понеделник, 20 октомври 2008 г.

Лека кокосова торта




Сокът, необходим за глазурата направете сами по ваш вкус. Чудесно става с домашно приготвена лимонада, както и със сок от бъз. Прецедете непременно през фина цедка за да получите бистро желе. При полагане на желето бъдете внимателни! Тортата трябва да е добре пристегната с ринг, а желето трябва да е полутечно. Ако го излеете съвсем течно ще намерите целия хладилник потънал в сок. Казвам го от личен злощастен опит, непреценяйки добре, как логично трябва да се случат нещата. После чистих половин час, а най-много ме е яд, когато сама си отворя работа.
Тортата е великолепна! Горещо ви я препоръчвам. Изключително лека и фина. Най-вкусна е, ако престои един ден в хладилника преди сервиране. Кокосовите целувчени блатове просто се топят в устата! Един също много любим вариант на тази торта у дома е с крем от изцедено кисело мляко вместо с извара. За да остане лека тортата може да замените изварата с кисело мляко, но не с маскарпоне или крем-сирене.
И нещо за блатовете: лично аз не ги пека във форма. Върху лист хартия за печене очертавам два кръга с диаметър 20 см, като оставям разтояние помежду им.  Разпределям по равно кокосовата смес и заглаждам. Изпичам в голямата тава на фурната. Тестото се разлива и се получават две платки около 24-26 см всяка, но точната големина не е от значение. Приятно майсторене!

Продукти за торта 24-26 см:

блат:

3 белтъка
120 г захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
100 г кокосови стърготини
50 г стопено масло
2 с.л. нишесте

крем:

500 г фина извара (рикота или кварк)
100 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
400 мл течна пълномаслена сметана
15 г стопен на водна баня желатин
300 г ягоди, нарязани на ситно

глазура:

400 мл бистър сок по избор: от бъз или лимонов
10 г стопен на водна баня желатин
5-6 нарязани на резенчета ягоди
листа мента или маточина
по желание бели ядливи цветя

Приготвяне:

* За блата разбийте белтъците на сняг, прибавете постепенно захарта и разбийте до получаване на гъст крем. Подправете с ванилия и лимонова кора.  С внимателно бъркане добавете кокосовите стърготини, смесени с нишестето. Накрая налейте маслото и отново разбъркайте. Изпечете сместа на два блата в тортена форма, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 150* фурна, докато блатовете се изсушат и станат твърди, хрупкави и златисти. Непременно изчакайте добре да се охладят преди да ги махнете от хартията. От маслото стават изключително крехки и ще се начупят, ако са топли.

* За крема разбъркайте изварата със захарта, ванилията и лимоновата кора. Сметаната разбийте до пухкаво, а не на твърд сняг. Сипете течния желатин в изварата и разбийте с миксер. Добавете сметаната и добре размесете, като бъркате с лопатка. Накрая сложете ягодите. Оставете крема на студено, докато започне леко да се стяга, но все пак трябва да е течен.

* На дъното на равна тортена чиния поставете единия блат. Пристегнете го с ринг за торта, като поставите от вътрешната страна на стените ленти ацетатно фолио. Излейте 2/3 от крема и похлупете с втория блат. (Ако желаете отстрани цялата торта да е в крем, оставете 1 см разтояние между ринга и блата. Така кремът ще се стече отстрани.) Сипете отгоре останалия крем и приберете в хладилника до пълно желиране на тортата.

* За глазурата смесете сока с желатина. Също като при крема оставете на студено, докато започне леко да желира. Върху добре стегнатата торта излейте малко от глазурата. Оставете за час в хладилника за да се стегне. Чак след това подредете отгоре ягодите, ментата и цветчетата. Внимателно излейте останалия сок. Сервирайте тортата чак след като и глазурата е добре желирана. Да ви е сладко!



