вторник, 9 юни 2009 г.

Солени хапки с рукола и рикота






Продукти за тестото

3 яйца
100 мл олио
100 прясно мляко
100 г настърган пармезан
100 г настърган кашкавал
50 г нарязана рукола
сол, черен пипер
180 г брашно
1 ч.л.бакпулвер


Продукти за крема

200 г рикота
2 с.л. заквасена сметана
сол на вкус
шепа прясна мента








Приготвяне

* Смесете пресятото брашно с двата вида сирене, руколата, бакпулвера и черния пипер.

* Разбийте яйцата и добавете млякото и мазнината. Смесете яйчната смес със сухата. Посолете на вкус.

* Постелете дъното на правоъгълна тава с хартия за печене. Сипете тестото и изпечете блата в предварително загрята на 180*фурна. След като изстине го нарежете на хапки.

* С пасатор разбийте рикотата с ментата и солта. Прибавете сметаната и разбъркайте. Шприцовайте хапките с крема и сервирайте като предястие. Гарнирайте с кълнове по избор. Да ви е сладко!







.

14 коментара:

  1. Йоли,
    елегантно и сигурно вкусно.
    Обичам мента.
    Поздравления, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,мила.Знам,че обичаш мента.И рукола и затова се радвам,че ти харесва.

    ОтговорИзтриване
  3. Привет!
    Имам награди за теб!
    Поздрави,Краси

    ОтговорИзтриване
  4. Тези хапки са чудесни, ароматни и красиви!Поздравления, Йоли!
    Кеми :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря,мила Кеми.Твоята оценка е много важна за мен.

    ОтговорИзтриване
  6. Поредната оригинална и интересна идея с чудесна реализация! Много ти се радвам, Йоли!

    Поздрав най-сърдечен и :-), мила приятелко!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря,Дими.Много си мила.Радвам се,че ти харесва.

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, отново съм тук с голяма прегръдка за теб!:)
    Поздрави!
    http://kemikemikemi.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте! Скоро ни предстои тържество в къщи и се спрях на тази рецепта, като допълнение към менюто. За да преценя обаче каква доза да направя ми е необходима да зная рецептата за колко броя хапки и в какъв размер тава. Благодаря предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Надявам се да останеш доволна от хапките. Аз много ги харесвам и често ги правя. Пека един голям тънък блат в тавата от фурната. Колкота е голяма фурната, толкова и тавата, която е към нея. Минимум 40-50 хапки ще излязат. Не трябва да са големи, може и повече да излязат. Благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  10. Аз не разбирам как да разбърквам на всеки 2-3 часа след като е замразено вече😐

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извини ме, не те разбрах. Може би имаш предвид някоя рецепта за сладолед?

      Изтриване
  11. Здравейте. Тестото за хапките дали може да се изпече от предния ден?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извини ме за закъснелия отговор, Гале, но десетина дена отсъствах и нямах възможност да погледна кой ми е писал в блога. Да, разбира се, че може! Даже е чудесно и замразено. Имам предвид, че може да се замрази блата, а като ти потрябва го размразяваш и нарязваш. Често прибягвам до това като нямам време. Надявам се, че ще ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване