Искам да ви предложа една идея как сами да си направите шоколадови бонбони.
Лесно и забавно е,опитайте и вие.
За да направите шоколадовите капсули са ви необходими хартиени формички за бонбони , малко стопен шоколад и четка за рисуване. Формички за бонбони можете да купите от по-големите супермаркети, а шоколада е по ваш избор - натурален, млечен или бял.
* Първо си стопете шоколада на водна баня. Напомням основните правила, които трябва да спазвате когато разтопявате шоколад :
В никакъв случай водата не трябва да завира.
Не слагайте шоколада в метален съд.
Внимавайте да не попадне вода в него.
* Разбира се, можете да разтопите шоколад и в микровълновата фурна, но трябва много да внимавате - опасността да загори е голяма. Задължително трябва да намалите фурната на минимална мощност. Аз понякога ползвам дори функцията за размразяване за тази цел. Но за да сте сигурни, стопете го на водна баня.
* След това намажете с шоколад (с помощта на четчицата) вътрешната страна на хартиените капсули и ги оставете да се втвърдят. Положете още един пласт шоколад и отново оставете да се втвърдят. Ако през това време стопения шоколад е започнал да се стяга, затоплете го леко на водна баня.
* Не поставяйте веднага намазаните капсули в хладилника, а ги оставете да се стегнат първо на стайна температура. След това можете да ги приберете в хладилника и да ги съхранявате там докато решите да ги напълните. Лично аз не ги държа в хладилника, нито капсулите, нито готовите бонбони.
* След като шоколада се е втвърдил добре внимателно отделете хартиената чашка.
* Ако желаете може да сложите на дъното на намазаните капсули малко захаросани ядки или портокалови корички. Направете го докато шоколада още е течен за да може да залепнат по него.
* Напълнете готовата шоколадова капсула с шоколад, ганаш, крем, сметана, захаросани или карамелизирани плодове и ядки и др. Пълнежът е въпрос на въображение. Моите бонбони напълних с малко останал ганаш от рецептата на лешниковото руло. Има и друг начин - първо нпълнете бонбоните с пълнеж, оставете ги да се стегнат и чак след това отделете хартиетите капсули. Може да видите това на долната снимка.
* А тези са намазани с бял шоколад и кафяв пълнеж. Вариантите наистина са много. Използвайте въображението си. Да ви е сладко!
Lovely bonbons! I am so flattered you were inspired by my post! Thank you!
ОтговорИзтриванеIt is a pleasure to look at your blog.Your recipes are gorgeous and i like them very much!Thanks.
ОтговорИзтриванеЙоли, ето ги и моите бонбони http://ilrai.blogspot.com/2009/05/blog-post_6435.html
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за помощта :) Станаха прекрасни. Е, нямат цветчета като твоите, но следващия път ще е по-добре:P
Йоли, отдавна заглеждам тези бонбони и онзи ден направих плах опит. Получи се и всички много ги харесаха:-) За пълнеж ползвах остатък от морковените бонбони на Йоана. Съчетаха се чудесно.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за тази и другите идеи за лаици като мен:-) Продължавай в същия дух да ни вдъхновяваш, учиш и поощряваш!
Всички сме лаици миличка и точно затова се учим ежедневно на какво ли не.И това е така прекрасно! Благодаря ти от сърце.Много съм щастлива,че опита да ги направиш.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеЙоли,всеки път се питам как ги правиш тези снимки.За изпълнението на рецептите си номер едно,но снимките ти са жестоки....
ОтговорИзтриванеА бонбонките са толкова сладурести.
Прегръщам те ,миличка!
Живе,ако ме видиш как правя снимките със сигурност ще умреш от смях.Обещавам да ти покажа някой път.Благодаря ти мила.
ОтговорИзтриванеЙоли, бонбоните изглеждат божествено, уверена съм, че имат и такъв вкус. Като любител на шоколада ще направя този уикенд една проба, моля те да ми кажеш хартиените формички с каква чета ги мажеш, т.е. с каква четка нанасяш шоколада? Силиконова или?
