петък, 27 февруари 2009 г.

Шоколадова Шарлота







Продукти

За портокаловият шоко-мус

300 г черен шоколад
100 г млечен шоколад
5 яйца
100 г захар
настъргана кора от 2 портокала
150 мл пресен портокалов сок
1 пакетче желатин (10 г)
400 мл течна сметана

За канелено-ваниловият крем

225 мл прясно мляко
3 жълтъка
1 пакетче желатин (10 г)
75 г захар
1/2 ч.л.канела
1 ванилия
225 г течна сметана




Приготвяне

Шоко-мус :

* Стопете на водна баня двата вида шоколад.

* Разбийте на водна баня яйцата и захарта докато получите пухкав крем.

* Залейте желатина с портокаловия сок и след като набъбне го стопете на водна баня. В друг съд загрейте леко и 120 мл.от сметаната. Останалата сметана разбийте на сняг.

* Смесете шоколада с разбитите жълтъци и портокаловата кора. Добавете течната сметана и портокаловият сок с разтворения в него желатин. Разбъркайте добре крема и след като се охлади прибавете разбитата сметана.

Канелен крем :

* Разбийте на пухкав крем жълтъците със захарта и подправките.Прибавете леко затопленото мляко. Сложете на котлона сместа и сипете в нея желатина. Варете крема на слаб огън няколко минути. След като крема изстине прибавете към него сметаната , предварително разбита на сняг.

Сглобяване

* Постелете дъното на тортена чиния с хартия за печене . Подредете бишкотите прави от вътрешната страна на ринг за торта като леко подрежете единият им край за да могат да стоят изправени. Първи изсипете портокалово-шоколадовия мус и внимателно го загладете. Върху него сипете канеленият крем. Оставете тортата за едно денонощие в хладилника за да се стегне добре. Преди сервиране отстранете пръстена и поръсете тортата с какао. Украсете по желание.




22 коментара:

  1. Йоли,
    прекрасна е ...
    http://www.cityflora.ru/images/flowers/cityflora2/small/400x0x0x0x95x0_74c2f22cae592a65db858b88811d1777.jpg

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Диди.И е много вкусна - портокалът и придава лекота и нежност,а канелата изостря възприятията.

    ОтговорИзтриване
  3. Мики , благодаря , миличка. Много се радвам , че ти харесва.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна идея и отлична реализация! Поздравления, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Дими , ти си такава царица на тортите...само мога да се уча от теб. А това означава , че приемам думите ти с голямо задоволство и радост - те значат много за мен. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  6. Тортата изглежда превъзходно! Приятелят ми има рожден в края на седмицата и мисля точно тази торта да му направя... Благодаря много за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ирина,много ще се радвам,ако зарадваш приятеля си с тази торта.Ще ви хареса,сигурна съм.Има фин вкус,а същевременно е наситено шоколадова с подчертан портокалов привкус.Благодаря ти за това,че се спря на тази рецепта.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Йоли :)
    Пиша, за да изкажа благодарности за рецептата! Тортата стана божествена!

    Публикувах я в блога си, като разбира се съм опоменала, че рецептата е твоя :) Надявам се, че нямаш нищо против.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Ирина,аз ти благодаря за това,че се довери на моя рецепта.Много се радвам,че сте харесали тортата.Достави ми голямо удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, отдавна следя твоя блог и винаги откривам интересни неща. Вчера сестра ми имаше рожден ден и я изненадах с тази ефектна торта. Огромно благодаря от мен и още 15 души, които я оцениха по достойнство, половината от вечерта мина във възхвала на тортата, а с бяло вино е просто невероятна!!! Ковачева

    ОтговорИзтриване
  11. Ковачева,много се радвам,че си зарадвала гостите си с тази торта.Това е голяма чест за мен.Благодаря ти от сърце.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей,Йоли! Аз съм голяма твоя почитателка,ти си страхотна! Искрено ти се възхищавам..Сега към въпроса ми-забелязвам,че в доста от тортите си използваш ринг..в тази например както и в други,заради крем,който трябва да престои в хладилника..Въпросът ми е,можеш ли да ми препоръчаш какъв да си взема? От какъв материал ще е най-добре-стомана,пластмаса или има едни други..не се сещам в момента от какво бяха..? И с какви размери горе-долу да е? Ще съм ти много благодарна! Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти от сърце мила! Много хубави думи казваш за мен.

    Да,горещо ти препоръчвам да си купиш ринг.Задължително метален. Скоро ми казаха,че имало в Метро такива като моят.Той е много по-висок от ринга на стандартните тортени форми - 85мм. Освен това се разпъва и диаметърът му варира от 160 до 280мм.С други думи,кръгът на печивото ти може да е всякакъв,изцяло по твой избор,а не да се съобразяваш с тортената форма,която имаш в къщи.С този ринг пека и хлябове,питки и погачи.Много е удобно и наистина си го купи.Е,убедих те,нали?

    ОтговорИзтриване
  14. Да, аз определено съм решена да си купя.. Просто видях няколко и не знаех кой.. Много ти благодаря! От наличността тук и твоите пояснения мисля да си взема стоманен, който е 8см. висок с диаметър от 15,5 до 30см. Чудех се дали да е от стомана,от пластмаса или от нещо друго, но щом ти така препоръчваш, значи определено ще е стоманен! Още веднъж много ти благодаря, наистина си златна!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Тортата е ракошна замених захарта със Сленда подладител за диабетици.

    ОтговорИзтриване
  16. Много ти благодаря.Разбира се,че ще замениш захарта.Баба ми беше диабетик и много добре знам какъв е проблема при храненето.Радвам се,че сте харесали тортата,да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, тортата изглежда прекрасно, и мисля да я направя. Но може ли да те попитам нещо: дали ще е проблем ако освен тези два пласта добажя и ягодово желе (смлени ягоди с желатин, или конфитюр?)? Как мислиш, дали би си паснало с шоколада и протокала, или по-добре да не ризкувам? Много ми е интересно какво би се получило, а аз съм луд фен на ягодите. И точно бях харесала една торта от твоите с такова ягодово желе, но като видях тази... и искам и нея :Д Много ти благодаря, прекрасна си :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Миленче.Разбира се,че можеш,всичко може в кулинарията.Въпросът е да ти хареса на вкус.Станахме две с теб - ягодите са ми любимия плод.Все пак бих те посъветвала малко да промениш нещата за да си паснат добре.Ягоди и шоколад - великолепна комбинация.Обаче.Смени портокаловата кора с лимон.И не слагай канела,не върви на ягодите.Портокаловият сок не пречи,той не дава кой знае какъв вкус,кората е тази,която ароматизира.Така че,ако решиш,ползвай портокалов сок и кора от лимон.И във ваниловия крем не слагай канела.Това е.Успех и благодаря,ще чакам да кажеш какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
  19. БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО ЗА СЪВЕТИТЕ! ПРЕКРАСНА СИ! ЖЕЛАЯ ТИ ЕДИН ПРЕКРАСЕН, СЛЪНчЕВ ДЕН, ИЗПЪЛНЕН С УСМИВКИ :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте, бихте ли споделили как направихте украсата от бял шоколад, върху прекрасната ви торта! Благодарим ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, разбира се. С удоволствие. Това е ацетатно фолио, което е със захарна щампа. Върху него се нанася тънък слой стопен темпериран шоколад. След като добре се стегне фолиото се отлепя и щампата остава върху шоколада. Фолиото се продава в сладкарски магазини за специализирано оборудване, както и може да се поръча онлайн. Не е скъпо, има най-различни щампи и определено е ефектно. Това е.

      Изтриване