Продукти за около 24 броя
250 г мека свинска мас
2 жълтъка
6 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
брашно за меко и еластично тесто - около 600 г
Плънка
2 белтъка
250 г натрошено краве сирене
разбито яйце за намазване
кимион, сусам, мак или други семена за поръсване
Приготвяне
* Разбъркайте маста с жълтъците и солта. Прибавете млякото, брашното и омесете меко еластично тесто.
* За плънката смесете белтъците със сиренето.
* Разточете върху набрашнен плот тестото на тънка кора и го нарежете на квадрати с желана от вас големина. В средата на всеки квадрат сложете по 1 лъжичка от плънката. Завийте на пуричка.
* Подредете соленките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с яйце, поръсете със сусам, мак или други семена и изпечете в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване. Да ви е сладко!
..
Мила Йоли, не знам защо винаги като направя рецепта по блог, продуктът никога не излиза като на картинката. За соленките- с тези пропорции при мен тестото стана много меко, абсолютно невъзможна за разтилане и рязане. Добавих му естествено брашно, но не много колкото да го пооформя, стана, но соленките са доста злогледи, далеч не като на снимката. Много са вкусни и пръхкави, даже се разпадат в ръка някой или им изпада жълтъчното покритие със все семенцата. Не знам дали може наполовина мас, другата част от мазнината да е олио.
ОтговорИзтриванеМного са красиви всичките ти ястия, за което те поздравявам.
Радослава
Здравей Радослава.Много съжалявам,че се получил гаф със соленките.Възможно е наистина 300г брашно да не са достатъчни, аз никога не меря. Сега редактирах рецептата,махнах пропорциите на брашното и написах, че е нужно като за меко и еластично тесто. Нека всеки сам прецени. Обещавам следващият път като ги правя много внимателно да премеря брашното и ще го напиша. Никога не съм имала проблем точно с тези соленки. За последно ги правих съвсем на скоро в Студио 5 и тези,които дойдоха ги опитаха и много ги харесаха.Много ти благодаря за доверието и хубавите думи.И те моля да не се отказваш.Следващият път съм сигурна,че ще станат перфектни!
ОтговорИзтриванеПерфектни!!! Балгодаря Йоли <3
ОтговорИзтриванеЕй, как ми напомни за тях! Бях ги забравила. Много ти благодаря за коментара. Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеСлага ли се сода?
ОтговорИзтриванеНе,няма сода.Няма никакъв набухвател.Това е много фино маслено тесто.Пръхко,топи се в устата.Ще се радвам,ако опиташ.
ОтговорИзтриванеНаистина перфектни! Наистина бабини! Заради тях винаги аз, пък и приятелките ми, държим в хладилника хубава бяла свинска мас. Обаче по-лесно ми е, след като ги разточа, да ги изрежа със стъклена чаша за уиски, и да ги прегъна с плънката. Стават еднакви и са като мидички. Неочаквано хубави, буквално само с три продукта са и соленките ти с крема сирене. Вече и внуците ми, нищо че са още много мънички, ги похапват. Благодаря! Да си жива и здрава!
ОтговорИзтриванеМммм,като мидички май ще ми харесат повече.Благдаря за идейката.И аз много ги обичам тези соленки,а и са ми такъв мил спомен ... Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че соленките ще бъдат точно толкова вкусни, колкото и всички разкошни неща, които съм пробавала от твоя блог.
В интерес на истината не винаги успявам да ги накарам да изглеждат както на снимките (понякога приличат на подпийнал техен вариант:), но винаги без изключение е много вкусно.
Искам да попитам колко време могат да издържат тези соленки? Масленото тесто не би трябвало да създава проблеми, но ме притесняват яйцата в плънката. Трябва ми нещо, което да е вкусно и след 3-4 дни. Мислих да сложа само сирене, но се опасявам, че ще се рони.
С пожелание за всичко най- добро и още много години да радваш лакомницте в нас!
Благодаря ти Миленка.Правилно си решила,нищо му няма на масленото тесто.А яйцата са сготвени,и седмиза ще изкарат даже,не се притеснявай.Мисля,че тези соленки са добър вариант.Имам и едни с крема сирене.Ако искаш,тях направи,още по-издържливи и пръхки са.