28 коментара:

  1. Йоли,
    Опитах се да направя кокосовата торта, но имах проблем с блатовете.По рецепта кокосовите стърготини са 180гр.Когато ги прибавих към разбитите белтъци сместа стана на трохи.Срува ми се, че количеството е голямо. Колко трябва да бъде?
    Милена Николова
    milenanikolova@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  2. Милнче,така си е по рецепта.Тя ми е от мой колега и аз си я спазвам.Тестото наистина става на трохи.Блатовете са много ронливи и доста сухи.Виж на снимката,направо си личи колко са сухи.Ако искаш просто намали кокоса.Сложи 100г и така ще получиш по-меки блатове,които ще приличат на кокосови целувки.И ако стане по-добре ще ми кажеш и аз ще коригирам рецептата.

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,пробвах тортата и се получи доста вкусен десерт - лек и ефирен. Нямах проблем с блатовете, но замених замразените череши с пресни ягоди, а желатина добавих към сметаново-млечния крем. Продължавам да опитвам дългия списък от предизвикателства (рецепти)и се надявам на успех!
    Забравих да спомена, че и пилешлите филенца с майонеза са перфектни.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Ех,Тони,златна си ми ти. Да вие сладко. И да,с ягоди определено е по-добре. Любимият ми плод! Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, и аз направих тортата но сложих вишни вместо череши. Стана страхотна, всички вкъщи много я харесаха.

    ОтговорИзтриване
  6. Много,много благодаря.Да ви е сладко на всички!С вишни ще е още по-добре,сигурна съм.

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, възможно ли е в блатовете вместо кокос да се сложи нещо друго, например орехи, защото в къщи не обичаме кокос.
    Поздрави Ели

    ОтговорИзтриване
  8. Може Ели.Как да не може.Веднага заместваш кокоса с някакви смлени ядки и туй то!Пробвай с тези,които обичате най-много.

    ОтговорИзтриване
  9. Привет, Йоли!
    И тази вкусотия беше изпробвана в кухнята ми:) Всички много я харесаха, наистина много лека и приятна торта! Благодаря ти!
    Само че, като че ли малко разминаване в тази рецепта тук и това, което ни показа в предаването. И то по-скоро в изпълнението... Тук пише плодовете да се кипнат с малко захар и да им се добави желатина, а в предаването не беше така, и желатина го добави към млечната смес. Със сигурност нищо не се променя откъм вкус :, но при мен се промени откъм цвят, защото ползвах замразени плодове, плюс това бяха микс, а не само ягоди, пуснаха си сок и той оцвети крема в лилаво-розово, та стана далеч по-цветна торта:)Но пък мноооого вкусна! Не я снимах, защото пропуснах да го направя веднага след като я украсих с белтъците, а на другия ден вече украсата се беше разляла, да не кажа изчезнала:))) Важното, че тортата си беше там, цяла:)

    Та така с моята твоя лека кокосова торта:))
    Благодаря ти още веднъж, със сигурност като излязят пресните ягоди/череши/вишни ще я направя пак и този път не толкова розова:)

    Поздрави, мила:)

    Ема

    ОтговорИзтриване
  10. Така е Еми.Чисто технологично предаването не позволява да се изпълняват някои подробности от рецептите ми,които са тук в блога.Затова и доста от тях съм променила.Но наистина няма значение.Избираш си този вариант,който ти харесва повече.Благодаря ти мила.Радвам се,че опита тази торта.Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей, Йоли
    Казвам се Лина Гръклянова и те гледах всеки всеки път в твоето вкусно предаване. Искам да те попитам защо изчезна от екран? Ще те видим ли отново в кухнята и по-специално в сладкарницата? Липсваш ни...,
    а колкото до тортата искам да те попитам относно желатина трябва ли да е разтворен на водна баня, когато го слагаме при ягодите или може директно от пакетчето? И трябва лида сложа желатин в крема, за да стегне? Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти Лина,много се радвам,че харесваш и гледаш Юлисима. Всичките заснети епизоди вече бяха излъчени и затова в момента предаването е спряно.Предполагам,че ще почнат да го повтарят по някое време.А дотогава ще се радвам да ми гостуваш тук!

