събота, 7 март 2009 г.

Соленките на баба






Продукти за около 24 броя

250 г мека свинска мас
2 жълтъка
6 с.л. кисело мляко
1 ч.л. сол
брашно за меко и еластично тесто - около 600 г





Плънка

2 белтъка
250 г натрошено краве сирене
разбито яйце за намазване
кимион, сусам, мак или други семена за поръсване





Приготвяне

* Разбъркайте маста с жълтъците и солта. Прибавете млякото, брашното и омесете меко еластично тесто.

* За плънката смесете белтъците със сиренето.

* Разточете върху набрашнен плот тестото на тънка кора и го нарежете на квадрати с желана от вас големина. В средата на всеки квадрат сложете по 1 лъжичка от плънката. Завийте на пуричка.

* Подредете соленките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с яйце, поръсете със сусам, мак или други семена и изпечете в предварително загрята на 180* фурна до порозовяване. Да ви е сладко!







..

47 коментара:

  1. Мила Йоли, не знам защо винаги като направя рецепта по блог, продуктът никога не излиза като на картинката. За соленките- с тези пропорции при мен тестото стана много меко, абсолютно невъзможна за разтилане и рязане. Добавих му естествено брашно, но не много колкото да го пооформя, стана, но соленките са доста злогледи, далеч не като на снимката. Много са вкусни и пръхкави, даже се разпадат в ръка някой или им изпада жълтъчното покритие със все семенцата. Не знам дали може наполовина мас, другата част от мазнината да е олио.
    Много са красиви всичките ти ястия, за което те поздравявам.
    Радослава

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Радослава.Много съжалявам,че се получил гаф със соленките.Възможно е наистина 300г брашно да не са достатъчни, аз никога не меря. Сега редактирах рецептата,махнах пропорциите на брашното и написах, че е нужно като за меко и еластично тесто. Нека всеки сам прецени. Обещавам следващият път като ги правя много внимателно да премеря брашното и ще го напиша. Никога не съм имала проблем точно с тези соленки. За последно ги правих съвсем на скоро в Студио 5 и тези,които дойдоха ги опитаха и много ги харесаха.Много ти благодаря за доверието и хубавите думи.И те моля да не се отказваш.Следващият път съм сигурна,че ще станат перфектни!

    ОтговорИзтриване
  3. Перфектни!!! Балгодаря Йоли <3

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, как ми напомни за тях! Бях ги забравила. Много ти благодаря за коментара. Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  5. Слага ли се сода?

    ОтговорИзтриване
  6. Не,няма сода.Няма никакъв набухвател.Това е много фино маслено тесто.Пръхко,топи се в устата.Ще се радвам,ако опиташ.

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина перфектни! Наистина бабини! Заради тях винаги аз, пък и приятелките ми, държим в хладилника хубава бяла свинска мас. Обаче по-лесно ми е, след като ги разточа, да ги изрежа със стъклена чаша за уиски, и да ги прегъна с плънката. Стават еднакви и са като мидички. Неочаквано хубави, буквално само с три продукта са и соленките ти с крема сирене. Вече и внуците ми, нищо че са още много мънички, ги похапват. Благодаря! Да си жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  8. Мммм,като мидички май ще ми харесат повече.Благдаря за идейката.И аз много ги обичам тези соленки,а и са ми такъв мил спомен ... Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Йоли,
    Сигурна съм, че соленките ще бъдат точно толкова вкусни, колкото и всички разкошни неща, които съм пробавала от твоя блог.
    В интерес на истината не винаги успявам да ги накарам да изглеждат както на снимките (понякога приличат на подпийнал техен вариант:), но винаги без изключение е много вкусно.
    Искам да попитам колко време могат да издържат тези соленки? Масленото тесто не би трябвало да създава проблеми, но ме притесняват яйцата в плънката. Трябва ми нещо, което да е вкусно и след 3-4 дни. Мислих да сложа само сирене, но се опасявам, че ще се рони.
    С пожелание за всичко най- добро и още много години да радваш лакомницте в нас!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Миленка.Правилно си решила,нищо му няма на масленото тесто.А яйцата са сготвени,и седмиза ще изкарат даже,не се притеснявай.Мисля,че тези соленки са добър вариант.Имам и едни с крема сирене.Ако искаш,тях направи,още по-издържливи и пръхки са.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте
    Може ли свинската мас да се замени с нещо друго?