ОтговорИзтриванеЗдравейте
ОтговорИзтриванеМоже ли свинската мас да се замени с нещо друго?
Да, може с масло. Също ще е много хубаво. Дани и на теб ти харесат. Благодаря и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отговора. Тези дни ще имам гости и ще ги пробвам. Дано не съм нахална, но бих искала да Ви попитам дали биха се получили и с козе сирене вместо краве?
ОтговорИзтриванеРазбира се! На мен това ми е любимото сирене. Давай смело с него, дано се харесат на всички!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли!
ОтговорИзтриванеПравила съм много от вашите рецепти и почти всички торти дори утре ще правя една от любимите на дъщеря ми /торта с дулце де лече/ соленките са поредната прекрасна рецепта. Благодаря Ви
Много ги обичам тези соленки.Ще се радвам,ако и на вас ви допаднат.Благодаря ти за топлото отношение и милите думи.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЧудесни станаха, много вкусни, пръхкави, топят се в устата. За първи път ги правя и благодаря за рецептата. Галя Георгиева
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Гале.Бабините рецепти са си най-хубавите,нали?Хем ти става едно такова миличко,хем ти е и вкусно.Много се радвам,че сте харесали соленките.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеПо- вкусни соленки не съм правила, за първи път ги правя и станаха страхотни. Тестото е уникално! Аз направих двойна доза и ми остана тесто, от което направих и сладки с пълнеж от ядки и разтопен шоколад. Цялото семейство ги харесаха, благодарим ти за рецептата.
ОтговорИзтриванеПетя Вълкова
И на мен са ми любими,Петя.Много съм щастлива,че се харесаха и у вас.Благодаря ти много,да ви е сладко.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеискам да попитам с тези продукти какво количество соленки се получават. Горе-долу разбира се, все пак зависи и от големината, но ако приемем, че ги направим като на снимката?
Мария, обикновено излизат около 25-30 соленки, но наистина зависи от големината им.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ги опиташ.
Благодаря ти и весели празници!
Йоли, уникални соленки.Благодаря за рецептата.Правя ги вече няколко пъти стават невероятно вкусни.И много бързо стават.
ОтговорИзтриванеПоздрави и продължавай да твориш вкусни рецепти!
Дани Иванова
Йоли,пак съм аз Пламена,
ОтговорИзтриванеМоже ли да попитам каква мас изполВате,защото в големите вериго открих само на Бони,а като правих масленки,се усещаше дъха на маста и ме останах много очарована?
Благодаря предварително
Плами, какво да ти кажа. И аз като теб купувам мас от магазина. За съжаление нямам възможност за домашна мас. Обикновено купувам на Маджаров. Но и там се усеща дъх на мас. Просто няма как да го избегнеш това, така си е. Не обичаш може би този аромат. Може да ги направиш с масло, ако решиш. Благодаря ти, че опита.
ИзтриванеЙоли, благодаря за чудесната рецепта. Правих ги преди 2 дни и докато реша да ги снимам, свършиха. Наистина ми напомниха бабините. Брашно отиде около 600 гр
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Гале. Много се радвам, че са ви харесали соленките. И аз много си ги обичам. Благодаря ти и за грамажа на брашното. Така и не го претеглих. Веднага ще го отбележа в рецептата. Супер си!
ИзтриванеСтрахотни,единствената промяна, която направих е да смеся и продуктите за плънката в тестото,разточих и нарязах на къдреви пръчици ��
ОтговорИзтриванеСупер много се радвам! Да са ти сладки! Много обичам старите рецепти, такива спомени и вкусове навяват ... Ще се радвам, ако ми пишеш вече в сайта www.yoli.bg. Тук в блога няма да има повече нови рецепти и затова те каня да ги следиш там.
ИзтриванеЗдравейте, направих въпросните соленки, тестото ми стана еластично и с много малко брашно, но може би защото е малко стара маста и много се усеща като се хапват.