    Кремчето става доста гъсно и без да му слагаш отделно желатин.Написала съм той да се прибави към топлите плодове за да се разтвори от горещината им.Така не е нужно да го разтопяваш отделно на водна баня.После,като смесиш тези плодове,в които вече има желатин с крема - готово.Стяга се допълнително.Но ако обичаш напълно желирани кремове,винаги можеш да сложиш още 20г стопен на водна баня желатин отделно в крема.Реши сама.Благодаря ти още веднъж за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей, Йоли! Отново предложих на гостите си от твоите изкушения! И понеже нямах ягоди в момента направих варианта с банани, от горе върху крема сложих пласт разбита заквасена сметана,направих широк бордюр от кокос а вътре наредих захаросани в маджун /от захарно цвекло/ и желатин кръгчета от банани. И не мога да ти опиша каква чудесия стана! Едвам успях да снимам една част от тортата. Вкуса е страхотен, тортата стана лека, приятно мека, и киселото мляко и придава лек свеж вкус. Отново ти благодаря за чудесната торта! Жени

    ОтговорИзтриване
  14. Не,не,аз на теб благодаря!За доверието,старанието и милите думи.Много ме зарадва.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли,а може ли да сложа една част от кокоса в блата,останалото да е за украсата отстрани?

    ОтговорИзтриване
  16. Да,разбира се.Можеш да сложиш по-малко кокос в блата и да запазиш за украса.В този случай блата ще стане по-белтъчен,като целувка.Тогава го суши малко по-дълго време и на по-ниска температура.Благодаря и успех с тортата.

    ОтговорИзтриване
  17. тази торта ни е любима, но аз я приготвям с компот от ананас. Само че имам питане за блатовете. На снимката ми изглеждат хрупкави и по -дебелички, а моите стават меки и тънки, явно нещо бъркам в печенето.

    ОтговорИзтриване
  18. Ами незнам, може просто да слагаш по- тънък слой белтък, а при мен да е по- дебел. Важното е, че ти харесва. Благодаря ти сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  19. тортата стана мноого страхотна . Наистина лека лятна торта . Отгоре наредих малини и ги желирах с червено желе за торти от Кауфланд .Благодаря за идеята :)


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Мона. Благодаря ти, че опита тази торта. Много съм щастлива, че си я харесала! Слънчево лято ти желая!

      Изтриване
  20. Здравейте! Ще стане ли добре ако направя обикновен ванилов блат и към него добавя кокоса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Вале. Разбира се, че ще стане! Направи така, както ще ви е най-вкусно. Това му е хубавото на готвенето, че винаги можеш да импровизираш. Задължителни неща няма! Надявам се да ви хареса тортата. Благодаря ти.

      Изтриване
  21. Миглена Събева20 октомври 2015 г. в 15:47

    Здравейте. Може ли да уточните приблизително дебелина и диаметър на блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миглена, отговорих ти вече в сайта. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

      Изтриване
  22. здравей,искам да попитъм тортата като престои умекват ли блатовете,можели да престои с крема да не попие и да омекне,тъйкато съм правила торта с блатове от целувки и тя не може да престоява много с крема защото блатожете се разтварят от крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно си права, така е. Омекват и някои дори се разтварят, ако са само целувчени. Но тук има кокос, който държи цялата структура. Първият ден тортата е направо хрупкава. На втория и третия е супер. Незнам колко време имаш предвид да престои, но за 3-4 дена ще е в чудесно състояние. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.

      Изтриване
  23. Ах, Йоли, благодаря! Обрах точките... Лесно се получи и ужасно вкусно :-) Става ми любима от раз, даже тригодишният ми син каза, че тортата била: ммммм, много хубава, мамо :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че се радвам! Много ти благодаря, че я направи и се отби тук за да напишеш тези мили думи! Да ви е сладко на всички, най-вече на малкото човече!

      Изтриване