петък, 16 януари 2009 г.

Оризови кюфтенца на фурна






Продукти

1 ч.ч.сварен ориз
шунка
червена чушка
резен от целина - глава
лук
1 скилидка чесън
мащерка
няколко стръка копър и магданоз
1 яйце
сол и черен пипер на вкус

за панировката

яйце
брашно
галета
олио



Приготвяне

* Сложете всички зеленчуци в блендер и ги накълцайте много ситно. Към тях прибавете нарязаните копър и магданоз и подправките.

* Смесете зеленчуците с 2/3 от сварения ориз. Останалият ориз го намачкайте с вилица и заедно с яйцето го прибавете към сместа. Това ще направи по-добра спойка между продуктите.

* Направете малки кръгли кюфтенца. Оваляйте ги в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене и леко ги напръскайте с малко олио. Изпечете кюфтенцата в гореща фурна докато се зачервят.. Поднесете като гарнитура или самостоятелно ястие с млечно-чеснов сос. Да ви е сладко!




* Точни мерки на продуктите не са ви нужни. Може да направите кюфтенцата с вкус, който ви допада най-много. Най-лесно е да отворите хладилника и да видите какво има вътре. Нарежете различни продукти, овкусете с подправки и направете оризовата смес така, както на вас ви харесва. Аз съм дала примерен вариант. Самата смес може да направите ден предварително, както и самите кюфтенца. Преди сервиране ги изпечете. Може и да ги изпържите в олио.




.

29 коментара:

  1. Оризовите кюфтенца са много трудни за изпълнение, на мен ми се разпадаха и добавих малко брашно, а резултатът не си струваше усилията!
    Вкусни са, но не толкова, че да оправдаят омазана в ориз кухня :)

    ОтговорИзтриване
  2. Съжалявам,можеш да опиташ пак,но ако не са ти харесали,хич не се захващай.Има и други неща,които можеш да приготвиш с останал ориз.

    ОтговорИзтриване
  3. Няма за какво да съжаляваш, просто споделих мнение, иначе съм впечатлена от таланта ти :)

    ОтговорИзтриване
  4. Оризовите кюфтенца са страхотни - днес ги направих! Наистина са доста пипкави и отнемат много време, аз не издаржах до края (правих двойна доза) и някаде след около 30тото кюфте се отказах и просто запекох останалия ориз във фурната. Самите кюфтенца станаха много стегнати, нямах проблема на Нина. Много благодаря за рецептата, определено ще я ползвам пак, но не под формата на кюфтенца :)
    P.S. Не съм се отказала от кекса с бял шоколад и мача, ще го направя тези дни и ще пиша!

    ОтговорИзтриване
  5. О,Софи .... така ме зарадва.Страшно много ти благодаря. След трудностите на Нина с пустите ми кюфтенца се бях притеснила,че никой няма да посмее да ги направи.Даже си мислех,че рецептата е доста неудачна и си мислех да я махна от блога. Сега отново съм щастлива благодарение на теб.Прегръщам те,че ме усмихна така приятно днес.

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, аз ти благодаря за прекрасните рецепти. Много професионално и изящно представяш гозбите, а и самите рецепти са по различни и интересни, всеки път се вдъхновявам да готвя, когато ти чета блога!

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, благодаря за страхотните рецепти. Кюфтенцата са много лесни за изпълнение, а вкуса им е страхотен. Изядохме ги преди да успея да направя сос към тях.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти Даниела!Така се радвам,че ги направи.Малко се притеснявах,защото преди време Нина имаше затруднения с тях и много съжалявах,че не са се получили.Мислех си да не би да има нещо сбъркано в рецептата.И сега така се радвам .... ураааааааааа .Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей,Йоли за първи път оставям коментар след като съм пробвала някоя от твоите рецепти, но понеже съм голям фен на ориза, тези кюфтенца станаха невероятни, а ги правих за първи път за гости. Пробвала съм тортата Алказар май се казваше и то празнично украсената със фондан. Много красиво презентирани рецепти и много успешни. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Йони.Радвам се,че са ти харесали кюфтенцата.Да ти е сладко и хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  11. zapochvam da pravia tezi kiftenca...posle shte spodelia rezultata


