понеделник, 20 октомври 2008 г.

Лека кокосова торта






Продукти за блата

5 белтъка
1 ч.ч.захар
1 ванилия
180 г кокосови стърготини



Продукти за крема

400 г изцедено кисело мляко
120 г пудра захар
100 мл течна сметана
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон

600 г  череши или ягоди
2 листа индрише - само за черешите
1 ванилия
10 г желатин (1 пакетче)








Приготвяне

* Сложете черешите/ягодите  в тефлонов съд и ги посипете с 3-4 с.л. захар. Сложете ванилията и листата индрише / само за черешите/ и кипнете на котлона за 2-3 мин. Накрая прибавете и желатина, разбъркайте и оставете черешите/ягодите добре да се охладят.

* Разбийте белтъците на сняг, прибавете постепенно захарта и разбийте до пълното и разтваряне. Сипете ванилията. Накрая с внимателно бъркане добавете кокосовите стърготини. Изпечете сместа на два блата в тортена форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 150*фурна докато блатовете се изсушат и станат твърди, хрупкави и златисти.

* Разбъркайте на крем млякото със захарта. Добавете ванилията и лимоновата кора. Разбийте сметаната на сняг и я смесете внимателно с млякото. Накрая добавете и половината от черешите/ягодите. Разбъркайте и слепете двете кокосови кори с готовият крем.

* Намажете тортата с част от крема, посипете с кокос и гарнирайте с останалите череши/ягоди. Ако желаете украсете с разбит белтък с пудра захар. Да ви е сладко!

Ако нямате пресни плодове, ползвайте замразени или от компот.

26 коментара:

  1. Анонимен21 юни 2010 г., 5:02

    Йоли,
    Опитах се да направя кокосовата торта, но имах проблем с блатовете.По рецепта кокосовите стърготини са 180гр.Когато ги прибавих към разбитите белтъци сместа стана на трохи.Срува ми се, че количеството е голямо. Колко трябва да бъде?
    Милена Николова
    milenanikolova@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  2. Милнче,така си е по рецепта.Тя ми е от мой колега и аз си я спазвам.Тестото наистина става на трохи.Блатовете са много ронливи и доста сухи.Виж на снимката,направо си личи колко са сухи.Ако искаш просто намали кокоса.Сложи 100г и така ще получиш по-меки блатове,които ще приличат на кокосови целувки.И ако стане по-добре ще ми кажеш и аз ще коригирам рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,пробвах тортата и се получи доста вкусен десерт - лек и ефирен. Нямах проблем с блатовете, но замених замразените череши с пресни ягоди, а желатина добавих към сметаново-млечния крем. Продължавам да опитвам дългия списък от предизвикателства (рецепти)и се надявам на успех!
    Забравих да спомена, че и пилешлите филенца с майонеза са перфектни.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех,Тони,златна си ми ти. Да вие сладко. И да,с ягоди определено е по-добре. Любимият ми плод! Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, и аз направих тортата но сложих вишни вместо череши. Стана страхотна, всички вкъщи много я харесаха.

    ОтговорИзтриване
  6. Много,много благодаря.Да ви е сладко на всички!С вишни ще е още по-добре,сигурна съм.

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, възможно ли е в блатовете вместо кокос да се сложи нещо друго, например орехи, защото в къщи не обичаме кокос.
    Поздрави Ели

    ОтговорИзтриване
  8. Може Ели.Как да не може.Веднага заместваш кокоса с някакви смлени ядки и туй то!Пробвай с тези,които обичате най-много.

    ОтговорИзтриване
  9. Привет, Йоли!
    И тази вкусотия беше изпробвана в кухнята ми:) Всички много я харесаха, наистина много лека и приятна торта! Благодаря ти!
    Само че, като че ли малко разминаване в тази рецепта тук и това, което ни показа в предаването. И то по-скоро в изпълнението... Тук пише плодовете да се кипнат с малко захар и да им се добави желатина, а в предаването не беше така, и желатина го добави към млечната смес. Със сигурност нищо не се променя откъм вкус :, но при мен се промени откъм цвят, защото ползвах замразени плодове, плюс това бяха микс, а не само ягоди, пуснаха си сок и той оцвети крема в лилаво-розово, та стана далеч по-цветна торта:)Но пък мноооого вкусна! Не я снимах, защото пропуснах да го направя веднага след като я украсих с белтъците, а на другия ден вече украсата се беше разляла, да не кажа изчезнала:))) Важното, че тортата си беше там, цяла:)

    Та така с моята твоя лека кокосова торта:))
    Благодаря ти още веднъж, със сигурност като излязят пресните ягоди/череши/вишни ще я направя пак и този път не толкова розова:)