    ОтговорИзтриване
  12. Да, може с масло. Също ще е много хубаво. Дани и на теб ти харесат. Благодаря и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря за отговора. Тези дни ще имам гости и ще ги пробвам. Дано не съм нахална, но бих искала да Ви попитам дали биха се получили и с козе сирене вместо краве?

    ОтговорИзтриване
  14. Разбира се! На мен това ми е любимото сирене. Давай смело с него, дано се харесат на всички!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, Йоли!
    Правила съм много от вашите рецепти и почти всички торти дори утре ще правя една от любимите на дъщеря ми /торта с дулце де лече/ соленките са поредната прекрасна рецепта. Благодаря Ви

    ОтговорИзтриване
  16. Много ги обичам тези соленки.Ще се радвам,ако и на вас ви допаднат.Благодаря ти за топлото отношение и милите думи.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесни станаха, много вкусни, пръхкави, топят се в устата. За първи път ги правя и благодаря за рецептата. Галя Георгиева

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти,Гале.Бабините рецепти са си най-хубавите,нали?Хем ти става едно такова миличко,хем ти е и вкусно.Много се радвам,че сте харесали соленките.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  19. По- вкусни соленки не съм правила, за първи път ги правя и станаха страхотни. Тестото е уникално! Аз направих двойна доза и ми остана тесто, от което направих и сладки с пълнеж от ядки и разтопен шоколад. Цялото семейство ги харесаха, благодарим ти за рецептата.
    Петя Вълкова

    ОтговорИзтриване
  20. И на мен са ми любими,Петя.Много съм щастлива,че се харесаха и у вас.Благодаря ти много,да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Йоли,
    искам да попитам с тези продукти какво количество соленки се получават. Горе-долу разбира се, все пак зависи и от големината, но ако приемем, че ги направим като на снимката?

    ОтговорИзтриване
  22. Мария, обикновено излизат около 25-30 соленки, но наистина зависи от големината им.
    Ще се радвам да ги опиташ.
    Благодаря ти и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли, уникални соленки.Благодаря за рецептата.Правя ги вече няколко пъти стават невероятно вкусни.И много бързо стават.
    Поздрави и продължавай да твориш вкусни рецепти!
    Дани Иванова

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли,пак съм аз Пламена,
    Може ли да попитам каква мас изполВате,защото в големите вериго открих само на Бони,а като правих масленки,се усещаше дъха на маста и ме останах много очарована?
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плами, какво да ти кажа. И аз като теб купувам мас от магазина. За съжаление нямам възможност за домашна мас. Обикновено купувам на Маджаров. Но и там се усеща дъх на мас. Просто няма как да го избегнеш това, така си е. Не обичаш може би този аромат. Може да ги направиш с масло, ако решиш. Благодаря ти, че опита.

      Изтриване
  25. Галя Дичева1 юли 2014 г. в 14:43

    Йоли, благодаря за чудесната рецепта. Правих ги преди 2 дни и докато реша да ги снимам, свършиха. Наистина ми напомниха бабините. Брашно отиде около 600 гр

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гале. Много се радвам, че са ви харесали соленките. И аз много си ги обичам. Благодаря ти и за грамажа на брашното. Така и не го претеглих. Веднага ще го отбележа в рецептата. Супер си!

      Изтриване
  26. Страхотни,единствената промяна, която направих е да смеся и продуктите за плънката в тестото,разточих и нарязах на къдреви пръчици ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер много се радвам! Да са ти сладки! Много обичам старите рецепти, такива спомени и вкусове навяват ... Ще се радвам, ако ми пишеш вече в сайта www.yoli.bg. Тук в блога няма да има повече нови рецепти и затова те каня да ги следиш там.