ОтговорИзтриванеИнче,много са лесни и вкусни.И най-важното е,че са истински бонбони, а не като тези,които можем да купим в картонена кутия. Непременно опитай. Има 2 начина - или да намажеш с четкахартиената капсула с по-дебел пласт или да сипеш с малка лъжичка стопен шоколад в нея, да облееш дъното и стените като я завърташ и после изсипеш излишъка обратно в купичката.Пробвай и двата начина и както ти е по-лесно и бързо,така направи.Ако мажеш с четка, то е най-добре да е някаква за рисуване.Аз ползвам старите четки останали от часвете по рисуване на сина ми.Благодаря ти и ще чакам отзиви после.
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря за бързото включване и отговор! Мисля с четка да пробвам, струва ми се ако оставя да се разлее по хартиената формичка, ще се развали по-лесно формата, или трябва да е силиконова или от по-дебела хартия, тези от тънката мисля че ще се разтворят повече. Непременно ще докладвам! Обожавам такива бонбони, правила съм трюфели и тип рафаело, бисквитени и т.н. но тези наистина ме грабнаха! Адмирации!
ОтговорИзтриванеhttp://inagg.blogspot.com/2012/05/blog-post_06.html
ОтговорИзтриванеЙоли няма как да не ти благодаря отново! Станаха приказка! Но определено срещнах затруднение с отлепването на хартиените формички, явно трябва или по-дебел слой бял шоколад или капсулите да са от кафява шоколад.
Инче,просто са великолепни!Наистина и от сърце ти го казвам.Много те прегръщам и благодаря.А за капсулите какво да ти кажа ... имам 3 вида хартиени и трите са различни.Едните направо ще взема да ги хвърля,за нищо не стават.Предполагам,че и при теб е това проблема.От хартията е.
ОтговорИзтриванеДа, явно е от хартията. Благодаря))) Но прегръдките са за теб, ти си майсторката! Но пък уф бяха непоносимо вкусни значи)))))))))) Сега подсказвам, за пълнеж с фъстъчено масло)))) Моля те прави още такива бонбонки!!!
ОтговорИзтриванездравей, Йоли! бонбонките се получиха страхотни. имаше леки затруднения по приготвянето, но то е по скоро от това, че ми беше за първи път. е капсулките не са най-лесното нещо за оформяне на шоколад, но с прибирането в хладилник се получи добър резултат. даже си мисля, че бонбони не жалая да купувам повече, както се случва вече със сладките и хляба, да не кажа и сладоледа. желая ти слънчево настроени и много нови вдъхновения! Росица
ОтговорИзтриванеЕх,Роси,няма по-хубаво нещо от това, което прочетох.Благодаря ти миличка!Толкова се радвам.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванемога да предложа решение - има силиконови формичми за мъфини, единични. Много по-лесно се отлепват от хартията. Пък и са за многократна употреба :)
ОтговорИзтриванеТака е,Мария.Много по-лесно е с тях, а и са за многократна употреба.И аз имам и са чудесни.Написала съм публикацията съвсем умишлено за хартиени формички,защото хората намират много по-лесно тях.Ако можеш да предложиш на читателите ми откъде биха могли да си купят силиконови ще е чудесно.И аз, и те ще ти бъдем благодарни.Благодаря ти и за поста!
ОтговорИзтриванеХмм мога да кажа за Пловдив - магазин Рино (етаж 1 на Галерията), марката е Ferrero. Има 4-ки, 6-ци и 12-ки като брой в опаковка (кръгли, сърца, ромбчета).
