понеделник, 11 май 2009 г.

Охлюви по френски



Продукти

пролетни градински охлюви - по една дузина за порция
1 с.л.суха салвия
1 с.л.сух розмарин

125 г меко масло
3 скилидки пресован чесън
шепа ситно нарязани магданоз и естрагон
сол и черен пипер на вкус






Приготвяне

* Измийте охлювите и ги пуснете в кипяща вода. Варете 2 мин. Извадете ги от водата и ги охладете. С малка виличка внимателно извадете месото така, че да излезе заедно с червото. Почистете ги като отстраните меката част (червото) и оставите само мускула. Измийте ги добре и ги сварете в тенджера под налягане заедно със салвията и розмарина. Варете 1 час. Отцедете ги от водата и посолете на вкус.

* За пълнене си отделете само идеално чисти черупки. За сигурност ги изварете за няколко минути във вода.

* Разбъркайте на хомогенна смес маслото, чесъна и магданоза и естрагона. Овкусете със сол и пипер.

* Във всяка празна черупка сложете по две парченца от месото. Запечатайте отвора с ароматното масло като използвате малко ножче за мазане. Поставете охлювите в хладилника и ги съхранявайте до момента,в който ще ги печете. Можете и да ги замразите.

* Откъснете голям лист алуминиево фолио и постелете с него тава като леко го набръчкате с пръсти. Върху него подредете охлювите с отворите нагоре.Така те ще застанат стабилно в гънките на фолиото и маслото няма да изтече навън.



* Изпечете охлювите в силно загрята фурна за 5-6 минути. Сервирайте ги върху затоплена едра сол. Така те остават по-дълго време топли и солта им служи за подложка.
Отворите са нагоре и вкусният сос остава в тях. Сервирайте ги с добре охладено бяло вино.





Охлюви могат да се приготвят по много начини и с много сосове. Аз избрах тази рецепта, защото е най-разпространена и обичана във Франция. Охлювите се изваждат от черупките със специални вилички, но може да ползвате клечки за зъби или коктейлни вилички. Порцията е от дузина охлюви, но французите винаги сервират по 13.

Сервирайте този деликатес с добре охладено бяло вино. Да ви е сладко!







.

8 коментара:

  1. Перфектно звучи, а и се получава.
    Днес правихме тази рецепта и се получи. Иначе играта по почистването е доста голяма, но крайният резултат си заслужава.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Чико.Ти си истински ценител.Знаеш какво да харесаш.Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
  3. Хм,Охлюви,разбираш ги ти тези работи.И аз съм заклет фен на тази вкусотия.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  4. А един не е ли винаги празен от тия 13 охлюва?
    Рецептата е уникална в този вариант. Гледал съм предавания където шефовете счукват чесъна и магданоза в хаванче, така става невероятно и като се смеси с маслото се получава една много красива паста която може да си направите в повече и за други неща...да речем парченце от нея върху телешки стек ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Жоро, ароматното масло е чудно за какво ли не ... С телешки стек е истинска класика!

      Хич не го знам този 13-ти охлюв, само знам, че много бързо всички черупки са празни. Любимо лакомство е това.

      Благодаря ти за коментара.

      Изтриване
  5. Здравейте,
    Нямам тенджера под налягане, някой знае ли колко трябва да ги варя в обикновена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мая. Всъщност, не ти трябва тенджера под налягане. 1 час ще е достатъчен и в нормална тенджера. Има още един начин на варене на охлюви. Той е точно противоположния. Само кипваш 2-3 минути охлювите с черупките и като ги извадиш и изчистиш повече не ги вариш. Кратка термична обработка. Принципът е като при някои от морските дарове. Или ги готвиш за много кратко, или за дълго.

      Изтриване