    Поздрави, мила:)

    Ема

    ОтговорИзтриване
  10. Така е Еми.Чисто технологично предаването не позволява да се изпълняват някои подробности от рецептите ми,които са тук в блога.Затова и доста от тях съм променила.Но наистина няма значение.Избираш си този вариант,който ти харесва повече.Благодаря ти мила.Радвам се,че опита тази торта.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Йоли
    Казвам се Лина Гръклянова и те гледах всеки всеки път в твоето вкусно предаване. Искам да те попитам защо изчезна от екран? Ще те видим ли отново в кухнята и по-специално в сладкарницата? Липсваш ни...,
    а колкото до тортата искам да те попитам относно желатина трябва ли да е разтворен на водна баня, когато го слагаме при ягодите или може директно от пакетчето? И трябва лида сложа желатин в крема, за да стегне? Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти Лина,много се радвам,че харесваш и гледаш Юлисима. Всичките заснети епизоди вече бяха излъчени и затова в момента предаването е спряно.Предполагам,че ще почнат да го повтарят по някое време.А дотогава ще се радвам да ми гостуваш тук!

    Кремчето става доста гъсно и без да му слагаш отделно желатин.Написала съм той да се прибави към топлите плодове за да се разтвори от горещината им.Така не е нужно да го разтопяваш отделно на водна баня.После,като смесиш тези плодове,в които вече има желатин с крема - готово.Стяга се допълнително.Но ако обичаш напълно желирани кремове,винаги можеш да сложиш още 20г стопен на водна баня желатин отделно в крема.Реши сама.Благодаря ти още веднъж за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Йоли! Отново предложих на гостите си от твоите изкушения! И понеже нямах ягоди в момента направих варианта с банани, от горе върху крема сложих пласт разбита заквасена сметана,направих широк бордюр от кокос а вътре наредих захаросани в маджун /от захарно цвекло/ и желатин кръгчета от банани. И не мога да ти опиша каква чудесия стана! Едвам успях да снимам една част от тортата. Вкуса е страхотен, тортата стана лека, приятно мека, и киселото мляко и придава лек свеж вкус. Отново ти благодаря за чудесната торта! Жени

    ОтговорИзтриване
  14. Не,не,аз на теб благодаря!За доверието,старанието и милите думи.Много ме зарадва.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли,а може ли да сложа една част от кокоса в блата,останалото да е за украсата отстрани?

    ОтговорИзтриване
  16. Да,разбира се.Можеш да сложиш по-малко кокос в блата и да запазиш за украса.В този случай блата ще стане по-белтъчен,като целувка.Тогава го суши малко по-дълго време и на по-ниска температура.Благодаря и успех с тортата.

    ОтговорИзтриване
  17. тази торта ни е любима, но аз я приготвям с компот от ананас. Само че имам питане за блатовете. На снимката ми изглеждат хрупкави и по -дебелички, а моите стават меки и тънки, явно нещо бъркам в печенето.

    ОтговорИзтриване
  18. Ами незнам, може просто да слагаш по- тънък слой белтък, а при мен да е по- дебел. Важното е, че ти харесва. Благодаря ти сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  19. тортата стана мноого страхотна . Наистина лека лятна торта . Отгоре наредих малини и ги желирах с червено желе за торти от Кауфланд .Благодаря за идеята :)


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Мона. Благодаря ти, че опита тази торта. Много съм щастлива, че си я харесала! Слънчево лято ти желая!

      Изтриване
  20. Здравейте! Ще стане ли добре ако направя обикновен ванилов блат и към него добавя кокоса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Вале. Разбира се, че ще стане! Направи така, както ще ви е най-вкусно. Това му е хубавото на готвенето, че винаги можеш да импровизираш. Задължителни неща няма! Надявам се да ви хареса тортата. Благодаря ти.

      Изтриване
  21. Миглена Събева20 октомври 2015 г., 6:47

    Здравейте. Може ли да уточните приблизително дебелина и диаметър на блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миглена, отговорих ти вече в сайта. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  22. здравей,искам да попитъм тортата като престои умекват ли блатовете,можели да престои с крема да не попие и да омекне,тъйкато съм правила торта с блатове от целувки и тя не може да престоява много с крема защото блатожете се разтварят от крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно си права, така е. Омекват и някои дори се разтварят, ако са само целувчени. Но тук има кокос, който държи цялата структура. Първият ден тортата е направо хрупкава. На втория и третия е супер. Незнам колко време имаш предвид да престои, но за 3-4 дена ще е в чудесно състояние. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване