вторник, 21 октомври 2008 г.

Соленки с крем сирене







Продукти

250 г меко масло
250 г крем сирене
1 ч.л. сол
400 г брашно
разбито яйце за намазване
ким, сусам, маково семе








Приготвяне

* Разбъркайте маслото, сиренето и солта на гладък крем. С брашното омесете меко тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на тънка кора с дебелина около 3 мм.

* Изрежете соленки с формички за сладки. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и ги поръсете с подправките.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете соленките за около 15 - 20 минути до порозовяване. Да ви е сладко!

* Принципно рецептата е с маргарин, но аз го заменям с масло, тъй като този продукт почти не присъства в кухнята ми. Преценете сами дали да ги направите с маргарин или с масло. Може да ползвате всякакво крем сирене - натурално или с подправки. 






.

15 коментара:

  1. Никак не е лоша рецептата, даже е много хубава с малкото си продукти. Би могла да бъде истинско забавление за някоя мама или баба и малки дечица, които да изрязват с разни формички соленките, да ги мажат с жълтък със специална четчица и да ги посипват със семенца мак или сусам...

    ОтговорИзтриване
  2. Съвсем съм ги забравила тези соленки ... от години не съм ги правила.Благодаря ти.И много правилно,чудно забавление би било за малчоганите.

    ОтговорИзтриване
  3. Колко грама брашно трябва да се добави

    ОтговорИзтриване
  4. Фани,хнава ме на тясно.Никога не съм го мерила,признавам.Виж сега,направи като мен.Като си разбъркаш крем сиренето и маргарина,започни да прибавяш брашно на малки части и разбърквай.В един момент тестото ще стане гъсто и няма да можеш да бъркаш с бъркалка или миксер.Тогава с ръцете си сама ще усетиш кога ще спре да лепне.Пак така си сипвай по малко брашно.Тестото е маслено и става много лесно.Довери се наистина на ръцете си.Става еластично,остави го да отпочине 20 минути и след това си направи соленките.Дано ти харесат.А аз обещавам скоро да ги направя за да претегля брашното и да го напиша като точна мярка.Ама така не се научих и аз ...голяма съм калпазанка.Благодаря ти и успех,дано станат хубави соленки.

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са ти соленките, както всичко, което си направила Йоли! Браво и за това творение. А за брашното - лесно го измерваш - претегли брашното заедно с опаковката - напправи соленките - претегли отново опаковката и разликата ще е количеството брашно за тази рецепта. Но и аз предпочитам да ползвам рецепти с посочено тегло. Ще чакаме следващия път да уточниш, мила Йоли. Привет! cveteto3101

    ОтговорИзтриване
  6. Веднага ставам да меря, пустите му соленки.Ей сега,момичета,тичам.

    ОтговорИзтриване
  7. Йолинка, чудесна рецепта отново! Много лесна и бързичка :) Честичко правя твоите рогчета с пушения кашкавал и са ни фаворит, но сега ще редувам с тези соленки :)Прегръщам те силно миличка :* пеполина

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, поредната чудесна идея!Допада ми тази рецепта, защото е от моите предпочитани - бърза и лесна!

    ОтговорИзтриване
  9. Ето затова толкова много те харесвам.... заради това, че ползваш истински продукти. Не само затова де :) Страхотна си креативна и вдъхновяваща :) Всичко най-добро ти желая

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти много за коментара.Храната е вкусна и качествена само с истински продукти.Супа от прахче или от пресни зеленчуци?Няма чудене по този въпрос,нали?Светли Великденски празници ти желая и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  11. Надникнах да си припомня соленките и се озовах пред огромна маса отрупана с ястия. Дори Пипи или майката на Емил не са приготвяла толкова много храна, а при тях се готви сериозно. Още съм на соленките, а ми остават още 17 отворени прозореца. Изборът ще бъде мноого труден. Йоли, Вещицата със захарната къщичка, Сложи-масичка, Василиса Прекрасна или който там от приказните герои да вземем са непохватни аматьори в сравнение с теб. Респект!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, че си прекрасна! Благодаря ти, мила моя! Много ме зарадва и ме усмихна до уши!

      Изтриване
  12. За първи път правя соленки и ми се получиха прекрасни. Много благодаря за рецептата,децата също се забавляваха от сърце :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Силве! Благодаря от сърце и да ви е сладко!

      Изтриване