ОтговорИзтриванеЩе разкажа и аз своята история за моите бонбони:) В неделя ни предстои кръщене на бебето и реших, че този красив празник не може да мине с бонбони от магазина, трябва да направя специални за моето дете:) Понеже нямах време да потърся хартиени формички, реших да ги правя сама:) От фолио с една капачка от пластмасова бутилка започнах да правя "легълца". Мачках, изправях, огъвах... натъкмих двадесетина:) Исках отвън да са бели, но понеже нямах бял готварски шоколад, купих един на известна марка с лилава опаковка:) Разтопих го на водна баня, темперирах, но за една нощ не се стегна и стоеше като крем. На другия ден намазах пак с черен готварски шоколад, закрепих ги. Постояха в хладилника, отлепих фолиото много трудно, но успях да ги спася:) И преди малко ги напълних с шоколадов ганаш с лешници, който пък ми излезе страшно вкусен. Отгоре украсих с шарени бонбонки, за да напомня за празник на дете. Заради тънките стенички 2-3 бонбона ми се развалиха и сега съм ги сложила в хладилника, утре ще видим резултата. Понеже ги правя късно вечер, ги правя вече 3 дни. Но като цяло съм доволна:) Ако кача снимки във фейсбук, ще сложа линк.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Вероника
Ех,че перипетии.Дано останеш доволна от резултата.Много ще се радвам да е така.Прекрасен празник е кръщенето,нещо изключително хубаво и значимо.Весел празник ви желая и да ви е сладко на всички.Благодаря ти Вероника.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеТези бонбони изглеждат уникално красиви. Още утре съм решила да ги направя. Моля Те, ако можеш да ми дадеш рецепта за ганаш, с който да напълня тези красиви шоколадови кошнички.
Предварително Ти Благодаря и Ти желая спокойна вечер :-)
Благодаря ти мила.Ще се радвам да опиташ да си направиш домашни бонбони.Основата на крема е ганаш,който после можеш да овкусиш всякак... въпрос на вкус и разни добавки.А иначе кипваш течна сметана, махаш я от котлона и слагаш щоколад.Бъркаш до получаване на крем.Пропорциите са различни в зависимост дали искаш пълнежа да е по-мек или по-твърд.Приблизително но 100 мл сметана 150 г шоколад.Успех и да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеЙоли, много Ти Благодаря за бързия отговор :-)
ОтговорИзтриванеЙоли, последен въпрос. Сметаната сладка ли трябва да бъде и ко не е сладка слага ли се захар към нея?
ОтговорИзтриванеПоздрави :-)
Мила,аз не я подслаждам изобщо.Шоколада в нея върши това,особено,ако ползваш млечен или бял.Ако пък е черен и на вкус ти се стори не достатъчно сладко,просто сложи малко захар.Пак на вкус.Например,на 100 мл сметана 2 с.л. захар стигат.Но наистина опитай преди да подслаждаш.Или пък ползвай подсладената сметана и няма да ти се налага да слагаш захар.Поздрави и от мен!
ОтговорИзтриванеЗдравей мила Йоли :)поздравявам те за прекрасния блог и неверотните рецепти. Скоро имах празник и почти цялото меню беше с твои рецепти от салатите до десерта всички останаха много доволни и вечерта мина супер ... сега продължавам да опитвам твоите кулинарни приказки. Продължавай все така :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица от Стара Загора и от мен Боряна
Здравей, бонбоните са прекрасни! Искам да те попитам дали ще става с тези големи шоколади, които са специално за топене? За готвене и глазури ли как се водят точно не знам. Притеснявам се да не би да не са достатъчно сладки, като марципан.