    krisy

    ОтговорИзтриване
  12. Много си е хубава рецептата,аз правя кюфтета от всичко --коприва,елда,спанак и т.н. Може би е за вегетарианци - кавито сме ние.Моето семейство яде само такива неща!Много ми харесва блогът ти!Продължавай все така!!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Аз благодаря от сърце.Да ви е сладко.Радвам се,че макар и с нещо успях да зарадвам и вегетарианците.

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасни кюфтенца! Особено за деца! Трудно е да угодиш на двегодишните малчугани, но тази рецепта успя. Благодаря! Изобщо целият блог е много вдъхновяващ:)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти Лили.Най-много се радвам,когато малчуганите похапват сладко сладко.Да ви е сладко и на вас,големите и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  16. благодаря за прекрасната рецепта! Малко късно се включвам,но трябва да споделя радостта си от бързото изчезване на кюфтенцата!Бързо,лесно и вкусно както се казваше в една реклама! Използвах лъжицата за сладолед и набързо навъртях топченцата без жертви по пода въпреки че съм с две леви ръце! Успех!

    ОтговорИзтриване
  17. Ех,че ми хареса идеята ти с лъжицата за сладолед!Благодаря ти много,веднага ще я приложа.Да ви е сладко на всички в къщи.Радвам се,че са ви харесали кюфтенцата.

    ОтговорИзтриване
  18. Стана страхотно вкусно! Нещо ,което обичаме ,поднесено по нов начин!
    Моите поздравления,блога ви е страхотен,дори и най обикновените рецепти са представени със супер стил и класа.
    Страхотна сте,вдъхновение за всички ,които имат вкус!
    Успех и не спирайте да творите!

    ОтговорИзтриване
  19. Много ме зарадва този коментар.Не са много хората,които правят тази рецепта.Наистина съм много щастлива,че ви е харесала.Благодаря ти за милите думи и доверието.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  20. Чудесна рецепта, днес ги направих с остатъка от ориза от вчерашната ни вечеря. За да избегна евентуален разпад сложих настърган кашкавал:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много умно си постъпила! Чудесна идея! Веднага ще се възползвам и ако ми разрешиш ще добавя кашкавал в рецептата. Много обичам хора като теб, пълни с идеи! Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  21. Направих ги и се изядоха за нула време. Понеже трябваше да ги правя много бързо и при мен не бяха в идеална форма. Но рецептата е хубава :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ваня. Много се радвам, че ви е харесала рецептата. Формата няма никакво значение, важно е да са вкусни.

      Ще се радвам, ако вече следиш и пишеш в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането. Весели празници!

      Изтриване
    2. Оризовите кюфтенца ги правя много отдавна, но не ги пека във фурната, а ги пържа и слагам само сирене, копър, чер пипер и въпреки всичко стават много хубави. Вярно е малко са трудоемки, но стават много вкусни и всички ги харесват. Така че, не се отчайвате, дерзайте.
      Йоли, ще ги пробвам на фурна, защото снимките, които си направила са страхотни.

      Изтриване
    3. Благодаря ти. Ще се радвам, ако пробваш и на фурна.

      Изтриване
  22. Страхотно ми се получиха кюфтенцата, много вкусна рецепта. Така приятно бях зарадвана от добрия резултат,че веднага разпространих рецептата на приятелки! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооооо, супер! Толкова се радвам! Много, много ти благодаря. Да са ви сладки на всички у дома!

      Ако искаш да следиш нови рецепти заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам. Благодаря.

      Изтриване
  23. Чудесни ми се получиха кюфтенцата!Много лесно ги оформиха,не се разпиляха!Прибавих малко сирене!Светла

    ОтговорИзтриване
  24. Много се радвам, че са станали добре и са ви харесали. Да ви е сладко, Светле. Благодаря ти за доверието!

    ОтговорИзтриване