събота, 20 септември 2008 г.

Шоколадови пастички с ядки






Продукти за тестото

120 г меко масло
12 с.л. пудра захар
3 яйца
18 с.л. брашно
1 пак.бакпулвер
1 пак.ванилия

Продукти за соса

300 г захар
4 с.л.какао
100г  черен шоколад
300 г вода
125 г масло
2 пак.ванилия

орехи или други ядки по избор






Приготвяне

* Маслото се разбива със захарта на пухкав крем.Едно по едно се прибавят яйцата,а след това и пресятото заедно с бакпулвера брашно и ванилията.Тестото се изсипва в правоъгълна тава,застлана с хартия за печене.Сладкиша се пече в предварително загрята на 180*фурна.След като се изпече се  нарязва на пасти докато е още топъл.





* Всички продукти за соса се слагат на котлона да заврат и се бъркат до получаване на гладка смес.Парчетата сладкиш се потапят за кратко в топлия  сос,а след това се овалват в смлени,леко запечени орехи .





*  Може да нарежете сладкиша на по-малки хапки и да ги оваляте в леко запечен кокос. Да ви е сладко!


8 коментара:

  1. Здрвей, Йоли!

    Днес попаднах на поредния вкусен сладкиш в твоя блог. Със сигурност ще го приготвя за някой приятен повод, но искам да те попитам горе-долу тава с какви размери да използвам за изпичането на сладкиша?

    Поздрави за лека и успешна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей е ти.Радвам се,че си решила да опиташ сладкиша.Това си е стара изпитана рецепта от бургаските госпожи.Ще ти хареса.Пека го или в кръгла тава с диаметър около 35 см или в правоъгълна с размери около 20/35 см.Горе долу ти казвам,не съм ги мерила.Няма кой знае какво значение,най-много сладкиша да стане малко по-дебел или пък по-тънък.И в двата случая е добре.Да ти е сладко и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Скъпа Йоли!

    Приготвих тези апетитни шоколадови пастички и се получиха вкусни и красиви, но някак си май станаха малко сухички. Мисля си, че може да съм сложила повече брашно, защото не е обозначен точен грамаж в рецептата за брашното и пудрата захар. Както много пъти съм писала под твоите творения, аз съм твоя голяма почитателка и винаги всички твои рецепти са ми се получавали перфектно, като спазвам точните мерки в грамове. Моля Те, ако можеш да ми кажеш по колко грама брашно и пудра захар използваш за този сладкиш, защото определено смятам отново да го приготвям, но иска да съм сигурна, че го правя по точната ти рецепта.
    Предварително Ти Благодаря и Ти желая слънчев и усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм за бой, мила моя. Така и не се научих с точни мерки.Непременно ще премеря и претегля пустите му дупени лъжици и ще напиша точно рецептата. Благодаря ти много за доверието,радвам се,че опита сладкиша.Той е много стар,от една бабина тетрадка.Наистина всичко е в лъжици и чаши,няма грамове.Но вината си е моя.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  5. Получиха се страхотни пастички! Не бях предвидила достатъчното количество орехи, за това ги комбинирах: една част с орехи, друга с филирани бадеми и трета с кокос. Каквото имах под ръка. Вкусотия! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Грете! Много се радвам, че ти допаднаха пастите. Да са ви сладки! Аз мисля, че твоята комбинация е още по-добра! Супер е!

      Изтриване
  6. Здравейте,това е"Ефектен сладкиш"от тетрадката на баба:))))Страхотен е и мноооого вкусен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, със сигурност го има в много бабини тефтери. Изпитана стара рецепта. Превъзходен е наистина. Благодаря ти!

      Изтриване