      Изтриване
  27. Здравейте, направих въпросните соленки, тестото ми стана еластично и с много малко брашно, но може би защото е малко стара маста и много се усеща като се хапват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, маста се усеща винаги като се хапва. Дори и да е прясна, пак си има лек дъх, а като е по-стара може даже да е неприятно. Тестото трябва да е еластично, но не и жилаво. Ако опитваш друг път, не го меси дълго време. И то като маслените теста не понася дълго месене. Много ти благодаря, че опита.

      Ще се радвам, ако пишеш в сайта ми www.yoli.bg , а не тук. Всички нови рецепти вече ще са там, а не в блога.

      Изтриване
  28. йоли правих тези соленки станаха много хубави-ако нямаме мас можели да я заменим с масло

    ОтговорИзтриване
  29. Да, разбира се. И с масло ще станат чудни.

    Ше се радвам, ако оставяш коментарите си в сайта ми www.yoli.bg, защото тук повече няма да има нови рецепти. Благодаря ти за разбирането.

    ОтговорИзтриване
  30. Невероятни соленки. Децата много ги харесаха. Много сполучлива рецепта.
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, така се радвам! И то най-много, че деца са ги харесали. Това ме прави истински щастлива! Благодаря ти за доверието. Нали знаеш, бабините рецепти винаги са най-сладките. Не само, че наистина са хубави, но и нотката носталгия и вечна любов към тях ги правят наистина специални.

      Изтриване
  31. Йоли, соленките станаха превъзходни, до сега всяка твоя рецепта, която сме пробвали с майка ми, се получава доста сполучливо. Благодаря ти за споделените рецепти, успяваш да ни разнообразиш менюто и да задоволиш желянията ни за нещо ново:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха! Така се радвам! Благодаря ти мила Дори за доверието и хубавите думи!

      Изтриване
  32. Получиха се изключително вкусни. Много обичам да готвя по Вашите рецепти. Винаги ми се получават. Адмирации и благодарност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз с благодарност към теб, Еми! Много се радвам, че ти харесаха соленките. Благодаря ти за доверието и хубавите думи!

      Изтриване
  33. Страхотна рецепта , соленките станаха много хубави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, как се радвам, Мария! Какво да ти кажа, имам много рецепти, много хора ми пишат, много от рецептите ми им се получават добре. Други не. Но точно тази рецепта ми е така емоционално свързана с баба ми, че съм на седмото небе, когато някой ми пише, че е харесал соленките. Много, много ти благодаря! Щастлива съм!

      Изтриване
  34. Благодаря ти скъпа Йоли за прекрасната рецепта. Направих ги на кръгчета с диаметър 6см и излезнаха много на брой-около 60-65. Невероятни на вкус. А за да не се усеща толкова миризмата на маста /за тези, които ги дразни/ сложих в плънката сминдух, който придаде допълнително страхотен аромат. Още веднъж благодаря и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, това със сминдуха е велика идея, Роди! Благодаря ти за нея. Благодаря ти и за доверието и хубавите думи! Много се радвам, че соленките са ви харесали. Весели празници на всички ви у дома!

      Изтриване
  35. Не обичам "чуруликането" без покритие, но не мога да не напиша няколко думи за соленките. Това са от онзи тип домашни печива, които си записваш в апокрифния тефтер, като особено ценни, семейството кръжи около тавата като мухи на мед, а на служебните партита това е подносът, който ще се опразни първи. На подИзпълнителя остава удовлетворението от резултата. :) Благодаря за целия труд, от който черпим всички лаици с мерак и щастливи Коледни празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила ми Мария! Ех, тези апокрифни тефтери! Точно такъв беше и на баба. И аз продържавам ли, продължавам да черпя идеи и вдъхновение от него. И ще продължавам да го правя. Благодаря ти от сърце за хубавите думи! Светли празници ти желая!

      Изтриване
  36. Страхотни станаха, както всички Ваши рецепти (аз направих плънката от козе сирене, извара и кашкавал. Благодаря много :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, каква богата на вкус плънка! Страхотно, Гале! Така се радвам, че ти харесаха! Благодаря ти от сърце, че се довери на бабината рецепта и се отби при мен да ми пишеш. И аз ще опитам твоя вариант!

      Изтриване