неделя, 3 май 2009 г.

Гъбен сос




Продукти

500 г едро нарязани гъби
3-4 с.л. зехтин
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 с.л. нарязан на ситно пресен джинджифил
шепа черни стафиди
2 дафинови листа
1 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. бяло вино
сол и черен пипер на вкус
захар и оцет на вкус

Приготвяне

* Нарежете лука на ситно,а чесъна на тънки филийки.Запържете ги за 1-2 мин.в зехтина и прибавете гъбите и останалите продукти без захарта и оцета.Оставете соса да се готви на тих огън 15 мин. Опитайте и овкусете по ваш вкус с малко захар и оцет. Сосът трябва да е леко сладък и пикантно кисел.

* Поднесете соса охладен към печено месо,пиле или сирене.

източник : Жак Пепен

2 коментара:

  1. Гъбки! Браво!
    Още малко и полянските ще се се покажат, така че рецептичката си е дори актуална.

    Моите сосчета ги правя по-скоро като гъби-каша. По народният вариaнт със запържени в масълце лук, чесън и брашно, и после разредено по малко с бульона от сварените гъби. На края няколко капки лимон и грубо смлян черен пипер. Дори най-добре кълцан. ;)
    Ммм...пак огладнях! Видя ли какво направи!

    PS. Влюбените охлюви са невероятни, нали?! Все още не мога да им се нарадвам! :)

    ОтговорИзтриване
  2. О,да,гъбеното време наближава.И тогава ще измислим още рецепти.

    Твоите сосчета са си класика,може би са най-доброто,което може да се измисли за гъби.

    А охлювите са направо невероятни.Направо съм влюбена в тях.

    ОтговорИзтриване