сряда, 17 септември 2008 г.

Хапки с риба тон





Продукти за около 15 - 20 хапки

1 консерва натурална риба тон от 185 г
1/2 малка глава лук
1 скилидка чесън
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
 2 с.л. рикота
1 с.л. галета - ако е нужно
хляб и масло за хапките
зелен лук за поръсване





Приготвяне

* Отцедете добре рибата от сока, нарежете на парчета лука, добавете чесъна, солта, черения пипер и пасирайте всичко до гладкост. Ползвайте пасатор или блендер на високи обороти. Прибавете сока и лимонова кора. Уплътнете рибния мус с рикотата.

* Нарежете филийки бял хляб за тост на кръгчета. Намажете с масло и наръсете със ситно нарязан зелен лук. Шприцовайте върху хапките рибения мус и гарнирайте с каперси.

* Ако пастета не е достатъчно гъст може да добавите малко галета, която ще абсорбира излишната влага и ще направи сместа гъста и подходяща за шприцоване. Да ви е сладко!





.

5 коментара:

  1. Здравей Йоли,

    Първо бих искала да ти благодаря за това, че споделяш тези прекрасни рецепти с нас. Вече изпорбах някои от твоите вкусотии :) Та.. днес се опитах да направя тези хапки, но рибният мус не ми се уплътни хубаво и се разтичаше. Дали може да напише точните пропорции или евентуално да ми подсажеш къде съм сгрешила:)

    Благодаря ти предварително. Дени

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти за хубавите думи Дени.Радвам се,че пробва този пастет.Вече добавих към рецептата малко допълнение.Мисля,че така е по-ясно.Точни пропорции просто няма ... овкусяваш си всичко както на теб ти харесва.Ако не е добре изцедена рибата от соса се получава по-рядко.И на мен ми се случва.Сега добавих и 1-2 с.л.галета,които ще изсушат пастета и ще го направят гъст.Не съм се съобразила по-рано да напиша това,благдаря ти,че ми обърна внимание.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Йоли!

    Наближава прекрасния християнски празник Никулден и понеже в къщи си имаме именник отсега започнах да мисля какво да приготвя за празника. Решила съм да направя твоята рибена торта и по всяка вероятност тези вкусни рибни хапки, както и другите с пушена риба пак по твоя рецепта :-) Искам само да те попитам дали бих могла да заместя сиренето Рикота с нещо друго? Признавам си, че никога не съм го опитвала и честно казано не съм го търсила по магазините, защото винаги съм си мислела, че е скъпо и едва ли го има навсякъде. Прави ми впечатление, че в много сладкиши също го използваш. За сладките рецепти, както и за тези хапки може ли да се замести с нещо друго?

    Хубава вечер, Ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Това е любимият ми празник!Може би защото съм си бургазлийче,ужасно обичам риба,а истаната е,че много ми липсва морето.Както и да е!Винаги можеш да заместиш сиренето Рикота с фина неовкусена извара.Просто ние не произвеждаме такава.Рикотата обикновено я има във всички по-големи супермаркети и е в кутийки от 250г,ака не се лъжа.Поскъпна и тя,както и всичко друго,но не е по-скъпа от 2.50 - 3.00 лева.Прецени сама.За солено нещо можеш да я замениш с извара,но за сладкиши категорично не препоръчвам това.Весел празник ви желая на Никулден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Ти, за изчерпателния отговор.
    От сърце Ти пожелавам Весел Никулден :-)

    ОтговорИзтриване