събота, 20 септември 2008 г.

Пирожки






Продукти за тестото

1 яйце
100 г заквасена сметана
250 г меко масло
1/2 кубче прясна мая (20 г) или 1 пакетче суха ( 7 г )
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
500 г брашно

Продукти за плънката

350 г телешка кайма
1 глава лук
сол
черен пипер
яйце за намазване
сусам за поръсване

Приготвяне

Маята, разтворена в малко вода се смесва със сметаната, яйцето и захарта. Добавя се малко брашно и всичко се разбърква на гладка каша. Полученият квас се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса. Брашното се претрива на трохи с маслото и солта. Маслените трохи се прибавят към втасалия квас и всичко започва да се събира с ръце на топка без да се меси. Когато тестото престане да лепне се изсипва върху работния плот и започва да се кълца с нож. Кълца се и непрекъснато се обръща около 5-6 мин. Получава се много фино и меко тесто, което става на конци и се разслоява. Готовото тесто се оставя да втаса.

Каймата се премелва отново в машинка за мелене или в блендер заедно с лука. Подправя се със сол и черен пипер и се омесва добре. Важно е каймата да се премели още веднъж за да не остане сбита в пирожките след като се изпече.

От втасалото тесто се откъсва парченце и внимателно, без да се притиска силно се оформя с ръце на малка питка. В никакъв случай тестото не се разточва. В средата се слага плънка и загъва се на пирожка. Пирожките се намазват с разбито яйце, поръсват се със сусам и се пекат в предварително загрята на 170*фурна. Да ви е сладко!


.

16 коментара:

  1. Здравей Йоли. Много твои рецепти приготвям, защото съм сигурна, че ще се получи прекрасен резултат. Сега искама да направя пирожките, но въпроса ми е дали мога да ги направя 2 дена предварително без да им се промени много истинския вкус.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей мила.Можеш,рабира се,но ще се промени вкуса със сигурност.Като всички тестени печива и това не е по-различно.За съжаление са невероятно вкусни съвсем пресни.Направи ги когато имаш повече време за да можеш да се насладиш напълно на вкуса им.Но искам да ги опиташ!Обещай ми!И после ще ми кажеш какво мслиш.

    ОтговорИзтриване
  3. Задължително ще ги направя, и веднага ще споделя какво мисля.
    Дани

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Йоли! Отдавна чета блога ти, но едва сега се реших и ... Направих тези пирожки :) Със сигурност тези дни ще опитам и други твои рецепти! Всичко изглежда толкова красиво на снимките, а съм убедена, че ще е и вкусно... Чудесен блог...ти си страхотна....а пирожките се топяха направо! Невероятни! Благодаря за рецептата!
    Поздрави,
    Валентина
    Варна

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Вале.Много ме зарадва!Да ви е сладко и поздрави на красивата ни Варна!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте ! Тук всичко е страхотно :-) Имам един въпрос- Какво количество е 1/2 малка кофичка квасена сметана?

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей и ти.Много ти благодаря за хубавите думи.Извини ме за пропуска,не бях уточнила количеството сметана както трябва.Поправих го веднага.100г трябва да е,което е 1/2 малка заквасена сметана.Приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  8. Правя ги! Благодаря за страхотните рецепти Йоли, блогът ти мие любим!

    ОтговорИзтриване
  9. Много се радвам,Даре.Надявам се да ви харесат на всички.Много си мила.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  10. Ако искам да ги направя с мармалад,тоест да са сладки,трябва ли да се промени нещо в тестото?Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Тестото е много нежно и вкусно и ще стане чудесно и със сладък пълнеж.Намали малко количеството на солта и можеш да сложиш 2 с.л.захар,не повече.Други промени не са нужни.Благодаря ти и да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, Йоли! От известно време следя блога Ви и съм си харесала толкова вкусни неща!
    Относно тази рецепта искам да попитам възможно ли е да се използва суха мая, тъй като живея в чужбина и засега не съм успяла да намеря прясна в магазините.

    Силвия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Силве. Много се радвам, че харесваш рецептите тук. Благодаря ти.

      Разбира се, че можеш да ползваш суха мая. Просто спазвай указанието на опаковката. Там точно е написано за какво количество брашно е. Аз предпочитам прясна мая, но може би наистина трябва да добавя в рецептата, че който иска може да ползва суха. Ще го добавя веднага. Благодаря ти още веднъж и успех с пирожките.

      Изтриване
  13. На мен пък не ми се получи меко тесто,даже не можах да го събера на топка.Къде ли съм сбъркала?Във колко вода се разтваря маята?Може би съм сложила много малко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дими. Много съжалявам да чуя това. Незнам какво да ти кажа... рецептата я правя винаги по тези пропорции и смея да твърдя, че са точни. Така си ги знам от една рускиня, оригинални руски пирожки са си. Може би аз не съм обяснила точно как се процедира с тестото, извини ме. Наистина е стнанно, че не се меси,а се кълца. Трябва да се получи наистина месичко и много фино тесто. А водата е не повече от стотина мл. Колкото наистина да се разтвори маята. Благодаря ти все пак, че опита.

      Изтриване