ОтговорИзтриванеДа, маста се усеща винаги като се хапва. Дори и да е прясна, пак си има лек дъх, а като е по-стара може даже да е неприятно. Тестото трябва да е еластично, но не и жилаво. Ако опитваш друг път, не го меси дълго време. И то като маслените теста не понася дълго месене. Много ти благодаря, че опита.
ИзтриванеЩе се радвам, ако пишеш в сайта ми www.yoli.bg , а не тук. Всички нови рецепти вече ще са там, а не в блога.
йоли правих тези соленки станаха много хубави-ако нямаме мас можели да я заменим с масло
ОтговорИзтриванеДа, разбира се. И с масло ще станат чудни.
ОтговорИзтриванеШе се радвам, ако оставяш коментарите си в сайта ми www.yoli.bg, защото тук повече няма да има нови рецепти. Благодаря ти за разбирането.
Невероятни соленки. Децата много ги харесаха. Много сполучлива рецепта.
ОтговорИзтриванеБлагодаря.
О, така се радвам! И то най-много, че деца са ги харесали. Това ме прави истински щастлива! Благодаря ти за доверието. Нали знаеш, бабините рецепти винаги са най-сладките. Не само, че наистина са хубави, но и нотката носталгия и вечна любов към тях ги правят наистина специални.
ИзтриванеЙоли, соленките станаха превъзходни, до сега всяка твоя рецепта, която сме пробвали с майка ми, се получава доста сполучливо. Благодаря ти за споделените рецепти, успяваш да ни разнообразиш менюто и да задоволиш желянията ни за нещо ново:)
ОтговорИзтриванеЕха! Така се радвам! Благодаря ти мила Дори за доверието и хубавите думи!
ИзтриванеПолучиха се изключително вкусни. Много обичам да готвя по Вашите рецепти. Винаги ми се получават. Адмирации и благодарност.
ОтговорИзтриванеИ аз с благодарност към теб, Еми! Много се радвам, че ти харесаха соленките. Благодаря ти за доверието и хубавите думи!
ИзтриванеСтрахотна рецепта , соленките станаха много хубави :)
ОтговорИзтриванеЕха, как се радвам, Мария! Какво да ти кажа, имам много рецепти, много хора ми пишат, много от рецептите ми им се получават добре. Други не. Но точно тази рецепта ми е така емоционално свързана с баба ми, че съм на седмото небе, когато някой ми пише, че е харесал соленките. Много, много ти благодаря! Щастлива съм!
ИзтриванеБлагодаря ти скъпа Йоли за прекрасната рецепта. Направих ги на кръгчета с диаметър 6см и излезнаха много на брой-около 60-65. Невероятни на вкус. А за да не се усеща толкова миризмата на маста /за тези, които ги дразни/ сложих в плънката сминдух, който придаде допълнително страхотен аромат. Още веднъж благодаря и весели празници!
ОтговорИзтриванеАх, това със сминдуха е велика идея, Роди! Благодаря ти за нея. Благодаря ти и за доверието и хубавите думи! Много се радвам, че соленките са ви харесали. Весели празници на всички ви у дома!
ИзтриванеНе обичам "чуруликането" без покритие, но не мога да не напиша няколко думи за соленките. Това са от онзи тип домашни печива, които си записваш в апокрифния тефтер, като особено ценни, семейството кръжи около тавата като мухи на мед, а на служебните партита това е подносът, който ще се опразни първи. На подИзпълнителя остава удовлетворението от резултата. :) Благодаря за целия труд, от който черпим всички лаици с мерак и щастливи Коледни празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила ми Мария! Ех, тези апокрифни тефтери! Точно такъв беше и на баба. И аз продържавам ли, продължавам да черпя идеи и вдъхновение от него. И ще продължавам да го правя. Благодаря ти от сърце за хубавите думи! Светли празници ти желая!
ИзтриванеСтрахотни станаха, както всички Ваши рецепти (аз направих плънката от козе сирене, извара и кашкавал. Благодаря много :)
ОтговорИзтриванеАх, каква богата на вкус плънка! Страхотно, Гале! Така се радвам, че ти харесаха! Благодаря ти от сърце, че се довери на бабината рецепта и се отби при мен да ми пишеш. И аз ще опитам твоя вариант!
Изтриване