петък, 17 октомври 2008 г.

Ябълкова пита с шоколад






Продукти за основата

220 г брашно
30 г какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1 яйце
125 г пудра захар
125 г меко масло
1 ванилия
щипка сол

Продукти за пълнежа

4 ябълки
3 яйца
40 г пудра захар
200 мл течна сметана
100 г счукани орехи

 Продукти за глазурата

100 г черен шоколад
100 млтечна сметана
20 г масло

2 с.л. филирани бадеми






Приготвяне

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете ванилията и яйцето, като продължавате да разбивате. Пресейте заедно брашното, бакпулвера и какаото. Добавете ги към маслото и омесете меко тесто.

* Разточете масленото тесто на тънък кръг с 2-3 см по-голям от формата, в която ще изпечете сладкиша. Пренесете го във форма за торта, покрита с хартия за печене, така, че да се получи борд от 2-3 см. Надупчете с вилица тестото и плътно го наръсете със счуканите орехи.

* Обелете ябълките и ги нарежете на резенчета. Подредете ги ветрилообразно върху орехите.

* Разбийте яйцата със захарта и добавете сметаната. Изсипете сместа върху ябълките и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 * фурна за около 35 - 40 минути.

* Смесете продуктите за глазурата и ги загрейте заедно на слаб огън или в  MW фурна. Разбъркайте докато получите гладък крем.

* Залейте изстудената ябълкова пита с шоколадовата глазура. Гарнирайте с филирани бадеми. Да ви е сладко!

* Сладкишът ще стане много вкусен и с круши. Може да замените орехите с други ядки по избор. Когато разточвате масленото тесто е добре да правите това върху хартия за печене. След това пренесете във формата разточеният кръг заедно с хартията. Така ще предотвратите накъсване на тестото.





.

14 коментара:

  1. Йоли, този пай е невероятен!< b >Направих го за първи път на 26.03.09 по повод на рождения ден на майка ми, който е на следващия ден. Позволих си една импровизация - счуканите орехи, разбърках с малко (100 гр.) захар и канела. Стана невероятно ароматен, вкусен и безупречен пай! А тази сутрин (докато си пиех кафето) забърках наново същия пай. Засякох му и време - 30 мин. + времето за печене.< b >Поздравявам те Йоли!< b >Разкошна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Мила Ели , толкова се радвам. Да ви е сладко. А импровизацията ти страхотно ми допадна - и аз ще се възползвам от нея. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  3. здравей,Йоли,днес ще правя тази пита .Искам да знам дали в тортена форма да го правя или мога в друг съд/аз ползвам едни кръгли форми на които стените са накъдрени но не са много високи/Много високо ли става?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Дани,
    по-добре си направи ябълковата пита в тортената форма. Така ще си по-спокойна,защото има богат пълнеж и няма да се притесняваш,че ще изтече. Аз я правя в стандартна тортена форма.Успех.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,Йоли отново съм аз със питането ябълките на няколко реда ли ги слагаш/защото са много за един ред/

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,на няколко реда са ябълките.Всъщност можеш да си ги наредиш както искаш. Не е необходимо да е точно ветрилообразно.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей Йоли,направих този пай-стана много вкусен! Рецептата е много точна и сполучлива.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  8. Много се радвам Анелия и ти благодаря от сърце за доверието и милите думи. Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, прекрасна страничка, прекрасна жена, прекрасен човек (въпреки че не те познавам и съда по твоите коментари тук). Невероятно вдъхновение си.
    Рецептата е лесно изпълнима, но някак ябълките с този лек и фин аромат ми се загубиха във вкуса на шоколада, затова мисля следващия път да пробвам с малини или банан.
    Поздрави от Швеция
    Гергана

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Гери, много мили думи. Знаеш ли, че точно в този момент хапвам от този сладкиш? Отдавна не го бях правила. И да ти кажа честно, обикалях по пазара и помирисах сума ябълки. Аз принципно така ги избирам. Накрая купих едни дребнички български за сметка на всички останали красиви и едри . Много си права, ако ябълката не е много ароматна шоколада я поглъща. Благодаря ти, че пробва.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте, Йоли!

    Най-напред бих искала да Ви поздравя за невроятните кулинарни умения и великодушието да ги споделите в този чудесен блог. Очарована съм от начина, по който представяте всяка една рецепта.
    Относно настоящата рецепта, бих искала да попитам с какви размери е формата за торта, която сте използвали (диаметър, височина).
    Благодаря в аванс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Много си мила! Ще се радвам да опиташ този сладкиш. Формата ми е напълно стандартна, като тези, които се продават навсякъде. 26 см е диаметъра, а височината е около 6. Няма значение дали ще ползваш по-малка или по-голяма форма. В единия случай сладкишът ще стане малко по-тънък, а в другия по-дебел. Наистина не е от значение, затова давай с това, с което разполагаш.

      Изтриване