екзотични плодове,два вида локум,ама каквото ми хрумне,лимонова кора,портокалова-СТРАХОТЕН.Моя мъж не е по кексовете,нооо този го обича.Отивам да го правя за пореден път,Благодаря на Йоли за страхотната рецепта.Поздрави.Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Мария! Така ме радваш, просто не знаеш! Благодаря ти от сърце за доверието, коментара и хубавите думи! Да ви е сладко!

      Изтриване