ОтговорИзтриванеЗдравей,много ще се радвам за опиташ домашните бонбони.Никак не е трудно.По принцип можеш да направиш шоколадовата чашка с всякакъв шоколад.Своге,Милка и т.н.Също и с шоколадов кувертюр за готвене,за който споменаваш.Ти прецени,какъвто обичате да хапвате,с такъв ги направи.Вкуса на шоколада също е по твоя преценка.Ако не обичаш горчив,просто ги направи с млечен шоколад и готово.Вкусно и домашно.Благодаря ти и успех.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли! Най - после и аз успях да опитам твоето предложение. Отново избрах специален повод - като допълнение към подарък. Станаха страхотни бонбони с три вида шоколад. Но добре, че имам силиконови форми, защото трите, които направих в хартиени се начупиха. Мисля да опитам отново и с друг пълнеж. Благодаря за вдъхновението!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Диляна. Много се радвам, че си направила бонбоните. Както ти е вкусно, нака. Правилно! Внаги избираш пълнежи, които на теб да са вкусни. Важна е фантазията, нищо друго. Благодаря ти отново, да са ви сладки бонбоните!
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Бих искала да попитам ти ли си карамелизираш ядките и ако да, можеш ли да споделиш как? Благодаря ти предварително!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Деси!
Деси, в случая тези, които виждаш на снимката е готов бадемов крокант. Ича и фъстъчен, но аз не го харесвам. А когато сама карамелизирам, просто слагам в горещия карамел ядките, изсипвам всичко върху хартия за печене и като се втвърди го начупвам на парчета. След това или ги смилам в блендер или ги натрошавам в хаванче. Не е трудно, опитай. Домашният крокант е хиляди пъти по-хубав и качествен от този, който можеш да купиш в магазин.
ИзтриванеЗдравей Йоли! Може ли да използвам силиконови формички за бонбони? Гледах рецептата от много време и чак днес си харесах едни сладурски форми, но се замислих дали ще са удачни.
ОтговорИзтриванеПоздрави! Супер блог!
Разбира се, Лили. Много хора правят бонбони в силиконови форми. Един съвет от мен. Винаги когато ги ползваш, независимо колко добре са измити винаги преди да ги намажеш с шоколад ги избърсвай с памуче, леко напоено със спирт. Най-обикновен спирт от аптеката, не син спирт за горене, разбира се. Така ще отлепиш по-лесно шоколада и той ще остане съвсем гладък и блестящ. И не забравяй да темперираш шоколада, иначе нищо няма да се получи. През лятото трудно се работи с шоколад, особено, ако не е темпериран добре. Бавно се втвърдява, бавно съхне. Аз избягвам през горещо време да работя с шоколад. Това е. Успех и благодаря за доверието и добрите думи!
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, много хубави бонбони! Мисля да ги направя за рожденния ден на дъщеря си! Може ли ако е удобно да ми предложиш и подходяща рецепта за блатове и крем за торта? Харесали сме си модел на кукла която е покрита с фондан (него смятам да си закупя готов). Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието, Теди. Ще се радвам да опиташ бонбоните.
ИзтриванеЗа да направиш такава торта ти трябва най-нормален по-тънък пандишпанов блат. Не се хващай с друг, рискуваш да се начупи и после ще ти е трудно да оправиш тортата като форма. От моите торти този на Магнетен е най-подходящ. Разбира се, направи го едноцветен и непременно го изпечи в тавата от фурната за да стане голям и по-тънък. Ако искаш още по-тънък намали количествата с 1/3.
http://www.yoli.bg/entry/torta-magneten
Кремът на тортата ти също трябва да е стегнат и гъст. Пак ще кажа, че на Магнетен е добър, но можеш да видиш и на Морковена торта.
http://www.yoli.bg/entry/morkovena-torta
Весел празник ви желая и да ти е живо и здраво детенцето!
Благодаря, Йоли!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеБонбоните изглеждат невероятно и ще ги изпробвам задължително! Колко време мога да ги съхранявам, след като ги приготвя, и по какъв начин?
Благодаря предварително
Поздрави
Благодаря, Ани. Ще се радвам, ако ти харесат. Това си е най-нормален шоколад и се съхранява като всеки друг. Пълнежът е също много траен, няма нужда от хладилник. До 2 седмици спокойно, но надали ще останат неизядени до тогава...
Изтриване